Esperite (voorheen Cryo Save) « Terug naar discussie overzicht

FD 1 jaar geleden: Esperite vecht voor zijn leven

13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
Stamcellenbank Esperite vecht voor zijn leven

Te weinig geld in kas, een beloofde omzetstijging die uitblijft en een accountant met twijfels over het voortbestaan van de onderneming. Hoe kon het zo misgaan bij biotechbedrijf Esperite?

Bestuursvoorzitter Frédéric Amar van het biotechbedrijf Esperite houdt van krachtig en van soms wat ironisch taalgebruik. Zo signaleerde hij vorig jaar bij enkele concurrenten ‘zelfmoordneigingen die geen lang leven beschoren zullen zijn’. De aantijging van een Amerikaanse multinational dat Esperite zich schuldig maakt aan patentbreuk, maakte Amar wereldkundig met een persbericht onder het kopje ‘David versus Goliath’.

Amar zal dit jaar nog al zijn verbale capaciteiten, en meer dan dat, nodig hebben om het beursgenoteerde Esperite naar veilig vaarwater te loodsen. Want het in Zutphen gevestigde biotechbedrijf, vooral bekend door zijn stamcellenbank Cryo-Save, verkeert in financiële problemen. In het jaarverslag van Esperite signaleert de accountant ‘substantiële onzekerheid’ over het voorbestaan van het bedrijf.

Esperite Roerige geschiedenis

Biotechbedrijf Esperite is een van de kleinste Amsterdamse beursfondsen. De onderneming zit in de problemen. De verliezen lopen op, terwijl vorig jaar de voorspelde omzetgroei uitbleef. Een korte geschiedschrijving in zeven jaartallen.

2000

Geboorte van Cryo-Save, aanvankelijk verbonden aan het Amerikaanse Nasdaq-fonds Cryo-Cell, opgericht in 1989.

2007

Cryo-Save naar de AIM-beurs in Londen. Twee jaar later volgt een beursgang in Amsterdam.

2013

Frédéric Amar verwerft een belang van 27% in Cryo-Save en geeft te kennen dat hij bestuursvoorzitter wil worden.

2014

Aandeelhouders fiateren Amars benoeming tot ceo van wat Esperite gaat heten. Cryo-Save blijft de belangrijkste dochter.

2014

Oprichting van dochterbedrijf Genoma, dat diagnostische testen ontwikkelt met merknaam als Transquillity en Reality.

2015

Het aandeel Esperite stijgt in enkele weken tijd van €1,40 tot boven €3,50, een koersexplosie zonder verklaarbare reden.

2015

Amar leent bijna € 1 mln aan Esperite om er zijn salaris mee te kunnen betalen. De accountant zet daar vraagtekens bij.

Kwakkelend bedrijf

Esperite kent een roerige geschiedenis, die drie jaar geleden culmineerde in een coup d’état door Amar. De Fransman verwierf in 2013 een belang van 27% in het bedrijf, doordat hij de aandelen van twee oprichters van de stamcellenbank overnam. Kort na elkaar vertrokken twee bestuursvoorzitters, de rechter moest eraan te pas komen, maar uiteindelijk stemden de aandeelhouders in 2014 in met de benoeming van Amar tot nieuwe topman.

Amar kreeg de leiding over een kwakkelend bedrijf. De onderneming was opgericht in het jaar 2000 in de veronderstelling dat ouders steeds vaker zouden kiezen voor het invriezen van stamcellen uit navelstrengbloed, met het oog op de gezondheid van hun kinderen. De stamcellen voor eigen gebruik zouden een cruciale rol kunnen spelen in het genezingsproces als een kind op latere leeftijd een ernstige ziekte krijgt. De reguliere geneeskunde wantrouwde het hele idee vanaf het begin en doet dat nog steeds (zie kader). Niettemin kozen duizenden ouders, vooral in Zuid-Europa, voor het invriezen van navelstrengbloed.
DeZwarteRidder
0
Beursgang

In 2007 ging Cryo-Save naar de alternatieve beurs AIM in Londen. Ruim twee jaar volgde een Euronext-notering, waar het aandeel op de eerste handelsdag sloot op €6,80 — een niveau dat daarna nooit meer werd gehaald.

Eenmaal bestuursvoorzitter bracht Amar zijn eigen stamcellenbank Salveo onder bij Cryo-Save, dat nog altijd de grootste stamcellenbank van Europa is met ruim 300.000 ingevroren stalen. Hij doopte het bedrijf om tot Esperite, naar het zeldzame fluorescerende mineraal dat in het Nederlandse esperiet heet.

Amar stond voor een uitdaging. Het aantal ouders dat kiest voor het invriezen van navelstrengbloed neemt af, mede als gevolg van het dalende geboortecijfer in Europa en de economische malaise in Zuid-Europa. Bovendien zijn er die ‘concurrenten met zelfmoordneigingen’ die onder de prijs van Cryo-Save duiken.

De Franse topman annex grootaandeelhouder besloot tot een reorganisatie bij Cryo-Save. Maar hij ging ook op op zoek naar andere inkomstenbronnen, vooral door de oprichting van het dochterbedrijf Genoma. Dit bedrijfsonderdeel richt zich op de ontwikkeling en verkoop van diagnostische testen, die bijvoorbeeld kunnen voorspellen of een ongeboren baby het syndroom van Down heeft of dat een vrouw een verhoogde kans heeft op borstkanker of eierstokkanker. Genoma brengt die testen op de markt onder illustere merknamen als Tranquility, Reality en Serenity.
Cryo-Save was tot medio 2012 gevestigd in een statig kantoorpand in Zutphen. Het bedrijf verhuisde later naar een bedrijventerrein aan de oostzijde van de stad.

Aandeelhouders eensgezind

Op de vergadering van aandeelhouders vorig jaar juni betoogde Amar nog eens dat Cryo-Save voor zijn komst op een dood spoor was beland. De onderneming miste ‘sexappeal’. De beleggersvereniging VEB stelde wat kritische vragen, maar de aandeelhouders schaarden zich vrijwel eensgezind achter de nieuwe topman. Amar beloofde een omzetstijging, mede dankzij Genoma, dat in 2015 al een omzet van €7 mln zou genereren.

Veel aandeelhouders zagen de logica van Amars strategie. De stamcellenbusiness stagneert, maar Esperite kan een tweede leven beginnen door zijn adressenbestanden en expertise te gebruiken bij de ontwikkeling en verkoop van diagnostische testen. Op middellange termijn zou het bedrijf bovendien kunnen rekenen op een extra inkomstenbron als de oudste contracten van Cryo-Save verlopen en de klanten opnieuw hun portemonnee moeten trekken om hun navelstrengbloed nog langer te behouden.

Tegenvallende omzet

Een jaar later blijkt de werkelijkheid weerbarstig. Van de beloofde omzetstijging kwam het niet. De omzet bleef steken op €27,5 mln, waar vorig jaar nog €36 mln was voorspeld. Tegelijkertijd liep het nettoverlies op van €5,1 mln tot €7,5 mln. Dat schrijft Amar toe aan twee oorzaken. De eerste is een reorganisatie gericht op kostenbesparing bij Cryo-Save - inclusief de sluiting van het laboratorium in het Belgische Niel - die in eerste instantie gepaard ging met extra uitgaven. Intussen houdt de prijsdruk in de stamcelbusiness aan. De tweede oorzaak is dat ook Genoma extra investeringen vereiste.

Esperite’s management onderschrijft in het jaarverslag de noodzaak van een sterke omzetgroei. Of die er gaat komen, is de vraag. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de omzet 5% achter bij de verwachting. Maar Amar en de zijnen blijven optimistisch. Esperite verwacht in het tweede kwartaal nieuwe markten aan te boren en sneller dan voorzien enkele nieuwe testen te introduceren.

In een korte e-mail aan deze krant weigerde Amar maandag nadere toelichting op de toekomstplannen van Esperite. Hij verwees naar de komende vergadering van aandeelhouders op donderdag 9 juni.
DeZwarteRidder
0
‘Handel in angst’

Ontzettend klein. Wessel Ganzevoort herhaalt het een paar keer. De kans dat een patiënt ooit baat zal hebben bij stamcellen gewonnen uit zijn of haar eigen navelstreng, is ‘ontzettend klein’. Om die reden adviseert de beroepsvereniging voor gynaecologen NVOG nadrukkelijk het navelstrengbloed van pasgeboren baby's niet op te slaan voor eigen gebruik.

‘Dat is een advies waar we als AMC volledig achter staan’, zegt Ganzevoort, gynaecoloog bij het academisch ziekenhuis in Amsterdam. ‘We zien opslag van stamcellen voor eigen gebruik toch vooral als handel in angst.’

Commerciële stamcelbanken stellen dat mensen van wie stamcellen na de geboorte zijn bewaard — dat zijn stamcellen van hoge kwaliteit — daar veel baat bij kunnen hebben als ze op latere leeftijd bijvoorbeeld leukemie krijgen. De eigen stamcellen kunnen dan ingezet worden als het lichaam na een chemokuur niet meer in staat is zelf stamcellen aan te maken, waardoor een patiënt zeer kwetsbaar wordt. Het invriezen gedurende 25 jaar kost momenteel €2395.

Maar het inzetten van eigen stamcellen is volgens Ganzevoort in veel gevallen juist niet ideaal. ‘Als een aandoening een genetische component heeft, is het niet verstandig de stamcellen van de patiënt opnieuw te gebruiken. Want dan wordt het probleem misschien opnieuw geïmporteerd.’ Bij veel aandoeningen zijn volgens Ganzevoort ook voldoende alternatieven beschikbaar, bijvoorbeeld door stamcellen van familieleden te gebruiken.

Nederlandse gynaecologen werken wel volop mee aan de opslag van navelstrengbloed voor algemeen gebruik, zoals Sanquin (de voormalige Bloedbank) en andere dat doen.

fd.nl/ondernemen/1153590/stamcellenba...
pindakaas
0
Tjee, zwarte ridder. Ongelofelijk hoeveel tijd jij besteed achter je pc in een fonds waarvan je (als ik het goed heb begrepen) niet eens aandeelhouder bent. Ongelofelijk nobel dat je zoveel beleggers probeert te behoeden voor een debacle. Maar daar heb je jouw goedbedoelde postings volgens mij niet eens voor nodig.

Vooral de niet aflatende ijver verbaasd mij enorm. Wat is je drijfveer? Ben je een gefrustreerde oud-medewerker of zo? Behoorlijk gefrustreerd lijkt me wel het geval of heet dit gefocust? Ik probeer het al weken te verklaren voor mezelf maar kan geen goede reden bedenken voor de tijd die jij in dit prutfonds steekt...... Het heeft er alle schijn van dat je er wel enorme lol aan beleefd.
DeZwarteRidder
0
quote:

pindakaas schreef op 17 mei 2017 14:50:


Tjee, zwarte ridder. Ongelofelijk hoeveel tijd jij besteed achter je pc in een fonds waarvan je (als ik het goed heb begrepen) niet eens aandeelhouder bent. Ongelofelijk nobel dat je zoveel beleggers probeert te behoeden voor een debacle. Maar daar heb je jouw goedbedoelde postings volgens mij niet eens voor nodig.

Vooral de niet aflatende ijver verbaasd mij enorm. Wat is je drijfveer? Ben je een gefrustreerde oud-medewerker of zo? Behoorlijk gefrustreerd lijkt me wel het geval of heet dit gefocust? Ik probeer het al weken te verklaren voor mezelf maar kan geen goede reden bedenken voor de tijd die jij in dit prutfonds steekt...... Het heeft er alle schijn van dat je er wel enorme lol aan beleefd.

Als ik het goed begrijp, maak jij je druk over het feit dat ik me ergens druk over maakt...!!??
Alle-begin
0
Eerlijk gezegd blijf ik mij er ook over verbazen. Je visie ergens op geven kan ik best begrijpen. Maar jij steekt hier zo eng veel tijd in Riddert... Bij mij roept dit sterk het vermoeden op dat er inderdaad een dieperliggende drijfveer is, die jouw veelvuldige aanwezigheid hier op het forum beter verklaart. Ik hoop het ook eigenlijk, want als dit niet het geval is dan is eigenlijk best kansloos. Ik hoop er ooit achter te komen, want tot die tijd zal ik mij blijven verwonderen waarom iemand er zo dwangmatig veel tijd in blijft stoppen...

In het geval van De Vissert, op welk been van de ridder ligt jouw hand doorgaans?
DeZwarteRidder
1
quote:

Alle-begin schreef op 17 mei 2017 17:09:


Eerlijk gezegd blijf ik mij er ook over verbazen. Je visie ergens op geven kan ik best begrijpen. Maar jij steekt hier zo eng veel tijd in Riddert... Bij mij roept dit sterk het vermoeden op dat er inderdaad een dieperliggende drijfveer is, die jouw veelvuldige aanwezigheid hier op het forum beter verklaart. Ik hoop het ook eigenlijk, want als dit niet het geval is dan is eigenlijk best kansloos. Ik hoop er ooit achter te komen, want tot die tijd zal ik mij blijven verwonderen waarom iemand er zo dwangmatig veel tijd in blijft stoppen... In het geval van De Vissert, op welk been van de ridder ligt jouw hand doorgaans?

Ik blijf me verbazen over het feit dat sommige aandeelhouders zich druk maken over andere forumgebruikers i.p.v. zich druk te maken over hun snel verdwijnende investering in ESP.
Alle-begin
0
Daar maak ik mij wel degelijk druk om, maar is toch irrelevant in mijn opmerking?! Nogmaals, ik hoop echt dat je een gegronde reden hebt om hier zo veelvuldig aanwezig te zijn. Zelfs als die reden wrok is...
DeZwarteRidder
0
quote:

Alle-begin schreef op 17 mei 2017 18:35:


Daar maak ik mij wel degelijk druk om, maar is toch irrelevant in mijn opmerking?! Nogmaals, ik hoop echt dat je een gegronde reden hebt om hier zo veelvuldig aanwezig te zijn. Zelfs als die reden wrok is...

Wees gerust! Ik doe dit 'werk' al ca 25 jaar...!!

En mijn grootste succes was dit:

www.iex.nl/Column/135825/Trending-op-...

www.iex.nl/Column/136306/Trending-op-...

www.iex.nl/Forum/Topic/1292297/Amerik...

ff_relativeren
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 17 mei 2017 18:59:


[...]
Wees gerust! Ik doe dit 'werk' al ca 25 jaar...!!

En mijn grootste succes was dit:

www.iex.nl/Column/135825/Trending-op-...

www.iex.nl/Column/136306/Trending-op-...

www.iex.nl/Forum/Topic/1292297/Amerik...Ook bij Xcite had je het goed gezien
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 27 mei 2020 10:48
Koers 0,032
Verschil +0,002 (+5,88%)
Hoog 0,033
Laag 0,031
Volume 196.500
Volume gemiddeld 1.455.527
Volume gisteren 1.194.870