Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Gevolgen NON Irandeal van USA

138 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
haas
0
KOPENHAGEN - Containervervoerder A.P. Møller-Maersk verwacht de activiteiten in Iran te moeten staken. „Met de sancties die de Amerikanen gaan opleggen, kan je geen zaken doen in Iran als je eveneens zaken doet in de Verenigde Staten”, zei topman Søren Skou tegen persbureau Reuters. „En dat doen we op grote schaal.”
haas
0
DZW: de centrale bank van Iran is degene die de betaling van import en export moet regelen en valt dus onder de sancties van de VS.
haas
0
SOFIA (ANP) - De EU overweegt een nooit eerder gebruikte verordening in te zetten om Europese bedrijven die zowel in Iran als de VS actief zijn te beschermen tegen Amerikaanse sancties. Met de verordening erkent de EU de sancties niet en kunnen ondernemingen gewoon blijven draaien. Voor eventuele verliezen kunnen ze worden gecompenseerd.

De Europese Commissie heeft het in 1996 bedachte scenario uit de kast gehaald om het nucleaire akkoord met Iran te redden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uit de deal van 2015 teruggetrokken en wil weer sancties instellen.

www.telegraaf.nl/financieel/2050553/e...
DeZwarteRidder
0
quote:

haas schreef op 17 mei 2018 16:14:

DZW: de centrale bank van Iran is degene die de betaling van import en export moet regelen en valt dus onder de sancties van de VS.
Dat zei ik toch..?
haas
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 17 mei 2018 17:14:

[...]
Dat zei ik toch..?
Ik heb uw nickname genoemd: ik heb uw reactie hier in dit draadje overgenomen !
haas
0
ik heb het gevoel dat Iran met de NON deal gevolgen heeft voor bedrijven die zowel handelen met USA als Iran. Welke dat zijn is mij nig niet duidelijk
haas
0
trapt China er nu in ?
Of welke toezeggingen/tegenprestaties geeft USA ???
=============================
PEKING (AFN) - De Chinese autoriteiten staan op het punt om de overname van het Nederlandse chipconcern NXP Semiconductors door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm goed te keuren. Dat schreef The Wall Street Journal zaterdag. De zakenkrant baseerde zich daarbij op ingewijden.

Het onderzoek naar de deal was eerder stilgelegd vanwege de toegenomen handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten. Volgens ingewijden is er bij ambtenaren op aangedrongen enige haast te maken met de rapportage en ook met oplossingen te komen om lokale bedrijven te beschermen.

Chinese bedrijven hebben eerder al zorgen geuit over het samensmelten van de twee chipgrootmachten. De grootste overnamedeal uit de geschiedenis van Qualcomm, van meer dan 40 miljard dollar, werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd en zou oorspronkelijk eind 2017 afgerond zijn. Qualcomm heeft bij acht andere grote toezichthouders wereldwijd inmiddels goedkeuring gekregen voor de deal. Het Chinese akkoord wordt de komende dagen verwacht.
jonas
1

Henk daar moet het beginnen met hervorming en modernisering van de Islam.

Het heeft niet zoveel zin als we hier miezenmuissen over de Islam hier. Dat achterwaartse geloof moet je bij de kern aanpakken en de kern daarvan ligt in Saoedi en Iran. Druk erop zetten in dat soort landen werkt en dat begrijpt de vermalijde heer Trump.

Heel goed. Dreigen met regiemchange en ze gewoon duidelijk maken dat zakken vullerij uit naam van de Koran niet de manier is. In Saoedi hebben ze een afspraak gemaakt met de Imans: Houdt het volk rustig en we laten je gang gaan zolang gaan zolang familie Saoedi de zakken, maar kan vullen.

Game is over de prinsen als ze niet hervormen. Iran ander probleem, maar een paar goed gerichte bommen kunnen de miljardair Ayatollahs daar aardig zenuwachtig maken. Power politics works! Een zalvende Obama was de dood in de pot. wat een slappe zak was dat! Beetje mooie speechen en verder niets doen.

Beweging in Saoedi is bijna per definitie prima. Erger kan het daar niet worden. Ondanks al hun dollars zijn ze in woestijn denken gebleven. Maar goed. Mogelijk doet Salman iets wat het land en de wereld eindelijk verder brengt in de gang der beschaving.

Groet, Jonas
jonas
3

Vraag me wel af of ik met mijn oproep tot Power politics in het Midden Oosten niet morgenochtend van mijn bed wordt gelicht door politiek correcte OM en Politie.

In dit totaal crazy land ben je zomaar racist vanwege domme verdragen die in een achternamiddag door het parlement zijn gejaagd. Racist is dus tegenwoordig : alles wat niet politiek correct is, is strafbaar.

Vraag het maar aan onder Rutten brodeloos gemaakte columnist Nekschot. Dat is dus Nederland anno 2018. Politici staan erbij, maar doen niets! Mooi praten, maar eens bedenken over het racismebegrip niet te breed is opgerekt ho maar.

Zoiets begrijpen ze niet en veiliger is met de politiek correcte caravan mee te lopen totdat de bom barst. Zoals bij de Vries na de moord op Fortuyn. Toen liep het meneer dun door de broek. Gelukkig krijgen we nu ex ongekozen burgemeester De Graaff bij de Raad van Staten. Zie hem nog staan bij het Anne Frankhuis en verhuld Fortuyn beschuldigen van anti semitische. Beloofd veel goeds zo een leider op de hoogste post bij de Raad van Staten.

God, oh god wat hebben ze toch veel geleerd van de moord op Theo van Gogh en Pim Fortuyn. Meer terug naar af is het.

Groet, Jonas
objectief
0
quote:

jonas schreef op 27 mei 2018 00:46:

Vraag me wel af of ik met mijn oproep tot Power politics in het Midden Oosten niet morgenochtend van mijn bed wordt gelicht door politiek correcte OM en Politie.

Nou....blaffende honden bijten niet..dus het is niet meer dan populisme uit ontevredenheid...op jou leeftijd is er weinig risico.
jonas
0

Fred power politics is geen doel op zich. Voor mij is er mogelijk geen risico, maar ik heb liever niet dat mijn kinderen over 10 jaar onze generatie verwijt dat we het hele Midden Oosten vol hebben laten zetten met kernwapens met enge Moslimidioten aan de trigger.

Heeft niets met populisme te maken, maar meer met het kiezen uit twee kwaden en het beter voorkomen dan achteraf huilen over het nalaten van tijdig ingrijpen. Ook ik gruwel van de verschrikkingen van oorlog. Toch zonder de kordaatheid van een Churchill e.d. zaten we hier echt nog onder de Duitse knoet.

Groet, Jonas
jonas
0

Fred realistische beschouwing over Iran. Bron "de Volkskrant"dus dat moet dan ook volgens jou dan wel kloppen toch?

"Opinie op zondag: Wacht Iran een implosie?
Prikkelende opinie op een dag dat u er tijd voor heeft: de Volkskrant presenteert elke zondag twee bijdragen van een vaste club van acht auteurs. Later vandaag historicus Dirk-Jan van Baar, nu cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi.
Keyvan Shahbazi 27 mei 2018, 10:00

"Een vrouw draagt een foto van ayatollah Khamenei. Keyvan Shahbazi: 'Zolang de antisemitische ayatollahs in Teheran aan de macht zijn, zal er in het Midden-Oosten geen rust en stabiliteit zijn.' Foto Reuters

De Iraanse revolutie van 1979 bracht een tot dan toe onbekend soort totalitarisme op het wereldtoneel. Het totalitaire karakter van het Europese fascisme, nazisme en communisme waren al bekend. Dat het totalitarisme in de vorm van het messianistische islamisme in het Midden-Oosten een nieuwe verschijningsvorm kreeg, heeft menigeen in verwarring gebracht.

Een vroeg voorbeeld is de Franse filosoof Michel Foucault, die in 1978 gefascineerd raakte door ayatollah Khomeini. In Khomeini’s ‘spirituele politiek’, zoals Foucault hem kritiekloos ophemelde, waren de vrijheden gegarandeerd mits ‘niet schadelijk’, waren de rechten van minderheden gerespecteerd mits ‘niet kwetsend voor de meerderheid’, en waren mannen en vrouwen niet ongelijk maar ‘slechts verschillend’. Elk van deze clausules was voldoende om alle alarmbellen te laten rinkelen, mits cultuurrelativisme het zicht niet zo ernstig had belemmerd.

Valse romantiek
Cultuurrelativisme was – en is nog altijd – de afwijking die de links-intellectuelen steeds weer de verkeerde afslag instuurt (zie de zogenaamde linkse samenwerking in Rotterdam tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen). Want wat goed is voor de westerling, hoeft niet goed te zijn voor hen van die andere cultuur. Zij zouden nog een ‘spiritualiteit’ hebben die het Westen in de loop van de Renaissance kwijtraakte. Met deze valse romantiek over andere culturen keert het cultuurrelativisme de slachtoffers van tirannie de rug toe en onderscheidt zich de facto niet van racisme. Want individuele en collectieve vrijheden, gelijkheid van man en vrouw, seculariteit, democratie en rechtsstatelijkheid, zijn waarden die wel goed zijn voor ons, maar niet noodzakelijkerwijs voor hen.

De ‘spirituele politiek’ van Khomeini, bleek in wreedheid weinig gelijken te kennen in de recente wereldgeschiedenis. Na zijn machtsovername werden Iraanse vrouwen direct gereduceerd tot tweederangs burgers en homoseksuelen in het openbaar opgehangen. Het vervolgen van minderheden en het systematisch uitroeien van zijn critici werd een dagelijkse routine. In het binnenland groei-de het aantal massagraven (Amnesty International heeft inmiddels 120 plaatsen aangewezen). En het antisemitisme werd de officiële buitenlandpolitiek.

De weg om Jeruzalem te bevrijden van de Joden, liep via de Iraakse ‘heilige steden’ Najaf en Karbala. Zo joeg Khomeini tienduizenden scholieren met een plastic sleuteltje om hun nek - om de hemelpoort mee te openen - de mijnenvelden van Saddam Hoessein in. Maar hij kwam geen stap over de grens.

Amerikaanse blunders
Strategische blunders van twee Amerikaanse presidenten hebben die weg vooralsnog geplaveid voor zijn opvolger, Khamenei. George W. Bush door het destabiliseren van Irak en Obama door juist niet in te grijpen in Syrië. Het vermaledijde cultuurrelativisme was een belangrijke blinde vlek in de Midden-Oostenpolitiek van Obama, met zijn briefschrijverijen aan Khamenei en zijn gammele nucleaire akkoord.

Terwijl alle nucleaire opties openbleven tot na 2025, besteedden de ayatollahs de 120 miljard dollar opbrengst daarvan aan het vetmesten van talloze terroristische organisaties. Obama bleek in verwarring over de antisemitisch-messianistische ideologie van het kalifaat van Khamenei. In de polder was die verwarring nog groter.

In een opiniestuk in deze krant schreef Thomas von der Dunk, dat het Westen ‘eindelijk eens over het trauma van 1979 heen moet stappen’ en Iran niet voortdurend ‘kleinerend’ moet behandelen. ‘Dat geldt ook voor het nucleaire dossier.’

Gelukkig hadden de Israëlische politici meer verstand en realiteitszin. ‘If it looks like a duck, walks like a duck and quacks like a duck, then it probably is a duck.’ Als Khamenei honderden miljarden investeert in de ontwikkeling van ballistische raketten – met Hebreeuws opschrift – gekoppeld aan een geheim nucleair programma, zijn de elektronische borden langs de Iraanse wegen die de dagen aftellen tot de vernietiging van de Joodse staat geen grapje.

Maar net via de snelweg Teheran-Bagdad-Damascus aan de grens gekomen van de Joodse staat, waarvan de inwoners in zee zouden worden gegooid, draaide de geopolitieke wind uit Amerika. De wittebroodsweken waren voorbij en de massagesalon Mogherini & Kaag (Paul Brill in het Parool)– hoofddoek verplicht – bleek in surseance.

Buigen of barsten?
Het spook van de hernieuwde economische sancties heeft het afgelopen kwartaal 30 miljard dollar en tonnen goud het land uitgejaagd en de koers van de Iraanse rial bijna gehalveerd. Terwijl de economie op instorten staat, gaat de doodsstrijd over de kern van de ideologische grondslag van dat regime. Buigt het door te gaan onderhandelen, deze keer ook over zijn talrijke terroristische bendes in verschillende landen, bedreigingen richting Israël, productie van ballistische raketten en hopelijk ook de mensenrechten? Of barst het door de uraniumverrijking van 20 procent te herstarten en daarmee het eigen voortbestaan op het spel te zetten?

Bijna veertig jaar na de Iraanse revolutie, zal de komende maanden duidelijk worden of we getuige zijn van de implosie van het fascistoïde messianistische islamisme dat het heeft voortgebracht. Maar één ding is zeker: zolang de antisemitische ayatollahs in Teheran aan de macht zijn, zal er in het Midden-Oosten geen rust en stabiliteit zijn, met of zonder een nucleair akkoord.

Keyvan Shahbazi is publicist en als cultureel psycholoog verbonden aan de Politieacademie".

Groet, Jonas
[verwijderd]
1
Om maar een punt uit het stuk te nemen, het vermeende antisemitisme en dreigen:

Khomeini heeft ooit in een speech vertaald uit het farsi zoiets als het volgende gezegd:

''Dit bezettingsregime over Jeruzalem moet verdwijnen uit de arena van de tijd.''

Ahmadinejad heeft het later verkeerd geciteerd door van ''arena van de tijd'', ''pagina van de tijd'' te maken.

Hiervan is gemaakt dat Iran zou hebben gezegd dat ze Israël gaan wegvagen met nucleaire wapens.

...

Het standpunt van Iran is zoals ook door Khamenei bevestigd het volgende: De bezetting moet ophouden en de Palestijnse vluchtelingen moeten terugkeren naar hun thuisland. Moslims, christenen en joden (niet immigranten) moeten een regering voor zichzelf kiezen.

Voormalig president Khatami heeft over de tweestatenoplossing gezegd dat Iran erin mee zou gaan als de Palestijnen het prefereren.
[verwijderd]
0
Vervolgens zegt Israel dan weer, waarom moeten wij luisteren naar een dictator als Khamenei die een heel land met 80 miljoen inwoners onderdrukt.
De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
[verwijderd]
0
Het is geen kwestie van moeten luisteren. Het is een standpunt.

Vraag was of dat standpunt neerkomt op antisemitisme.

Je ziet toch wel de ironie, Henk?

Met name Jonas en jij beklagen jullie erover dat zowat alles als racisme wordt bestempeld.

Je hebt Iran dat bezig is met ''power politics'' en standpunt heeft ingenomen tegen wat zij beschouwen als een bezettingsregime, en dat is dan meteen antisemitisme?

Je zou het standpunt kunnen classificeren als onredelijk of iets dergelijks, het gedrag als destabiliserend of zo, maar waarom antisemitisch?

Volgens mij wordt dat ''projectie'' genoemd, in de psychologie.
jonas
0

Asti.

Het is ingewikkelde materie zelfs als je racisme verengt tot wat dan een ras zou zijn. Mijn donkere vriendin indertijd zag bijvoorbeeld wel 6 kleuren zwart.

Discriminatie ten top zou je dan zeggen. Joden en Palestijnen hebben naar ik begrijp hetzelfde ras, maar de Duitsers wisten de Joden wel te vinden en met de Palestijnen werkten ze samen.

Persoonlijk denk ik ras is een beetje meer of minder onder de zon hebben gezeten (voorouders dan) en wat maakt het uit?

Bij Hamas is echter toch sprake van anti Israël zijn en dat mede gevoed door een geloof dat Joden lager dan varkens noemt. In dat geval zou ik dat toch aanmerken als anti semitisme, hoewel ik niet zo van dat gezwaai met termen als fascisme, nazisme houdt.

Wat wel absurd is, is dat onze politieke vertegenwoordigers ras via onnadenkend aansluiten bij verdragen hebben gelijkgesteld met natie, terwijl het overduidelijk is dat binnen een natie er verschillende rassen kunnen wonen.

Groet, Jonas.

PS Haas. Bij bedrijven die last kunnen krijgen. Denk eens aan het Duitse Siemens die druk bezig is in Iran.
[verwijderd]
0
Volgens mij heb je het over het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.

Artikel 1 lid 1 van het artikel luidt als volgt:

''In dit Verdrag wordt onder „rassendiscriminatie” verstaan elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten, dan wel de tenietdoening of aantasting daarvan ten gevolge heeft.''

In het verdrag wordt dus onder ''rassendiscriminatie'' verstaan (...).

Dat is ietsjes anders dan dat via verdrag onder ''ras'' wordt verstaan ''natie''. Ras en natie hebben nog steeds hun eigen definities. Waarbij ook wel even opgemerkt moet worden dat de term ras niet altijd de huidige betekenis heeft gehad en zich wellicht blijft ontwikkelen.

Het is overigens niet uniek dat er in rechtsbronnen staat dat je in een artikel onder (...) ook moet verstaan (...).

Hoe dan ook gaat het met woorden uiteindelijk om communicatie. Het past bij de geest van het verdrag. Zo kan er bijvoorbeeld binnen een ras een groep individuen zijn wiens rechten en vrijheden worden aangetast/bedreigd op basis van hun nationale afstamming of bijvoorbeeld de stam waar ze tot behoren. Volgens mij zien de meeste mensen zoiets als onwenselijk.
jonas
0

Asti dat is toch een draak van een zin? Eerlijk gezegd toen ik recht studeerde vond ik op eerste gezicht dat soort juridische verankeringen van idealen prachtig.

Maar, maar de werkelijkheid is anders en uiteindelijk regeren idealistische juristen de wereld niet. Dat bedoelingen van dat verdrag zijn mooi, maar ik denk dat het beter is de grenzen voor veroordeling te zetten bij oproepen van haat en geweld.

Uiteraard erken ik ook dat er discriminatie bestaat zoals bij jongeren met me wat andere roots. In wezen is het dan zaak dat degene die discrimineren bij zichzelf te rade gaan. Dan krijg je meer innerlijke overtuiging en niet omdat het moet van de wet. Bij het beïnvloeden van die overtuiging hoort dan hard onderling debat zonder dat rechters of het OM op je nek zitten te hijgen.

Groet, Jonas
jonas
0

Kijk Asti. Stel je bent werkgever en zit met een veelbelovende jongere Marokkaan aan tafel die bij je wilt komen werken. Het is dan mogelijk dan toch nuttig te weten te komen of je morgen claims krijgt voor aparte gebedsruimtes etc. Kost veel geld.

Nu mag je zo een vraag niet stellen, want discriminatie!! Erg, erg. Gevolg kan dan wel zijn dan je zekerheidshalve die Marokkaan maar niet aan neemt en daar is in feite niemand mee gediend. Goede bedoelingen leiden niet altijd tot echt goede sociale en economische resultaten.

Groet, Jonas
138 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,35  -9,32  -1,07%  17 apr
 Germany40^ 17.771,70 +0,01%
 BEL 20 3.794,57 -0,06%
 Europe50^ 4.910,28 -0,08%
 US30^ 37.727,71 0,00%
 Nasd100^ 17.504,91 0,00%
 US500^ 5.019,56 0,00%
 Japan225^ 37.744,07 0,00%
 Gold spot 2.369,10 +0,34%
 EUR/USD 1,0674 +0,02%
 WTI 82,21 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

B&S Group SA +8,35%
PostNL +7,07%
Fugro +4,29%
Van Lanschot ... +1,90%
Sif Holding +1,51%

Dalers

TomTom -14,98%
VIVORYON THER... -10,98%
Alfen N.V. -7,35%
ASML -6,68%
FASTNED -5,86%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront