Dienstensector Spanje en Italië vertoont weer tekenen van leven

Door AFN op 3 juni 2020 09:31 | Views: 2.018

LONDEN (AFN) - De dienstensector in Spanje en Italië, met bijvoorbeeld toerisme, detailhandel, horeca en luchtvaart, vertoont de eerste tekenen van leven dankzij de geleidelijke versoepeling van de strikte quarantainemaatregelen in de Zuid-Europese landen. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit op basis van zijn inkoopmanagersindex. In april lag de Spaanse en Italiaanse dienstensector nagenoeg stil door de coronacrisis.

De inkoopmanagersindex voor Spanje kwam voor mei uit op een stand van 27,9 tegen het dieptepunt van 7,1 in april. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van 25 voor de graadmeter. Die voor Italië ging van 10,8 naar 28,9. Hier werd gemiddeld gerekend op 26,1. Bij een stand van 50 of meer is sprake van groei, daaronder op krimp.

Markit maakte maandag al bekend dat ook de Spaanse en Italiaanse industrie voorzichtig aan het herstellen is van de virusuitbraak en de maatregelen om de pandemie tegen te gaan.

Ook in de dienstensectoren van Frankrijk en Duitsland was in mei verbetering te zien ten opzichte van april, zo meldde Markit op basis van definitieve cijfers. Dat gold ook voor de dienstensector in de gehele eurozone.

In de Britse dienstensector was eveneens sprake van een minder sterke krimp van de bedrijvigheid. Die index noteerde voor mei een definitieve stand van 29 tegen 13,4 in april.

Reacties

4 Posts
bp5ah
0
De bedrijvigheid in de Duitse dienstensector is in mei in een minder hoog tempo gekrompen. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex steeg van 16,2 in april naar 32,6 afgelopen maand.

Afgelopen week bleek reeds dat de inkoopmanagersindex voor Duitse industrie steeg van 34,5 naar 36,6.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.
bp5ah
0
Dienstensector eurozone minder hard gekrompen
woensdag 03 juni 2020 10:05
(ABM FN-Dow Jones) De dienstensector in de eurozone is in mei minder hard gekrompen. Dit meldde Markit woensdag.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet, steeg van 12,0 in april naar 30,5 in mei. Een voorlopige raming wees op een index van 28,7.

In alle Europese regio's kromp de dienstensector afgelopen maand minder hard.

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurozone bleek eerder deze week al gestegen van 33,4 naar 39,4.

De samengestelde index ging daardoor op maandbasis van 13,6 naar 31,9. Een voorlopige raming wees op 30,5.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit zei ondanks de stijgingen voorzichtig te blijven. Hij rekent op een economische krimp van bijna 9 procent in 2020. Daarbij zal het enkele jaren duren voor het niveau van voor de coronacrisis weer is bereikt, verwacht Williamson.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.