Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Robeco Private Equity

425 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 18 19 20 21 22 » | Laatste
Stapelaar
0
Ik zie nog niet wat je bedoelt. De grootste verschuiving zit bij Candover en daar is de koers enorm opgelopen sinds eind vorig jaar, ook het pond is sterker geworden.

Bovendien lees ik in het kwartaalverslag: "In het eerste kwartaal van 2014 is de indeling van de portefeuille van beursgenoteerde ondernemingen gelijkgebleven." Je kunt hierin lezen dat de fondsen hetzelfde bleven maar wellicht is ook bedoeld te zeggen dat er geen mutaties zijn geweest.

disclaimer: ik heb niet gekeken naar eventuele mutaties gedurende 2013.
hirshi
0
quote:

Roll on schreef op 22 mei 2014 21:12:

[...]

Van deze twee door jou genoemde fondsen heeft de beheerder de koersstijging in procenten aangegeven.
Je hoeft alleen de tabellen uit het jaarverslag erbij te nemen en deze vergelijken met dat van het eerste kwartaal.
Moet jij nu echt overal over strijden hirshi, als Stapelaar en ik dat zeggen, dan neem het maar voor waarheid aan :-)

Ik had om concrete cijfers van de belangen gevraagd.
Niet om een mening.

Mvrgr.
[verwijderd]
0
Ok
Je draait de bewijsvoering voor het gemak maar om.
Jij beweert het, dus jij zal het moeten aantonen.
Vergelijk de twee tabellen maar en je ziet dat het klopt wat ik zeg
Eurazeo van een belang van 9,2% per 31 december naar 10,2% eind maart
Candover Investments PLC van 6,2% naar 8,2%
Koersstijgingen van respectievelijk 15% en nagenoeg 36%(opgave fondsbeheerder)

hirshi
0
[verwijderd]
0
quote:

Roll on schreef op 22 mei 2014 21:20:

Ok
Je draait de bewijsvoering voor het gemak maar om.
Jij beweert het, dus jij zal het moeten aantonen.
Vergelijk de twee tabellen maar en je ziet dat het klopt wat ik zeg
Eurazeo van een belang van 9,2% per 31 december naar 10,2% eind maart
Candover Investments PLC van 6,2% naar 8,2%
Koersstijgingen van respectievelijk 15% en nagenoeg 36%(opgave fondsbeheerder)

hirshi

Als ik verder terugga zie ik dat er in 2013 in beide bovengenoemde genoemde fondsen substantiële verkopen hebben plaatsgevonden.

Q.E.D.
I rest my case

hirshi
0
Roll on,

Volgens mijn eigen archief is dat belang in 2013 uitgebouwd, maar de sop is de kool niet waard dus ik ga het verder ook niet uitzoeken.

Mvrgr.
Stapelaar
0
quote:

Stapelaar schreef op 22 mei 2014 20:35:

Op mijn navraag waarom er nog geen kapitaaluitkering is aangekondigd en waarom de zinsnede over "op korte termijn" in het kwartaalbericht niet werd herhaald, kwam volgende reactie: "Het herbalanceren geschiedt aan de hand van de definitieve jaarcijfers".

Los van de vraag hoe dat dan precies in zijn werk gaat omdat intussen alle panelen zijn gaan schuiven, ontgaat mij eerlijk gezegd de noodzaak daarvan. Maar ik meen hieruit wel te kunnen concluderen dat de dividendaankondiging een dezer dagen verwacht kan worden, het gaat nl. slechts om verkopen van in totaal ruim 2.5 mln euro en die moet je zowat binnen één dag kunnen realiseren. Mogelijk gaat de uitkering dan samenvallen met die ene euro die we al toegezegd hebben gekregen.

Afbouw van beursgenoteerde beleggingen zou een eitje moeten zijn, ware het het niet dat bij Partners Group Global Opportunities Fund alleen per einde maand verhandeling mogelijk is. De herbalancering moet dus deze week definitief kunnen zijn afgerond. Staat een kapitaaldividend aankondiging van 23 euro in de loop van deze week nu dan echt op stapel?
hirshi
0
Stapelaar,

Zou je nader kunnen uitleggen waarom volgens jou herbalanceren tot een kapitaalsuitering ter waarde van € 23,- per aandeel zou leiden?
Het lijkt me nogal veel voor een herbalancering.

Mvrgr.
Stapelaar
0
Is niet zo moeilijk, maar je weet het natuurlijk nooit bij dit fonds....

Ze baseren zich op eind december cijfers bij het herbalanceren.
Niet beursgenoteerd was toen 31.6% en wel genoteerd was toen 56.8%.
Verschil is 25.2% maal intrinsieke waarde van 64,80= 16.33

Cash per eind maart was 11.8% bij intrinsiek 66.90= 7.89
Hiervan gaat af een euro'tje dividend over 2013= 6.89

Er kan dan circa 23 euro kapitaal worden uitgekeerd.

NB: er zijn inmiddels natuurlijk ook dividenduitkeringen geweest en die kunnen ze dan aanwenden voor de beheervergoedingen.
hirshi
0
Dank voor je reactie Stapelaar.

Als ik je goed begrijp zou herbalancering hier dus in feite inhouden dat het aandeel in beursgenoteerde aandelen wordt teruggebracht naar het aandeel in niet-beursgenoteerde aandelen per ultimo 2013 en de vrijkomende middelen plus cashtegoed dan vervolgens worden uitgekeerd.
Ik hoop dat je gelijk krijgt want dat zou de discount percentueel vergroten hetgeen een gunstig effect op de koers zal hebben.

Mvrgr.
Stapelaar
0
Inmiddels nog wat huiswerk gedaan en het blijkt weer eens wat ingewikkelder te liggen. Partners Group Global Opportunities wordt door RPE beschouwd als beursgenoteerd, maar dat is volgens mij niet correct. Nalezen op de site van PGGO leert het volgende:

The four regular quarterly redemption payments led to payments to redeeming investors in PGGO of EUR 48.3 million in 2013.
Overall, a total of EUR 60.8 million, equal to 22% of NAV as of 31 December 2012, was distributed back to investors in 2013.

Your Board remains concerned that many shareholders are unable to achieve the exits they desire and has asked the Investment
Manager to develop a proposal to provide liquidity to facilitate redemptions by entering into a price discovery process whereby redeeming investors may be funded by both new investors,
and existing investors who wish to grow their interest in the Company, in order to reduce the redemption queue.

For the Fund’s latest dealing, PGGO redeemed 1.3 million shares, leading to a payment of EUR 11 million to shareholders. With that realization, the redemption requests were reduced to 47% of all outstanding shares. The next cut-off date for subscriptions
and redemptions is 23 June 2014.

Blijkt dus dat RPE hier maar mondjesmaat kan liquideren en het feit dat PGGO de grootste deelneming is gebleven komt dus niet omdat ze dat fonds zo goed vinden. In hun verslagen had RPE dit best mogen vermelden m.i.
[verwijderd]
0


Stapelaar
Er is wel melding van gemaakt.
Uit het halfjaarverslag 2013:
"In totaal is EUR 5,69 miljoen aan beursgenoteerde private-equitybeleggingen geliquideerd en vervolgens uitgekeerd aan aandeelhouders (zie ook sectie ‘kapitaaluitkeringen’). De afbouw heeft zoveel mogelijk pro rata plaatsgevonden.
Uitzonderingen zijn Partners Group Global Opportunities Fund, dat een keer per kwartaal verhandeld wordt en hierdoor per 30 juni 2013 nog niet afgebouwd was, en Conversus, dat geliquideerd wordt."
Je ziet ook dat het belang daarna wel is afgenomenvan 15,9% per eind juni 2013 naar 11.8% eind maart 2014.
Dus als dit in 2013 een kapitaalsuitkering niet in de weg stond lijkt me dat dit ook dit jaar geen belemmering kan zijn om uit te gaan keren.

Stapelaar
0
quote:

Roll on schreef op 3 juni 2014 14:56:

Uitzonderingen zijn Partners Group Global Opportunities Fund, dat een keer per kwartaal verhandeld wordt en hierdoor per 30 juni 2013 nog niet afgebouwd was, en Conversus, dat geliquideerd wordt."

Dus als dit in 2013 een kapitaalsuitkering niet in de weg stond lijkt me dat dit ook dit jaar geen belemmering kan zijn om uit te gaan keren.
Ik herinnerde me deze zinsnede als maandelijks en wist niet meer waar ik dit kon terugvinden. Inderdaad dus kwartaallijks. Ik bedoelde met mijn opmerking dat RPE had kunnen melden dat niet verkocht kan worden wat men zou wensen.

Vind ik ook en vreemd dat nog steeds niet hierover wordt gecommuniceerd.

hirshi
0
Opvallend veel aanbod in de laat terwijl de private equity industry daar geen enkele aanleiding toe geeft.

Van die komende kapitaalsuitkering geloof ik geen snars.
Net als kennelijk veel insiders.

Mvrgr.
Stapelaar
0
Prima gelegenheid dus om nog wat in te slaan van deze stukken, ware het niet dat ik er momenteel nogal erg veel van heb.
hirshi
0

Een koper wilde wel 400 stukjes hebben voor € 58,50 en dat kan ik goed begrijpen.
Ja, ik zit er ook dik in en ben dus niet objectief.
Met een jaarwinst van 7,28% als grootste belegging in mijn porto ben ik dik tevreden.
Ook al komt die kapitaalsuitering er helemaal niet.

Veel plezier heb ik trouwens van mijn in Frankfurt genoteerde ETF Frontier DB X-Trackers S&P Select Frontier.
Bijna geen dag zonder koerswinst.
Bij emerging markets is het kommer en kwel. Bij frontier markets is het halleluja.

Mvrgr.

Stapelaar
2
Vorige week vrijdag heb ik de participantenvergadering bijgewoond. Er waren twee participanten aanwezig en zeven personen namens Robeco (incl. de externe accountant. Ik begreep dat vorig jaar er ook slechts twee participanten aanwezig waren.

Op mijn vraag waarom er dit jaar nog steeds geen kapitaaldividendbericht is geweest antwoordde men in eerste instantie dat eerst de jaarcijfers afgerond dienden te worden. Vervolgens stelde men dat de beoogde verkopen in de maand mei niet volledig konden worden gerealiseerd vanwege onvoldoende marktliquiditeit. Ik reageerde daarop met ongeloof gelet op de verkoopomvang van slechts pakweg 2 ton per fonds (liquiditeit bij Electra, Candover, NB en JZ houdt inderdaad niet over maar in een week of twee moet je m.i. echt wel een paar ton kunnen vrijspelen). Tenslotte werd gesteld dat er vanwege onderhandse verkopen nog geld moet komen van counterparties. Namens RPE is de verwachting uitgesproken dat een of meerdere kapitaaluitkeringen zullen plaatsvinden in het restant van 2014.

Wat betreft de afbouw van het fonds gaf men aan zich binnenkort te gaan beraden over opties om dit proces te gaan versnellen. Bij de niet beursgenoteerde beleggingen zou dat kunnen betekenen dat met een discount afscheid genomen zou moeten worden. Ook dient hier rekening te worden gehouden met de nog resterende (theoretische) bijstortverplichtingen, waarvoor nog geld achter de hand gehouden dient te worden evt deels in de vorm van beursgenoteerde beleggingen.

Wat betreft de koersexplosie van ruim een jaar geleden had men het vermoeden dat ze dit wel eens zelf in de hand konden hebben gewerkt omdat dit fonds een tijdlang bij Robeco in de top tien best performende fondsbeleggingen prijkte. Men vertelde dat ze vorig jaar een aantal eigen fondsbeleggers hiervoor (schade)vergoedingen hebben betaald. Recent heeft Robeco bij dit fonds dus nu voor de derde maal in ruim twee jaar coulancevergoedingen moeten doen.

Overigens ontving ik drie weken geleden bericht over het bedrag van de aan mij te betalen vergoeding maar het geld is per vandaag nog niet binnen. Reden is zo begreep ik dat er allerlei formaliteiten moeten worden vervuld en dat de eerste batch betalingen toch echt op korte termijn zal worden gedaan.

Stapelaar
0
Was het iemand van ons met de mini ijsberg in de middagveiling?
Ik kocht er 95 maar zou mijn order niet hebben ingelegd als die partij open kaart had gespeeld. Nu dacht ik laat maar staan, ik zie wel wat die ander gaat doen in reactie op mijn order.
425 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 18 19 20 21 22 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  18:05
 Germany40^ 17.760,40 -1,48%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.927,07 -1,15%
 US30^ 37.794,75 +0,25%
 Nasd100^ 17.711,30 +0,10%
 US500^ 5.048,74 -0,24%
 Japan225^ 38.426,12 -0,70%
 Gold spot 2.389,77 +0,28%
 EUR/USD 1,0622 -0,03%
 WTI 84,74 -0,38%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront