RELX dagwinnaar in groene AEX-index

Door AFN op 14 januari 2020 17:50 | Views: 1.078

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. De leidende index op Beursplein 5 werd aangevoerd door informatieleverancier en data-analysebedrijf RELX, die eerder een grote overname in de VS bekendmaakte. Elders in Europa was het sentiment gematigd positief. De blik van beleggers is onder meer gericht op economische grootmachten China en de Verenigde Staten die later deze week hun fase 1-handelsakkoord ondertekenen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 611,15 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 928,30 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt sloten fractioneel hoger.

RELX won bijna 1,8 procent. De onderneming maakte een dag eerder de overname van het Amerikaanse analysebedrijf ID Analytics bekend. Ook ABN AMRO (plus 1,3 procent) stond bij de sterkste stijgers. Analisten oordelen positief over de stap van de bank om de spaarrente op nul te zetten en vermogende spaarders te laten betalen voor hun spaargeld. KPN sloot 0,3 procent hoger. De telecomonderneming maakte bekend dat internetprovider XS4ALL als merk blijft bestaan.

Takeaway

In de MidKap won Takeaway 0,4 procent. Het maaltijdbestelbedrijf verwerkte in 2019 duidelijk meer bestellingen dan een jaar eerder. Vooral in Duitsland groeide het bedrijf hard dankzij de overname van de Duitse activiteiten van branchegenoot Delivery Hero.

Ook was er aandacht voor de biotechnologiesector. Pharming zette 125 miljoen euro aan nieuwe converteerbare obligaties in de markt en zakte 3,4 procent. Branchegenoot Vivoryon Therapeutics dikte ruim 22 procent aan nadat het bekendmaakte met het Deense Nordic Bioscience aan de slag te gaan met een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Curetis kreeg er ruim 6 procent bij nadat het in de VS stappen zette met zijn diagnosesysteem Unyvero.

Salzgitter

In Frankfurt was er bovengemiddelde aandacht voor staalmaker Salzgitter, die zijn winstverwachting neerwaarts bijstelde. Het aandeel verloor daarop bijna 12 procent aan waarde. Volkswagen steeg 0,2 procent. De automaker zag de totale wereldwijde verkopen vorig jaar licht stijgen, ondanks mindere prestaties in Azië en Noord-Amerika.

De euro was 1,1128 dollar waard tegen 1,1138 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 58,33 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 64,70 dollar per vat.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.