Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Alles over georganiseerde manipulatie

2 Posts
atitlan
1
We hebben als beleggers op IEX-ers heel veel te verduren gekregen. Menig extreem koersverloop dat op fundamentele gronden onmogelijk verklaard kon worden.

Daarom als inleiding een korte synopsis over het tot mei 2005 aan het Damrak genoteerde Versatel, in maart 2004 zelfs voor het eerst sinds haar oprichting in de 90-er jaren was opgestegen in de AEX, maar dat desondanks velen hier wellicht al niet meer kennen.

Dit Versatel dat met miljarden aan IPO kapitaal en opgenomen bankleningen een schitterend glasvezelnetwerk bouwde (destijds die legendarische Tv-spots), maar omdat het als start-up operationeel vanaf scratch moest beginnen natuurlijk geleidelijk door haar reserves raakte.
Maar toen na een schuldsanering in 2002 in een klap geheel schuldenvrij aan de beurs maar 100 miljoen euro deed.. maar banken toch gewoon volhardden in hun SELL adviezen!!
Dit terwijl het niet lang daarvoor door de financiële markten, met nog hoge schulden en minder omzet substantie) bij koersen van 80 euro en een beurswaarde van 3 miljard (omzet-multiple van 100 en meer!) nog als BUY werd aanbevolen!

Veel IEX-ers besloten die analisten “grappen” niet te geloven en er stond vanaf een koers van 20 cent inderdaad binnen een jaar e 2 euro op de borden
Mij persoonlijk maakt deze ene klapper het stoppen met werken en emigratie mogelijk, dat terzijde.

Maar daarmee is het hele Versatel verhaal niet verteld, want het werd een verhaal, nadat in maart 2003 De Mols toenmalige beleggingsvehikel Cyrte (later omgedoopt tot Talpa) was ingestapt, een verhaal van onvoorstelbare koersmanipulatie.

Een prachtbedrijf werd door Cyrte geraid, en en extreem onder fair value (die lag bij de effectuering in 2005 inmiddels bij minimaal 4 euro (daarmee voor Versatel op 2 miljard euro) van de beurs gehaald .
De Duitse helft en ook het groeiwonder binnen de Versatel NL holding werd daarbij op kosten van de andere aandeelhouders door Cyrte voor 535 miljoen doorgeschoven naar een ander Private Equity partij. APAX partners.
Die trokken direct de gehele koopsom uit Versatel Duitsland, dat daarom vanaf toen ineens een mega net debt ter grootte van deze overnamesom moest dragen. En APAX was heel handig zelf de geldschieter.. zo'n 10% rente mocht Versatel vanaf 2006 elk jaar naar Luxemburg schuiven (dik 50 miljoen euro per jaar).
Maar desondanks wist Apax datzelfde Versatel Duitsland al in 2007 gewoon voor 1,7 miljard euro (!!) aan de Duitse beurs onder te brengen.

En alsof dat allemaal nog niets is, uitgerekend het Cyrte (toen dus inmiddels Talpa geheten) dat in 2005 als enige aandeelhouder dat Versatel voor die lage prijs aan Apax wilde verkopen, stond vanaf 2008 ineens weer met een 25% belang in het toen extreem veel hoger aan de beurs gewaardeerde Versatel AG genoteerd.

Ik kan er een boek over schrijven .. ga ik niet doen.. maar Versatel en later vooral ook QSC werden voor mij de grote leervoorbeelden hoe kleine beleggers stelselmatig door enkele roofkapitaalpartijen aan de beurs kunnen worden uitgekleed.

En soms denken beleggers dat bedrijven geen 10x over de kop zouden kunnen gaan in no time. Bij Versatel hadden we begin 2003 dus een casus in handen, die in vier jaar haar ondernemingswaarde 30-35x over de kop zag gaan.
Zij het dat die laatste 25x door het roofkapitaal van APAX en TALPA van de overige stakeholders werd gestolen.

Heel veel studie bij ook andere ondernemingen hebben mij geleerd dat grote koers manipulatoren inclusief het operationeel kunnen manipuleren van ondernemingen (kt-balansvervalsing) EN met gebruik van gekochte analisten, bijna ALLES voor elkaar kunnen krijgen. Dat is risicoloos miljarden verdienen over de ruggen van.

Ik stelde in 2009 vast dat het Duitse QSC in haar peergroup met o.a. KPN en Deutsche Telekom, bij een koers van 75 cent minstens 400% hoger gewaardeerd zou behoren te zijn.. i.e fair value 3 euro. En opende toen een draad daarover hier in de Koffiekamer
QSC ging inderdaad zelfs naar die €3,80 binnen twee jaar, geholpen door een upgrade bij een koers van 1,90 ergens in september 2010. Maar die vervijfvoudiging was eigenlijk nog niks.
In maart 2009 noteerde de Duitse internetserviceprovider Drillisch bij haar low idem QSC ook precies 75 cent.
Daarvan hield ik toen ook de cijfers in mijn telecom vergelijkingsdatabase bij. Ben daar helaas echter niet ingestapt.
Maar Drillisch liep wel in één run van 75 cent naar 45 euro! Dat is zestig maal over de kop! Echter minstens voor de de laatste helft gemanipuleerd (want ook dat soort trucs worden natuurlijk uitgehaald).
En sterker nog, de koers van Drillisch deed dat zonder dat het bedrijf 2009-2013 ook maar één euro omzetgroei scoorde!
Die koerswinst zat uitsluitend in de waardeontwikkeling van een groot belang in Freenet en in margeverbetering op haar eigen activiteiten.
Pas in 2014 kwam er “plots” (flinke) omzetgroei bij en de koers nog door naar 50 euro (bij 70x over de kop).
Maar die eerste omzetgroei sinds vele jaren was natuurlijk hét moment voor de regisserende manipulatoren in Drillisch om de markt kleine beleggers de verwachting te geven dat het met de koers wellicht nog veel hoger zou kunnen, en dus kon men vanaf toen zelf bij voldoende gecreëerde koopdruk comfortabel beginnen met mega winsten realiseren.

onderwaardering

De voorbeelden hierboven, waarbij ik zelf intensief betrokken was (en ik geloof dat er veel meer dergelijke voorbeelden te vinden zijn), bewijzen dat een factor 10 onderwaardering zomaar mogelijk is.
Maar, vind ik, als je dat op een forum beweert, dien je het wel te kunnen onderbouwen. Anders ben je imo strafbaar.

Maar omdat ik zelf inmiddels toch wel een beetje de hoop opgegeven had dat er op de gewone weg via fora wat tegen te doen is (heel snel dreig je dan ook weer door deze of gene belachelijk gemaakt te worden), heb dan wel nu de imo oplossing bedacht en wel om de freefloat te gaan tellen, in dit geval bij Lazio.
Als ik daar schijf dat zo 10x over de kop kan (deed ik bij een koers van 50 cent). 10X over de kop betekent dit 400 miljoen beurswaarde. Dat wordt alleen al gedekt door de echte selectiewaarde. En als je ziet dat deze zomer onder de streep ander dan Lazio zeer verliesgevende peers Inter en Milan voor gemiddeld 800 miljoen worden overgenomen door Chinezen. Ja dan houd ik vast dat Lazio 10x hoger kan staan, maar minsten 5x onmiddellijk hoger zou moeten staan. Ik onderbouw het zelfs met een site, en ook zonder de negatieve zaken die ik zie te verhullen.
Maar de site .. is met haar tel initiatief er op gericht manipulatie door partijen als Talpa compleet onmogelijk te maken.
Het registreren van de freefloat. En dan kan kun je volgens mij als je het samen doet elke manipulator uitroken. Wel moet je dat dan al kleine beleggers samen doen.

Verder alles over manipulatie wat je denkt te zien bij bedrijven, graag in deze draad. Wellicht helpt het een ieder om meer inzicht te krijgen in de risico's, maar soms ook grote kansen die er het gevolg van kunnen zijn.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
862,19  -3,17  -0,37%  16:05
 Germany40^ 17.757,70 -0,45%
 BEL 20 3.823,51 -0,08%
 Europe50^ 4.930,91 -0,11%
 US30^ 37.825,52 -0,49%
 Nasd100^ 17.290,06 -1,47%
 US500^ 5.015,44 -0,67%
 Japan225^ 37.523,47 -1,26%
 Gold spot 2.381,90 +0,11%
 EUR/USD 1,0668 +0,23%
 WTI 82,11 +0,04%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,14%
WDP +2,72%
Vopak +1,63%
Heineken +1,61%
B&S Group SA +1,56%

Dalers

VIVORYON THER... -3,51%
ADYEN NV -2,80%
TomTom -2,76%
ASMI -2,72%
AMG Critical ... -2,61%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront