Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Familie geruineerd door vermogensbeheerder...

255 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 » | Laatste
[verwijderd]
3
Praktijkcasus: een familie verkoopt in 2004 een zelf opgebouwd bedrijf tegen een prijs die de zorgeloze oude dag zou moeten garanderen. Ze stappen naar een vermogensbeheerder van een bekende bank om een lange termijn plan te maken. Omdat ik het ‘netjes’ wil houden, zal ik de naam maar niet noemen. Wel ben je pas interessant voor deze bank als je een flinke bult geld meeneemt.

Aldaar vinden er diverse gesprekken plaats die een beleggingsprofiel en een –advies opleveren. Gezien de situatie, komt men tot een zéér defensief profiel, omdat het de oude dagvoorziening betreft en ze beiden begin 60 zijn. Ik hoef niets te vertellen over het verloop van de beurs van met name het afgelopen jaar, maar de gevolgen hiervan waren zelfs in het als zéér defensief voorgestelde profiel catastrofaal. Al met al heeft dit een dermate groot gat in de portefeuille geslagen dat de zekerheid van een zorgeloze oude dag wankelt.

Bij het vluchtig inzien van de gekozen producten, blijken daar diverse ‘garantieproducten’ tussen te zitten. De inleg was gegarandeerd, zo is de familie in de gesprekken verzekerd. Nu blijkt dat er aan deze garantie de welbekende voorwaarden waren verbonden, welke destijds blijkbaar niet zijn besproken. De garantie was beperkt tot een ondergrens. Indien deze zou breken, verviel de genoemde 100% garantie. Het zal geen verrassing zijn dat bij al deze producten de ondergrens is doorbroken met alle gevolgen van dien.

Intussen is het vermogen dermate geslonken, dat het onder de ‘u bent interessant voor ons’-grens is gezakt. De bank hanteert deze grens blijkbaar vrij strikt, ongeacht de voorgeschiedenis. Ondanks dat er in de 5 jaar dat de familie bij deze bank bankiert inmiddels 6 verschillende ‘preferred bankers’ zijn gekomen en gegaan, heeft men besloten de huidige ‘preferred banker’ van deze ‘account’ af te halen en de familie over te hevelen naar het hoofdkantoor in ’s Hertogenbosch.

Aangezien deze familie mij vrij na staat en ik niet thuis ben in de rechten/plichten en verantwoordelijkheden van zowel deze vermogensbeheerders als de familie zelf, ben ik benieuwd of deze mensen echt gewoon het nakijken hebben of dat ze nog actie moeten ondernemen op de handelswijze van deze bank.

Iedere reactie is welkom en zal ik delen met de betrokkenen (de zinvolle althans…)
Boemba ~ de stem van de rede
1
quote:

van Bikkelstein schreef:

Aldaar
wist u dat dit een opmerkelijk woord is en dat het door een iex-columnist met de naam frank van dongen veelvuldig wordt gebruikt?

(type in bij google: Aldaar vinden er diverse gesprekken plaats site:iex.nl)

waarschijnlijk wel

:-)

[verwijderd]
1
Wat ontbreekt in je verhaal is het percentage verlies, alsmede het soort belegging (aandelen/obligaties etc). Feitelijk moet je het percentage vergelijken met het beursgemiddelde in dezelfde periode. In het profiel "zeer defensief" mag je verwachten dat de volatiliteit lager is dan de markt in het algemeen. Dit betekent een kleiner verlies bij daling, staat tegenover een kleinere winst bij stijging.

Alles valt of staat met het geboekte resultaat in relatie tot de markt. Als het substantieel afwijkt van hetgeen je had mogen verwachten heb je kans om een deel vergoed te krijgen.

Je kan de bank dan aansprakelijk stellen voor geleden schade. Wel moet je kijken of de kosten tegen de baten opwegen, maar bij een groot vermogen (>500.000) is de kans op succes groot. Een advocaat kan je ook helpen bij een eventuele schikkings-procedure. Aangezien banken niet zo van negatieve publiciteit houden kun je hier ook op aansturen.
[verwijderd]
0
@ boemba,
Euh, eerlijkgezegd wist ik niet dat dit een opmerkelijk woord was. Maar als u mij hiermee tracht te linken als zijnde Cees Smit van Todays beheer, dan moet ik zeggen dat u de plank misslaat.

Nee, dit is een wel enigszins triest verhaal over een familie die in het volste vertrouwen hun toekomst in de handen van 'professionals' heeft gelegd maar van een koude kermis thuis is gekomen.
[verwijderd]
1
Tsjonge, hoe heet dat spreekwoord, gezegde of mij part statement ook alweer ? Het gaat er niet om of je gelijk hebt, maar of je het krijgt. Deze twee senioren hebben het, maar krijgen het niet.

Ik geloof niet dat je iets voor ze kunt betekenen Van Bikkelenstein. De kleine lettertjes hè ? En het is een zaak op zichzelf dus van eendracht maakt macht zoals bij de woekerpolis en leaseverlies, is hier ook geen sprake.

Leg het anders voor de zekerheid voor aan een financieel juridisch goed onderlegd persoon. Misschien weet die daar wat uit te slepen. Maar ja, dat zal ook niet voor niets zijn.

Succes!
[verwijderd]
2
Ach dus Abnamro.

De contactpersonen verdwijnen de laatste jaren zodanig snel dat het regelmatig voorkomt dat ik zelfs geen persoonlijk contact met de voorganger heb gehad.

Verwacht overigens niet dat het bij andere banken veel anders toegaat. Tegenwoordig is het minimum 1 miljoen (in euros) en anders behoor je tot het "plebs".

Overigens is het hier plaatsen van dit probleem volslagen zinloos. Wil je echt praktische adviezen dan is het te hopen dat je de juiste (en echte) financieel begaafde jurist (fin. begaafd in de problemen van zijn klant dus niet die van hemzelf) weet te vinden. Maar verwacht daar niets van want dit is een individueel probleem en de enige die wat weet te bereiken is de massa.

[verwijderd]
1
Banken zijn hun zorgplicht niet nagekomen`

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad (14-4-2009)

Nederlandse banken en vermogensbeheerders kunnen hun borst nat maken voor claims van tientallen vermogende particuliere beleggers. Zij vinden dat onder meer ING en Van Lanschot Bankiers hun zorgplicht niet zijn nagekomen en hebben belegd in té risicovolle producten. De honderden miljoenen die particulieren de afgelopen jaren inlegden zijn in sommige gevallen voor wel 90% verdampt.

Advocaat William Schonewille van kantoor Barents Krans is al door tientallen beleggers benaderd en verwacht dat dit aantal na de zomer fors zal zijn gegroeid. Een kwart tot de helft van zijn klanten laat het vermogen beheren door Van Lanschot. Het gaat hier om 500.000 tot enkele miljoenen euro`s waarvan 60% tot 80% in risicovolle producten, zoals `perpetuals` en `steepeners`, is belegd.

Een zegsman van Van Lanschot zegt dat deze producten horen bij een defensieve beleggingsportefeuille. Volgens onafhankelijk financieel expert Jaap Koelewijn van Adviesbureau Financieel Denkwerk klopt dit, echter deze producten mogen niet als `veilig` zijn verkocht. Voor de gedupeerden zal het niet makkelijk zijn om een zaak te winnen, aldus advocaat Mirjam Oostendorp van CMS Derks Star Busmann. Er zal gekeken moeten worden naar het profiel van de klant, de bank-klantrelatie, de informatievoorziening en de spreiding in de portefeuille.

www.fd.nl/artikel/11406149/zorgplicht...

Heel discreet van U om die bankier uit den bosch niet te noemen,we weten immers beiden wie er bedoeld wordt.

Bank geeft beleggingsadvies op basis van een risicoprofiel, dat schriftelijk wordt vastgelegd,is dat hier ook gedaan?

succes
[verwijderd]
1
quote:

Mij Krijgen Ze Niet Klein schreef:

Ach dus Abnamro.

Van Lanschot zit met haar hoofdkantor in Den Bosch als ik me niet vergis toch ?

@Van Bikkelenstein
Om hoeveel geld gaat het, bedoel verlies in percentage?
[verwijderd]
1
Dank voor de reacties allemaal. Een goed lezer heeft genoeg aan een half woord. En goede lezers zijn er.

Ik hoorde inderdaad laatst een item op BNR over de zorgplicht van banken. Dat was ook mijn trigger om eens te zien in hoeverre de bank in kwestie hierin niet in gebreke zou zijn gebleven. Dank voor de link anova, dat is de spijker op de kop!!

Ik weet niet exact in welke producten belegd is, maar uit het overzichtje dat ze mij destijds hebben laten zien bleek dat er een aantal garantieproducten bij waren. Ook het exacte verlies ken ik niet, wel weet ik dat dit echt om aanzienlijke bedragen gaat.
Qua percentage verlies is het niet wat je van een zéér defensief profiel zou mogen verwachten in ieder geval.

Nogmaals, de exacte cijfers ken ik niet en ik twijfel of ik daar ook echt in wil duiken. Dat is mij overigens wel gevraagd. Ik breng ze liever in contact met een goed advocatenkantoor.
[verwijderd]
3
Wellicht is het mogelijk de familie in contact te brengen met ene Paula1973. Dit is een pas gescheiden dame die ook vandaag een draad is gestart, maar dan met een precies tegenovergesteld probleem. De dame in kwestie weet namelijk niet wat ze met 3,5 ton moet doen.

Daar ze pas gescheiden, en dus waarschijnlijk nog wat kwetsbaar is, is zij wellicht over te halen een barmhartige daad te doen en de getroffen familie te helpen.

Gelukkig maar dat er in deze rustige vakantietijd toch nog zoveel nieuwe beleggers en gedupeerden zich aanmelden bij IEX.

kuch..
;-)
[verwijderd]
1
Van Bikkelstein: ik denk dat het een moeilijke zaak wordt. Niet dat ik zoiets niet tragisch zou vinden. Waarom? Je stelt:

"Bij het vluchtig inzien van de gekozen producten, blijken daar diverse ‘garantieproducten’ tussen te zitten. De inleg was gegarandeerd, zo is de familie in de gesprekken verzekerd. Nu blijkt dat er aan deze garantie de welbekende voorwaarden waren verbonden, welke destijds blijkbaar niet zijn besproken. De garantie was beperkt tot een ondergrens. Indien deze zou breken, verviel de genoemde 100% garantie. Het zal geen verrassing zijn dat bij al deze producten de ondergrens is doorbroken met alle gevolgen van dien".

Het gaat om

"welke destijds blijkbaar niet zijn besproken."

Ik heb ooit eens rechten bestudeerd en dan is er zoiets als "wie stelt bewijst" en dat wordt wat moeilijk in dit geval. Daar komt bij dat ze destijds met de keuze accoord zijn gegaan.

Je kan ook niet verwachten dat een bank voor garantieprodukten een soort stilzwijgende eigen garantie inbouwt. Voor hoe de bank heeft zitten koekebakkeren moet je inderdaad kijken zoals eerder gesteld naar een marktvergelijking en uitleg van wat de bank met "defensief" bedoelde. (bekijk de papieren).

Heeft de bank echt grandioos lopen blunderen dan zijn er misschien mogelijkheden via de juridische invalshoeken van dwang, dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Daarnaast is er mogelijk een weg via beroepscoderegels en dan pak je de adviseur aan.

Dit is voor de gedachtenvorming en met moeizame dure uitvoering. Praktisch bekeken zou ik je adviseren contact op te nemen met de VEB. Duurt dat te lang dan zou ik Fisc Alert bellen om je verder te helpen (heb ik geen binding mee, hoor)

Groet, Jonas

haas
0
.........Aldaar vinden er diverse gesprekken plaats die een beleggingsprofiel en een –advies opleveren.........................
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
Beperktedijkbewaking
0
quote:

~~**boemba**~~ schreef:

[quote=van Bikkelstein]
Aldaar[/quote]

wist u dat dit een opmerkelijk woord is en dat het door een iex-columnist met de naam frank van dongen veelvuldig wordt gebruikt?
(type in bij google: Aldaar vinden er diverse gesprekken plaats site:iex.nl)

waarschijnlijk wel
Wat is dit nu voor een flauwekul-reactie?
'Aldaar' staat gewoon in van Dale, hoor. En van B. gebruikt het in zijn context adequaat.
(NB. Die woorden staan ook in van D.)
Sylvia 11
3
quote:

van Bikkelstein schreef:

Praktijkcasus: een familie verkoopt in 2004 een zelf opgebouwd bedrijf tegen een prijs die de zorgeloze oude dag zou moeten garanderen. Ze stappen naar een vermogensbeheerder van een bekende bank om een lange termijn plan te maken. Omdat ik het ‘netjes’ wil houden, zal ik de naam maar niet noemen. Wel ben je pas interessant voor deze bank als je een flinke bult geld meeneemt.

Aldaar vinden er diverse gesprekken plaats die een beleggingsprofiel en een –advies opleveren. Gezien de situatie, komt men tot een zéér defensief profiel, omdat het de oude dagvoorziening betreft en ze beiden begin 60 zijn. Ik hoef niets te vertellen over het verloop van de beurs van met name het afgelopen jaar, maar de gevolgen hiervan waren zelfs in het als zéér defensief voorgestelde profiel catastrofaal. Al met al heeft dit een dermate groot gat in de portefeuille geslagen dat de zekerheid van een zorgeloze oude dag wankelt.

Bij het vluchtig inzien van de gekozen producten, blijken daar diverse ‘garantieproducten’ tussen te zitten. De inleg was gegarandeerd, zo is de familie in de gesprekken verzekerd. Nu blijkt dat er aan deze garantie de welbekende voorwaarden waren verbonden, welke destijds blijkbaar niet zijn besproken. De garantie was beperkt tot een ondergrens. Indien deze zou breken, verviel de genoemde 100% garantie. Het zal geen verrassing zijn dat bij al deze producten de ondergrens is doorbroken met alle gevolgen van dien.

Intussen is het vermogen dermate geslonken, dat het onder de ‘u bent interessant voor ons’-grens is gezakt. De bank hanteert deze grens blijkbaar vrij strikt, ongeacht de voorgeschiedenis. Ondanks dat er in de 5 jaar dat de familie bij deze bank bankiert inmiddels 6 verschillende ‘preferred bankers’ zijn gekomen en gegaan, heeft men besloten de huidige ‘preferred banker’ van deze ‘account’ af te halen en de familie over te hevelen naar het hoofdkantoor in ’s Hertogenbosch.

Aangezien deze familie mij vrij na staat en ik niet thuis ben in de rechten/plichten en verantwoordelijkheden van zowel deze vermogensbeheerders als de familie zelf, ben ik benieuwd of deze mensen echt gewoon het nakijken hebben of dat ze nog actie moeten ondernemen op de handelswijze van deze bank.

Iedere reactie is welkom en zal ik delen met de betrokkenen (de zinvolle althans…)

Goedemorgen, compleet herkenbaar voor mij en nee, u kunt niets, maar dan ook niets ondernemen.
Het heeft mij tijd, energie en behoorlijk veel emoties gekost om een dergelijke zaak, wat net zoals bij u, om een meer dan gemiddeld bedrag ging, om de DSI en later de KIFID, erin te laten duiken en hoewel de "vermeende" schade duidelijk aantoonbaar is, hebben deze "duidelijke" Big Brothers niets voor mij kunnen doen.
Wat nog erger is dan al het verliezen van het zorgvuldig vergaarde en opgebouwde familiekapitaal, is, dat je ter zitting tegenover iemand staat die je kind kan zijn en de arrogante attitude van een grootbank, weer op een heldere wijzen fijntjes naar voren brengt.
Ik raad u eerstens aan de diverse uitspraken van de DSI en de KIFID te gaan bestuderen (op hun site), waar mijn zaak helaas ook bij staat, en u zult ongetwijfeld schrikken van het feit dat je als particulier bijna geen enkele kans kunt maken.
De allerbeste advocaat op zijn/haar vakgebied ingehuurd of niet.
De uitslag is namelijk al van te voren bepaald en dat zult u, mocht u gaan "strijden" helaas, zelf gaan ondervinden.

Sterkte, want het is heel erg moeilijk om uiteindelijk te aanvaarden dat een grootbank haar verkeerde inschatting niet zal toegeven en dat het bijna uw gezondheid zal gaan kosten.

Geloof mij dat ik absoluut wéét waar ik over praat, want ik heb het zelf doorgemaakt en doorstaan.

groet,
Sylvia

mercurius-adept
0
quote:

anova schreef:

Een kwart tot de helft van zijn klanten laat het vermogen beheren door Van Lanschot. Het gaat hier om 500.000 tot enkele miljoenen euro`s waarvan 60% tot 80% in risicovolle producten, zoals `perpetuals` en `steepeners`, is belegd.

Een zegsman van Van Lanschot zegt dat deze producten horen bij een defensieve beleggingsportefeuille.

jeetje, de hebzucht druipt toch van dat soort producten af.....moet je wel lef hebben ze als defensief zijnde te verkopen!
[verwijderd]
1
quote:

van Bikkelstein schreef:

Ik breng ze liever in contact met een goed advocatenkantoor.

Kijk daar ook voor uit!
Er zijn advocaten die er niet voor terugdeinzen oom je ook van de laatste centjes te beroven met hun gepeperde rekeningen.

Al met een triest verhaal, succes met het behartigen van de belangen.

gr.fes

ro1946
2
Bij ons thuis geldt de, door mij ingevoerde, regel dat je met je pensioen en hypotheek geen avonturen aangaat. Dus niet, als dat wordt aangeboden door je werkgever, zelf je pensioen beleggen en de hypotheekrente zo lang mogelijk vastzetten en zeker geen belegging daar aan koppelen. Met de rest kun je, als je wilt, risico lopen. Iedereen houdt zich daar aan en iedereen is daar happy mee.

Robert D.
[verwijderd]
1
quote:

HandeR schreef:

[quote=~~**boemba**~~]
[quote=van Bikkelstein]
Aldaar[/quote]

wist u dat dit een opmerkelijk woord is en dat het door een iex-columnist met de naam frank van dongen veelvuldig wordt gebruikt?
(type in bij google: Aldaar vinden er diverse gesprekken plaats site:iex.nl)

waarschijnlijk wel
[/quote]

Wat is dit nu voor een flauwekul-reactie?
'Aldaar' staat gewoon in van Dale, hoor. En van B. gebruikt het in zijn context adequaat.
(NB. Die woorden staan ook in van D.)

Men denkt dat dit weer zo'n verhaaltje is om extra kliks te genereren.

Het verschil hierbij is dat de persoon in kwestie terugkomt om te reageren, dus dit lijkt me wel een waar verhaal.

Sterkte verder!
[verwijderd]
1
Als deze vermogensbeheerder werkelijk afgesproken heeft te beleggen in garantieproducten... (bij garantieproducten is de inleg voor de volle 100% gegarandeerd)... en dat blijkt achteraf niet het geval te zijn is er sprake van wanprestatie en kan een claim met schadevergoeding worden ingediend.
In eerste instantie bij de vermogensbeheerder zelf. Voor het vervolgtraject raadplege men juridisch advies. Ook is het in deze situatie verstandig lid te worden van de VEB.

Groet.
smith&jones
1
quote:

ro1946 schreef:

Bij ons thuis geldt de, door mij ingevoerde, regel dat je met je pensioen en hypotheek geen avonturen aangaat. Dus niet, als dat wordt aangeboden door je werkgever, zelf je pensioen beleggen en de hypotheekrente zo lang mogelijk vastzetten en zeker geen belegging daar aan koppelen. Met de rest kun je, als je wilt, risico lopen. Iedereen houdt zich daar aan en iedereen is daar happy mee.

Robert D.
Het probleem lijkt in deze te zijn dat de zeer sterke suggestie gewekt is dat het een zeer defensieve, solide portefeuille was.

Wat de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk is geworden, is dat alle garanties die een bank of verzekeraar kan geven, uit dezelfde lucht bestaat als het geld dat ze ons uitlenen.

Zolang we als particulier deze lucht aannemen om elkaar te betalen, moeten we deze 'garanties' helaas voor lief nemen.

S&J.
255 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
858,51  -6,85  -0,79%  10:11
 Germany40^ 17.664,10 -0,97%
 BEL 20 3.805,55 -0,55%
 Europe50^ 4.893,64 -0,87%
 US30^ 37.576,16 -1,15%
 Nasd100^ 17.271,70 -1,58%
 US500^ 4.983,46 -1,30%
 Japan225^ 37.225,98 -2,04%
 Gold spot 2.380,59 +0,05%
 EUR/USD 1,0651 +0,07%
 WTI 82,23 +0,18%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,04%
EBUSCO HOLDING +1,42%
Heineken +1,30%
Vopak +1,09%
Pharming +0,92%

Dalers

VIVORYON THER... -3,40%
INPOST -2,84%
Aegon -2,83%
AMG Critical ... -2,78%
TomTom -2,34%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront