Rode cijfers op Europese beurzen

Door AFN op 10 december 2019 16:17 | Views: 1.740

Rode cijfers op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag behoorlijke koersverliezen zien. De aandacht op de financiële markten bleef vooral uitgaan naar de verdere ontwikkelingen aan het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Daarnaast werd uitgekeken naar de Britse verkiezingen en de rentevergaderingen van de centrale banken later deze week.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de opening op Wall Street een min van 0,6 procent op 598,78 punten. Daarmee zakte de hoofdgraadmeter weer onder de grens van 600 punten. Afgelopen vrijdag sloot de AEX nog voor het eerst in achttien jaar boven die grens. De MidKap leverde 0,9 procent in tot 883,41 punten. Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 0,7 procent.

Speciaalchemiebedrijf DSM behoorde met een verlies van 2,1 procent tot de grootste dalers in de AEX, na een adviesverlaging door ING. Andere flinke verliezers waren onder meer staalconcern ArcelorMittal en biotechnoloog Galapagos met minnen tot 2 procent. Chemicaliëndistributeur voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 0,6 procent.

Takeaway.com

Takeaway.com verloor 2,3 procent. De leiding van het Britse maaltijdbestelbedrijf Just Eat raadt zijn aandeelhouders nog altijd aan om mee te gaan in het fusievoorstel van zijn Nederlandse branchegenoot. Het verhoogde bod van techinvesteerder Prosus (min 1,8 procent) werd door Just Eat nog altijd als te laag bestempeld. Just Eat verloor 0,1 procent in Londen.

In de MidKap stond vastgoedbedrijf Wereldhave onderaan met een min van 5,5 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

Ted Baker

In Londen kelderde Ted Baker 13,5 procent na het opstappen van de topman en de voorzitter. Het Britse modemerk gaf een winstalarm en schrapte het dividend na tegenvallende verkopen tijdens het koopjesfestijn Black Friday. Het Belgische supermarktbedrijf Colruyt steeg 5,6 procent in Brussel dankzij beter dan verwachte halfjaarresultaten.

In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1,2 procent. De bank twijfelt aan zijn eigen winstdoel vanwege de druk van de lage rentes op de winstgevendheid. Daarnaast overweegt de financiële instelling volgens zakenkrant Financial Times om te snijden in de kosten bij zijn Duitse consumententak.

De euro was 1,1082 dollar waard tegen 1,1069 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 58,76 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 64,05 dollar.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.