Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fitch verlaagt rating Shell met één stap

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. relpinda 18 februari 2016 20:28
    Nou ........

    DFT: 18/2/16.
    door Wouter van Bergen
    Is de publieke opinie nou zo dom, of is Ben van Beurden nu zo slim?
    Terwijl de topman van Shell het onlangs in bedrijfsblad Shell Venster ’ironisch’ noemde dat filmsterren in tegenstelling tot zijn eigen bedrijf wél geloofwaardig worden gevonden in de klimaatdiscussie, denkt het Nederlands publiek daar heel anders over: Op een jaarlijkse reputatieranglijst van dertig bedrijven die het Reputation Institute van de Erasmus Universiteit deze week vrijgaf, scoorde alleen de NS slechter.
    GELOOFWAARDIGHEID
    In een persbericht schrijft het instituut over Shell: ’de evaluaties over milieuvriendelijkheid, ethiek en eerlijk zijn in zaken zijn echt laag’. En dat terwijl Shell er juist naar streeft om ’te worden erkend als een waardevolle partner in de discussie over hoe we klimaatverandering kunnen tegengaan’, zo zei Van Beurden in Shell Venster. ’Het lijkt er soms op dat de mensen die het energiesysteem het beste kennen, in de ogen van het publiek weinig of geen geloofwaardigheid hebben als het gaat om de wijze waarop de omschakeling naar een koolstofarme samenleving realistisch te verwezenlijken is’, mopperde hij.
    Maar zo vreemd is het natuurlijk niet dat Shells reputatie om te huilen is. Het bedrijf produceert de fossiele brandstoffen die bij verbranding bijdragen aan opwarming van het klimaat, is partner in de winning van Gronings gas waarbij lang geen rekening is gehouden met gevolgen voor omwonenden en was het de enige partij die het onder een storm van protest toch nodig vond om bij Alaska in een onontgonnen stuk poolzee naar olie te blijven zoeken.
    OPPOMPEN
    Shell heeft dus best wat uit te leggen, als het bedrijf -met zijn kennis die normale stervelingen kennelijk ontberen- werkelijk serieus genomen wil worden in de klimaatdiscussie.
    In recent interview met Nieuwsuur liet Van Beurden een kans daarvoor voorbij gaan. Ja, Shell is voor beprijzing van CO2, zelfs als belasting, maar daarmee houdt het op. ,,Ik pomp alles op wat ik kan oppompen om aan de vraag te kunnen voldoen. Wat uiteindelijk werkt tegen klimaatverandering is minder CO2 uitstoten en de consument stoot CO2 uit.”
    DIVIDENDBETALING
    Dat zijn geen uitspraken waarmee hij veel mensen ervan zal overtuigen dat Shell een leidende rol wil spelen in de klimaatdiscussie. Het is alleen de vraag of Van Beurden dat moet willen, omdat er ook nog een andere reputatie is, die belangrijk is voor Shell. Dat is de reputatie van een fonds dat nog nooit een dividendbetaling miste. Bij de huidige olieprijs wordt duidelijk voor welke reputatie het kiest als puntje bij paaltje komt.

    LZA
  2. jan van delft 18 februari 2016 21:08
    Van Beurden zou om te beginnen weer Shell Solar terug kunnen kopen, dat zou een veel geloofwaardiger Shell opleveren. Het heet nu Solarworld (duits produkt, half zoveel CO2 uitstoot als de chinese solar panelen) en is voor een appel en een ei op de beurs in handen te krijgen, tipje voor Ben dit is een reuze groeimarkt en levert zelfs nog wel een positief resultaat op! De tijden dat solar enkel geld opslokte zijn al lang voorbij.
  3. jan van delft 18 februari 2016 21:15
    Ben heeft nooit ergens anders dan bij Shell gewerkt, is zo hier uit het Deftse cafe Het Noorden op het Shell hoofdkwartier om de hoek beland. CO2 handel is een doodgeboren kind, kompleet ziek systeem waar alle niet westerse landen zich een ongeluk om lachen. Nu gaat zelfs de hydro prijs omhoog door dit maffe systeem erger moet het niet worden. BP Solar is trouwens ook opgegeven door BP, het zijn en blijven allemaal meelopers in het roedel. Enkel in China hebben ze het nu echt letterlijk zo benauwd dat men er stevig de schouders onder solar zet en hoe ze hebben vrijwel alles in handen van de silicon productie tm de modules en de inverters, wordt eens wakker westen!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,470 17:37
-0,060 -0,18%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links