In het kader van de feestdagen die voor de deur staan, de nieuwe ziektekostenverzekering die moet worden afgesloten, de vraag of iemand naar gelang overgewicht meer premie moet betalen, de vraag of iemand ook nu een beroep op de voedselbank moet doen, ben ik benieuwd naar wat we gaan eten tijdens vooral de Eerste Kerstdag.
Zelf hoef ik niet naar de voedselbank, ben ik behoorlijk aan de zware kant, heb ik zojuist mijn aanvullende verzekering afgestoten en de basis opnieuw afgesloten.
Het heeft allemaal geen invloed op mijn eetpatroon op Eerste Kerstdag. En wellicht ook niet op het patroon gedurende de tijd erna.
Met Kerst kook ik zelf en ik houd het simpel maar wel lekker. Ik gooi liever eten weg dan dat ik het gevoel heb dat er ergens nog een gaatje vol kan lopen na het eten van het toetje. Ik woon tenslotte niet in Afrika maar op een obesitas minded en tevens steen en been klagend continent.
Ik heb het nog steeds goed en volgend jaar naar het schijnt een piep klein beetje minder erg goed. Blijft natuurlijk erg goed, eigenlijk wel voor iedereen. Volgend jaar is het opnieuw feest, zelfs het fiscaal jaar schijnt een feest te mogen worden.
Goed wat eet ik en wat eet u?
Mijn zoon blijft eten, schoonzoon en dochter met kleinzoon komen eten. Zij houden geen van allen van een krabcocktail met lekkere zelf gemaakte saus, vandaar ik deze als voorgerecht op tafel serveer, zelf gemaakte heldere groentesoep met runder filetvlees is het alternatief. Ik ben overigens dol op een krabcocktail.
Het hoofdgerecht bestaat uit op smaak gebrachte varkenshaasjens met de onvermijdelijke roomsaus en paddestoelen, voorgekookte verse aardappels welke met rosemarijn en wat andere specerijen in de oven afgemaakt worden, twee soorten verse groenten, zelf gemaakte appelmoes van den Goudreinet en vanzelfsprekend de onontbeerlijke Saint Remy Stoofpeer. Alleen deze stoofpeer krijgt zonder kunstmatige toevoegingen de juiste kleur tijdens het zachtjes pruttelen op het vuur. Het dessert, daar maak ik me met een Jantje van Leiden vanaf, dat wordt gewoon Vienetta ijs. De wijn die geserveerd wordt bestaat uit de Chianti Classico Tomaiolo 2009 of een eenvoudige Pinot Grigio. Wist u overigens dat van de Pinot Nero blauwe druif ook witte wijn gemaakt wordt? Niet? Dan weet u het nu wel.
En wat eet u? Ik ben ontzettend benieuwd of u vindt te moeten gaan lijnen, bereid bent zelf te gaan koken, de horeca te moeten spekken of geeft u de voorkeur aan bezuinigen en wordt het zuurkool met vooral veel vette jus?
Tot slot: Op het gevaar af dat het er toch nog te vroeg voor is wil ik iedereen fijne kerstdagen wensen en een fijne jaarwisseling. Dat welzijn en gezondheid in 2013 overheersend in het leven mogen staan.