DEN HAAG - Met de recente onderhandse aandelenemissie ter waarde van €300 miljoen heeft vastgoedfonds Nieuwe Steen Investments (NSI) zich de woede van honderden particuliere beleggers op de hals gehaald. Zij spreken van diefstal. En de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maakt zich inmiddels op voor gerechtelijke stappen.
De VEB kondigt de gerechtelijke stappen aan in een brief die gisteren nabeurs aan NSI is verzonden. Sinds 8 november, de dag dat NSI de onderhandse emissie bekend maakte, heeft de beleggersclub volgens adjunct-directeur Errol Keyner ’tientallen’ klachten ontvangen van woedende aandeelhouders. „Zij voelen zich gepasseerd, spreken van diefstal en verwijten het NSI-bestuur wanbeleid.”
Verschillende beleggers hebben al aan de bel getrokken bij beurswaakhond AFM. Een enkeling heeft zelfs aangifte gedaan bij justitie, zo blijkt uit onderzoek van De Financiële Telegraaf.
Het is vooral het onderhandse karakter van de plaatsing die veel beleggers pijn doet, zegt Keyner. Bovendien gaat het om een massieve plaatsing van meer dan 100% van de oorspronkelijke stukken tegen een ongebruikelijk hoge korting van circa 28%, stelt de VEB. NSI heeft volgens de VEB een trouwe achterban, die veel vertrouwen stelde in de visie van oprichter Jo Roelof Zeeman. Deze achterban voelt zich geschoffeerd,omdat de emissie die leidt tot een enorme verwatering nooit is voorgelegd aan de aandeelhouders. „Volgens de statuten van NSI mag deze emissie dan misschien in de haak zijn, wij willen dat de rechter ze ook toetst aan de redelijkheid en billijkheid”, aldus Keyner, die van mening is dat de urgentie voor de emissie lijkt te ontbreken.
NSI kan een bodemprocedure alleen afwenden als het snel met de VEB om de tafel gaat ’over een minnelijke regeling’, zoals een ’herstellende emissie’. Maar een woordvoerder van NSI zegt dat het bedrijf de brief van de VEB eerst wil bestuderen alvorens met een reactie te komen. Vast staat dat het besluit tot de emissie is genomen omdat NSI net als veel andere vastgoedondernemingen in zwaar weer zit. De crisis heeft er toe geleid dat NSI tot 44% van de waarde van de Nederlandse kantorenportefeuille heeft moeten afboeken. Het bedrijf streeft er bovendien naar om het vreemde vermogen onder de 50% te brengen, waar die voor de emissie nog boven de 60% dreigde uit te komen, zegt een woordvoerder. Om de balans te versterken en om nieuwe investeringen te kunnen doen, besloot het bedrijf over te gaan tot een onderhandse emissie van 75 miljoen gewone aandelen, allen geplaatst bij een kleine groep van nieuwe, voornamelijk buitenlandse aandeelhouders.
Verder roept de NSI op tot geduld. „Wij hebben alle opties onderzocht. Ook die van een claimemissie waarin zittende aandeelhouders mee hadden kunnen doen. Maar het was onzeker of de claim zou slagen. Onze balans is nu weer op orde hebben en we hebben de middelen om weer te investeren. Op termijn profiteren daar ook de zittende aandeelhouders van”, aldus een woordvoerder.
NSI gaat daarmee voorlopig voorbij aan de enorme woede bij zittende aandeelhouders. De Britse investeerder Paul Richards van de Energy Invest Group reageert cynisch: „Als dit de manier is waarop Nederlandse bedrijven omgaan met hun beleggers dan moet er snel een gezondheidswaarschuwing komen: Nederlandse fondsen kunnen uw rijkdom ernstige schade toebrengen!”
De Nederlandse beleggings-bv Walmaro is al naar justitie gestapt wegens wanbeleid. „Al jaren vindt bij NSI verwatering van de aandelenwaarde plaats door uitbreiding te financieren met onderhands geplaatste aandelen met een vrij ruime discount. Per incident was dit te gering om als kleine aandeelhouder actie te ondernemen. Maar nu bedraagt de korting bijna 30% op een omvang van €300 miljoen aan nieuwe aandelen. Daarmee wordt doelbewust vermogen van de gewone aandeelhouder overgeheveld naar een kring van kleine belanghebbenden”, zo valt te lezen in de aanklacht die inmiddels bij justitie ligt.
Voor de VEB heeft deze kwestie een principieel karakter, zegt Keyner. „Als de rechter niet met ons meegaat, kunnen we in ieder geval onze achterban waarschuwen dat fondsen als NSI niet zullen schromen gebruik te maken van een ’Dutch discount’.”