Forum: Columns » TA: AEX: 644, 700 en 1000 » Pagina: 15 | Eurobench.com

TA: AEX: 644, 700 en 1000

Lees deze column op IEX.nl

290 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
selle off begonnen zeker door oneerlijkheid, en iedereen boot missen. 700 waar ben je 1000 ook.
Formule1-Fan
0
Fals fals fals met oil, allemaal net de shorts aan tikken om hgam te doen wat vrijdag misschien nog nipt aan gekocht kon worden de goedkoipen en de dure laten staan.
Call me Put
0
quote:

The Short Caller schreef op 5 januari 2020 23:22:


(het Vervolg..)

Maar hij kwam er al snel achter dat de strijd tegen Israël – met zijn vlekkeloos samenwerkende luchtmacht, special forces, inlichtingendiensten en cybereenheden – van een andere orde is dan de strijd tegen Al Nusra of Islamitische Staat. De Israëliërs lieten prompt hun tanden zien door een heel stel Iraniërs vanuit Syrië in doodskisten huiswaarts te laten keren en pro-Iraanse strijders tot in het westen van Irak toe te grazen te nemen.

Kolossaal geblunder
De Israëlische geheime dienst drong zelfs zo diep door in Soleimani’s Al Quds-brigade en haar buitenlandse trawanten, dat het vliegtuig met precisieminutie dat Soleimani om vijf uur ’s middags in Syrië liet landen om half zes door de Israëlische luchtmacht werd opblazen. Zo makkelijk waren Soleimani’s mannen te pakken. Als Iran een vrije pers en een echt parlement had gehad, was hij wegens kolossaal geblunder ontslag

En het kwam door Soleimani’s project om van Iran de belangrijkste grootmacht in het Midden-Oosten te maken dat Iran de meest gehate macht werd in het Midden-Oosten onder veel opkomende democratiseringsbewegingen – soennitische én sjiitische – in Libanon, Syrië en Irak.


Zoals de Iraans-Amerikaanse wetenschapper Ray Takey schrijft in een verstandig essay in Politico was Soleimani de laatste jaren bezig met het oprekken van Irans imperialistische grenzen. ‘Voor het eerst in zijn geschiedenis werd Iran een echte regionale grootmacht, die zijn invloed deed gelden van de Middellandse Zee tot aan de Perzische Golf. Soleimani begreep dat de Perzen niet bereid zouden zijn om voor Arabieren te sterven op verre slagvelden, dus rekruteerde hij in plaats daarvan Arabieren en Afghanen als hulptroepen. Hij pochte vaak hoe snel hij een militie kon optuigen en in stelling brengen tegen verschillende vijanden van Iran.’

Schaduwstaten
Het waren juist die milities van Soleimani – Hezbollah in Libanon en Syrië, de Volksmobilisatiestrijders in Irak en de Houthi’s in Jemen – die in al deze landen pro-Iraanse sjiitische schaduwstaten creëerden. En het waren juist die schaduwstaten die zorgden dat deze landen verdeeld bleven, dat de corruptie zo welig tierde en dat er geen infrastructuur van de grond kwam – scholen, wegen, elektriciteit.

En daardoor werden Soleimani en zijn marionetten – zijn ‘kingmakers’ in Libanon, Syrië en Irak – steeds meer gezien en gehaat als imperialistische krachten in de regio, veel meer dan Trumps Amerika. Dat gaf de aanzet tot de opkomst van authentieke, breed gedragen democratiseringsbewegingen in Libanon en Irak, waarin soennieten en sjiieten hand in hand de straat op gingen om een niet-corrupt, niet-sektarisch democratisch bestuur te eisen.

Op 27 november staken Iraakse sjiieten – jawel, Iraakse sjiieten – het Iraanse consulaat in het Iraakse Najaf in de fik, haalden de Iraanse vlag van het gebouw en hesen in plaats daarvan de vlag van Irak. Eerder al, in september 2018, hadden Iraakse sjiieten het Iraanse consulaat in Basra in brand gezet uit woede over de Iraanse bemoeienis met de Iraakse politiek.

Het hele ‘protest’ bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad, vorige week, was vrijwel zeker een door Soleimani bekokstoofde operatie om de schijn te wekken dat de Irakezen Amerika weg wilden hebben, terwijl het in feite andersom was. De betogers waren betaalde leden van een pro-Iraanse militie. Geen mens in Bagdad trapte daar in.

In zekere zin is dat Soleimani’s dood geworden. Hij wilde zijn geblunder in Irak zo graag verhullen dat hij de Amerikanen daar met beschietingen begon te provoceren, in de hoop dat ze terug zouden vechten en dat er Iraakse slachtoffers zouden vallen, waarna de Irakezen zich tegen de Verenigde Staten zouden keren. Maar Trump hapte niet en liet Soleimani zelf uit de weg ruimen.

Ik heb geen idee of hij daar verstandig aan heeft gedaan of wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn. Maar er zijn twee dingen die ik wél weet over het Midden-Oosten.

Chaos
Ten eerste is het tegenovergestelde van ‘slecht’ in het Midden-Oosten meestal niet ‘goed’. Het tegenovergestelde van slecht is vaak ‘chaos’. Als je een slecht mens als Soleimani uitschakelt, komt daar niet per se een goed mens, of een goed beleid, voor in de plaats. Soleimani is onderdeel van een systeem, de Islamitische Revolutie in Iran. Die revolutie weet dankzij oliegeld en geweld al sinds 1979 aan de macht te blijven. Dat is de tragiek van Iran, en daar zal de dood van een enkele Iraanse generaal niets aan veranderen.

Het huidige Iran is de erfgenaam van een grootse beschaving, een land met een uiterst getalenteerde bevolking en een waardevolle cultuur. Waar ter wereld Iraniërs ook komen, floreren ze als wetenschappers, artsen, kunstenaars, schrijvers en filmmakers – alleen niet in de Islamitische Republiek Iran, die grossiert in exportproducten als zelfmoordaanslagen, cyberterrorisme en militieleiders. Alleen al het simpele feit dat Soleimani vermoedelijk de beroemdste Iraniër in de regio was, tekent de totale leegheid van het regime, dat de levens van twee generaties Iraniërs heeft verkwanseld door respectabiliteit te zoeken op de verkeerde plekken en op de verkeerde manieren.

Het tweede dat ik weet, is dat in het Midden-Oosten belangrijke politieke ontwikkelingen komen in de ochtend ná de volgende ochtend.

Zeker, er zal de komende dagen luidruchtig worden geprotesteerd in Iran, er zullen Amerikaanse vlaggen worden verbrand en er zal worden gejammerd om de ‘martelaar’. En de ochtend na de volgende ochtend? Er zullen duizend gesprekken worden gevoerd in Iran waarover niets naar buiten komt. Die gaan over de schertsvertoning die hun regime is en over alle rijkdom en talent dat het heeft verspild aan het imperialistische project waarmee Iran zich zo gehaat heeft gemaakt in het Midden-Oosten.

En zeker, de volgende ochtend zullen de soennitische Arabische bondgenoten van Amerika stilletjes blij zijn om Soleimani’s dood. Maar we mogen nooit vergeten dat veel soennitische Arabische regimes door hun eigen falen – door het gebrek aan vrijheid, modern onderwijs en vrouwenrechten – zo verzwakt zijn dat Iran er van binnenuit met zijn marionettenmilities de touwtjes in handen kon nemen.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in een vliegtuig boven Nieuw-Zeeland, waar de rook van de bosbranden 4.000 kilometer verderop in het oosten van Australië te zien en te voelen is. Moeder Natuur kent de naam van Soleimani niet, maar in de Arabische wereld zal iedereen weldra de hare kennen. Want in het Midden-Oosten, met Iran voorop, ontvouwt zich een reusachtige milieuramp, door watertekorten, verwoestijning en overbevolking. Als de regeringen daar niet ophouden met vechten en eendrachtig een vuist maken tegen de klimaatverandering – in plaats van militaire dwaallichten te bejubelen die mislukte staten veroveren om ze nog mislukter te maken – zijn ze allemaal verdoemd.

© The New York Times. Vertaling ­Cecilia Tabak

The End..

Goed stuk, had het ook gelezen.
Jammer dat op het eind weer even die klimaat flauwekul wordt aangehaald.
Overbevolking, dat is de wortel van alle problemen, de rest is technologisch wel op te lossen.
Wildgroei niet helaas, ik zie het zeer somber in voor de wereld.
snuf13
0
Geen punt vandaag, gewoon in de plus vanmiddag.....

Alles weer heerlijk in het groen!!!
NewKidInTown
0
quote:

snuf13 schreef op 6 januari 2020 08:34:


Geen punt vandaag, gewoon in de plus vanmiddag.....

Alles weer heerlijk in het groen!!!

"Aanhoudende onzekerheid" KLAP of WRAAK niet gelijk vandaag, kost meer tijd.

Later op de dag shorts oppakken......
Oboema uit Zimbabwe
0
quote:

Call me Put schreef op 6 januari 2020 02:22:


[...]
Goed stuk, had het ook gelezen.
Jammer dat op het eind weer even die klimaat flauwekul wordt aangehaald.
Overbevolking, dat is de wortel van alle problemen, de rest is technologisch wel op te lossen.
Wildgroei niet helaas, ik zie het zeer somber in voor de wereld.

dat zegt hij toch ook?
lokaal probleem van watertekort, verwoestijning en overbevolking ;)
lijkt me een feit, niet bepaald flauwekul

verder beetje polemisch verhaal met een hoop statements met een ietwat alwetende toontje :)
290 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
617,33  -4,79  -0,77%  21 feb
 AMS25-24h 615,61 -0,28%
 Germany30^ 13.520,90 -1,05%
 Dutch15-index 16.948,53 -1,08%
 BEL 20 4.078,44 -0,99%
 BRX20-24h 4.068,59 -0,24%
 Europe50^ 3.798,72 -0,04%
 Euro30-index 19.531,64 -1,09%
 US30# 28.997,93 +0,01%
 Nasd100# 9.447,65 +0,01%
 US500# 3.338,52 +0,03%
 Japan225# 23.206,39 -0,77%
 Gold World Spot (USD) 1.643,40 +1,45%
 New York WTI spot 56,22 +1,06%
 EUR/USD 1,0848 +0,56%

Stijgers

Nedap +4,44%
Galapagos +2,80%
Corbion +1,19%
Arcadis +1,09%
Flow Traders +1,06%

Dalers

Fugro -7,20%
Heijmans -5,33%
BAM -5,21%
Alfen N.V. -3,55%
Air France-KLM -3,30%