Oranjewoud « Terug naar discussie overzicht

Oranjewoud - 2020: The end is near

3 Posts
DeZwarteRidder
0
Wij waren in april al een beetje in paniek, en inmiddels houden ze het bij Tubantia ook niet meer droog: Rian van Rijbroek (bekend van Nieuwsuur) is datareus Centric nu echt in de kabelgoot aan het trappen. De ene na de andere topman stopt, wordt ontslagen, of krijgt een fopproces aan z'n rianvanrijbroek en Gerard Sanderink - alleenheerser van de toko - wordt met de dag gestoorder. Tubantia heeft het kerstverhaal van het jaar en dat staat te vol met waanzin om het allemaal te citeren: je moet dit echt zelf even lezen. Want Centric zit in ongeveer alle (overheids)systemen waar je als burger wel eens mee te maken kunt krijgen, en die systemen zijn besmet met een bizar complotvirus en een vleugje vrouwelijke verleiding door Rian van Rijbroek, de Data Hari van IT-miljonair Sanderink (die laatst nog de voorpagina van het FD wilde kopen om een eigen versie van een interview te plaatsen - audio, vanaf 6'20). Centric zelf heeft ook al gereageerd: het is allemaal nepnieuws (en Rian weet er van). De blue screen of death is echt niet ver weg meer. Ctrl/Alt/Del, werkt dat nog?

www.geenstijl.nl/5151190/rian-van-rij...
DeZwarteRidder
0
Hoe de top van Gerard Sanderinks IT-bedrijf Centric leeg loopt

ENSCHEDE - Het rommelt aan de top van IT-bedrijf Centric in Gouda. Al negen directeuren vertrokken het afgelopen jaar bij het bedrijf van de Twentse ondernemer Gerard Sanderink. Allemaal na conflicten over de rol van Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek in het bedrijf. Centric is niet zomaar een bedrijf. Het zit in de haarvaten van de BV Nederland.
Angelique Kunst 25-12-19, 13:08 Laatste update: 16:20

Je merkt er nooit iets van, maar iedere Nederlander heeft elke dag wel iets te maken met Centric. Het bedrijf is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de administratie van 80 procent van de Nederlandse gemeenten. Voor de opslag en uitwisseling van patiëntgegevens in ziekenhuizen en bij zorgverzekeraars. De uitbetaling van honderdduizenden pensioenen.

De administratie van de Sociale Verzekerings Bank, waar kinderbijslag, aow en pgb’s worden betaald. De werkprocessen bij bouw- en transportbedrijven. De kassa’s van honderden winkels, waaronder de Action. Het betalingsverkeer van waterschappen. En als parel in de kroon verzorgt Centric sinds begin dit jaar ook alle it-diensten voor De Nederlandsche Bank. Kortom: Gerard Sanderinks bedrijf verwerkt dagelijks enorme stromen gevoelige data over personen en financiën.

Seksuele buitenissigheden

Al die bedrijven volgen daarom de afgelopen maanden met argusogen de soap die zich afspeelt rondom directeur Gerard Sanderink en zijn nieuwe vriendin, de zelfverklaarde cyberexpert Rian van Rijbroek. Sanderink uit wilde beschuldigingen tegenover een aantal voormalige getrouwen, die hij tot nu toe voor de rechter niet waar kon maken. Het gaat over fraude, diefstal, bedrog en seksuele buitenissigheden. Dat levert sappige verhalen op, maar intussen groeit de bezorgdheid. Want Centric is cruciaal voor het functioneren van de BV Nederland.

‘Zeer stabiel’

Op de eigen website schermt het bedrijf met betrouwbaarheid en stabiliteit: cruciale eigenschappen voor een bedrijf dat verantwoordelijk is voor zoveel uiterst gevoelige gegevens over vrijwel iedere Nederlander. In het jaarverslag 2018 staat bijvoorbeeld dat de zetels in de raad van bestuur “zeer stabiel zijn ingevuld, waardoor hier geen wijzigingen zullen plaatsvinden.” De hoogste baas wordt als volgt omschreven: “Gerard is een Twents-eigenwijze ondernemer die met zijn bedrijven graag een wezenlijke bijdrage levert aan de samenleving.”

Kostbare data

Dat imago is voor Centric altijd een belangrijk verkoopargument. Want waar zijn je kostbare data nou veiliger dan bij een nuchtere Tukker, die altijd keihard werkt en bekend staat om zijn zuinigheid en degelijkheid? Een ondernemer die capabele mensen om zich heen verzamelde maar uiteindelijk zelf altijd de touwtjes in handen hield. En die dankzij zijn conglomeraat van grote bedrijven bovendien niet afhankelijk is van financiering van banken. Stabieler kan bijna niet, zo leek het. Tot voor kort.

Sanderinks wil is wet

Afgelopen jaar bleek hoe kwetsbaar een bedrijf is als één man er alleenheerser is. Want van Centrics stabiele bedrijfstop is weinig meer over: sinds begin dit jaar pakte de één na de ander zijn biezen of werd ontslagen. CEO Karim Henkens, door Sanderink zelf aangewezen als kroonprins, stapte op vanwege de toenemende invloed van Rian van Rijbroek op de werkvloer. Van Rijbroek wordt ook wel omschreven als cybercharlatan omdat haar expertise wordt betwist. Kort na Henkens vertrokken bestuurder Guust Sturm en financieel directeur Carolien van der Werf om dezelfde reden. En in de loop van het jaar volgden ook nog CEO Hans Schrijver en de directeuren Pieter van der Stoel, Roland Plomp en Ronald Botterman.

Als klap op de vuurpijl vloog twee dagen voor kerst ook Rianne Jans de laan uit. Zij was de opvolgster van Carolien van der Werf, maar ook haar carrière overleefde een aanvaring met Sanderink over Van Rijbroek niet. Al zegt Centric zelf op de site: “Na een goede samenwerking hebben Centric en CFO Rianne Jans toch besloten in goed overleg uit elkaar te gaan.” Het patroon is duidelijk: iedereen die de grote baas en zijn nieuwe vriendin ook maar enigszins kritisch benadert kan zijn biezen pakken. En niemand kan ingrijpen: als enig aandeelhouder is Sanderinks wil ook wet.

Hoe zat het ook alweer met de soap rondom Sanderink. Bekijk de explainer hieronder.

www.tubantia.nl/enschede/hoe-de-top-v...
Jan 59
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  16 apr
 Germany40^ 17.760,40 -0,03%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.927,07 +0,21%
 US30^ 37.794,75 0,00%
 Nasd100^ 17.714,17 0,00%
 US500^ 5.049,49 0,00%
 Japan225^ 38.426,12 0,00%
 Gold spot 2.384,44 +0,05%
 EUR/USD 1,0622 -0,03%
 WTI 84,74 -0,38%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront