OCI « Terug naar discussie overzicht

OCI achtergrond

4 Posts
DeZwarteRidder
0
OCI steekt €100 miljoen in Delfzijl
18 min geleden Edwin van der Schoot

Kunstmest en methanolproducent OCI steekt ongeveer €100 miljoen in zijn raffinaderij BioMCN in Delfzijl. Dat maakte OCI woensdag bekend bij zijn halfjaarresultaten.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend tijdens de presentatie van zijn halfjaarcijfers. OCI kocht in 2015 voor $15 miljoen de bioraffinaderij BioMCN en zijn 65 werknemers van investeerder Waterland, terwijl één van de twee productielijnen wegens lage prijzen in de mottenballen lag. Die lijn wil OCI nu weer opstarten, omdat de methanolprijzen wereldwijd flink in de lift zitten. Methanol is bruikbaar als brandstof, maar ook een veelgebruikte bouwsteen in de chemische industrie. OCI denkt 'ongeveer €100 miljoen''nodig te hebben voor Delfzijl.

De operationeel directeur en de marketingmanager van BioMCN wilden niet reageren op het heugelijke nieuws, en verwezen voor tekst en uitleg door naar de internationale holding.

Recordproductie

Delfzijl is de laatste van een serie grote investeringen in fabrieken in Nederland, Egypte, Algerije en de VS. Het bedrijf zou nu de handen vrij moeten hebben voor forse groei, meent Yousef Husseini, een analist die het bedrijf volgt. „De resultaten zijn beter dan verwacht, maar het moet nog veel beter kunnen, omdat er twee fabrieken onverwacht sloten (in Algerije en de VS) een een derde, in Iowa, pas net is geopend. Positief is ook dat OCI goed in de kosten heeft gesneden. De Europese fabriek (in Geleen, red.) heeft een recordproductie gerealiseerd.”

Husseini verwacht weliswaar een beperkte inpact van orkaan Harvey in het derde kwartaal op de fabriek in Beaumont, Texas, maar ziet vooral de winstgevendheid van kunstmest op de wereldmarkt oplopen. „De prijzen hebben de wind in de rug.”

Nieuwe fabrieken

OCI heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in onderhoud en bouw van nieuwe fabrieken. Dat moet zich gaan uitbetalen, de investeringen dalen naar zo’n $150 tot $200 miljoen per jaar naar schatting, maar de omzet moet kunnen stijgen van $2 miljard in 2016 naar $3 miljard in 2018, zo becijfert Husseini in een rapport.

Woensdag rapporteerde OCI over de eerste zes maanden van 2017 een omzet van $1,03 miljard (+10%) en een bedrijfsresultaat (ebitda, +8%) van $316 miljoen. OCI zelf wil die extra inkomsten gaan gebruiken voor het inlossen van zijn gigantische schuldenlast van $4,4 miljard.

DSM

OCI is een internationaal bedrijf, dat voortkomt uit de voormalige kunstmest en methanolproductie van DSM. Het hoofdkantoor staat nog altijd in Geleen. Dat verkocht het in 2010 voor €310 miljoen aan OCI, dat toen nog overwegend een bouwbedrijf was in handen van de Egyptische miljardair Nassef Sawiris. Het bedrijf heeft een roerige periode achter de rug, waarin het in 2013 in Amsterdam naar de beurs ging en het bouwbedrijf vervolgens in 2015 verzelfstandigde.

In 2016 werd het geduld van beleggers flink op de proef gesteld toen een lucratieve overname van $6 miljard door het Amerikaanse CF Industries klapte.

Oligarch

OCI, waar onder meer ex-Rabobankier Sipko Schat en Randstad-cfo Robert Jan van de Kraats in de raad van commissarissen zitten, stond korte tijd in de AEX genoteerd, maar is nu al kwartalen lang een midkap aandeel. Het aandeel kenmerkt zich nogal door forse koersuitslagen. In 2016 was OCI aanhoudend onderwerp van overnamegeruchten, meest concreet door vermeende interesse van Eurochem, het kunstmest en mijnbouwbedrijf van de Wit-Russische miljardair en oligarch Andrey Melnichenko. Tot een deal kwam het echter nooit, en OCI heeft ook nooit toegegeven door Eurochem te zijn benaderd.

Beurs

Op de beurs steeg het aandeel woensdagmiddag met 10,6% tot €18,29. OCI stelde ook ene nieuwe cfo aan. De Pakistaan Salman Butt vertrekt, Egyptenaar Hassan Badrawi volgt hem op.

www.dft.nl
DeZwarteRidder
0
DeZwarteRidder
0
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 26 september 2017 17:26:

Verheugd kan ik mededelen dat Dick Advocaat een flatje heeft gekocht van de broer van de CEO van OCI....!!

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/29386...
vanwaar dat verheugd zijn. Mag je een keertje logeren? Echt wereldnieuws hoor. Kunnen we wat mee.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:35
Koers 24,410
Verschil -0,170 (-0,69%)
Hoog 24,540
Laag 24,230
Volume 191.580
Volume gemiddeld 416.000
Volume gisteren 250.392

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront