Investeerder Blackstone doet bod op NIBC

Door AFN op 14 februari 2020 08:43 | Views: 7.183

Investeerder Blackstone doet bod op NIBC

DEN HAAG (AFN/BLOOMBERG) - Investeerder Blackstone wil de Nederlandse bank NIBC overnemen. Daardoor verdwijnt de Haagse zakenbank mogelijk van de beurs. Het totale prijskaartje dat Blackstone aan NIBC hangt bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro.

Blackstone heeft een bod gedaan van 9,85 euro inclusief dividend voor ieder aandeel dat niet in handen is van de twee grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh. Het gaat om ongeveer een kwart van de aandelen. Met J.C. Flowers en Reggeborgh heeft Blackstone al afzonderlijke afspraken gemaakt om hun aandelen te kopen.

NIBC zegt dat de gesprekken met Blackstone in een gevorderd stadium zijn. De bank heeft zich nog niet uitgesproken over het bod, maar zegt de belangen van al zijn aandeelhouders in het oog te houden.

Terugkeer

NIBC keerde in maart 2018 na enkele jaren afwezigheid terug naar de beurs. De bank werd in 1945 opgericht als de Nationale Investeringsbank door de Nederlandse regering. Die moest de wederopbouw na de oorlog helpen financieren. Later ontwikkelde het bedrijf zich tot een bank die zich sterk richt op financiering, advisering en co-investering. NIBC werkt vanuit kantoren in Den Haag, Amsterdam, Frankfurt, Londen en Brussel en bedient zo'n zeshonderd middelgrote ondernemingen en ruim 400.000 consumenten.

De bank werd in 1986 voor het eerst naar de beurs gebracht. Die notering werd in 1999 beëindigd, toen NIB Capital, een samenwerking tussen de pensioenbeheerders ABP en PPGM, een meerderheid van de aandelen kreeg. Sinds 2005 is NIBC voor het grootste deel in handen van J.C. Flowers. Die investeerder heeft nog altijd bijna 61 procent van de aandelen in handen.

Reacties

5 Posts
k2es
0
Dat is een vrij laag bod, de slotkoers was gisteren 9,13. In die 9,85 zit minstens 0,50 dividend over 2019, dus het bod is in feite 9,35, dus slechts 2-3% boven de slotkoers van gisteren. Ik wacht wel op een beter bod.
dm
0
Dit bod is gebaseerd op de all-time low sinds de beursgang. Volledig kansloos mij inziens.
Robasc+
0
Koers wiebelde steeds tussen de 7 en 9 bij een dividendrendement van 6% en gemiddelde winst 1,22 over afgelopen drie jaa, zie NIBC website. Dan gaan de twee grootaandeelhouders echt niet akkoord met €9,85 incl dividend en ik zeker niet. Intrinsieke waarde plus vijf jaar dividend maakt een reëel bod van ongeveer €15.

Dat advies van NIBC van vorige week Holland colours van €86 naar €120 lijkt mij ook geen zuivere koffie. Op HC trek ik door koersstijging inmiddels 30% dividend dus ook hier zou een bod mij slecht uitkomen.
Biobert
0
Bod is gebaseerd op gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. De laatste twee weken is er al het een en ander uitgelekt gelet op de grote omzetten op sommige dagen met daarmee gepaard gaande koersstijgingen. De twee grootaandeelhouders zijn eerder een lagere prijs overeengekomen dan een hogere.Ik denk 9,75, want Black Rock wil natuurlijk wel wat kwantum korting. Bovendien heeft Flowers nu meer voor een aandeelgekregen dan bij de beursintroductie en bij de verkoop van een deelbelang aan Rgeegborgh. Reggeborgh zelf is helemaal blij, gekocht voor 8,40 en nu verkocht voor 9,75. Dat is 1,35 koerswinst binnen een half jaar en dat voor ruim 21 mln aandelen is 28,5 mln euro.
Robasc+
0
Weinig die denken dat er een hoger bod komt, nog maar 400 NIBC turbo's 8,33 verhandeld vandaag.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.