AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
drulletje drie
0
PPG kiest vooralsnog voor het charmeoffensief
PPG, al negen jaar de eigenaar van Nederlandse verfmerken als Histor, Sigma en Rambo, staat te trappelen om zaken te doen met AkzoNobel. Na afwijzing woensdag door AkzoNobel (Flexa, Sikkens en Cetabever) van het verhoogde bod en van een gesprek, hoopt PPG-ceo Michael McGarry nog steeds met de AkzoNobel-top rond de tafel te gaan zitten. 'PPG blijft aandringen op een ontmoeting met AkzoNobel', meldt het Amerikaanse concern woensdag in een persbericht. McGarry komt donderdag naar verluidt zelfs naar Nederland om met de pers te praten.

Navraag of hij misschien nog een onderhoud heeft met demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp of hoge departementale ambtenaren heeft nog geen antwoord opgeleverd. Kamp steunde woensdag in een reactie het bestuur van AkzoNobel in zijn afwijzing van het tweede bod. 'Met AkzoNobel is er in ieder geval absoluut geen contact', aldus een bron bekend met de situatie.

40% hogere waardering

Ongetwijfeld wil McGarry zijn toehoorders overtuigen van de maatschappelijk verantwoorde opstelling van PPG. Uiteraard om daarmee te ontzenuwen wat AkzoNobel stelt: PPG zou zich bij een overname weinig gelegen laten liggen aan de klemtoon die AkzoNobel legt op duurzaamheid, op goed werkgeverschap en de aandacht voor de omgeving ('communities') waarin het bedrijf produceert. Er zouden veel banen verdwijnen, aldus AkzoNobel.

PPG heeft zijn bod maandag verhoogd van €83 tot €88,72 (€90 inclusief slotdividend) per aandeel AkzoNobel in contanten en aandelen. PPG betaalt naar eigen zeggen circa €24,5 mrd voor AkzoNobel tegen het eerdere bod van €21 mrd op 2 maart. Met zijn verhoogde bod per gewoon aandeel waardeert het concern AkzoNobel 40% hoger dan de koers van het aandeel op woensdag 8 maart, de dag voordat AkzoNobel met zijn afwijzing van het eerste bod kwam.

Synergie-effecten

In het persbericht van woensdag wandelt PPG langs alle bezwaren van AkzoNobel tegen het PPG-bod. PPG: 'Dit verhoogde bod is een zeer aantrekkelijke en zeer verleidelijke gelegenheid voor AkzoNobel en PPG, hun aandeelhouders en andere 'stakeholders' en het gaat uitvoerig in op alle relevante niet-financiële aspecten.'

Volgens PPG-topman McGarry biedt het herziene bod 'een mogelijkheid voor de aandeelhouders van AkzoNobel om in alle opzichten buitengewone waarde te realiseren voor hun aandelen AkzoNobel'. PPG verwacht in de combinatie tenminste $750 mln aan synergie te realiseren. Een belangrijke post daarin zijn de lagere grondstofprijzen die kunnen worden bedongen. Verder kan er waarde worden gecreëerd in de leveranciersketen en in het optimaliseren van de distributie. Daarbij verwijst PPG naar 2012 toen het de Noord-Amerikaanse decoratieve verfactiviteiten van AkzoNobel kocht. Vorig jaar oktober zei McGarry tegen het FD daarover dat hij in minder dan twee jaar €200 mln aan kosten had weggesneden.

Teleurgesteld in afwijzing

Akzo-ceo Ton Büchner verwacht dat de mededingingsautoriteiten nauwkeurig naar de combinatie van de twee concerns zullen kijken en dat er een boel activiteiten verkocht moeten worden voordat er een deal kan worden gesloten. Dat geeft volgens Büchner veel onzekerheid voor klanten en werknemers. Daartegenover stelt PPG dat er 'een heldere route' is om goedkeuring van de mededingingsautoriteiten te krijgen voor geografische overlap van de activiteiten. PPG onderstreept in zijn reactie de 'elkaar aanvullende culturele "fit"', dat het een goede werkgever is en maatschappelijk verantwoord produceert. Zo melden de Amerikanen dat ze belangrijke financiële steun leveren aan het Nemo Science Center in Amsterdam. McGarry gaat ver in zijn charmeoffensief: 'PPG blijft AkzoNobel bewonderen wegens zijn zorg voor werknemers, klanten, leveranciers en andere stakeholders.'

Een aantal aandeelhouders reageerde woensdag zeer teleurgesteld op de afwijzing door AkzoNobel van het tweede bod van PPG en wil dat Akzo in gesprek gaat met het Amerikaanse verfconcern. Hedgefonds Elliott Advisors, met een belang van naar eigen zeggen meer dan 3% een van de vijf grootste aandeelhouders van AkzoNobel, dreigt zelfs een aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen als AkzoNobel blijft weigeren om met PPG in gesprek te gaan. Volgens Elliott kunnen een of meer aandeelhouders die gezamenlijk 10% van de aandelen AkzoNobel in handen hebben, een vergadering bijeenroepen waar (als meer dan de helft van het uitgegeven aandelenkapitaal is vertegenwoordigd) aandeelhouders met een meerderheid van stemmen de raad van commissarissen en de raad van bestuur naar huis kunnen sturen.

'Niet overtuigend'

Hoewel Elliott het tweede bod van PPG van €90 per aandeel (inclusief dividend) niet adequaat vindt, ziet het de hoogte ervan wel als zodanig dat het een geloofwaardige basis is om in gesprek te gaan. 'AkzoNobels raad van commissarissen en raad van bestuur moeten hun corporate governance-plichten en bredere stakeholder-verplichtingen uitvoeren en in gesprek gaan met PPG, om zo objectief de voordelen van Akzo's stand-alone-strategie af te wegen tegenover een transactie met PPG. Een betekenisvolle consultatie met aandeelhouders moet onderdeel zijn van zo'n evaluatieproces', aldus Elliott.

Fondsbeheerder Europa John Bennett van vermogensbeheerder Henderson, dat bijna 1% van AkzoNobel in handen heeft, noemt de redenen die Akzo geeft voor het afwijzen van het bod 'niet overtuigend'.
Ook beleggersvereniging VEB wil dat Akzo in gesprek gaat met PPG. 'Ik denk dat ze niet de deur kunnen dichtgooien bij een bod van een serieuze partij met een achtergrond in dezelfde industrie', zegt VEB-directeur Paul Koster . Büchner noemde de geboden prijs een 'significante onderwaardering' van AkzoNobel. Koster is het daar niet mee eens: 'Als je het vergelijkt met de koers over de laatste 20 jaar, is dit een premie van 24%.'
Snel boekenonderzoek

PPG staat naar eigen zeggen klaar om snel boekenonderzoek bij AkzoNobel te doen. 'Ons nieuwe bod is gebaseerd op publieke informatie rond AkzoNobel. Om onze aannames te verifiëren, hebben we toegang nodig tot aanvullende informatie van AkzoNobel', schrijft ceo Michael McGarry in zijn biedingsbrief aan AkzoNobel van maandag 20 maart. 'Onze financiële, fiscale en juridische adviseurs staan klaar om snel onze "due diligence" (nader boekenonderzoek, red) te doen snel en efficiënt tot uitvoering van het fusieprotocol te komen.'

Die brief moest overigens 'vertrouwelijk' blijven, alleen geschikt voor de ogen van de raden van bestuur en commissarissen van AkzoNobel en betrokken adviseurs, zo staat in de brief. Toch stond die brief woensdag pontificaal op de website van PPG. De vertrouwelijke brief is gericht aan ceo Ton Büchner van AkzoNobel en aan de voorzitter van de raad van commissarissen, Anthony Burgmans, en, zo schrijft McGarry, komt in de plaats van een gesprek met AkzoNobel, omdat 'u niet bereid bent ons te ontmoeten.'
[verwijderd]
0

PPG, eigenaar van Nederlandse verfmerken als Histor, wil graag zaken doen met AkzoNobel, eigenaar van Flexa. foto: HH
Ondernemen 11 min
PPG kiest vooralsnog voor het charmeoffensief
Topman Amerikaanse coatingfabrikant komt donderdag naar Nederland
Kissfan
0
Het zou zeker kunnen. Zou fijn zijn. Ik vond eerder 79 te weinig en denk nu: had ik maar verkocht.
matad
0
Mag hopen dat ze ook een gesprek hebben met de eigenaars c.q. de aandeelhouders. Die worden tot nu toe gewoon gepasseerd. Vooral door AKZO. Eigenlijk te gek voor woorden dat een eigenaar geen zeggenschap heeft over zijn eigendom.

Met vriendelijke groet.
[verwijderd]
0
Je kunt het paard wel naar de beek brengen, maar het niet dwingen om te drinken ..

Ik zie geen chemie tussen Akzo en PPG :)
TheBateman
0
Dit is het scenario. Biedingen tot nu toe zijn netjes in prive gedaan aan het management van AKZO. Maar omdat ze niet willen praten, dan staat PPG volledig in zn recht een vijandig bod te lanceren, zonder als asshole over te komen.
I-trader
0
het blijkt nog maar eens dat ppg een volhoudertje is ,...
gezien ppg hun reputatie en verleden denk ik ook wel dat ze hoe dan ook hun slag thuis halen !
Halte
2
Uitgebreid statement op de website van PPG over hun nieuwe bod en wat ze vooral Nederland te bieden hebben wat betreft ( behoud van) werkgelegenheid:

corporate.ppg.com/Media/Newsroom/2017...
TheBateman
0
Commitment to Employees: At PPG, we understand the importance of employees to the long-term success of our company, and the importance of investing in our employees and providing more opportunities. PPG will respect the existing employment terms of the employees of AkzoNobel, including any existing social plans, pension plans and covenants, as well as the terms of the existing individual employment agreements between AkzoNobel and its employees, in accordance with their terms. PPG looks forward to engaging with the AkzoNobel works councils to present its vision and commitment to them.
[verwijderd]
0
PPG gaat Akzo gewoon overnemen...
Goedschiks of kwaadschiks. Ze proberen eerst netjes..
Toen er een bod op Unilever kwam, gaf men gelijk aan dat met geen vijandige overname wilden doen.
Bij Akzo is dat niet aangegeven.,
Geloof me, als Amerikanen iets willen, zullen ze dat krijgen..
Trouwens CEO Akzo is niet degene die bepaalt wel of geen overname..
Ze kunnen hem er gewoon uit knikkeren als hij belang van aandeelhouders niet wil vertegenwoordigen.
Maar misschien is dat wel een spel om een hoger bod uit te lokken..
[verwijderd]
1
quote:

JohnCrab schreef op 22 maart 2017 21:13:

Je kunt het paard wel naar de beek brengen, maar het niet dwingen om te drinken ..

Ik zie geen chemie tussen Akzo en PPG :)
Onder druk wordt alles vloeibaar....
En voor een flinke zak geld....gebeuren de vreemdste dingen.

Pure chemie.

[verwijderd]
0
Morgen een bod finale bod om gesprek aan te gaan en vervolgens paar Euro er boven op.
Bijna 100€ Per aandeel en boel .... eenmaal andermaal verkocht!
[verwijderd]
0
En de mensen die beweren dat de CEO niet bepaald of een bedrijf al dan niet wordt overgenomen daaraan vraag ik......weten jullie dat wel zeker??

Het magere bod vab NN op Delta was geen aandeelhouder het mee eens..,
Toch werd de toko voor een appel en een ei overgenomen.
[verwijderd]
0
Bestuursvoorzitter Michael McGarry en financieel directeur Vincent Morales spreken donderdag in Amsterdam met verschillende mediapartijen.

ben toch wel benieuwd welke partijen dat dan zijn
[verwijderd]
0
quote:

Voorgevoel schreef op 22 maart 2017 22:12:

En de mensen die beweren dat de CEO niet bepaald of een bedrijf al dan niet wordt overgenomen daaraan vraag ik......weten jullie dat wel zeker??

Het magere bod vab NN op Delta was geen aandeelhouder het mee eens..,
Toch werd de toko voor een appel en een ei overgenomen.

Grootaandeelhouders bepalen!
Als CEO niet wenst mee te werken, kan men hem eruit knikkeren..
d' olle grieze
0
quote:

I-trader schreef op 22 maart 2017 21:23:

het blijkt nog maar eens dat ppg een volhoudertje is ,...
gezien ppg hun reputatie en verleden denk ik ook wel dat ze hoe dan ook hun slag thuis halen!
Dat zei men ook over Berdowski.. Inmiddels weten we beter.

Het is nog verre van een gelopen race. Akzo heeft een beschermingswal waarbij PPG geen eigen bestuurders en commissarissen kan benoemen om de overname af te ronden en de bedrijven samen te voegen.
PPG zal er dan ook met Akzo uit moeten komen tav personeel, innovatie etc. voordat ze tot overname kunnen overgaan.

Aandeelhouders kunnen wel denken dat ze de baas zijn, maar de CEO heeft toch nog steeds de eindverantwoordelijkheid.
Hierbij heeft hij niet alleen de verplichting om aandeelhouderswaarde te creëren, maar heeft hij ook nog personeel waar hij verantwoordelijk voor is.
7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 10:49
Koers 65,580
Verschil -0,360 (-0,55%)
Hoog 65,720
Laag 64,880
Volume 57.571
Volume gemiddeld 357.012
Volume gisteren 302.452

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront