Nedap verwacht omzetgroei, maar ook een lagere winst

AMSTERDAM (Dow Jones)--NV Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap (NEDAP.AE) verwacht dat de omzet dit jaar hoger uit zal komen dan in 2013, maar de winst wordt voorzien op een lager niveau dan een jaar terug, blijkt donderdag nabeurs uit een kwalitatieve trading update van het bedrijf uit Groenlo.

De omzet over 2014 zal naar verwachting met enkele procenten groeien ten opzichte van vorig jaar, toen een omzet werd gerealiseerd van EUR173,7 miljoen. "In enkele voor Nedap belangrijke markten leiden onzekere economische vooruitzichten tot uitstel bij aankoopbeslissingen en vertragingen bij reeds toegezegde projecten", licht het bedrijf toe. "De omzetgroei voor geheel 2014 wordt hierdoor gedempt."

De onderdelen Healthcare, Light Controls, Livestock Management, Security Management en Retail laten in 2014 een verdere omzetgroei zien, terwijl de opbrengsten bij Energy Systems, Identification Systems en Library Solutions zullen achterblijven bij 2013, verklaart Nedap.

"In het bijzonder de marktgroep Energy Systems wordt het lopende jaar geconfronteerd met sterk veranderde marktomstandigheden", zegt Nedap, wijzend op het ontbreken van bestendig nationaal- en Europees energiebeleid, wat zorgt voor onduidelijkheid bij de consument en de business partners.

Ondanks de huidige groeivertraging blijven de investeringen en de commerciele slagkracht op hoog niveau om te kunnen profiteren van de nieuwe kansen die in de verschillende markten ontstaan. Onvoorziene omstandigheden daargelaten wordt een winst over 2014 verwacht die ongeveer 10% lager zal zijn dan over 2013, toen onder de streep EUR9,8 miljoen over bleef.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com