Bitcoin en andere cryptocurrencies « Terug naar discussie overzicht

Solana - Powerful for developers. Fast for everyone. solana.com

8 Posts
ubu
1
nieuws.btcdirect.eu/solana/

Solana haalt all time high, en dringt top 10 binnen, waarom is deze cryptocurrency zo populair?
Gisteren behaalde cryptocurrency Solana een nieuwe all time high van 63,88 euro. Dat is meer dan een verdrievoudiging van de koers sinds 20 juli, want toen was de munt nog geen 20 euro waard. Inmiddels staat de munt in de top 10 qua marketcap. Na vele verzoeken via mail en op social media, is het tijd om eens wat verder in de munt te duiken.

Wat is Solana?
Het idee van Solana is vrij simpel, en dat heeft sowieso bijgedragen aan de populariteit. Solana heeft een eigen blockchain, de bijbehorende munt is SOL. Gebruikers en ontwikkelaars worden gestimuleerd om gedecentraliseerde apps en marktplaatsen te bouwen. De blockchain volgt dezelfde principes en doet dezelfde beloftes als vrijwel elke ander project: snel, veilig en kan tegen censuur.

Schalen voor de toekomst
De blockchain is goed schaalbaar en hiermee klaar voor de toekomst. Het valt nog te bezien wat de grenzen van deze schaalbaarheid zijn, maar tot nu toe ziet het er goed uit. Solana maakt gebruik van een reeks computertechnologieën die duizenden nodes kunnen ondersteunen, waardoor de transactiedoorvoer proportioneel kan worden geschaald met de netwerkbandbreedte. het is een hybride blockchain, en maakt gebruik van zowel Proof of Stake en Proof of History.

Proof of History is overigens geen consensusmechanisme, maar een cryptografische klok waarmee nodes het eens kunnen worden over de tijdsvolgorde van de gebeurtenissen in de blockchain. Deze nodes hoeven geen contact met elkaar te hebben, elke node zijn eigen klok heeft.

Sinds maart 2020
Solana claimt 50 duizend transacties per seconde aan te kunnen, dit maakt het de snelste blockchain ter wereld. De gemiddelde tijd dat een nieuw blok wordt toegevoegd is 600 milliseconden. Ook zijn de fees heel laag. Het is een vrij nieuw project, de beta van het mainnet ging live in maart van 2020.

Investeerders gooien geld naar Solana
In juni droeg het bullish nieuws rond het netwerk bij aan een positief marktsentiment onder investeerders, aangezien Solana Labs een private token-sale van 267 miljoen euro onder leiding van Andreessen Horowitz en Polychain Capital voltooide.

In de woorden van Yakovenko, CEO van Solana Labs:

‘De volgende fase is de onboarding van een miljard gebruikers. Solana is vanaf de grond af gebouwd om deze schaal aan te kunnen. Met deze financiering is Solana Labs nu gepositioneerd om de juiste partners en kapitaal binnen te halen om producten en tools te bouwen om daar te komen.’

Daarnaast halen projecten die op Solana zijn gebouwd ook het nodige geld binnen. Vorige week haalde de DEX Mango Markets nog bijna 60 miljoen euro op met de verkoop van tokens.

Gegevens van de Solana blockchain laten zien dat het netwerk van Solana tot nu toe meer dan 24 miljard transacties heeft verwerkt en consistent meer dan 1.100 transacties per seconde heeft verwerkt.
ubu
0
www.iex.nl/Crypto/727056/Crypto-TA-up...

Crypto TA-update: Solana rijp voor correctie

De cryptomarkt heeft de afgelopen weken mooi herstel laten zien, maar lijkt op korte termijn even stil te vallen. De grote crypto's als Bitcoin en Ethereum maken al een week pas op de plaats en wachten op nieuwe impulsen.

Toch zien we ook crypto's die de recente opmars verder vorm hebben weten te geven en inmiddels op nieuwe all-time highs noteren. Voorbeelden hiervan zijn Cardano en Solana. Vandaag bespreek ik het technisch beeld van Solana.

Solana
Solana is de token van het Solanaplatform, een gedecentraliseerde blockchain die vooral populair is om de schaalbaarheid. Het platform biedt de hoogste transactiesnelheid ter wereld en hanteert lage fees.

Technisch ligt de munt er erg sterk bij. De koers is eind juli uit de langetermijn-consolidatiefase gebroken, waarmee de oude stijgende fase een nieuwe impuls heeft gekregen.

Driehoek
De koers vormde sinds eind mei een patroon van lagere toppen en hogere koersbodems. Deze driehoeksformatie volgde op de sterke stijging van begin dit jaar en wees op een aarzelende houding onder speculanten.

In korte tijd is de koers de afgelopen weken echter hard opgelopen en is er een nieuw all-time high op het bord komen te staan. De weg lijkt hiermee vrij te liggen voor een grotere stijging richting hogere koersniveaus.

Wat echter opvalt is dat de RSI-indicator, onderin de grafiek, is aangekomen in 'overbought'-gebied. Dat betekent dat de kans op een correctie flink is toegenomen. Een afkoeling van de indicator tot in neutraal gebied lijkt nodig om nieuwe krachten te verzamelen.

Divergentie
Als ik wat verder inzoom, dan is goed te zien dat de stijging van de afgelopen weken op zijn laatste benen lijkt te lopen. De meest recente hogere top is gevormd met divergentie in de RSI-indicator, wat aangeeft dat de kracht van de trend aan het afnemen is. Ook de omzetten liggen tijdens deze laatste opwaartse impuls wat lager dan daarvoor.

Correctie
De koers is de afgelopen weken hard opgelopen en lijkt rijp voor een correctie. Een terugval richting de voorliggende toppen tussen $40 en $50 zal de indicatoren goed doen afkoelen en een nieuwe hogere koersbodem moeten opleveren. Speculanten krijgen dan een nieuwe kans om in te stappen. Op langere termijn sluit ik een stijging richting berekend koersdoel $100 niet uit.
ubu
0
"Op langere termijn sluit ik een stijging richting berekend koersdoel $100 niet uit."

HAHAHAHA! Nog geen twee weken verder en er staat $113 op de teller. Lang leve de TA.
Prijsman
0
quote:

maurice73 schreef op 7 september 2021 13:30:

Update: Dit kan gewoon helemaal niet. $186 (+30%)

Het is nog maar net begonnen;-).
DeZwarteRidder
0
Digitale munt steekt bitcoin naar de kroon
Cryptoparel solana knalt omhoog: ’Hét netwerk voor de komende jaren’

Theo Besteman
Aangepast: Gisteren, 10:2209 jan. 2024in Financieel

Amsterdam - Cryptonetwerk solana stoot in korte tijd concurrenten van de troon. Creditcardbedrijf Visa zit erop, betalingsverwerker Worldpay, e-commerce platform Shopify gebruikt het. Zakenbanken testen solana als alternatief netwerk voor de trage bitcoin-blockchain, terwijl financiële dienstverleners er apps op bouwen. „Grote partijen zien solana als hét netwerk van de komende jaren.”
© ANP / HH

Het gaat nu snel. Sinds november 2023 gebruikt Google Cloud solana’s blockchain of digitaal grootboek, met unieke, aaneengeschakelde transacties, dat in 2017 opgezet werd door programmeur Anatoly Yakovenko. Solana, door Yakovenko vernoemd naar een feeërieke kustplaats in Californië, kan tot 65.000 transacties per seconde verwerken: aaneengeschakeld, met een ’bloktijd’ van telkens 400 milliseconden.

Bitcoin-netwerk is trager

Kopers en verkopers stuiten er zelden op vertragingen zoals het in 2009 opgerichte bitcoin-netwerk die lange tijd kende. Dat solana’s netwerk drastisch minder stroom verbruikt dan bitcoin, bevalt de jonge duurzame gebruikers. Software-ontwerpers kunnen op solana met aparte apps (dApps) zelf toepassingen bouwen en toevoegen. Er draaien er zo’n 350.

„Voor gebruikers heeft het kwaliteit. De snelheid van solana maakt het ideaal ook voor andere toepassingen dan alleen een munt verhandelen. Je kunt er onderling grote financiële contracten en unieke digitale toepassingen zoals non-fungable tokens (bijvoorbeeld digitale kunst, red.) heel transparant op vastleggen en onderling gebruiken”, zegt crypto-expert Quinten François.

Hoog rendement

Vorig jaar steeg de eigen munt van het solana-netwerk, de sol, met 923,8% in prijs, volgens cijfers van dataverzamelaar Coingecko. Bitcoin stak daar met 150% winst bleekjes bij af. De munt van het ooit veelbelovende ethereum-netwerk bood 100% stijging. Ter vergelijking: beleggers in de AEX kwamen zelfs met herbelegd dividend niet veel verder dan 17,3%.

Ondanks een recente koersdaling (zie illustratie) heeft sol als nummer vier in deze wereld een marktwaarde van $44 miljard. Vorig jaar kwam Solana Labs, de ontwikkelaar achter solana, met een eigen Android-smartphone die direct toegang tot transacties op het netwerk geeft.

Al sinds 2021 geldt de blockchain van solana als potentiële concurrent van het ethereum-netwerk. Dat wilde op zijn beurt in kortere tijd meer transacties dan het aloude bitcoin-netwerk verwerken. Aan het verbeterde ethereum 2.0 is jaren gewerkt, maar de uitwerking viel de bitcoingemeenschap bitter tegen. Solana heeft nu, ondanks een hack in 2022, twee keer zoveel actieve gebruikers als ethereum.

Grap

„De laatste tijd zie je dat veel projecten starten op dit platform. Zoals Bonk, eigenlijk een grap, dat meer dan 13.000% in waarde steeg. Mensen trekken er naartoe; ze zien dat solana een sterk fundament heeft”, zegt crypto-specialist John van Meer in de Crypto Update van De Telegraaf. „Het is sneller, goedkoper. De grote partijen scharen zich er achter, ze zien solana als een van de winnaars voor de komende jaren.”

Solana was de grote favoriet van Sam Bankman-Fried, oprichter van het ineengestorte cryptoplatform FTX. Het solana-netwerk, dat eenvoudig is uit te breiden, was voor Bankman-Fried ’de toekomst van de digitale financiële wereld’. Hij gebruikte het doorlopend, kocht solana-munten, totdat zijn imperium van $32 miljard marktwaarde volgens justitie door fraude ten onder ging. Solana’s prijs stortte die dag met 40% in. „Na het faillissement en de uittocht van FTX-klanten zou de gedwongen verkoop van al zijn sol-munten de koers bijna wel moeten laten dalen. Maar die krabbelde vorige zomer snel op, het netwerk bleek veerkrachtig”, aldus François.
Lage kosten

„De blockchain van solana heeft zich ook voor beleggers bewezen: in snelheid, volume en aantal transacties is het een serieus alternatief voor het ethereum-netwerk waar iedereen al hoge verwachtingen van had”, zegt Martijn Rozemuller, directeur van Van Eck Europa, een aanbieder van beursgenoteerde indexfondsen of etf’s. „Met solana kunnen blockchainontwikkelaars hun apps tegen zeer lage kosten uitbreiden met functies en naar een groot publiek brengen. Dat gebeurt volop.”

Bekijk ook:
Solana-token rukt op: om deze reden is het zo populair

Solana wordt met recht ’de ethereum-killer’ genoemd, beaamt Jan-Robert Schutte, handelaar en oprichter van de CryptoAcademy. „Solana is zeer flexibel ontworpen, zijn blockchain kent technologie om eenvoudig op te door te bouwen. Je kunt er snel op uitbreiden. Solana lost eigenlijk de tekortkomingen van de eerste generatie crypto op, waar gebruikers die van ethereum hadden verwacht.”

VanEck biedt sinds 2021 zelf ook een solana-etf aan. Daarbij waarschuwt het klanten in de relatief jonge markt voor ’extreme volatiliteit’. „En dit zou zo kunnen blijven.”
Alternatief

Desondanks gebruiken veel grote financiële instellingen solana inmiddels, zegt Rozemuller. „Omdat Amerikaanse corporates zoveel toepassingen van solana kunnen gebruiken. Het netwerk sluit goed aan bij de systemen van de bestaande financiële wereld.” De programmeurs komen anders dan bij bitcoin en ethereum veelal uit de klassieke financiële wereld.

Waar banken met een centraal beheerd systeem werken, gebruiken cryptofans volgens Van Meer het decentraal opgetuigde blockchain van solana heel praktisch om er geld te lenen en terug te betalen.

„Terwijl cryptomunten zoals bitcoin voor de leek niet meteen te begrijpen zijn, denken de programmeurs van solana vanuit die traditionele wereld. Daarom slaat dit ook aan, je ziet al snel wat je ermee kunt doen”, zegt Rozemuller.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 18:54
Koers 64.116,89
Verschil +529,12 (+0,83%)
Hoog 65.491,94
Laag 59.618,70
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront