De hype cycle van self-driving cars

3.730 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 182 183 184 185 186 187 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Gijsie
1
De eerste productie-auto met Lidar is aangekondigd (nou ja min of meer). Over 2 jaar. Volvo natuurlijk. Veiligheid voor alles:
www.theverge.com/2020/5/6/21248415/vo...
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Gijsie schreef op 6 mei 2020 18:30:


De eerste productie-auto met Lidar is aangekondigd (nou ja min of meer). Over 2 jaar. Volvo natuurlijk. Veiligheid voor alles:
www.theverge.com/2020/5/6/21248415/vo...
Interessant nieuws!
Vond inmiddels een gedetailleerder artikel:
arstechnica.com/cars/2020/05/volvo-ca...

Ook de reacties onder het artikel zijn van een hoog niveau. Wel vaak erg technisch, zo van: kunnen de laserbundels van andere Volvo's in de buurt elkaar dwarszitten? Nou nee, dat is mijn geringste zorg (zegt deze grijze fysicus die 35 jaar geleden zelf onderzoek met laserbundels deed).

Wat ik me echter wel afvraag is dit: wat veronderstelt de software achter het Volvo-lidarsysteem over de geometrische aard, belijning en 'randen' van de snelweg?

Helemaal niets? Lijkt me stug. Op z'n minst zal het systeem moeten weten wat een rijstrook is. Maar wat dan bij een splitsing, of bij een strookvermindering waarbij je ritsen moet? Ik vind in het artikel zo gauw niks daarover.
Als het systeem daar niet mee overweg kan en dus de driver toch maar wakker maakt, komt op ons drukke NL wegennet weinig van 'wegsoezen'.
En kan het systeem de aanwijzingen boven of langs de weg (matrixborden, informatiepanelen e.d. ) lezen?

TomTom heeft in principe het antwoord op deze vragen: hun RoadDNA verschaft het self-driving systeem de nodige informatie over de omgeving waarin de auto rijdt. Mobileye bouwt een 'roadbook' op met optische technieken, Tesla net zoiets (met ook radar en ik meen akoestische zijsensors, die Volvo trouwens ook volop heeft via hun toeleverancier Auto-Liv ).

Als dit Volvosysteem het zonder ook maar iets van deze weggegevens wil doen, dan zeg ik nu al dat het toepassingsgebied heel klein is.

Tot slot: Volvo is tegenwoordig Chinees. Weten de Chinezen meer dan wij?
Gijsie
0
Ik herinner me een samenwerking tussen Volvo en TomTom voor het Drive Me programma van Volvo. Dit had puur betrekking op HD Maps. Dus niets te maken met de latere toch niet doorgaande deal.

DriveMe is na een jaar on hold gezet door Volvo. Maar met de intentie om het later weer op te pakken. Dat zou dit wel eens kunnen zijn. Spannend allemaal.
NewKidInTown
1
RTL-Nieuws:

"'Nederlanders lopen niet warm voor zelfrijdende auto'
27 minuten geleden

Negen op de tien Nederlanders voelt niets voor een zelfrijdende auto. Liever houden consumenten zelf controle over het voertuig.

Het gebrek aan vertrouwen en de wens om de controle te houden zijn de belangrijkste redenen dat Nederlanders liever niet in een zelfrijdende auto stappen. Het merendeel van de Nederlanders voelt zich alleen op zijn gemak in een auto zonder assistentie, of met beperkte assistentie zoals cruisecontrol.

De groep die zich wel op zijn gemak voelt bij een volledig zelfrijdende auto (een op de tien Nederlanders) bestaat voornamelijk uit mannen tussen de 18 en 49 jaar.

Ook wordt de 'self-driving mode' voor veel Nederlanders nog gezien als een ver-van-mijn-bedshow. Zo denken drie op de vijf Nederlanders dat zelfrijdende auto's nooit de norm zullen worden. Een derde denkt dat de zelfrijdende auto binnen 15 jaar al gemeengoed is."

Tja, je kunt als techneuten en industrie van alles bedenken wat mogelijk is of in de verre toekomst zal worden, maar alles staat of valt met de behoeften van de klant en of de industrie in staat zal blijken het gedrag van mensen op wezenlijke aspecten te veranderen.
Heb er verder geen onderzoek naar gedaan maar verwacht dat dit afwijzingspercentage wereldwijd geldig is. Hoewel het per cultuur anders kan zijn.

En anders maar wachten op 2035.....
Beperktedijkbewaking
0
quote:

mjmj schreef op 20 mei 2020 20:00:


Full self driving option Tesla: 1000 dollar
finance.yahoo.com/news/tesla-full-sel...
"Selling something does not exist and raising its price over time. Something that only Elon Musk can do."
boem!
1
Iets te kort door de bocht volgens mij.

E. Musk verkoopt zijn SDC-unit nu voor $8.000 ipv de huidige $7.000 ; het daarbij behorende verkooppraatje van Musk is dat indien de SDC-unit volledig zelfrijden mogelijk maakt de koper op termijn iets in handen heeft dat volgens hem $100.000 waard is.

Of zelfrijden uberhaupt mogelijk is en wat een redelijke prijs voor een dergelijke toepassing zal zijn gegeven de stand van de techniek op dat moment is het wel duidelijk dat Tesla nu voorop loopt met het uittesten van Autonomous Driving en Over The Air updates.

Zoals een goede marketeer betaamt verkoopt Musk een product met veel aangeprezen POTENTIE zonder daarmee de bestaande situatie te kort te doen.
voda
1
'Amazon praat over overname start-up Zoox voor autonoom rijden'

Gepubliceerd op 27 mei 2020 09:31 | Views: 1.214

Amazon.com 26 mei
2.421,86 -15,02 (-0,62%)

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Technologiegigant Amazon voert gesprekken over een overname van de Amerikaanse start-up Zoox die zich bezighoudt met technologie voor zelfrijdende auto's. Dat meldden bronnen. Met die overname zou Amazon verder inzetten op automatisering van distributieprocessen.

Naar verluidt is Zoox meer dan 1 miljard dollar waard. Andere bedrijven zouden ook interesse hebben in de in 2014 opgerichte Californische onderneming. Bij een investeringsronde in 2018 werd nog een waarde van ruim 3 miljard dollar aan Zoox toegekend, maar door de coronacrisis heeft die waardering een flinke tik gehad. Zoox heeft een vloot van testvoertuigen in San Francisco en Las Vegas.

Amazon is bezig zijn e-commerce werkzaamheden te automatiseren, met bijvoorbeeld robots in distributiecentra. Maar pakketbezorgers blijven een hoge kostenpost voor het bedrijf en autonoom rijden kan helpen deze kosten te drukken. Amazon-topman Jeff Bezos kondigde in 2013 aan pakketten via drones af te willen gaan leveren, maar dit gebeurt nog niet op grote schaal.
3.730 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 182 183 184 185 186 187 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 27 mei 2020 14:49
Koers 7,560
Verschil +0,120 (+1,61%)
Hoog 7,575
Laag 7,400
Volume 129.965
Volume gemiddeld 757.969
Volume gisteren 300.332