Binck « Terug naar discussie overzicht

Binck & Saxo Bank?

29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Gregoor
1
quote:

ovanspaend schreef op 13 juli 2016 08:59:

Binck & Saxo Bank?
Heb je hier ook nog enige onderbouwing voor?
Verkruimel
2
Wel gelijk gekregen.
En hun eerste actie is het "Inactief"-tarief opheffen, zodat ik opeens heel duur uit ben. Maar gratis laten overstappen (wat toch fatsoenlijk is bij een eenzijdige aanpassing van de voorwaarden) ho maar.

Weg wezen daar!
voda
0
Saxo snoeit in personeelsbestand BinckBank

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
BinckBank -Acquired-
6,35 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Saxo Bank voert een efficiencyslag door bij het overgenomen BinckBank, waardoor enkele tientallen rollen komen te vervallen. Dit liet BinckBank woensdagavond aan ABM Financial News weten.

Van de 450 banen op het hoofdkantoor in Amsterdam verdwijnen er 87. Deels door natuurlijk verloop zijn de eerste circa 25 hiervan al gerealiseerd. Vandaag hebben ongeveer 60 mensen te horen gekregen dat hun rol komt te vervallen. Het gaat daarbij volgens de woordvoerder vooral om banen in de IT en marketing.

Een deel van deze mensen kan mogelijk intern worden doorgeplaatst, bijvoorbeeld naar compliance, waar Binck juist nieuwe mensen zoekt.

"Dit is een efficiencyslag en niet uit armoede", legde de zegsman uit. BinckBank profiteert juist van het huidige beurssentiment, dat zich vertaalt in hogere volumes en meer rekeningen die worden geopend.

"Meer zit er nu ook niet in de pijplijn", zei de woordvoerder over de aangekondigde banenreductie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Saxo: 2020 wordt verloren economisch jaar door coronacrisis

Gepubliceerd op 2 april 2020 08:52 | Views: 455

AMSTERDAM (AFN) - Vanwege de schadelijke gevolgen van de coronacrisis wordt 2020 waarschijnlijk een "verloren economisch jaar". Dat stelt hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank, het Deense moederbedrijf van de Nederlandse online broker BinckBank.

"De virusuitbraak heeft drie grote macro-impulsen in gang gezet: een wereldwijde vraag- en aanbodschok en een olie-oorlog die de prijzen tot een dieptepunt heeft gebracht. Deze laatste ontwikkeling zal leiden tot een enorme kapitaalvernietiging en binnenkort tot structurele werkloosheid", aldus Jakobsen. Volgens hem zullen beleidsmakers alles uit de kast moeten halen om een echte, wereldwijde recessie aan te pakken.

Ook voorziet de econoom aanhoudende problemen voor de financiële markten. "De vooruitzichten voor aandelen zijn sinds de bankencrisis nog nooit zo slecht geweest. Als de uitbraak van corona aanhoudt, kan ook de productie van grondstoffen in gevaar komen. De huidige crisis komt net voor een belangrijke demografische verschuiving: babyboomers gaan met pensioen net nu er structurele problemen zijn. We bevinden ons op onbekend terrein zowel op het vlak van wereldgezondheid als de financiële markten."
voda
0
De verborgen gebreken van Nederlands eerste fintech

Binckbank breekt in 2004 de markt van online beleggen open met verbazingwekkend lage tarieven. Maar met de jaren verdwijnt het ondernemerschap uit het bedrijf. Onderling wantrouwen komt ervoor in de plaats en drijft de Nederlandse fintechpionier in de handen van Saxo Bank. Een reconstructie.

Het is een beetje een knipoog.’ Vincent Germyns is in opperbeste stemming als BNR Nieuwsradio hem interviewt op maandag 2 september 2019. Vrolijk vraagt hij een plaatje aan: The best is yet to come van Novastar.

Hij legt zijn knipoog uit aan de luisteraars. Novastar is een Belgische band aangevoerd door een Nederlandse zanger. Germyns is een Belg die de Nederlandse BinckBank leidt, waar heel veel particulieren via internet beleggen op de beurs.

Met ‘the best is yet to come’ doelt de topman natuurlijk op de toekomst van zijn bedrijf, dat die dag definitief in handen valt van het van oorsprong Deense Saxo Bank voor €424 mln. Na twintig jaar zal naam van een van de bekendste Nederlandse fintechs verdwijnen. En dat terwijl BinckBank jarenlang zélf op overnamejacht was in de markt van online beleggen. Toch is Germyns tevreden. ‘We starten een nieuw hoofdstuk, dat gaan we met veel positiviteit tegemoet.’

Celebration Day
Op het hoofdkantoor in Amsterdam doen Germyns en de nieuwe Deense bestuurders diezelfde dag hun best om een vrolijke stemming te creëren. De zon schijnt, het moet een feestje worden: Celebration Day, noemen ze het. Topman Kim Fournais van Saxo en Germyns spreken het voltallige personeel toe, voor iedereen zijn er Deense koffiebroodjes.

Dat niet alle aanwezigen in het auditorium van Binck delen in de vrolijkheid, wordt duidelijk als het personeel de kans krijgt om vragen te stellen. En vragen zijn er, want voor iedereen is het helder dat er een grote reorganisatie aankomt. Maar Fournais omzeilt de meeste vragen en benadrukt het gemeenschapsgevoel. 'Vanaf vandaag zijn we allemaal deel van een grotere familie. Vanaf vandaag zijn we allemaal Saxonians!'

Het is een mooi verhaal, maar wat is het waard? Evert-Jan Kooistra, op dat moment nog financieel bestuurder (cfo) van BinckBank, kent inmiddels het antwoord: een afkoopsom en een positieve referentie, meer niet.

Op dezelfde dag dat Fournais en Germyns in het hoofdkantoor hun familiegevoel uiten, voert Kooistra in datzelfde gebouw aan de Amsterdamse Barbara Strozzilaan met twee bestuursleden van Saxo een heel ander gesprek. Kooistra ging er altijd vanuit dat hij ook na de overname gewoon cfo zou zijn van BinckBank. Die boodschap stralen beide bedrijven tot dan toe uit: analisten krijgen te horen dat Binck geen wijzigingen in de top voorziet en in de persberichten over de overname is hij de cfo.

Maar na de gesprekken die hij de afgelopen tijd voerde en de mails die hij ontving, begint Kooistra nu toch te twijfelen.

Uniek: 0,1% transactiekosten
Kooistra begint bij BinckBank in 2008, het jaar dat oprichters Kalo Bagijn en Thierry Schaap het pand van de internetbroker definitief verlaten. Zij hebben in de vier jaar daarvoor de markt van effectenhandel via internet opengebroken. Wie wilde handelen op de beurs, betaalde banken voorheen 1,5% aan transactiekosten. Maar Binck verlaagt die kosten radicaal naar 0,1% door gebruik te maken van eigen gebruiksvriendelijke software. Particuliere beleggers kunnen er dus vaker én goedkoper handelen.

Binck is daarmee een van de eerste 'fintechs' van Nederland. Het team is jong, de ambities zijn grenzeloos. Er komt een beursnotering en een banklicentie die moeten helpen heel Europa te veroveren. In 2006 opent Binck de eerste buitenlandse kantoren. Twee jaar daarna houden Bagijn en Schaap het dus voor gezien. Het bedrijf wordt hen te groot.

Na het verdwijnen van deze ondernemers gaat de rebellenclub die Binck in het begin was, steeds meer lijken op waar ze juist zo hard tegenaan schopte: een saaie bank geregeerd door procedures en kwartaalresultaten. ‘Met Bagijn en Schaap verdween het ondernemerschap uit de onderneming’, blikt een bron terug.

Wantrouwen
Als Vincent Germyns jaren later, halverwege 2015, het roer als ceo overneemt van accountant Koen Beentjes is de situatie niet veel beter. De oud-marinier heeft meteen twee stevige klussen te klaren: het vertrouwen van toezichthouders herwinnen én aandeelhouders tevreden stellen.

Eerst die aandeelhouders. De koers van het aandeel Binck schommelt in 2015 tussen de €7 en €8, tegen €13 vijf jaar eerder. Na de stormachtige groei in de eerste jaren dalen de inkomsten, ook door de lage rente, nu al een paar jaar.

Bovendien ligt de broker nationaal zwaar onder vuur van DeGiro. Dat doet sinds de oprichting in 2012 precies wat Binck in de beginjaren deed: het aanvallen van de gevestigde orde, inclusief Binck, met uitdagende reclames, nog lagere prijzen en supersnel toegang tot de handelsdesk. In de rest van Europa winnen buitenlandse spelers zoals Plus500 en Saxo Bank terrein.

Het bestuur van Binck komt met een plan: de omzet moet omhoog en minder afhankelijk worden van grillige beurskoersen en de dalende prijzen voor internetbeleggen. Ook moet de grote groep slapende klanten wakker worden. Germyns presenteert zijn personeel en analisten begin 2016 de nieuwe strategie onder de naam '9-grid'. Naast de effectenhandel door particulieren, die nog steeds de meeste inkomsten oplevert, moet het bedrijf gaan steunen op nog twee pijlers: vermogensbeheer en sparen.

Slinger van Foucault
Dan de toezichthouders. De snelle groei van Binck gaat soms ten koste van de aandacht voor regelgeving en procedures. Al sinds 2012 dreigen boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanwege misleidende reclames van dochter Alex Vermogensbeheer. In de spotjes schermde Alex met mooie historische rendementen, terwijl de vermogensbeheerder juist flink verlies maakte.

Door de toegenomen aandacht van de AFM schiet de organisatie al snel door in de aandacht voor regelgeving en procedures, compliance in jargon, zo vertellen medewerkers. Een van hen noemt het een 'slinger van Foucault'. Eerst is er geen aandacht voor regelgeving, dan schiet de pendule de andere kant uit. ‘Er ontstond een enorme cover your ass-mentaliteit', vult een oud-directeur aan. 'Niemand durfde nog beslissingen te nemen. Zolang je aan de regeltjes voldeed, was het goed.’

Daarbij hebben wantrouwen, onderlinge afgunst en angst hun intrede gedaan op het hoofdkantoor. Dat is al begonnen bij de benoeming van Germyns als ceo door de raad van commissarissen. Die waren hierbij verplicht de ondernemingsraad (or) om advies te vragen, maar dat gebeurde niet. De or werd geconfronteerd met een fait accompli en voelde zich gepasseerd. De benoeming ging gewoon door, maar de or is dit niet vergeten.
voda
0
Deel 2:

Onderhandelingen
Terwijl Binck in 2016 met de 9-grid strategie zegt te werken aan een zelfstandige toekomst, landt een toestel van Norwegian Air op 27 september om tien over acht 's avonds op Kobenhavns Lufthavne Kastrup. Uit de Boeing 737 stappen de drie bestuurders Germyns, Kooistra en Steven Clausing en drie divisiedirecteuren.

De volgende dag komen ze samen in een non-descript congrescentrum in Kopenhagen. Natuurlijk hadden de BinckBankers liever een bezoekje gebracht aan het hoofdkantoor van Saxo, hun belangrijkste gesprekspartner die dag. Dat kantoor in buitenwijk Hellerup huisvest een van de grootste privé-collecties hedendaagse kunst van Denemarken, inclusief werk van Olafur Eliasson. Bovendien weten de mannen dat er, gewoon voor de show, een dikke Ducati-motor type 999R op de handelsvloer staat. En een Formule 1-wagen van Lotus in de hal, als herinnering aan het jaar dat Saxo een F1-team sponsorde.

Maar het is niet de bedoeling dat de Saxo-medewerkers een delegatie van Binck binnen zien. En zeker niet in gezelschap van een man of zeven van hun eigen Saxo Bank, een duo van Saxo-grootaandeelhouder TPG, een paar van investeerder Bain Capital en een batterij adviseurs van ABN Amro, JP Morgan en McKinsey.

Terwijl in Nederland het evangelie van 9-grid wordt gepredikt, voert de top van de bank in Kopenhagen in het geheim verregaande gesprekken met Saxo Bank over de plus- en minpunten van een samenvoeging. Directeuren geven presentaties over de vooruitzichten voor de drie pijlers van Binck: effectenhandel, vermogensbeheer en sparen.

Er volgt een boekenonderzoek waarbij de cijfers van Binck onder een vergrootglas worden gelegd. Kan Binck zijn beloftes van Kopenhagen wel waarmaken? Hoeveel handelen de klanten? Wat is de zogenoemde churn-rate? Oftewel: hoe lang duurt het voordat nieuwe beleggers teleurgesteld stoppen met fanatiek handelen?

Dat vaststellen blijkt een lastige klus voor de specialisten van investeerder Bain die eerder wel interesse had om aan te haken bij de fusie. De omzet van een beleggingsbank is te moeilijk voorspelbaar en de presentaties in Kopenhagen waren wellicht iets te positief. Na het boekenonderzoek is duidelijk: de overname gaat nu niet door.

Angstcultuur
Op het Amsterdamse hoofdkantoor weten weinig werknemers van het tripje naar Kopenhagen. Zij zijn veel tijd kwijt aan procedures en regelgeving.

Daarbij komen openlijke uitingen van kritiek door bestuurders. Het spaarproduct, één van de drie pijlers van de nieuwe strategie, mislukt. Financieel bestuurder Kooistra fileert vervolgens de verantwoordelijk directeur, ziet een aanwezige. 'Met vijftien mensen in het vergaderzaaltje, inclusief de mensen die aan deze directeur rapporteerden.'

Het gevolg is dat werknemers nauwelijks beslissingen durven te nemen of voor hun mening uit durven komen. In 2017 is het personeelsverloop bijna 30%. Ook de bedrijfsartsen van Human Capital Care twijfelen aan het 'goed werkgeverschap' van hun grote cliënt. Ze zeggen uiteindelijk het contract met BinckBank op.

Ondertussen wordt er nauwelijks geïnvesteerd waardoor de kern van het bedrijf, het IT-systeem, sterk veroudert. Als iemand van de helpdesk een klant helpt, kunnen zijn collega's dat pas zien wanneer hun scherm gerefreshed is, ziet een betrokkene. 'Je wilt voorkomen dat klanten dubbel gebeld worden, dus iedereen zat continu te refreshen.' Ook stappen er veel minder klanten dan verwacht over naar het voor Binck lucratieve vermogensbeheer.

Dit heeft financiële gevolgen. Het aantal klantrekeningen stijgt en Binck heeft hoge reserves, maar de inkomsten lopen juist terug. De cost-income ratio, de verhouding tussen de kosten en de omzet, stijgt in twee jaar tijd naar 81%. De koers van het aandeel halveert nog eens en staat in 2017 net boven de €4.

Risicorapport 2018
De ontstane werksfeer ontgaat ook het interne risicocomité niet. Er komt in 2018 een rapport over de situatie, waarvoor de bestuurders en zeven managers worden geïnterviewd. Vooral deze managers leveren kritiek.

Hun conclusies zijn hard - té hard volgens de raad van bestuur. Dus wordt het rapport op het verzoek van het bestuur herschreven. Wie beide versies naast elkaar legt, ziet dat alle confronterende passages zijn verdwenen. Staat er in de eerste versie nog dat de cultuur ‘niet open is en te weinig innovatief en ondernemend’, in de tweede is die constatering niet terug te vinden. Net zo min als de ‘cannot do’-mentaliteit van het personeel of de zucht naar controle door het bestuur die in de eerste versie worden aangekaart.

De afgezwakte versie van het rapport wordt wél besproken in het risicocomité met daarin enkele commissarissen. Maar tot concrete actie leidt dat niet.

De spanning tussen personeel en bestuur loopt nog verder op als voorzitter George van de Graaf op 28 februari 2018 een brief stuurt naar president-commissaris John van der Steen. 'Vertrouwelijk' staat er met dik gedrukte letters boven. 'Betreft Advies herbenoeming V.J.J. Germyns'.

De or geeft na 'indringende interne discussie' een 'neutraal' stemadvies voor Germyns herbenoeming, die op de agenda staat tijdens de aandeelhoudersvergadering in april.

Er had ook dik gedrukt 'negatief' onder het advies kunnen staan.

'Monoloog-sessies'
Eerst benoemt Van de Graaf in de brief zeven punten die pleiten voor herbenoeming van Germyns. Hij werkt hard, verkoopt de bank goed, heeft zich ontdaan van een paar lastige dossiers en 'heeft veel energie gestoken in het overbrengen van de strategie, zowel intern als extern.'

Vervolgens somt de or elf vernietigende conclusies op over de leiderschapsstijl van Germyns. De kern van het betoog: het en plein public bekritiseren en veroordelen van werknemers 'draagt bij aan een niet-wenselijke cultuur' bij de broker. Ook een gebrek aan zelfreflectie bij de ceo voedt die angstcultuur. 'Zelden zoekt Vincent het probleem bij zichzelf, maar de oorzaak van het probleem wordt veelal ergens anders gelegd.'

Vergaderingen met de topman eindigen vaak in 'monoloog-sessies' van de ceo, stelt Van de Graaf. Het hoge personeelsverloop kan op termijn zelfs een bedreiging vormen voor het voortbestaan van de bank. 'Er is meer openheid in de communicatie nodig om wantrouwen en onzekerheid onder het personeel te voorkomen.'

Zijn kritiek lijkt Van de Graaf vergeten op de aandeelhoudersvergadering. Sterker nog: hij laat weten dat hij het gevoel heeft dat 'de zorgen' worden erkend door het bestuur en de rvc. De aandeelhouders stemmen in: Germyns krijgt gewoon zijn herbenoeming.

'Chinees' Saxo slaat alsnog toe
Komt hij intern steeds meer onder druk te staan, buitenshuis is er opeens een lichtpuntje voor Germyns. Sinds september 2018 heeft Saxo namelijk een nieuwe eigenaar. De Chinese investeringsmaatschappij Geely verkrijgt een meerderheid van de aandelen. De stukken zijn afkomstig van toenmalig grootaandeelhouders TPG en mede-oprichter Lars Seier Christensen.

Die transactie schijnt ook een nieuw licht op de potentiële prooi BinckBank. De onderhandelingen in 2016 mislukten op de prijs en het toekomstperspectief voor BinckBank, maar ook vanwege verschillen van inzicht tussen oprichter en grootaandeelhouder Christensen en de andere grootaandeelhouder TPG.

De nieuwe Chinese eigenaar is minder terughoudend: drie maanden nadat die op het toneel verschijnt doet Saxo een bod op BinckBank. Omdat het aandeel in de tussentijd verder wegzakte, kunnen de Denen met een bod van €6,35 al een premie van 35% bieden op de koers.
voda
0
Deel 3:

'Een fooi', vindt de Vereniging van Effectenbezitters dat bod. Maar het verzet is minimaal. Veel aandeelhouders gaan akkoord. Zij weten: beter wordt het niet.

Het sociaal plan
Nu de overname rond is, groeit de onrust op het hoofdkantoor. Wat iedereen eigenlijk al weet, bevestigt een extern rapport van McKinsey over de invloed van bedrijfscultuur op de prestaties. Vergeleken met andere brokers en banken scoort Binck daarbij in de onderste regionen.

Bovendien is al snel duidelijk dat er een collectieve ontslagronde op handen is, in de wandelgangen Project Green Tea genoemd.

De or wil zekerheid. Als er straks gedwongen ontslagen vallen, moet er een gedegen sociaal plan komen, met een 'passende functie' voor alle Binck-medewerkers. Dat is cruciaal voor de werknemers, want het garandeert toekomstige beloningen en ontslagvergoedingen. Or-voorzitter Van de Graaf komt daarover in juli 2019 tot een akkoord met de HR-directeur en Germyns.

Tenminste, dat denkt hij.

Als de HR-directeur later cruciale passages uit de notulen wil laten schrappen, is de maat vol. De directeur geeft 'herhaaldelijk een onjuiste voorstelling van zaken', mailt Van de Graaf de commissarissen en bestuurders van de bank.

'Omdat je niet consistent bent in je verhaal en de waarheid verdraait, is het voor de or lastig jou te vertrouwen', schrijft hij rechtstreeks aan de HR-directeur. De or vindt discussies met haar 'intens en vervelend' en stelt voor dat ze eerder haar grenzen aangeeft om 'te voorkomen dat er onjuistheden, ongepaste opmerkingen en/of ongewenst gedrag vertoond wordt'.

De escalatie heeft voor de or gunstige gevolgen: de 'passende functie' wordt opgenomen in het sociaal plan.

Alleen Saxo weet daar niets van. De nieuwe eigenaren van Binck zijn niet blij dat de or het concept van het sociaal plan, inclusief de passende functie, zo snel in handen heeft. Dat kost potentieel miljoenen euro’s extra.

Daarover ontstaat zelfs een conflict dat voor de rechter verschijnt. Volgens Saxo en Binck is het hoofd van de juridische afdeling de schuldige: hij zou het concept-plan zonder medeweten van Saxo hebben gedeeld met de medezeggenschapsraad. Dat vindt de jurist klinkklare onzin. Hij wil elf Binck- en Saxo-bestuurders horen voor de rechter, alleen vangt daar bot en tekent een vertrekregeling, net als zijn rechterhand op de juridische afdeling.

Op weg naar de uitgang
De spanning over de overname zet ook de verhoudingen in de bestuurskamer op scherp. Evert-Jan Kooistra is het middelpunt. De cfo is op de hoogte van de verhitte discussies over het sociaal plan en wordt tijdens zijn vakantie verrast met een mail hierover. De HR-directeur wil van Kooistra een verklaring dat het bestuur van de bank niet onder het sociaal plan valt.

Kooistra vraagt zich af: waarom dit verzoek? Dat is alleen relevant als óók het bestuur moet vertrekken. En daar is toch helemaal geen sprake van? Hij belt Germyns en ze spreken af het er na zijn vakantie over te hebben.

Dat gesprek komt er op 2 september, Celebration Day. Als zijn collega's zich beneden in het pand te goed doen aan Deense broodjes en Saxo-ceo Kim Fournais praat over één grote familie, zit Kooistra aan een vergadertafel met Steen Blafalk en Stig Christensen van Saxo. Mag hij nu blijven als bestuurslid of niet? Kooistra krijgt slechts te horen dat ze ‘in the middle of a proces’ zitten en blijft met een verontrust gemoed achter.

President-commissaris Van der Steen probeert Kooistra vier dagen later bij een kop koffie in het witgepleisterde Bussumse hotel Jan Tabak gerust te stellen. Hij moet niet op de feiten vooruitlopen. De positie van Kooistra wordt, zoals het hoort, besproken op 25 september tijdens een officiële vergadering.

Maar Germyns, die sinds de overname in het uitvoerend bestuur van Saxo Bank zit, kan zo lang niet wachten. Als hij terug is van een gezamenlijk rondje met Fournais langs alle Europese vestigingen laat hij op 12 september al aan Kooistra weten dat Saxo al voor het einde van het jaar afscheid wil nemen van hem. Hij krijgt een opzegtermijn en ontslagvergoeding van beide een jaar mee.

Kooistra geeft zich gewonnen. Hij was graag gebleven, maar als de Denen echt zo snel van hem af willen, heeft het ook voor hem geen zin meer.

Teruggefloten
Zo hebben de Denen het meest ervaren bestuurslid van BinckBank snel richting de uitgang gemanoeuvreerd. Alleen gaat dit de Nederlandse toezichthouders een beetje té snel.
DNB trapt op de rem. Dat operationeel directeur Steven Clausing vertrekt werd eerder al bekend. Maar dat, met Kooistra erbij, twee van de drie bestuurders weg gaan in zo'n korte tijd kan volgens DNB de continuïteit van BinckBank in gevaar brengen. En dus komt president-commissaris Van der Steen al op 10 oktober op het eerdere besluit terug. Wil Kooistra toch niet blijven tot eind 2021.

De Nederlandse en Deense commissarissen werken hier volledig langs elkaar heen. Want nog diezelfde ochtend krijgt Kooistra een uitgewerkte vertrekdocument, inclusief vertrekvergoeding, van een van de nieuwe Deense commissarissen. Daarin staat geen woord over langer aanblijven.

Hoewel hij met een batterij onbeantwoorde vragen blijft zitten, neemt Kooistra uiteindelijk genoegen met het compromis van BinckBank, Saxo en DNB: hij vertrekt op 30 april 2020. Mét ruim €1,1 mln op zak.

Germyns overgebleven
Daarmee is Vincent Germyns de enige die na de overname in de boardroom van Binck blijft. Germyns levert als bestuurslid van Saxo weliswaar zijn bonus in, maar krijgt een vast salaris van €750.000. Dat is een verhoging van 12% ten opzichte van wat hij bij Binck verdiende.

Voor veel medewerkers van BinckBank geldt het tegenovergestelde. 87 van hen, ongeveer een vijfde van het personeel in Amsterdam, krijgen te horen dat zij, net als Clausing en Kooistra, moeten vertrekken. Voor hen duurt het lidmaatschap van de grote Saxo-familie slechts één jaar.

voda
0
Deel 4:

Reacties
BinckBankBinckBank laat weten geen behoefte te hebben te reageren op het bewuste artikel, dat in haar ogen geen juiste weergave van de feiten biedt en daarmee geheel voor de verantwoordelijkheid is van de auteurs. Wel willen we benadrukken dat de wijziging in samenstelling van het bestuur geen onderdeel uitmaakte van de transactie. BinckBank hecht er verder aan te benadrukken dat zij de geldende wet- en regelgeving naleeft. Dit was ook het geval gedurende het transactieproces en bij veranderingen in het management. Saxo, de commissarissen en Vincent Germyns verwijzen naar de reactie van BinckBank.


Evert-Jan Kooistra
'Na de succesvolle overname van Saxo was voor mij de uitdaging eraf. Ik heb met veel plezier twaalf jaar bij BinckBank gewerkt en heb drie termijnen gehad die elk hun eigen dynamiek en uitdagingen hadden. Ik ben in goede orde vertrokken bij BinckBank, mijn derde termijn liep in april van dit jaar af, dat was een natuurlijk moment voor mij om het stokje over te dragen. Mijn vertrek is in overleg gegaan met alle stakeholders (rvc, aandeelhouder en DNB) en op beheerste wijze verlopen.'


George van de Graaf, voorzitter or BinckBank
'Zowel bij de voordracht als bij de herbenoeming van Vincent Germyns is het adviestraject gevolgd waarbij wij steeds onze eigen keuzes gemaakt hebben. De OR is regelmatig met het bestuur in gesprek en schuwt het niet om knelpunten te benoemen en verbeterpunten aan te dragen. Hierbij benadrukt de OR het belang van tijdige en heldere communicatie ter bevordering van de rust en duidelijkheid in de organisatie. Dit draagt bij aan de binding van het personeel met het bedrijf.'


Deze reconstructie is gebaseerd op gesprekken met dertien (oud-)werknemers en een aantal externe betrokkenen op voorwaarde van anonimiteit, openbare documenten zoals jaarverslagen en interne stukken zoals mailwisselingen en presentaties. Reageren? Binckbank@fd.nl

Voor grafieken etc, zie link:

fd.nl/beurs/1353644/de-verborgen-gebr...
voda
0
Topman BinckBank biedt excuses aan na racistische opmerking

Bestuursvoorzitter Vincent Germyns van BinckBank heeft excuses gemaakt aan het voltallige personeel van de beleggingsbank voor een racistische en seksistische opmerking. De afgelopen weken is er onrust ontstaan onder de werknemers van de bank vanwege publicaties in het FD en NRC Handelsblad over de angstcultuur op de werkvloer en commentaren van de topman.
In twee mededelingen op de interne website geeft Germyns uitleg over de situatie en biedt hij zijn excuses aan. 'Als leider heb ik een verhoogde verantwoordelijk om altijd, in elke setting, onze waarden van diversiteit en inclusie te promoten en te beschermen. Daarom bied ik mijn oprechte excuus aan voor mijn gebrek aan beoordelingsvermogen', zegt hij in een bericht aan werknemers.

Daarmee verwijst Germyns naar een opmerking die hij in 2016 maakte, volgens NRC tijdens een uitje in de Ardennen met het managementteam. Volgens de krant zou hij een parallel hebben getrokken tussen de zwarte Skoda van een van zijn managers en zwarte vrouwen. 'Het rijdt lekker, maar je wilt er niet mee gezien worden.'

Volgens Germyns zijn de situatie en zijn uitlatingen niet 'accuraat' weergegeven. Maar hij schrijft ook: 'Ik heb spijt van de ongevoelige en onacceptabele opmerking die ik heb gemaakt.'

Angstcultuur
De excuses volgen op nieuwsartikelen van de afgelopen anderhalve week, over de angstcultuur die de afgelopen jaren onder de leiding van Germyns bij een van de grootste internetbrokers van Nederland is ontstaan. Volgens werknemers en oud-werknemers durfden werknemers van BinckBank, uit angst voor openbare represailles van het bestuur, nauwelijks nog zelf beslissingen te nemen.

Volgens een brief van de ondernemingsraad (or) in bezit van het FD droeg zijn leiderschap bij 'aan een niet-wenselijke cultuur' bij de broker. Ook zou hij nauwelijks in staat zijn tot zelfreflectie. 'Zelden zoekt Vincent het probleem bij zichzelf, maar de oorzaak van het probleem wordt veelal ergens anders gelegd', oordeelde de or. De ongezonde werksfeer bij BinckBank werd na een intern onderzoek bevestigd door McKinsey en leidde tot een personeelsverloop van bijna 30%.

'Hoe nu verder?'
'De vraag is: hoe moeten we nu verder?', reageert or-voorzitter George van der Graaf maandag telefonisch. Hij wil inhoudelijk niet ingaan op de mededelingen van Germyns, omdat de vertegenwoordigers van de werknemers zich nog aan het beraden zijn.

Volgens bronnen is de raad van commissarissen in mei al op de hoogte gebracht van het 'Skoda-incident'. Na excuses van Germyns achtten zij actie toen niet nodig, tot de publicaties van de afgelopen weken. Een woordvoerder van Binckbank zegt namens de raad van commissarissen dat die 'uit oogpunt van de vertrouwelijkheid' geen mededelingen kan doen.
BinckBank werd vorig jaar voor €424 mln overgenomen door branchegenoot Saxo Bank, dat in handen is van het Chinese Geely. Daarna volgde een reorganisatie die 87 mensen hun baan kostte. Uit een reconstructie van het FD bleek dat onder meer de verslechterde werksfeer Binck in de armen dreef van de Chinese concurrent. Saxo Bank verwijst voor een reactie naar de opmerkingen van Binckbank.

fd.nl/beurs/1356402/topman-binckbank-...
voda
0
Fikse groei voor Saxo Bank

(ABM FN-Dow Jones) Saxo Bank heeft in 2020 een veel hogere winst geboekt, nadat het een recordaantal van 238.000 nieuwe actieve klanten verwelkomde. Dit maakte de broker, eigenaar van BinckBank, woensdag bekend.

De nettowinst liep op van 40 miljoen Deense kroon in 2019 naar 750 miljoen kroon in 2020, omgerekend 101 miljoen euro. Rekening houdend met eenmalige posten, steeg de winst zelfs tot meer dan 1 miljard kroon.

De operationele inkomsten namen met 65 procent toe van 2,6 miljard naar 4,3 miljard kroon, ofwel 580 miljoen euro.

Eind vorig jaar bediende Saxo meer dan 660.000 klanten. Inmiddels heeft de bank meer dan 500 miljard kroon van klanten onder beheer, in euro's is dat meer dan 67 miljard. Dat was eind 2020 nog 478 miljard kroon.

Het aantal dagelijkse gebruikers steeg afgelopen jaar met 100 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Alle 300.000 klanten BinckBank gaan naar Saxo-platform
Mathijs Rotteveel 00:00

Saskia Klep, directeur Nederland van BinckBank, geeft aan dat het aantal werknemers aan de servicedesk in Amsterdam is uitgebreid van 35 naar 75. Foto: Koen van Weel/ ANP

Op 1 juli dit jaar is de naam BinckBank uit Nederland verdwenen. Vandaag en morgen krijgen de eerste 40.000 klanten van de internetbank een mail met de boodschap dat hun beleggingen de komende weken worden overgezet naar Saxo Bank. In drieënhalve maand moet de operatie zijn afgerond en handelen alle 300.000 Nederlandse klanten via het voor hen nieuwe Saxo-platform.

Binck is in 2004 opgericht en om met online beleggen tegen lage prijzen de concurrentie met de grote Nederlandse banken aan te gaan. In september 2019 werd het bedrijf overgenomen door Saxo Bank, in handen van het Chinese Geely.

Goed jaar
Dat ging niet zonder slag of stoot. Een reorganisatie kostte 87 mensen hun baan, er was onenigheid over het sociale plan en de ceo moest het voltallige personeel zijn excuses aanbieden voor een racistische opmerking tijdens een teamuitje.

Saxo zette de overname door en zag zijn winst snel stijgen. In 2020 was die ruim €100 mln, tegen ruim €5 mln in 2019. Het aantal klanten is, mede door de overname van BinckBank, sinds 2018 met 230% gestegen naar 660.000.

Het personeel van BinckBank bereidt zich inmiddels voor op het overzetten van de 'minst complexe' klantenportefeuilles: die met alleen aandelen en indextrackers. Binnenkort start een marketingcampagne om de naam van moeder Saxo in Nederland te introduceren.

Wachtrijen
In maart vorig jaar ontstonden er bij Binck nog wachtrijen door de enorme aanloop van nieuwe klanten. Deze keer is er volgens Saskia Klep, directeur van BinckBank Nederland, niets aan het toeval overgelaten. 'Er zijn altijd risico's, maar we zetten alles op alles om het soepel te laten verlopen. We hebben meegekeken met Binck Frankrijk, dat een soortgelijk proces achter de rug heeft. We blijven continu testen en kunnen dingen direct aanpassen indien nodig.'

Toch verwacht Klep de komende tijd veel vragen van klanten. Daarom is het aantal werknemers aan de servicedesk in Amsterdam uitgebreid van 35 naar 75.

Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1377191/alle-300-000-klan...
Senior 1936
1
jik mis de overzichtelijkheid van Binck nu al bij mijn portefeuille bij SAXO: ik mis bij de opties bijv. de koers van de onderliggende waarde (olw). Het is zeer omslachtig om steeds te moeten schakelen tussen de aandelenkoers en mijn opties. Ook de margin zie ik niet terug.

En ik kan het kas-overzicht niet vinden ivm ING-dividenduitkering vandaag; het kas-overzicht dat ik had bij Binck is bij SAXO niet terug te vinden.

ik mis ook de Technische Analyse van de aandelen en indices en ook de margin per optie
aartw99
1
Wat een ramp dat Saxo Trader GO. Onoverzichtelijk, weinig instelbaar, koersabbonnementen die vervallen zijn, alle autorisaties weer via examen instellen (en slechts 12 maanden geldig, alsof je steeds dommer wordt).
Alex had mooie app, Binck na enig wennen ook wel maar dit is echt een ramp, terug naar de vorige eeuw.
Ben druk bezig om over te gaan naar DeGiro
Senior 1936
1
quote:

aartw99 schreef op 6 oktober 2021 09:53:

Wat een ramp dat Saxo Trader GO. Onoverzichtelijk, weinig instelbaar, koersabbonnementen die vervallen zijn, alle autorisaties weer via examen instellen (en slechts 12 maanden geldig, alsof je steeds dommer wordt).
Alex had mooie app, Binck na enig wennen ook wel maar dit is echt een ramp, terug naar de vorige eeuw.
Ben druk bezig om over te gaan naar DeGiro
je hebt helemaal gelijk, voor mij is de opzet van de portefeuille enz. niet erg gebruiksvriendelijk (op zijn zachtst gezegd). Ook ontbreekt de TA, die ik nodig heb ivm handel in opties. Zie mijn vorige reactie.

Ik heb inmiddels al een rekening bij DEGIRO
Wim123
1
Persoonlijk vind ik de werkwijze voor de overgang van Binck naar Saxo een grote ramp. Inmiddels heb ik al 2 maal het bericht gehad dat ik het komende weekeinde over zou gaan en 2 maal is dat even later weer ingetrokken. Vervolgens kreeg ik afgelopen vrijdagmiddag de volgende mail:
Onlangs hebben we u geïnformeerd dat uw rekening verhuist naar Saxo Bank. U heeft op dit moment Portfolio Based Margin (PBM) geactiveerd op uw rekening. Voor dit product heeft u een separate PBM-overeenkomst met ons afgesloten. Omdat deze rekening op korte termijn gemigreerd wordt naar het Saxo Platform en er nieuwe platformgebruiksvoorwaarden gelden die van toepassing zijn op alle producten, wordt uw bestaande PBM-overeenkomst hierbij per direct opgezegd. Dit betekent dat de PBM-overeenkomst tegelijk met de verhuizing naar Saxo Bank op 8 november eindigt.

Door de afschaffing van het PBM wordt dus mijn bestedingsruimte kleiner en zou het kunnen zijn dat deze zelfs negatief wordt. Bij een negatieve bestedingsruimte, krijg je dus een margincall en moet je aanzuiveren. Maar dan is het wel handig dat je weet hoeveel je bestedingsruimte daalt. Dat is niet te zien in de berekening van de bestedingsruimte en de formule is (mij) niet bekend.

Verder werk ik met effectenkrediet voor de margin op mijn geschreven opties en is niet aangegeven hoe Saxo hier mee verder gaat.

Kortom ik ben een zwevende belegger, die nog een broker zoekt die duidelijkheid geeft.
Wim123
1
Nieuwe ronde in de Binck-Saxo overgang soap
Vandaag kreeg ik de volgende mail:

Geachte heer,
Hartelijk dank voor uw mail. Inmiddels is uw rekening overgezet naar SaxoBank. Wij gaan ervan uit dat dit succesvol gegaan is. Indien u nog vragen heeft willen wij u vriendelijk verzoeken contact op te nemen met SaxoBank.

Met vriendelijke groet,
Lars Kamstra
Klantenservice & Orderdesk
T +31 (0)20 606 2666 W binck.nl
A Barbara Strozzilaan 310, 1083 HN Amsterdam


Gevolgd door deze mail:
Automatic reply: Belangrijk - De verhuizing van uw rekening is uitgesteld - U kunt nu nog blijven handelen met uw Binck rekening.

Dit is nu inmiddels de derde maal dat dit zo gaat. Die Lars kan ik inmiddels ook wel schieten, wat een gepruts.
29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.733,10 -0,58%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.915,85 -0,42%
 US30^ 37.924,96 -0,23%
 Nasd100^ 17.243,34 -1,74%
 US500^ 4.995,45 -1,07%
 Japan225^ 37.415,98 -1,54%
 Gold spot 2.397,53 +0,76%
 EUR/USD 1,0651 +0,07%
 WTI 82,40 +0,39%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront