Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

2011/2021: TOTAL economic MELTDOWN

20.965 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 ... 1045 1046 1047 1048 1049 » | Laatste
pietje-2005
0
Overheid en toezichthouders hadden alle dingen behalve nieuwe amerikaanse regering al kunnen oplossen, natuurlijk.
In ieder geval die terugkerende onzin met die obers en ambtenaren in Griekenland.
voda
0
Beursblik: importheffing VS zou wereldeconomie vertragen

UBS vergelijkt mogelijke impact met olieshock afgelopen jaren.

(ABM FN-Dow Jones) Een Amerikaanse importheffing zal de groei in de Verenigde Staten stimuleren, maar zal de wereldeconomie een dreun toedienen die vergelijkbaar is met de instorting van de olieprijs in de afgelopen jaren. Dat stelden economen van UBS dinsdag in een rapport.

Het rapport gaat uit van een effectieve belasting op ingevoerde goederen in de Verenigde Staten van 10 procent, in combinatie met een subsidie op export van 10 procent.

Ervan uitgaande dat dit niet leidt tot vergeldingsmaatregelen door andere landen, zou de Amerikaanse economie hierdoor 0,9 procentpunt harder groeien in de komende achttien maanden, door prijsopdrijvende effecten, becijferden de economen Pierre Lafourcade en Arend Kapteyn.

De rest van de wereldeconomie zou echter met 0,4 procentpunt vertragen, door deflatoire effecten. Omdat de rest van de wereld vier keer zo groot is als de Amerikaanse economie, is het nettoresultaat wereldwijd fors negatief. UBS denkt dat de impact in omvang grofweg vergelijkbaar zal zijn met de abrupte halvering van de olieprijs in 2015, die de afgelopen jaren voor een schok zorgde voor de wereldeconomie.

De plannen van de Republikeinse regering in de Verenigde Staten bevatten een uitruil tussen een heffing op grensoverschrijdende kasstromen en een lagere vennootschapsbelasting, waarbij de lonen niet worden meegeteld in de kasstroom. Dit komt exact overeen met de importheffing in de bovenstaande berekening, stelde UBS. De economen sluiten niet uit dat beide ingrepen - de importheffing en de uitruil - samen worden doorgevoerd waardoor de wereldeconomie nog harder kan worden getroffen.

Monetaire reactie

De Fed zou volgens UBS niet per se hoeven reageren op de plannen, maar zou kunnen reageren met een renteverhoging, omdat zowel de binnenlandse vraag een impuls zou krijgen door de hogere prijzen voor importgoederen, terwijl de sterkere buitenlandse vraag naar goedkopere Amerikaanse goederen tegelijk ook de binnenlandse productie zou stimuleren. Die renteverhoging met bijbehorende duurdere dollar zou dan extra deflatiedruk opleveren in de rest van de wereld, speculeerden de economen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Credit Suisse schrapt dit jaar 5.500 banen

Brengt binnenlandse bankbedrijf naar de beurs.

(ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse gaat dit jaar nog eens 5.500 banen schrappen, als onderdeel van een in 2015 aangekondigde grote reorganisatie, en zet de geplande beursgang van een minderheidsbelang van zijn binnenlandse bankbedrijf door. Dit meldde de internationale zakenbank uit Zurich dinsdag in een toelichting bij de jaarcijfers.

De Zwitserse bankreus overtrof vorig jaar zijn doelstelling voor kostenbesparingen ruimschoots met een besparing van 1,9 miljard frank, mede dankzij de reductie van het aantal medewerkers met 7.250. In deze reductie worden naast voltijdmedewerkers ook onregelmatige krachten, consultants en ander "contingent" personeel meegeteld.

De bank wil zijn kostenniveau dit jaar verder terugdringen tot 18,5 miljard Zwitserse frank, van 19,4 miljard frank in 2016. Het cijfer voor vorig jaar is exclusief 540 miljoen frank aan reorganisatiekosten. Credit Suisse herhaalde ook de doelstelling om de operationele kosten in 2018 verder te dalen tot minder dan 17 miljard frank.

Beursgang

De bank wil in de tweede helft van dit jaar een minderheidsbelang in een nieuw opgezette entiteit, Credit Suisse (Schweiz) AG, naar de beurs brengen, om zijn kapitaalpositie te versterken.

In dit nieuwe beursbedrijf zit een groot deel van de binnenlandse divisie, die bestaat uit een Private Banking bedrijf en een bedrijf dat grote zakelijke en institutionele klanten bedient.Deze divisie was in 2016 goed voor bijna een kwart van de groepsomzet, met 5,4 miljard frank aan inkomsten, en droeg 1,74 miljard frank bij aan de winst voor belastingen. De kostenratio daalde met 3 procentpunt naar 66 procent, mede dankzij een halvering van de voorzieningen voor slechte leningen.

Rijke klanten

Credit Suisse focust op het bedienen van rijke particuliere klanten wereldwijd. De divisie International Wealth Management droeg 1,1 miljard frank bij aan het jaarresultaat, met een dalend resultaat voor private banking en een hogere opbrengst bij de vermogensbeheertak. De Aziatische Wealth Management-tak zag de winst voor belastingen dalen naar 778 miljoen frank, door lagere omzet en hogere kosten.

Credit Suisse meldde een uitstroom van beheerd vermogen van 6,7 miljard frank in het vierde kwartaal, mogelijk omdat klanten hun zwarte spaartegoeden alsnog aangaven bij hun nationale belastingdienst of ze naar elders wegsluisden. Vooral klanten uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië haalden hun geld weg.

De Zwitserse rivaal UBS meldde recent ook een sterke uitstroom van vermogen. Dit hangt samen met een programma van de Zwitserse regering om met ingang van dit jaar geheime Zwitserse bankrekeningen bekend te maken aan de belastingautoriteiten in verschillende andere landen.

Probleemportefeuilles

De Credit Suisse Groep, die ook een krimpende internationale zakenbank bevat, boekte vorig jaar een nettoverlies van 2,44 miljard frank, na een verlies van 2,94 miljard een jaar eerder, toen de bank 4 miljard frank aan goodwill afboekte vanwege het afbouwen van de internationale zakenbank. Het verlies was groter dan het bedrag van 2,04 miljard frank dat wered verwacht, volgens een analistenconsensus die de bank samenstelde.

Het onderdeel met af te wikkelen probleemportefeuilles, de Strategic Resolution Unit, boekte vorig jaar een verlies voor belastingen van 5,5 miljard frank, waarvan 2,35 miljard frank voor juridische claims in de Verenigde Staten. De omvang van de probleemportefeuilles nam af: de risicogewogen activa daalden van 73 miljard naar 44 miljard frank.

De bank bereikte in december een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie, voor de verkoop van giftige hypotheekeffecten voor de kredietcrisis. Credit Suisse betaalt een boete van 2,5 miljard frank en in de komende vijf jaar 2,8 miljard frank aan compensaties aan klanten. De schikking neemt "een grote bron van onzekerheid voor onze toekomst weg", zei CEO Tidjane Thiam.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
DeZwarteRidder
0
Eis: vijf jaar cel voor ‘wonderbelegger’
2 uur geleden

DEN BOSCH - Wegens oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte is dinsdag tegen de 52-jarige ’wonderbelegger’ Rob van den B. uit Eindhoven vijf jaar celstraf geëist. Van den B. belegde met mooie praatjes en grote beloften zonder vergunning miljoenen voor vrienden en kennissen, aldus officier van justitie Ria Huisman dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch. Grote bedragen werden volgens haar in rap tempo op de beurs verspeeld en meer dan 3 miljoen euro van de inleg gebruikte de verdachte voor privé-uitgaven en een luxe levensstijl.

Rob van den B. kreeg in totaal meer dan 9 miljoen euro toevertrouwd. Ongeveer de helft werd belegd. De verdachte presenteerde zich als een succesvol belegger en loog over zijn ervaring en expertise. De gegarandeerde rendementen waren niet realistisch, oordeelde de aanklager. Er werd slechts zeer sporadisch winst geboekt. Huisman: „Alle inleggers zijn op het verkeerde been gezet.”

Een Zwitserse belegger verloor meer dan 4 miljoen euro. Hij raakte daardoor in een diepe depressie en deed een zelfmoordpoging. Andere slachtoffers verloren al hun zuur verdiende spaargeld en moeten nu de eindjes aan elkaar knopen.

Geld van tientallen inleggers werd volgens de verdenking gebruikt voor de aankoop van onroerend goed, om te investeren in een discotheek en bijvoorbeeld ook om exclusieve auto’s te kopen.

Vragen van de rechter weigerde Van den B. dinsdag te beantwoorden. Tegenover de opsporingsdienst FIOD had de verdachte toegegeven dat hij niet helemaal eerlijk was geweest.
[verwijderd]
1
www.zerohedge.com/news/2017-02-16/us-...

US Household Debt Rose To $12.6 Trillion In 2016: Biggest Jump In A Decade
----------------------------
En wat als rente gaat stijgen:-)
[verwijderd]
1
www.cnbc.com/2017/02/16/greece-says-n...

Greece says 'not a euro more' in cuts as EU officials call for speedy deal
-------------------------------
Heb er nog niets over gelezen of gehoord in nederlandse media.

Of ik moet t gemist hebben.

Maar meestal hoor je t hier pas of op rtlz als schade al geleden is:-)
DeZwarteRidder
0
Kapelse loterijclub wacht na 100 jaar nog steeds op de grote klapper

KAPELLE - De Kapelse loterijvereniging Risico bestaat honderd jaar. Het bestuur van het selecte gezelschap blikt terug op een eeuw staatsloterij.
Willem Adriaansens 16-02-17, 18:04

Het voltallige bestuur van de jubilerende loterijvereniging Risico is present. Keurig in het pak, met als kers op de taart een speciaal voor het 100-jarig jubileum vervaardigde blauwe stropdas. De stropdas is verplicht tijdens de jaarvergadering", vertelt voorzitter Dave Herselman.

"Niet dragen of uitdoen is een rondje geven", valt Jan Oosthoek de voorzitter bij. "Net als te laat komen of de viering van een kroonjaar", aldus de algemeen adjunct.

In de vaste vergaderlocatie van Risico, café De Zwaan in Kapelle, komen de verhalen op gang. Over de oprichting honderd jaar terug, over de dingen die veranderd zijn en over de zaken die juist hetzelfde zijn gebleven. En uiteraard ontbreken de leuke en minder leuke anekdotes niet.

"We hebben zelfs het boekje van de oprichting nog", vertelt secretaris Hans Ganseman terwijl hij het oude schriftje tevoorschijn haalt. "Op 27 februari 1917 zijn we begonnen met vijftien leden. Op dit moment hebben we er twintig. Dat is tevens het maximum. In die honderd jaar hebben we in totaal 78 leden gehad."
Het oprichtingsboekje van Risico
Het oprichtingsboekje van Risico © Mechteld Jansen

Die leden moeten overigens wel aan strikte voorwaarden voldoen. Herselman: "Ze moeten in Kapelle wonen, aan deze kant van het spoor. Vrouwen mogen geen lid worden en bij een voordracht wordt er gestemd tijdens de jaarvergadering. Stemt er één iemand tegen dan gaat het niet door."

"En twee keer de vergadering missen betekent ook een exit", aldus Penningmeester Jan van Dillen. "We hebben twee leden gehad die liever op wintersport gingen en twee keer de vergadering oversloegen. Die kregen toch mooi een briefje in hun bus."

Volgens Herselman hebben er op de tweede dinsdag van januari - de vaste dag voor de jaarvergadering - door de jaren heen een flink aantal dorpsgenoten in spanning zitten wachten of zij mochten toetreden tot het Kapelse loterij-keurkorps. "Om 19.00 uur begon dan de vergadering en zaten zij thuis al klaar met hun stropdas aan. Ze zouden dan tegen achten een telefoontje krijgen of ze mochten komen of niet."

De leden die in al die jaren wel zijn toegelaten betalen aan het begin van het jaar de inleg. Van Dillen haalt dan maandelijks tien staatsloten bij de plaatselijke boekhandel. Een handgeschreven afschrift van de lotnummers bezorgt de voormalig melkboer - al 51 jaar lid, zijn vader was bij de oprichting betrokken- bij alle leden thuis.

Maar levert het nou wat op, zo'n loterijvereniging? Dat is natuurlijk de hamvraag. Ganseman: "Bij een prijs van boven de 2000 euro zouden we bij elkaar komen, maar dat is nog nooit gebeurd." Van Dillen: "Maar in 1967 hebben we wel 2000 gulden gewonnen. "Dat weet ik nog goed. Toen moest ik geld meenemen naar de vergadering. Voor iedereen iets van 13 gulden."

Pijnlijker is waarschijnlijk hét verhaal van 2010. Bij zijn maandelijkse bezoek aan de boekhandel was Van Dillen niet alleen. "Er stond toen nog een man naast me voor staatsloten. Die heb ik voor laten gaan. Dat bleek later een van de mensen van Hapro te zijn die toen 27 miljoen wonnen met zijn tienen." Over risico gesproken!

Maar de goede sfeer heeft er niet onder geleden bij de loterij-vennoten. ,,Ik heb een visioen gehad", zegt Herselman met een knipoog. "In het jubileumjaar winnen we een mooie prijs."
DeZwarteRidder
0
Beleggingsfondsen draaiden goed kwartaal
1 uur geleden

AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse beleggingsinstellingen hebben vorig kwartaal flink kunnen profiteren van de lagere wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. Dat blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag publiceerde.

De fondsen bereikten mede door de valutaschommeling een rendement van 2,7 procent op hun beleggingen. De hieruit voortkomende vermogensstijging werd wel deels tenietgedaan doordat investeerders tevens zo'n 11 miljard aan de fondsen onttrokken. Het totale beheerde vermogen van de beleggingsinstellingen liep uiteindelijk met 7 miljard euro op, naar een nieuw record van 831 miljard euro.

Volgens DNB waren wisselkoerseffecten de voornaamste reden van de koerswinst. In het vierde kwartaal van 2016, dat werd gekenmerkt door Amerikaans verkiezingstumult en enthousiasme van beleggers over de overwinning van Donald Trump, zakte de euro ongeveer 5,6 procent in waarde ten opzichte van de dollar.
voda
0
Is al er niet lang genoeg kapot bezuinigd????

Dijsselbloem: Staatsschuld moet omlaag naar 40 procent

De staatsschuld moet verder omlaag om nieuwe economische crises beter te kunnen weerstaan. Hij zou niet hoger moeten zijn dan 40 procent van ons BBP. Een dergelijke buffer zorgt ervoor dat er niet zo hard hoeft te worden bezuinigd als de afgelopen jaren is gebeurd. Dat zegt PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem morgen in een interview met het AD.

Jan Hoedeman 20-02-17, 20:04

Als je zorgt dat de staatsschuld 40 procent is, kun je daarmee de klappen opvangen

Dijsselbloem gaat ervan uit dat zijn partij de PvdA weer gaat regeren. Hij denkt dat PvdA-leider Asscher de verkiezingen kan winnen. Mochten de slechte peilingen toch uitkomen, dan is meeregeren volgens hem nog niet uitgesloten. ,,Als iedereen dadelijk tussen de 15 en 20 zetels eindigt, dan komt er een moment dat je als PvdA je verantwoordelijkheid moet nemen.''

Anders dan een ambtelijke werkgroep van zijn eigen ministerie wil Dijsselbloem, geen structureel begrotingsoverschot om grote tegenvallers te verwerken. Volgens hem komen we al een heel eind als we de staatsschuld niet meer laten oplopen, terwjl de economie wel doorgroeit. ,,Als je zorgt dat de staatsschuld 40 procent is, kun je daarmee de klappen opvangen.'' 

Lees ook
(3)

Dijsselbloem: zorg mijden is wél een probleem
Lees meer

© REUTERS
Verdeelsleutel
Op het hoogtepunt van de economische crisis was de staatsschuld van Nederland zeventig procent, nu is het iets boven de 60 procent. Ook wil Dijsselbloem in een volgend kabinet een nieuwe verdeelsleutel waar de meevallers heengaan. ,,Het is verstandig om een conservatieve groeiraming vast te leggen. Dan schep je de kans op meevallers en spreek je af wat je ermee doet.''

De afspraak in het huidige regeerakkoord is dat bij een structureel begrotingsoverschot meevallers voor driekwart naar de staatsschuld gaan en voor een kwart naar lastenverlichting. Dijsselbloem wil er een derde bestemming aan toevoegen: investeringsuitgaven die de economische groei van Nederland bevorderen. ,,Dat kunnen investeringen zijn op het gebied van duurzaamheid of onderwijs.''

www.ad.nl/binnenland/dijsselbloem-sta...
@iPlof
0
quote:

voda schreef op 20 februari 2017 21:32:

Is al er niet lang genoeg kapot bezuinigd????

Dijsselbloem: Staatsschuld moet omlaag naar 40 procent

De staatsschuld moet verder omlaag om nieuwe economische crises beter te kunnen weerstaan. Hij zou niet hoger moeten zijn dan 40 procent van ons BBP. Een dergelijke buffer zorgt ervoor dat er niet zo hard hoeft te worden bezuinigd als de afgelopen jaren is gebeurd. Dat zegt PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem morgen in een interview met het AD.
Prima plan.
Helaas is Dijsselbloem een roepende in de woestijn.
Niet alleen zijn eigen PVDA toont tegengesteld beleid, maar eigenlijk willen bijna alle partijen nu extra uitgaven nu het weer wat beter gaat, terwijl je dan juist staatsschuld moet aflossen zodat je bij een volgende dip niet weer hoeft te bezuinigen.
DeZwarteRidder
0
’Rusland moet Krim leasen’
4 uur geleden

MOSKOU - Een opmerkelijk plan uit de koker van de regering-Trump heeft voor woedende reacties gezorgd van de Russen. Michael Cohen, de huisadvocaat van de Amerikaanse president, zou de inmiddels ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn een oplossing hebben aangeboden voor het conflict in Oekraïne. Het voorstel: een jarenlange leaseovereenkomst met Rusland voor de Krim. Dat meldt The New York Times.

Het plan zou als doel hebben gehad het opheffen van de Russische sancties. Cohen zou het plan samen met de veroordeelde zakeman Felix Sater en de pro-Russische parlementariër Andrii Artemenko hebben gesmeed „Absurd”, reageert Poetins woordvoerder Dmitri Peskov. „Dit is onacceptabel. Hoe kunnen de Russen hun eigen regio van zichzelf huren?”

Cohen, die door de FBI wordt doorgelicht wegens Trumps vermeende Russische relaties, heeft toegegeven inderdaad contact te hebben gehad met Sater en Artemenko, maar zegt Trump niet te hebben ingelicht over het plan. De raadsman doet alsof zijn neus bloed en zegt enkel goede bedoelingen te hebben gehad.

De betrekkingen tussen Rusland en de VS zijn in jaren niet zo slecht geweest. Trump is een groot voorstander van nauwere banden met Moskou en heeft veel vertrouwen in Rusland. De Amerikaanse regering eist echter wel van de Russen dat ze het schiereiland de Krim teruggeven aan Oekraïne. De Krim is door Rusland geannexeerd. Die eis is tegen het zere baan van Moskou.
DeZwarteRidder
0
Tweede Kamer stemt voor regulering wietteelt
7 min geleden

De veelbesproken wietwet van D66 is dinsdagmiddag door de Tweede Kamer aangenomen.

Het voorstel moet een einde maken aan het beleid waarbij wiet wel mag worden verkocht, maar niet geteeld of aangevoerd. 77 Kamerleden stemden voor en 72 tegen.

De wietwet heet officieel de Wet gesloten coffeeshopketen. In het voorstel staat dat professionele telers die zich aan de voorwaarden houden een ontheffing kunnen krijgen. Dat voorkomt strafrechtelijke vervolging. De voorstanders van de wet denken dat door de teelt te reguleren de criminaliteit zal verminderen.

Met de meerderheid in de Tweede Kamer is de wet er nog niet. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid. Ook het kabinet is overigens geen voorstander. Over regulering van de wietteelt wordt al jarenlang gediscussieerd.
voda
1
Spaarders stevenen af op miljardenverlies
2/28

De Telegraaf
Martijn Klerks
5 uur geleden

Dat de inflatie eindelijk terug is op een ’ouderwetse’ 1,7%, is slecht nieuws voor spaarders. Door de historisch lage rentes lopen ze op jaarbasis ruim €4 miljard mis.

De rente op een gemiddelde spaarrekening bedraagt immers nog altijd slechts 0,44%, blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank. De drie grootbanken geven nog veel minder aan hun spaarders – 0,2 of 0,25%.

Dat betekent dat alle Nederlandse spaarders samen dit jaar zo’n €1,5 miljard aan rente mogen verwachten, op een totaalsaldo van €340 miljard. Door de relatief hoge inflatie wordt datzelfde spaargeld tegelijkertijd €5,8 miljard minder waard – een verschil dus van €4,3 miljard op jaarbasis.

En dat is nog zonder rekening te houden met mogelijk verder dalende spaarrentes, en de door veel spaarders verfoeide vermogensrendementsheffing. Die laatste is met ingang van dit jaar wel aangepast ten faveure van mensen met een klein vermogen.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/geldzaken/sp...
voda
0
quote:

josti5 schreef op 28 februari 2017 22:15:

Dus blij met fysiek goud en zilver -:)
Kijk, jij begrijpt het helemaal!! (ik ook al ruim 20 jaar geleden) :-)
DeZwarteRidder
0
Te koop: onbewoonde eilandjes Vinkeveen
2 uur geleden

Wil je een eigen onbewoond eilandje bezitten in Nederland? Dat kan! Op de Vinkeveense Plassen gaan 44 onbewoonde eilandjes onder de hamer. Eén ding: het moet onbewoond blijven, dus er een huis op bouwen mag niet.

Je bootje aanleggen, picknicken en genieten van het uitzicht en de rust. Een eigen eiland bezitten klinkt wel heel idyllisch. Geïnteresseerden kunnen de openbare veiling op 18 april in Vinkeveen bezoeken. Dan gaan de eilandjes in de Utrechtse Vinkeveense Plassen onder de hamer. Wie biedt?

Onderhoud van eilandje

Je eigen eilandje bezitten betekent ook zelf onderhouden. En er moet nog wel het nodige gebeuren. Het gaat om langwerpige smalle eilandjes, zogenaamde legakkers, die ontstaan zijn door turfwinning in de vorige eeuw. De eilandjes, of delen ervan, spoelen weg. Alleen het beschoeien van oevers kan dit voorkomen, maar dat is een kostbare operatie. De nieuwe eigenaren krijgen de verantwoordelijkheid voor onderhoud. Ongeveer de helft van de eilandjes heeft een beschoeiingsverplichting. De nieuwe eigenaar moet binnen drie jaar zorgen voor degelijke beschoeiing van de oevers.

Vakantiehuisje

Je bent niet geheel vrij om te doen en laten wat je wilt op het eiland. Zo is een vakantiehuisje bouwen niet toegestaan op de legakkers. De gemeente onderzoekt met een bestemmingsplanprocedure of de gebruiksmogelijkheden in de toekomst kunnen worden verruimd.

Kosten

Op de Vinkeveense Plassen zijn honderden van dergelijke eilandjes te vinden, waarvan slechts enkele bewoond zijn. De eilandjes die onder de hamer gaan bestaan soms uit niet meer dan enkele planten en bomen en zullen naar verwachting bedragen opbrengen variërend tussen enkele honderden en duizenden euro's.

Het Recreatieschap, de huidige eigenaar van deze legakkers, wil met de verkoop zorgen dat het unieke cultuurhistorisch landschap behouden blijft. Legakkers zijn een karakteristiek onderdeel van het landschap van de Vinkeveense Plassen.

Voorlichtingsavond

Voor geïnteresseerden zijn twee voorlichtingsavonden gepland op 20 en 29 maart. Meer informatie over de eilandjes is te vinden op www.werkenaandevinkeveenseplassen.nl
Kaiser
0
DeZwarteRidder
0
Zwembad bevat 75 liter urine
31 min geleden

CALGARY - Wie af en toe een baantje trekt, zwemt niet alleen door water, maar ook door liters urine. Canadese wetenschappers hebben dat uitgerekend. Ze namen voor hun onderzoek 250 watermonsters uit 31 zwembaden en bubbelbaden.

Een van de onderzochte zwembaden bevatte 830.000 liter water. Dat is ongeveer de inhoud van een 25-meterbad. In al dat water zat 75 liter urine. Een zwembad dat half zo groot was, bevatte 30 liter urine.

Urine is zelf steriel en niet schadelijk. Maar het kan reageren met andere stoffen in het water. Urine en chloor kunnen samen bijvoorbeeld chloroform vormen.

De studie staat in het wetenschapsblad Environmental Science and Technology Letters. De onderzoekers zeggen niets over de kwaliteit van de onderzochte zwembaden en hoe representatief de uitkomsten zijn. Maar ze zeggen wel dat de cijfers laten zien dat het belangrijk is om de waterkwaliteit in de gaten te houden.
20.965 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 ... 1045 1046 1047 1048 1049 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront