Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenmarkt blijft slecht

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

64 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 augustus 2013 08:55
    quote:

    blutteman schreef op 2 augustus 2013 12:11:

    [...]

    Hoop wel dat je het met me eens bent dat dit niet "normaal" is. Onderbroekjes door mama te laten wassen en warm prakkie voorgezet te krijgen tsss.
    Maar is het dan wel normaal als je hordes mensen om je heen ziet die (nu nog steeds..) met hun eerste salaris voor 250K een hypotheek nemen "want papa en mama springen wel bij en 120m2 is toch wel het minimum wat je nodig hebt. We willen straks ook nog kinderen hoor.."

    ..ik werkte tot 2000 bij een grote Nederlandse bank. Destijds kon zo goed als iedereen zonder enig moeite 5 to 6 keer zijn jaarsalaris lenen om een stulpje te bemachtigen. Ik als personeel kon echter maximaal 3,5 keer krijgen. De Bank wilde liever niet dat het eigen personeel in problemen zou kunnen komen..

    ...In het begin vond ik dat echt heel onrechtvaardig. Nee dat paste niet in ons plaatje. De huizen in de randstad waren toen al onbetaalbaar dus echt iets leuks kopen zat er op deze manier niet in. Maar ik begreep het wel. Even met een calculator spelen wat er met je besteedbaar inkomen gebeurd bij een hogere hypotheek en je wordt spontaan grijs van ellende..

    ..Heb net zoals Theo1 mijn goedkope huurhuisje van de woningbouw maar gehouden. En vorig jaar toen de kans daar was gekocht met een flinke aanbetaling...

    Echter is de stategie "kopen wat binnen je budget past.." de laatste twee decenia's verworden in "ik verdien dit huis want ik werk er hard voor en ik heb het gewoon nodig..."

    Gr.
    Bity
  2. Da Freeze 3 augustus 2013 09:22
    quote:

    Jos Koets schreef op 2 augustus 2013 16:11:

    Wat is jullie mening over de cijfers van de NVM die ik heb vergeleken met de cijfers van het Kadaster.

    www.homefinance.nl/algemeen/blog/nvm-...

    Gr. Jos
    Ik kan niks anders verzinnen dan pure speculatie. Wellicht is er een link met executieverkopen? Wat mij wel opvalt is dat het kadaster EXACTE aantallen heeft. De NVM heeft allemaal getallen afgerond op 100.
    Het kadaster is dan ook een feit door inschrijfgegevens bij gemeenten op te vragen. Waar de NVM zijn informatie vandaan haalt is niet duidelijk.
  3. La Raza 3 augustus 2013 09:40

    NVM en (een hele hoop) makelaars zijn onbetrouwbaar
    ik ga uit van het kadaster/cpb/cbs en we zijn er nog lang niet
    zeker nog zon'n 25% eraf de komende jaren.

    quote:

    Jos Koets schreef op 2 augustus 2013 16:11:

    Wat is jullie mening over de cijfers van de NVM die ik heb vergeleken met de cijfers van het Kadaster.

    www.homefinance.nl/algemeen/blog/nvm-...

    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 3 augustus 2013 11:47
    ik kijk daar anders tegenaan.

    Jos Koets is niet bezig met een analyse maar met stemmingmakerij. Waarom noemt hij anders het salaris van Zalm, dat is helemaal niet ter zake doend. En ook de opmerkingen die hij continue maakt in zijn colums over de hoge heren in Den Haag geven een richting en zijn niet objectief.

    Het continue verwijzen naar de politiek is mi een zwaktebod en past bij het afschuiven van het probleem. Degene die de hypotheek is aangegaan is zelf verantwoordelijk voor zijn daden. Ik hoor overal om mij heen dat iedereen de aankoop van een huis de grootste aanschaf in zijn leven vindt, als je dan overal het commentaar leest, kun je wel afvragen hoeveel energie en kennis men er zelf in heeft geinvesteerd. Het lijkt wel alsof een autoaankoop beter voorbereidt wordt.

    Wellicht heb je gelijk met mijn diepgang over aflossen. Wat ik bedoelde duidelijk te maken is dat we af moeten van het gevoel dat grote(re) schulden goed zijn. Uiteindelijk moet alles terug naar degene die het uitgeleend heeft en die zal zijn geld terug willen. En dat zal denk ik uiteindelijk een cultuuromslag vergen, het is niet hoeveel kan ik maximaal lenen, maar wat is de woning mij daadwerkelijk waard. Der huidige hoge schulden zijn op termijn niet houdbaar, de barsten hiervan zijn nu al te zien.

    Zoals andere opmerken het leven is vol van keuzes maken.

    En de woningmarkt is zeer complex, alle "experts" roepen iets anders, dus je zult terugmoeten vallen op jezelf en je eigen keuzes goed moeten evalueren......

    quote:

    speedertje schreef op 2 augustus 2013 15:39:

    Jouw reactie is wat ongenuanceerd.
    Allereerst wordt naar Den Haag verwezen omdat Den Haag hard ingrijpt in het woondossier. Als vlak voor jouw pensioendatum de AOW wordt afgschaft, dan klaag jij ook. Je mag van een overheid duurzaam beleid verwachten.

    De columnist klaagt niet over de prijsdaling. Hij analyseert de prijsdaling.

    De columnist geeft geen waardeoordeel over huren, maar meldt dat het alternatief 'huren' duurder is geworden. De overheid bemoeit zich immers ook met de huurmarkt.

    Je vraagt om diepgang en meldt vervolgens dat we moeten aflossen. Wat een diepgang zeg. Die heb ik nog niet eerder gehoord.

    Je kunt aflossen ook stimuleren op andere manieren. Misschien moet je de columns van Jos nog eens goed nalezen. Een ding kun je hem niet verwijten, en dat is gebrek aan diepgang.
  5. geobeo 3 augustus 2013 16:57
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 2 augustus 2013 15:34:

    Wat veel mensen vergeten is dat er een heel duidelijke BODEM onder de huizen prijzen ligt. Dat is namelijk de prijs waarvoor je een huis kan bouwen. Die bestaat uit de grondprijs, de werkelijke bouw kosten, leges en belastingen (21% BTW !!! een soort super overdrachts-belasting op nieuwe woningen).

    De grondprijs, leges en belastingen worden door de overheid bepaald. De leges en belastingen stijgen alleen maar, de grond prijs kan nog wat zakken(maar die is schaars en gemeentes schrijven de bouwgrond af, zetten er zonnepanelen op of wachten op betere tijden.). De werkelijke bouwkosten gaan alleen maar OMHOOG (grondstoffen, enz), in ieder geval met de inflatie.

    Tot nu toe was het zo dat 2de hands huizen even duur of duurder waren als nieuwe huizen. Ik verwacht dat wanneer de totale prijs van een nieuwbouw woning niet meer kan zakken, de bodem van de huizenmarkt is bereikt. En die is niet ver weg ...
    Dat dat een duidelijke bodem is, is natuurlijk onzin. Je neemt allerlei zaken aan die je helemaal niet mag aannemen:

    Die bestaat uit:
    -- de grondprijs: die kan keihard zakken als niemand meer grond koopt (bijvoorbeeld doordat iedereen een onder water hypotheek heeft).
    -- de werkelijke bouw kosten: die kunnen ook hard zakken. Mensen kunnen genoegen gaan nemen met minder kwaliteit (zie Duitse huizen die veel malen goedkoper gebouwd worden dan Nederlandse en dan nog best aardig wat kwaliteit hebben). Er kan technologie op de markt komen die het goedkoper maakt huizen te bouwen. Nog even los van het feit dat als het maar slecht genoeg gaat er uberhaupt niet gebouwd zal worden en de prijzen dus wel degelijk diep onder de bouwkosten kunnen zakken als simpelweg alle vraag wegvalt. Er is feitelijjk geen enkele reden om te bouwen: in Nederland zijn voldoende huizen voor alle inwoners. De enige reden dat mensen bouwen is luxe (ze willen wat nieuws) of prijs (ze willen op een goedkope plek wonen); maar dat laatste is natuurlijk irrelevant als de vraag instort.
    -- leges en belastingen: dit zijn geen absolute kosten maar relatieve kosten (percentage over bovenstaande kosten). Dus als bovenstaande kosten omlaag gaan, gaan deze mee omlaag.

    Totaal niet overtuigend dus... Zie ook dit: www.iex.nl/Forum/Upload/2013/6995565.jpg

    Daarmee raak je wellicht ook nog wat naiviteit kwijt :P
  6. Dizzident 3 augustus 2013 23:40
    quote:

    theo1 schreef op 2 augustus 2013 12:01:

    Collega 1: woonde tot zijn 43e bij zijn moeder. Goed inkomen, zijn enige kosten waren bier in het café en vakanties.

    Collega 2: woonde ook tot na zijn 40e thuis.
    Het kan allemaal. Het is gewoon een kwestie van keuzes en prioriteiten. Dit land barst van de poen.
    Ja die figuren zie ik ook op m'n werk, wel lekker mee-eten als een ander op vlaai trakteert voor zijn of haar verjaardag, maar zelf lekker de krent uithangen en vooral wijzen naar de kalender en klagen wanneer iemand anders niet trakteert.

    'T water staat veel mensen aan de lippen, niet alleen in Nederland maar in heel Europa, en dat gaat gewoon bizar slecht aflopen.
  7. [verwijderd] 4 augustus 2013 14:03
    quote:

    Bity schreef op 3 augustus 2013 08:55:

    [...]

    ..ik werkte tot 2000 bij een grote Nederlandse bank. Destijds kon zo goed als iedereen zonder enig moeite 5 to 6 keer zijn jaarsalaris lenen om een stulpje te bemachtigen. Ik als personeel kon echter maximaal 3,5 keer krijgen. De Bank wilde liever niet dat het eigen personeel in problemen zou kunnen komen..

    Even met een calculator spelen wat er met je besteedbaar inkomen gebeurd bij een hogere hypotheek en je wordt spontaan grijs van ellende..
    Gr.
    Bity

    Yep weet het m.b.t. personeelskorting bij een bank (heb er zelf mee te maken gehad)

    Echter nu je calculator verhaal
    Stel je leent een ton extra a 5% rente dan heb je dus pak em beet €250 hogere maandlasten. Je zou de mensen de kost geven die dat maandelijks kwijt zijn aan doorlopende kredietjes en autofinancieringen. Dan kan je in mijn ogen dit toch beter in een bult stenen investeren.
  8. [verwijderd] 4 augustus 2013 14:11
    quote:

    shaai schreef op 2 augustus 2013 19:51:

    Idd Tsjaa... Dat is de liberale visie. Want wie is de overheid, laat staan de incompetente pvda-spenders op gemeente niveau om te zeggen of je graan wil verbouwen of een mooi huissie wil bouwen op je hectare. Trouwens, waar iedereen zegt dat de makkelijke bezuinigingen op zijn, wanneer gaan we eens stoppen met de gekte van 1% van infra uitgaven aan kunstsubsidie besteden voor lelijke ellende naast die hoognodige nieuwe weg?
    En al dat gelul van lelijke Belgische toestanden. Of we zo blij moeten zijnmet lelijke vinex wijken,die niemand wil, maar die mooie gemeentes maar steeds bijbouwen. Als alle bouw/landbouwgrond even duur is , dan heb je geen tonnen-woningen met 1m grond eromheen,maar dan heeft elke lelijke of mooie woning er een ruime tuin omheen die meer natuur is dan de weilanden die ik vanuit de tuin zie, met alleen gesubsidieerde koeien erop. Als je door de mooie oude dorpen fietst, dan zie je dat mensen hun eigen grond veel mooier inrichten dan een gesubsidieerd weiland of een 2 m grond rondom het huis op de te dure gemeentegrond.
    Shaai, wij kunnen praten. Zo is de gemiddelde woningoppervlakte in Nederland 75m2 en in Duitsland 122m2. Overigens is alles in Duitsland goedkoper.

    Briljante Zembla uitzending die je misschien nog niet gezien hebt.
    www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/...
  9. Jos Koets 4 augustus 2013 16:38
    quote:

    jerh schreef op 3 augustus 2013 11:47:

    ik kijk daar anders tegenaan.

    Jos Koets is niet bezig met een analyse maar met stemmingmakerij. Waarom noemt hij anders het salaris van Zalm, dat is helemaal niet ter zake doend. En ook de opmerkingen die hij continue maakt in zijn colums over de hoge heren in Den Haag geven een richting en zijn niet objectief.

    Het continue verwijzen naar de politiek is mi een zwaktebod en past bij het afschuiven van het probleem. Degene die de hypotheek is aangegaan is zelf verantwoordelijk voor zijn daden. Ik hoor overal om mij heen dat iedereen de aankoop van een huis de grootste aanschaf in zijn leven vindt, als je dan overal het commentaar leest, kun je wel afvragen hoeveel energie en kennis men er zelf in heeft geinvesteerd. Het lijkt wel alsof een autoaankoop beter voorbereidt wordt.

    [...]
    Ik kijk daar ook anders tegenaan. Ik ben niet bezig met stemmingmakerij. Het salaris van Zalm is wel heel belangrijk. Deze heer die eerder bij DSB heeft gewerkt, roept iets over het verplicht aflossen door middel van een lineaire hypotheek terwijl hij heel goed weet dat dit onmogelijk is.

    Dat ik steeds de hoge heren in Den Haag aankaart is begrijpelijk. In mei 2012 heb ik al gewaarschuwd door middel van 500 berekeningen wat de gevolgen gaan worden van de verplichte aflossing. Ik ben toen ook uitgenodigd door Binnenlandse Zaken. De verplichte aflossing is niet verzonnen door Den Haag maar opgedrongen door Brussel. Dit is mij toen duidelijk verteld. Bovendien hebben we het toen over oplossingen gehad voor de huizenmarkt in combinatie voor de starters. Die oplossingen zijn aangekaart / besproken, maar daar is niets meegedaan. Vorig jaar wist men dus al heel goed welke maatregelen er genomen moesten worden. Dit is expres niet gedaan.

    Gr. Jos

  10. alfaomega 4 augustus 2013 23:38
    quote:

    Bity schreef op 3 augustus 2013 08:55:

    [...]

    Maar is het dan wel normaal als je hordes mensen om je heen ziet die (nu nog steeds..) met hun eerste salaris voor 250K een hypotheek nemen "want papa en mama springen wel bij en 120m2 is toch wel het minimum wat je nodig hebt. We willen straks ook nog kinderen hoor.."

    ..ik werkte tot 2000 bij een grote Nederlandse bank. Destijds kon zo goed als iedereen zonder enig moeite 5 to 6 keer zijn jaarsalaris lenen om een stulpje te bemachtigen. Ik als personeel kon echter maximaal 3,5 keer krijgen. De Bank wilde liever niet dat het eigen personeel in problemen zou kunnen komen..

    ...In het begin vond ik dat echt heel onrechtvaardig. Nee dat paste niet in ons plaatje. De huizen in de randstad waren toen al onbetaalbaar dus echt iets leuks kopen zat er op deze manier niet in. Maar ik begreep het wel. Even met een calculator spelen wat er met je besteedbaar inkomen gebeurd bij een hogere hypotheek en je wordt spontaan grijs van ellende..

    ..Heb net zoals Theo1 mijn goedkope huurhuisje van de woningbouw maar gehouden. En vorig jaar toen de kans daar was gekocht met een flinke aanbetaling...

    Echter is de stategie "kopen wat binnen je budget past.." de laatste twee decenia's verworden in "ik verdien dit huis want ik werk er hard voor en ik heb het gewoon nodig..."

    Gr.
    Bity

    maar je hebt wel genoten van je personeelskorting op de hypotheek... Dat zou ook gewoon belast moeten worden
  11. [verwijderd] 5 augustus 2013 08:29
    quote:

    koetjeboe schreef op 2 augustus 2013 11:06:

    Mensen zijn kaalgeplukt.Waarom gaan er dan miljoenen Nederlanders met vakantie in het buitenland?
    Toen ik mijn eerste huis kocht zijn we jaren alleen bij een boer wezen kamperen.Kan dat niet meer en dan sparen voor een huis?

    precies, van alles en nog wat willen maar niet sparen voor iets wat je wilt hebben.
  12. Woudsehoeve 5 augustus 2013 10:15
    quote:

    geobeo schreef op 3 augustus 2013 16:57:

    [...]

    Dat dat een duidelijke bodem is, is natuurlijk onzin. Je neemt allerlei zaken aan die je helemaal niet mag aannemen:

    Die bestaat uit:
    -- de grondprijs: die kan keihard zakken als niemand meer grond koopt (bijvoorbeeld doordat iedereen een onder water hypotheek heeft).
    -- de werkelijke bouw kosten: die kunnen ook hard zakken. Mensen kunnen genoegen gaan nemen met minder kwaliteit (zie Duitse huizen die veel malen goedkoper gebouwd worden dan Nederlandse en dan nog best aardig wat kwaliteit hebben). Er kan technologie op de markt komen die het goedkoper maakt huizen te bouwen. Nog even los van het feit dat als het maar slecht genoeg gaat er uberhaupt niet gebouwd zal worden en de prijzen dus wel degelijk diep onder de bouwkosten kunnen zakken als simpelweg alle vraag wegvalt. Er is feitelijjk geen enkele reden om te bouwen: in Nederland zijn voldoende huizen voor alle inwoners. De enige reden dat mensen bouwen is luxe (ze willen wat nieuws) of prijs (ze willen op een goedkope plek wonen); maar dat laatste is natuurlijk irrelevant als de vraag instort.
    -- leges en belastingen: dit zijn geen absolute kosten maar relatieve kosten (percentage over bovenstaande kosten). Dus als bovenstaande kosten omlaag gaan, gaan deze mee omlaag.

    Totaal niet overtuigend dus... Zie ook dit: www.iex.nl/Forum/Upload/2013/6995565.jpg

    Daarmee raak je wellicht ook nog wat naiviteit kwijt :P
    De grond prijs : Gemeenten moeten niet verkopen, ze schrijven de waarde gewoon af tot landbouw prijs (5 euro/m2). Er blijven wel wat particulieren over die wel willen verkopen maar dat betreft vaak percelen voor grotere vrijstaande woningen welke op een zeker moment toch schaars worden (bestemmingsplan). De verkopers zijn geen personen die moeten verkopen omdat ze een 2de hypotheek hebben, ze hebben de tijd.

    De werkelijke bouw kosten, deze worden door bouw besluiten bepaald (overheid), ook worden er steeds meer eisen gesteld aan een woning, voornamelijk betreffende het energie verbruik, die kan naar 0, maar dat kost wel een grotere investering. Die houtskelet snelbouw woningen zijn slechte investeringen, veel onderhoudskosten. Daarnaast moeten we in Nederland een zware fundering maken met heipalen, wij kunnen geen randje beton op het zand storten. Huizen in Nederland zijn gewoon duurder.
    Je zegt : "Er kan technologie op de markt komen die het goedkoper maakt huizen te bouwen", dream on, en dan noem je mij naïef?
    Als we tabel bekijken die je mee linked, een plaggenhut uit 1630 is natuurlijk niet te vergelijken met de huizen anno 2013.

    Er blijft vraag naar nieuwe woningen, de markt is zeker niet verzadigd. Er wordt nu even wat minder gekocht maar de "consument" went aan de markt situatie, huren wordt steeds duurder, zeker als je een wat hoger inkomen krijgt, uiteindelijk is het een simpele rekensom, kopen is goedkoper.
    Ik zie het aan mijn kinderen, een huurhuis krijgen ze niet, er is een wachtlijst van 5 jaar of langer. Vrije sector begint bij 1200 euro voor een klein appartement. Zodra ze van school komen gaan ze proberen te kopen. Met of zonder hulp van papa.

    Aflossen: Je kan geld voor een huis zien als iets wat je huurt, je hoeft het niet perse af te lossen. Jammer dat de politiek dat nu wel op eens vind (draai konterij)

    Als leges en belastingen niet voldoende opleveren worden de percentages verhoogd .... zie OZB op dit moment. De gemeenten blijven geld nodig hebben voor hun vaak onzin plannen.

    We moeten Nederland niet als een eiland zien, het is een dichtbevolkt deel van de wereld waar de ruimte schaars is. De woningen in vergelijkbare dichtbevolkte gebieden, zijn vaak duurder als hier. Gelukkig bouwen wij nog in wijken naast grote groene parken in stand gehouden door onze boeren. Het deel van ons inkomen dat we besteden aan wonen is niet hoog historisch gezien (Daar kan Jos Koets vast een mooi plaatje van vinden). De huizenprijs kan je niet los zien van het inkomen.
  13. [verwijderd] 5 augustus 2013 11:05
    Gewoonje boerenverstand gebruiken. Als prijzen in 17 jaar tijd zijn opgeklopt met 300 tot 400% en waarvan vooral de oudere generaties ontzettend hebben geprofiteerd (andere generaties betalen de prijs), dan is het logisch dat een bepaalde groep behoorlijk onder water staat (veel Babyboomers doen wat ze willen daarentegen, geen geld uitgeven, de economie stil valt en dat de huizenprijzen verder zullen moeten dalen. What goes up, must go down. Zeepbellen knappen altijd vroeg of laat. Korten met die huidige pensioenen en de HRA voor degenen die 20 tot 30 jaar geleden een huis hebben gekocht en investeer dat in andere generaties.
  14. georgemg 5 augustus 2013 11:09
    My 2 cents:
    De financieringsmogelijkheden van vastgoed is de afgelopen jaren veel krapper geworden (Basel II, nationalisaties, etc). Hierdoor is nieuwbouw voor langere tijd veel minder aantrekkelijk geworden. Nieuwbouwprojecten komen stil te vallen (zie terugloop bouwvergunningen), en op langere termijn krimpt de voorraad (huizen worden wel gesloopt maar niet vervangen, de kwaliteit van huizen loopt achteruit). Bij een kleinere voorraad goede woningen en gelijke vraag naar huisvesting (demografie), lopen op een gegeven moment de prijzen weer op. Maar doordat het besteedbaar inkomen daalt (meer zorgkosten, afbetalen slechte kredieten via belastingverhogingen, inflatie in het algemeen) kan de prijs toch niet stijgen. Op dat punt staan we de komende jaren: het besef dat de collectieve en individuele rijkdom achteruit loopt, waardoor kinderen wel een eigen woning wensen, maar niet kunnen betalen. Waar we onze kinderen wel naar zwemles willen sturen, maar de gemeente het zwembad niet meer kan betalen. Waar we wel eerder willen stoppen met werken door de woning te verkopen, maar niemand de woning wil kopen. We gaan, met andere woorden, de kredietwelvaart van de afgelopen decennia terugbetalen met inflatie. Woningprijzen zullen in absolute zin stabiliseren (want er zit een bodem in van nieuwbouwprijzen en de draagkracht van restschuld), maar door inflatie zal de reële prijs verder gaan zakken. En dat duurt jaren. En daarna zullen prijzen pas weer gaan stijgen.

    Voor de geïnteresseerde: google op het model van Wheaton en diPasqualle.
  15. Afgelost. 5 augustus 2013 11:57
    quote:

    woningenvastgoedzeepbel schreef op 5 augustus 2013 11:05:

    Gewoonje boerenverstand gebruiken. Als prijzen in 17 jaar tijd zijn opgeklopt met 300 tot 400% en waarvan vooral de oudere generaties ontzettend hebben geprofiteerd (andere generaties betalen de prijs), dan is het logisch dat een bepaalde groep behoorlijk onder water staat (veel Babyboomers doen wat ze willen daarentegen, geen geld uitgeven, de economie stil valt en dat de huizenprijzen verder zullen moeten dalen. What goes up, must go down. Zeepbellen knappen altijd vroeg of laat. Korten met die huidige pensioenen en de HRA voor degenen die 20 tot 30 jaar geleden een huis hebben gekocht en investeer dat in andere generaties.

    wat een gelul , sorry voor het woord. Jaloers? Kijk naar je eigen generatie mijnheer. Het kon niet op. lenen, lenen, lenen. En nu op de blaren zitten idd. Verstandige oudere generatie heeft het nu goed en dat hebben ze te danken aan eigen spaarzaamheid.
  16. [verwijderd] 5 augustus 2013 11:57
    Ik zie alleen het voorbeeld van de vrijgezelle man. Gezinnen met kinderen en een gemiddeld inkomen komen iedere maand tekort. Zeker met de loonmatigingen en 3% inflatie van de laatste 5 jaar, loopt de koopkracht met procenten achter inmiddels.
    Aan de andere kant zal er altijd een ondergrens bestaan met de verhouding tot het inkomen en de bouwkosten.

    Zeker in gebieden waar men graag wil wonen, zal de prijs echt niet veel meer zakken. Voor 100k wil iedereen wel op de Prinsengracht wonen.

    quote:

    theo1 schreef op 2 augustus 2013 15:38:

    [...]

    Moet je nagaan. Je verdient €2000 schoon per maand. Je geeft je moeder zeg maar €500 voor de kost. Verder heb je amper kosten, zeg nog eens €500 als je het breed laat hangen in de kroeg. Je houdt dan €1000 per maand over. Dat telt hard op als je dat een paar jaar volhoudt. Als je het een paar decennia volhoudt, gaat het snel in de tonnen lopen.

    Deze mensen die ik noemde zijn echt geen superscherpe personal finance goeroes. Ze hebben gewoon lage kosten en een goed salaris. En die lage kosten zitten vooral wonen en auto's. Bij moeder is misschien extreem, maar een goedkoop, klein appartementje doet ook wonderen. Geen auto doet wonderen. Een goedkope tweedehands auto en die helemaal oprijden helpt ook behoorlijk.

    Kijk, het is natuurlijk geen mainstream. Maar de mainstream wordt nooit rijk. Als je met schulden afstudeert, je daarna laat verleiden tot een "droomhuis" dat meer dan de helft van je inkomen opslokt, uiteraard een meegefinancierde verbouwing, dure nieuwe meubels die iedere paar jaar worden vervangen omdat de kleuren van toen echt niet meer kunnen, een auto op krediet (regelmatig een nieuwe natuurlijk), lang woon-werk verkeer dat je een vermogen kost aan benzine en extra garagebeurten, de nodige dure gadgets, regelmatig uit eten en uit drinken, meerdere vakanties per jaar, ja dan houd je inderdaad niet veel over. Dat is toch logisch?
  17. Woudsehoeve 5 augustus 2013 13:47
    quote:

    Sofist schreef op 5 augustus 2013 11:57:

    Gezinnen met kinderen en een gemiddeld inkomen komen iedere maand tekort. Zeker met de loonmatigingen en 3% inflatie van de laatste 5 jaar, loopt de koopkracht met procenten achter inmiddels.
    Als je iedere maand tekort komt, geef je teveel geld uit.
    Dus : bezuinigen, dan maar geen dagje pretpark met patat, of die dure kinderwagen en die compleet opnieuw ingerichte baby kamer, enz. Gewoon wat minder luxe.
    Ja, er zullen erbij zijn die erg weinig verdienen, maar die hielden 10 jaar geleden ook niks over. Die hebben geen koopwoning en die krijgen huurtoeslag (omgekeerde van de HRA!)
  18. Da Freeze 5 augustus 2013 16:15
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 5 augustus 2013 13:47:

    Als je iedere maand tekort komt, geef je teveel geld uit.
    Dus : bezuinigen, dan maar geen dagje pretpark met patat, of die dure kinderwagen en die compleet opnieuw ingerichte baby kamer, enz. Gewoon wat minder luxe.
    Ja, er zullen erbij zijn die erg weinig verdienen, maar die hielden 10 jaar geleden ook niks over. Die hebben geen koopwoning en die krijgen huurtoeslag (omgekeerde van de HRA!)

    En als je dat nu allemaal niet doet, maar wel je kinderen naar school stuurt? Jaarkaart voor OV voor 3 kinderen, studieboeken, schoolspullen, schoolgeld. Kleding is wel handig, ze eten als bouwvakkers en de Volkswagen Polo is ook omgeruild in een Passat, anders krijg ik de kinderen niet allemaal naar school met hun tassen terwijl ik zelf nog naar mijn werk wil met mijn kofferbak vol meetapparatuur.
    Minder luxe kan je op een hoop dingen bereiken, maar kinderen kosten veel geld. Is nu het argument dat je maar geen kinderen moet nemen?
64 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links