ABN AMRO SEPTEMBER 2016

15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Beursblik: Deutsche Bank verhoogt koersdoel ABN AMRO

Handhaaft Houden advies.

(ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank heeft het koersdoel voor ABN AMRO verhoogd van 17,50 naar 19,00 euro, in afwachting van nieuwe doelstellingen die de Nederlandse bank naar verwachting in de komende zes maanden zal formuleren.

De bank handhaaft zijn Houden advies voor de Nederlandse bank, en blijft een voorkeur houden voor sectorgenoot ING, dat volgens de analisten Benjamin Goy, Flora Benhakoun en David Lock betere vooruitzichten heeft.

Deutsche Bank ziet voor ABN AMRO kansen voor volumegroei in zijn buitenlandse zakenbank, hoewel dit ten koste kan gaan van de marges. De analisten zien het als een minpunt dat eerdere groei in het buitenland bij ABN AMRO heeft geleid tot een hoge concentratie van leningen in de energiesector.

Deutsche verwacht dat de leningengroei in de sector energie, grondstoffen en transport weer zal versnellen bij ABN AMRO, wat zal leiden tot meer marktaandeel, nu sommige andere Europese landen hun structured finance en handelsfinancieringen terugschroeven vanwege beperkte ruimte om de balans te vergroten.

De private bank van ABN AMRO draagt daarnaast positief bij aan de waarde van de groep, met sterke marktposities in Nederland, Duitsland en Frankrijk, hoewel verdere groei hier uitdagend is. De analisten voorzien druk op de marges doordat nieuwe regelgeving de verschuiving naar goedkope beleggingsproducten kan versnellen.

Deutsche Bank verwacht dat ABN AMRO de kosten in absolute zin wil verlagen, met name in de rijpere markten waar groeien lastig is. De meeste kostenbesparingen kunnen worden verwacht in Nederland, volgens Deutsche Bank.

Het aandeel ABN Amro noteerde maandag ochtend op een rood Damrak 2 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
'Het ontbreekt ABN AMRO aan visie'

Gepubliceerd op 12 sep 2016 om 12:46 | Views: 3.733

AMSTERDAM (AFN) - Beleidsmakers bij ABN AMRO hebben geen idee welke richting ze op willen met de bank. Dat zegt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie in een reactie op de aanstaande banenreductie bij de bank. Ook CNV meent dat niet duidelijk is welke richting ABN AMRO op wil.

Volgens de voorman van De Unie komt de aanstaande ontslagronde niet als een verrassing. Maar dat nu nog niet precies duidelijk is waar de klappen vallen is volgens hem een totaal gebrek aan visie. ,,ABN AMRO heeft geen idee hoe ze als bank toegevoegde waarde kunnen bieden", aldus Castelein. ,,Daardoor weten ook werknemers niet waarop ze zich moeten doorontwikkelen om de bank vooruit te helpen."


CNV bevestigt de lezing van Castelein en spreekt van een ,,hele simpele vorm van kostenbesparing". Maar een duidelijke strategie is volgens CNV niet zichtbaar. Ook vindt de bond het ,,onprettig" dat nog niet duidelijk is waar de ontslagen zullen vallen.

Interne mededeling

Uit een interne mededeling van de bank blijkt dat in de periode tot 2020 maximaal 1375 arbeidsplaatsen worden geschrapt als onderdeel van een kostenbesparing. Daarbij gaf ABN AMRO aan de komende tijd te blijven kijken naar verdere besparingen, waardoor mogelijk nog meer arbeidsplaatsen kunnen komen te vervallen. De banen zullen verdwijnen bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement, al is de exacte invulling niet bekend.

Vakbond FNV zet onder meer vraagtekens bij de manier waarop de aantallen maandag bekend werden gemaakt. Dat er nog altijd geen duidelijkheid en zekerheid is voor werknemers maakt de situatie vervelend en onzeker, aldus bestuurder Bob Bolte van FNV.

Werknemers die buiten de boot vallen kunnen volgens FNV in ieder geval terugvallen op een stevig sociaal akkoord dat vorig jaar voor een langjarige periode werd afgesloten. Ook De Unie is blij met het sociale plan. Die bond wil dat alle ontslagen werknemers onder dezelfde voorwaarden vallen.
voda
0
Zalm vertrekt bij ABN AMRO

Topman stopt jaar eerder dan gepland.

(ABM FN-Dow Jones) Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zal zijn termijn bij ABN AMRO niet volmaken. Dit maakte de bankier dinsdag bekend.

In overleg met de raad van commissarissen treedt Zalm volgend jaar terug, terwijl zijn termijn pas in mei 2018 afloopt.

Zalm heeft besloten om plaats te maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter die de bank gedurende langere tijd kan leiden, stelde ABN AMRO in een persbericht.

Zalm kreeg de leiding over de bank nadat die in 2008 moest worden genationaliseerd. ABN AMRO, dat in 2007 van de beurs werd gehaald en opgesplitst, werd onder leiding van Zalm gefuseerd met Fortis Bank Nederland en keerde vorig jaar terug naar de beurs.

Het Financieele Dagblad meldde in juli al dat Zalm vervroegd zou terugtreden. De krant noemde Chris Vogelzang destijds als grootste kanshebber om Zalm op te volgen.

Het aandeel ABN AMRO sloot maandag op een rood Damrak 0,7 procent lager op 18,78 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
[verwijderd]
0
Het is jammer dat Zalm bij ABN vertrekt. Hij maakte er weer een solide bank van. Het risico bestaat nu dat het weer een bonuscultuur wordt. Dit is slecht voor de Nederlandse financiele sector.
homesecuur
0
De ABN/DSB Boef kiest eieren voor zijn (stinkende geld)deze Bos trikker
moet voor het gerecht,kom op klokkeluiders hij hoort achter de tralies
aandeeltje!
0
quote:

27exit schreef op 13 september 2016 17:06:


De ABN/DSB Boef kiest eieren voor zijn (stinkende geld)deze Bos trikker
moet voor het gerecht,kom op klokkeluiders hij hoort achter de tralies

Op grond waarvan?
voda
0
Personeelsreductie van zeker 1375 fte’s bij ABN Amro
Ontslagpijn voor groei

door Ruben Eg

AMSTERDAM - ABN Amro gaat stevig snoeien in het personeelsbestand. Bijna 1400 banen verdwijnen. Door te vereenvoudigen, kan ABN Amro zich klaar maken voor internationalisering.

‘Eerst draaien, dan verfraaien’, zo luidde het motto tijdens de kredietcrisis over de snelle samensmelting van ABN Amro met de Nederlandse tak van het omgevallen Fortis. Nu de gevallen mondiale bank door de beursgang langzaam weer op eigen benen gaat staan, moet er over de toekomst worden nagedacht. „Internationalisering ligt voor de hand”, zegt Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance aan de Universiteit van Tilburg, over het doel van een megareorganisatie die ABN Amro in drie jaar moet ‘vereenvoudigen en wendbaarder’ maken.

Op zijn kop

De bancaire wereld is sinds de crisis volledig op zijn kop gezet. ABN Amro is na de overname door Fortis, Santander en RBS geen wereldspeler meer. Ondertussen wordt het door de historisch lage rente lastig om goede winst te maken, terwijl internetbedrijven met nieuwe en vooral betere onlinediensten de aanval op de positie van de traditionele banken hebben geopend.

ABN Amro moet, zoals alle banken, mee in de versnelde vaart der volkeren. Klanten komen steeds minder naar kantoren, en eisen méér en perfecte dienstverlening via internet. De maandag aangekondigde personeelsreductie, van bijna 1400 voltijdbanen in drie jaar tijd, moet niet alleen hogere winstgevendheid door meer efficiëntie, innovatie en digitalisering van processen opleveren, maar ook geld voor groei.

Vergane glorie

Met dat laatste is het aannemelijk dat er zal worden geïnvesteerd in het (deels) terugkrijgen van de vergane internationale glorie van ABN Amro. In Nederland is er amper nog groei te realiseren. Bij de halfjaarcijfers zei ceo Gerrit Zalm al dat de internationale activiteiten van zijn bank moeten stijgen naar 20 tot 25% van de totale opbrengsten.

Een grotere internationale droom dan dit is volgens Benink niet onmogelijk: „ABN Amro is nog steeds een hele grote naam in het buitenland. Al ver voor de Tweede Wereldoorlog zat de bank in Hong Kong en São Paulo. Zulke naamsherkenning geeft potentie voor internationale uitbreiding. Bijvoorbeeld om Nederlandse bedrijven die naar het buitenland gaan te helpen. Of buitenlandse bedrijven die naar Nederland komen. Denk ook aan advies voor internationaal betalingsverkeer, handelsstromen en investeringsplannen.”

Verdere besparingen

Duidelijk is al dat het niet blijft bij de 1375 medewerkers uit ondersteunende en controlerende onderdelen die ABN Amro de komende drie jaar moeten verlaten, via natuurlijk verloop óf gedwongen ontslag. „We blijven de komende tijd kijken naar verdere besparingen, die mogelijk extra arbeidsplaatsen gaan kosten”, schreef Zalm dinsdag in een brief aan het personeel.

ABN Amro werkt met 20.564 fulltime medewerkers weliswaar efficiënter dan Rabobank, waar ruim 36.000 fte’s op de loonlijst staan. ING Nederland heeft daarentegen ‘slechts’ 17.972 mensen in dienst. Maar zelfs zulke aantallen zijn ongekend voor nieuwkomers, die geen erfenis van bankkantoren en complexe systemen uit het verleden meedragen. Zo gaat de nog geen jaar oude internetbank Bunq met zo’n zeventig man personeel, voornamelijk it-nerds, de concurrentie aan met de traditionele banken.

'Simplify'

Zalm kondigde de aanstaande megareorganisatie bij ABN Amro dit jaar al meerdere malen aan. Hij spreekt van ‘een logische stap’ om de efficiëntie aan te pakken na de voltooide samenvoeging van ABN Amro en Fortis. „Het ontdubbelen van werkzaamheden en het vereenvoudigen en wendbaarder maken van onze organisatie vormen hiermee de kern van Simplify”, vat hij het zware reorganisatietraject samen.

Volgens de ceo zijn er momenteel te veel mensen bij ABN Amro die hetzelfde werk verrichten. Bij de fusie met Fortis werden door de wankele situatie in de bancaire wereld en veranderend toezicht en regelgeving extra veel mensen ingezet op controlerende taken. „Ondertussen is het risicobewustzijn in onze cultuur verankerd en hebben wij ruimte om te onderzoeken hoe wij onze organisatie efficiënter kunnen inrichten”, aldus de inleiding in een paraplu-adviesaanvraag die afgelopen vrijdag naar de ondernemingsraad is gestuurd.

Bron: DFT Premium
voda
0
Zwaarwegend adviesrecht staat over nieuwe topman
Haagse stem in opvolger Zalm bij ABN Amro

door Ruben Eg en Edwin van der Schoot

AMSTERDAM - Wie ook de nieuwe bestuursvoorzitter van ABN Amro wordt, hij of zij heeft de goedkeuring van politiek Den Haag nodig. Het ministerie van Financiën heeft een zwaarwegend adviesrecht en is van plan dat te gebruiken.

Dat valt op te maken uit een reactie van NLFI op vragen van deze krant, en signalen die volgers van het proces opvangen. NLFI (Netherlands Financial Investments) is nog altijd de houder van 77% van de overheidsaandelen.

Bij de beursgang van ABN Amro eind vorig jaar werd een nieuwe aandeelhoudersovereenkomst gesloten met het ministerie van Financiën. Die overeenkomst geeft NFLI als grootaandeelhouder het recht om zwaarwegend te adviseren over onder meer de aanstelling van commissarissen en de bestuursvoorzitter, zolang de staat ten minste 50% van de aandelen bezit.

Adviesrecht

In een reactie op de vraag of van het adviesrecht gebruik gemaakt wordt, zegt NLFI: „Dit zal, volgens die bepaling, gebeuren op zo’n tijdstip dat NLFI wezenlijke invloed kan uitoefenen voordat de beslissing zal worden genomen.” ABN Amro bevestigt de belangrijke stem die de staat via NLFI heeft rond de opvolging van Zalm als ceo. Nadere mededelingen over het benoemingstraject worden niet gedaan, laat een woordvoerder weten.

Zalm (64) maakte twee weken geleden bekend niet in 2018, maar volgend jaar vervroegd al te vertrekken. Bij de beursgang kondigde hij aan dat ABN Amro vanaf volgend jaar steeds de helft van de winst als dividend uitkeert. Door de druk op de verdiensten, gaat de bank stevig reorganiseren en digitaliseren om de kosten terug te dringen. Met de naderende verkiezingen, komt in Den Haag de tegenstrijdigheid bij banken tussen winst en klantbelang steeds vaker ter sprake.

Imagoschade

Zo stelde minister Dijsselbloem (Financiën) begin deze maand op een bijeenkomst over integriteit in de banksector dat het nog altijd negatieve imago van bankiers alleen kan verbeteren door goede dienstverlening. „Zo lang winstbelang op de korte termijn bij financiële instellingen voorop blijft staan, blijft imagoschade een grote factor.”

De bewindsman ergerde zich ook aan gemopper over strenge regels en bankbelastingen, waarmee indirect ook naar ABN Amro werd verwezen. „Mijn oproep is: stop bij herhaling duwen tegen de grenzen die de overheid heeft opgelegd. Steek meer energie in eigen standaarden voor risicomanagement, de kwaliteit van de balans en zorgplicht, om het vertrouwen van de samenleving terug te winnen. Je zult zien dat je dan geen problemen hebt met de eisen van de overheid.”

Opvolger

De huidige president-commissaris van ABN Amro, Olga Zoutendijk, is een van de mogelijke kandidaten om Zalm op te volgen. Zij is ondanks een jarenlange carrière in het buitenland niet onbekend in Den Haag. Minister Bussemaker (OC&W) -partijgenoot van Dijsselbloem-, benoemde Zoutendijk onlangs ook al tot voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit Leiden. Ook de voormalig adviseur van De Nederlandsche Bank, topman Jan de Ruiter van RBS en ABN-bestuurder Joop Wijn zijn geen onbekenden in Den Haag. Van Chris Vogelzang, de belangrijkste kandidaat uit de huidige raad van bestuur van ABN Amro, is onbekend hoe hij er in Haagse kringen op staat.

De Verenging van Effectenbezitters is niet blij met de bevoorrechte positie die NLFI heeft ten opzichte van de andere aandeelhouders, die sinds de beursgang zijn ingestapt. „Wij zijn hier heel ongelukkig mee, en we roepen Financiën op om dan in ieder geval openheid van zaken te geven over hoe ze gebruik gaat maken van haar extra bevoegdheden in het benoemingsproces,” reageert Errol Keyner.

Bron: DFT Premium
voda
0
PERSBERICHT: ABN AMRO maakt afronding transactie Equens bekend

ABN AMRO maakt afronding transactie Equens bekend

Op 3 november 2015 heeft ABN AMRO bekend gemaakt dat er overeenstemming
was bereikt over de verwatering van het belang van ABN AMRO in Equens
van 18,4% naar 7,0%. De transactie kon niet worden afgerond totdat er
was voldaan aan een aantal voorwaarden. Aan deze voorwaarden is nu
voldaan. Voor ABN AMRO heeft de afronding van deze transactie een
financieel voordeel van circa EUR 40 tot 50 miljoen (vrijgesteld van
belastingen) tot gevolg.

De transactie is afgerond op 30 september 2016.

ABN AMRO Persvoorlichting ABN AMRO Investor Relations

pressrelations@nl.abnamro.com
investorrelations@nl.abnamro.com

020 6288900 020 6282282

ABN AMRO maakt afronding transactie Equens bekend:
hugin.info/172722/R/2045950/764432.pdf

This announcement is distributed by Nasdaq Corporate Solutions on behalf
of Nasdaq Corporate Solutions clients.

The issuer of this announcement warrants that they are solely
responsible for the content, accuracy and originality of the information
contained therein.

Source: ABN AMRO via Globenewswire

www.abnamro.com

(END) Dow Jones Newswires
[verwijderd]
0
ABN ook al overname kandidaat. Er is interesse van noord europese bank.
consolidatiegolf aanstaande.
Banque d'Adavi
0
quote:

Up2020 schreef op 6 oktober 2016 18:11:


ABN ook al overname kandidaat. Er is interesse van noord europese bank.
consolidatiegolf aanstaande.


www.nrc.nl/nieuws/2016/10/06/scandina...
[verwijderd]
0
quote:

Banque d'Adavi schreef op 6 oktober 2016 18:14:


[...]

www.nrc.nl/nieuws/2016/10/06/scandina...

ja, bron FD. Nordea wilde ABN Amro kopen
Grootste Zweedse bank geïnteresseerd, Staat heeft verkoop afgewezen
ApacheNL
0
De Scandinavische bank Nordea heeft de Nederlandse Staat gevraagd of een fusie met ABN Amro mogelijk is. Een verzoek van de top van Nordea om hierover in gesprek te gaan met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft echter tot niets geleid.

Dat bevestigen bronnen aan De Telegraaf, naar aanleiding van berichtgeving van donderdag in NRC Handelsblad. President-commissaris Björn Wahlroos van Nordea legde per brief het verzoek neer bij NLFI, dat namens de staat de aandelen van het genationaliseerde ABN Amro beheert.

Dit leidde in september tot een gesprek met Dijsselbloem. Hoewel ceo Gerrit Zalm van ABN Amro en Wahlroos elkaar dit jaar wel hebben ontmoet, is het volgens een bron rond de bank niet gekomen tot een onderhoud over het fusievoorstel.

Toekomst
De staat heeft nog 77% van de aandelen ABN Amro in bezit en dus een bepalende stem. Inmiddels is het toegestaan om een nieuw pakket aandelen van de staatsbank naar de beurs te brengen. Hier zijn echter nog altijd geen signalen van.

Onduidelijk is of een fusie met een buitenlandse bank meespeelt in het getreuzel. Zalm zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers van ABN Amro dat de bank internationaal moet groeien, omdat er in Nederland geen groei meer te realiseren valt. Een fusie met een bank als Nordea zou een goede mogelijkheid zijn.

Fusie
Het oude ABN Amro flirtte in het verleden zelf al met een fusie met een buitenlandse bank om te kunnen groeien. Na gesprekken met ING wilde de bank samengaan met het Britse Barclays. Het bankentrio Santander, Fortis en RBS sloeg vervolgens toe.

Bron DFT: www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/abn_am...
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 9 apr 2020 16:21
Koers 7,904
Verschil +0,138 (+1,78%)
Hoog 8,214
Laag 7,720
Volume 4.265.128
Volume gemiddeld 5.481.400
Volume gisteren 4.760.996