Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Negatieve rente: een gouden uitweg

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

36 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2016 17:03
    quote:

    k2es schreef op 16 februari 2016 14:41:

    @B.R.

    De FED is allang gestopt met het opkopen van obligaties en de Amerikaanse beurs is niet ingestort, integendeel, die doet het nog steeds beter dan de Europese, terwijl de ECB wel obligaties opkoopt.

    Mensen laten zich teveel bang maken door "doemdenkers" die meestal mensen in iets anders proberen krijgen, in de meeste gevallen goud. De goudprijs kan n.l. alleen stijgen als er genoeg mensen bang zijn gemaakt en goud gaan kopen. Willen die hun goud snel verkopen, dan stort de goudprijs weer in elkaar.
    Waarom liggen de kluizen van de centrale banken dan vol met goud?

    Rationeel bekeken als particulier of voor grote beleggers is goud nu aantrekkelijk omdat men er geen negatieve rente kan op krijgen. Ook omdat het de backup is en blijft van het 'fiat geld systeem' waarvan ik vrees dat het niet zal blijven duren.

    De totale geldhoeveelheid is nu marginaal gedekt door goud.

    Puur als belegging is goud qua prijs de laatste 15 jaar x4 gegaan en de laatste 10 jaar x2 dus is toch niet slecht.
  2. k2es 16 februari 2016 17:18
    De pensioenfondsen zitten voller dan ooit, maar door de te lage rekenrente die ze verplicht worden opgelegd door de overheid en de verplichting om niet risicovol te beleggen, maar in "veilige staatsobligaties"moeten ze steeds hogere buffers hebben. Zou de rekenrente wat hoger liggen en zij de vrijheid hebben om meer rendement te maken door in solide aandelen te beleggen dan zou hun dekkingsgraad veel hoger zijn.

    Alle mijnaandelen (ook van goudmijnen) zijn trouwens gigantisch gedaald, zo ook de goudprijs de laatste 5 jaar, dus goud is totaal niet waardevast, het is maar wat de gek er voor geeft, want het is ook niet echt nodig.
  3. Met Effekt 16 februari 2016 18:48
    quote:

    CV-tje schreef op 16 februari 2016 15:54:

    [...]

    Goud is geen belegging. Het is een tastbaar alternatief voor verzonnen geld.

    Als je wil beleggen in goud, koop je aandelen van bedrijven die iets met goud doen. Of dat verstandig is, weet ik ook niet.

    En solide aandelen? In een dalende markt? Als die er waren, zouden pensioenfondsen geen problemen hebben.

    Goud is echt wat de gek er voor geeft. Nu nog goud kopen lijkt mij een beetje laat.

    Aandelen in bedrijven die winst maken en niet overgewaardeerd zijn geeft wel solide resultaten. Bijvoorbeeld Altria, die verkopen verslavende produkten (sigaretten) en zijn in de recente markt gewoon gestegen. Keren ook nog eens 3.8% dividend uit. Ja, het is niet een duurzame belegging, daarom waarschijnlijk verboden terrein voor de pensioenfondsen.
  4. [verwijderd] 16 februari 2016 20:02
    quote:

    Maarten_75 schreef op 16 februari 2016 14:35:

    De wonderboys van Goldman Sachs bemoeien zich ook met de discussie.
    Goud zal dalen zeggen ze hier en de economie zal snel aantrekken.
    Ik hoor van alle kanten minder positieve verhalen over orders uit de industrie. Zou Goldman betaald worden door de FED voor deze uitlatingen om het financiele systeem te ondersteunen? (lees de bel verder op te blazen totdat deze knapt!!)
    GS heeft de fed geholpen de prijs van goud laag te houden en de USD omhoog geholpen om aan de buitenwereld te laten zien dat alles zo goed gaat. GS zit short in goud en op CNBC lopen ze de hele dag al te verkondigen dat goud voor de komende 3 jaar richting de 1000 gaat.
    I smell trouble

  5. [verwijderd] 16 februari 2016 21:59
    Het punt is dat de schulden die uit niets zijn gecreëerd als harde cash weer terug naar de banken moet vloeien, dat is hun verdienmodel. Door geld in de markt te pompen en de aandelenkoersen op te blazen: kopen, kopen, kopen want er is nu eenmaal geen alternatief omdat de rentes zo laag zijn. Reëel geld (onze spaar- en tegoeden op beleggingsrekeningen) worden ingeruild voor papiertjes waarvan we met elkaar hopen dat ze meer waard worden. Zolang dit gebeurt: Niets aan de hand. Komt er een kink in de kabel dan stort de boel in en is de kip weer geplukt. Alleen als je dit mechanisme doorziet kun je wat verdienen.
  6. knax63 18 februari 2016 12:24
    Ondertussen exploderen het aantal uitstaande schulden met een negatieve rente in de Europese markt.

    Ik wil ook wel geld lenen en daarvoor betaald worden.
    Dit klopt fundamenteel niet. Niemand wil dat bij mij doen. Meld u aan als u dat wel wil. ;-)

    Overheden doen niet anders en verplichten pensioen fondsen om in veilige staats obligaties te beleggen. ze moeten er in zitten.

    Ik noem dit legale diefstal van alle mensen aan de overheden.
  7. knax63 18 februari 2016 12:29
    goud staat op een laagste koers van da laatste 10 jaar . er zijn redenen om te verwachten dat het wat omhoog kan naar 1200 a 1300.
    oops daar staan we al. de goudmijnen zijn mee omhoog met goud.
    de aandelen doen het minder goed.
    ik denk zelf dat er een vlucht uit obligaties naar goud en aandelen zou kunnen ontstaan of al gaande is..
  8. fritscrach 18 februari 2016 15:07
    Helaas, diamanten zijn de beste vriend van meisjes.
    Dus daar hebben de jongens niks aan. Maar de Joden in Antwerpen en London maken daar geen punt van. Die kennen hun geschiedenis. Dus die weten wat (Duitse, Italiaanse) mafkezen kunnen aanrichten.
    Verder, vergeet inderdaad niet de aandelen. Geen banken natuurlijk,
    maar echte bedrijven. En obligaties met korte looptijd. Niet van banken natuurlijk maar van echte bedrijven. Dan kan daarbij een beetje goud of goudmijnen heus geen kwaad. En wat doet vastgoed bij negatieve rente? Ik zie mogelijkheden, hou je kussen maar om op te slapen.
  9. forum rang 4 s.lin 18 februari 2016 15:35
    Rabo-topman: lage rente van ECB ondermijnt ons verdienmodel
    18 februari 2016 13:35
    Rabobank-topman Wiebe Draijer heeft donderdag harde kritiek geuit op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Die houdt de rente in de eurozone al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar de banken hebben daar last van in hun verdienmodel.

    Rabobank vindt dat de rente op de financiële markten omhoog moet. Het alsmaar verlagen van de rente droeg afgelopen jaren wel bij aan het economisch herstel, maar het recept van de centrale bank lijkt uitgewerkt, stelde Draijer.

    In de strijd tegen de zwakke economische groei en lage inflatie heeft de ECB onder meer zijn depositorente verlaagd tot minder dan nul procent. Die negatieve rente houdt in dat banken geld moeten betalen om middelen aan te houden bij de centrale bank.

    Mede daardoor lopen ook de spaarrentes voor Nederlandse rekeninghouders steeds verder terug. De bank vindt die situatie steeds lastiger uit te leggen aan zijn klanten.

    Het ECB-beleid kan ertoe leiden dat banken zelf ook een negatieve rente gaan hanteren, waardoor sparen dus geld gaat kosten. Draijer beaamde dat dit “in theorie” mogelijk is. Hij denkt echter niet dat het zover gaat komen.

    Winst van 2,2 miljard

    Ondanks de lage rente, slaagde Rabobank er afgelopen jaar wel in om de winst fors uit te breiden. Het herstel van de Nederlandse economie zorgde er onder meer voor dat de kosten scherp daalden. Rabobank zag het jaarresultaat met 20 procent groeien tot ruim 2,2 miljard euro.

    De totale kosten voor kredietverliezen daalden tot iets meer dan 1 miljard euro. De kredietportefeuille kromp wel, omdat mkb-ondernemers terughoudend blijven in hun vraag naar nieuwe leningen.

    De afgelopen jaren kreeg het imago van Rabobank een flinke deuk, onder meer door het Liborschandaal. Volgens de bank neemt de tevredenheid onder klanten nu weer toe, maar Draijer gaf ook aan dat er nog meer verbeteringen nodig zijn. Rabo gebruikt onder meer een chatfunctie in zijn app en pop-up-stores in een poging om dichter bij zijn klanten te staan.
    www.z24.nl/ondernemen/rabo-topman-lag...
  10. [verwijderd] 18 februari 2016 16:58
    Gerrit Zalm topman van ABN-Amro draait niet rond de pot!

    Zou de rente voor particulieren ook op nul kunnen uitkomen?
    Zalm: „In theorie is alles mogelijk. We houden goed in de gaten wat elders in de markt gebeurt. We willen redelijk voorspelbaar zijn, dus we zetten altijd kleine stapjes.”

    lees verder: www.refdag.nl/nieuws/economie/zalm_he...
  11. [verwijderd] 19 februari 2016 11:01
    Je kunt toch niet van "negatieve rente" spreken omdat er helemaal geen sprake van "rente" meer is, gewoon geld afpakken.

    Ze bedenken al ahande kosten voor het zg. "aanhouden rekening", echter geld afpakken onder valse noemer "negatieve rente" kan m.i. niet.

    De term "0,0 rente" kan nog wel omdat dat betekent "geen rente". Alles wat "minder dan geen rente" = "geen rente"

    Hoe de term voor gewoon geld afpakken is zou b.v. kunnen zijn "diefstal".

  12. tijgertje 16 19 februari 2016 11:31
    Uit de euro ..z.s.m we worden als burgers weer besodemieterd door de overheden en banken . Draghi maakt onze pensioen pot kapot en wie van onze fijne VVD regering doet er wat aan ????

    Stem uit de euro...Uit de ECB..t,is een zooitje daar ,..!300 miljard pensioengeld hebben ze zo verkwanseld .
  13. forum rang 4 M357 20 februari 2016 13:29
    Goud is alleen een bescherming als je het fysiek in handen hebt. Een afschrift waarop staat dat je een tegoed in goud hebt is niets waard ten tijde van negatieve rente. Het is een schandaal dat men erover praat om cash geld uit de roulatie te halen zogenaamd ter bescherming van de burger. Het is het ultieme controle middel van banken en overheid als er geen cash geld meer is. Negatieve rente wordt gewoon per maand van je rekening afgeschreven terwijl je geen mogelijkheid meer hebt je eigen zuur verdiende geld van de bank te halen. Het is pure diefstal en de wereld wordt er klaar voor gemaakt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. In de USA krijgt men het er nooit door want daar gaan de mensen hun geld gewoon halen er zijn namelijk 350 miljoen wapens in omloop. Beste mensen hoe kunnen wij met z'n allen voorkomen dat deze ultieme vorm van machtsmisbruik voorkomen wordt??
  14. @iPlof 20 februari 2016 18:58
    Met de aanzwellende kritiek op het NIRP beleid kun je zo langzaam aan toch wel spreken over een patstelling voor de ECB.

    Moeten beleggers nu enthousiast worden op uitbreidend NIRP beleid als de CEO's van de op de beurs genoteerde bedrijven in toenemende mate dit bekritiseren?

    Aan de andere kant, niets doen in maart terwijl Draghi al zoveel heeft beloofd zal ook niet worden gewaardeerd.

    Kan wel eens een (negatieve) game changer worden in maart.

36 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links