Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.341 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

ik ben Diede/Kennie schreef op 29 januari 2012 23:00:

in 1992 betaalde je ook 9,5% rente over je studieschuld.

ik snap al die ophef niet zo over hypotheken die onder water staan.
Zeker als je in een prima huis woont en je de hypotheek nog kan betalen is er helemaal niks aan de hand.
Tenzij je wilt verhuizen of van baan wilt veranderen of wilt gaan scheiden of om wat voor redenen nog meer .Was eerst het gemiddelde duur dat iemand in zijn huis bleef wonen geloof ik 7 jaar dat zal langzaam aan dus wel richting het dubbele gaan .
Die kennissen waar ik laatst over schreef waarbij hun hyphotheek onder staat zitten werkelijk vast in hun maandelijkse sores ,ze kunnen geen kant op .Betalen kunnen ze hun Hyphotheek nog wel maar aan hun gemoedsrust word erg hard aan gevreten .Centen om af te betalen zijn er niet en zijn werkelijk overgeleverd aan tijd en grillen van de economie .Het begind bij hun ook te knagen dat zij nog maar 18 jaar aftrek hebben .Er komen steeds meer hyphotheken onder water en dat zal een nog grotere rem op de doorstroming gaan geven .
[verwijderd]
0
Onderwaarde huis hoeft geen pijn te doen
fd.nl/beleggen/topics/netto/594320-12...

Door de dalende woningprijzen staat uw ­hypotheek onder water. Toch hoeft u niet ­noodzakelijkerwijs in actie te komen Vorig jaar zijn de ­huizenprijzen met 4,1% gedaald. De NVM verwacht dat daar dit jaar nog eens 5% daling bij komt. Inmiddels heeft een kwart van de woningbezitters een hypotheeklening die hoger is dan de WOZ-waarde van hun huis. Oorzaak: hun (aflossingsvrije) hypotheeklening is even hoog gebleven, terwijl de waarde van het huis is gedaald.

De problemen doen zich vooral voor bij mensen die de laatste vijf jaar een huis hebben gekocht met een maximale aflossingsvrije hypotheek. Zij gingen ervan uit dat hun huis meer waard zou worden, maar sinds het begin van de crisis is volgens cijfers van het Kadaster de gemiddelde prijsdaling zo’n 12%, met uitschieters in krimpgebieden en bij incourante huizen.

Op zich is het geen ramp als een hypotheek onder water staat (de waarde van het huis is lager dan de lening). Hoewel banken in hun hypotheekvoorwaarden soms in de voorwaarden hebben opgenomen dat ze extra aflossingen kunnen vragen, of een opslag op de rente kunnen toepassen, gebeurt dat in de praktijk vrijwel nooit. Bij de meeste hypotheken is vastgelegd dat de bank een hertaxatie kan vragen, op kosten van de eigenaar, maar van dit recht maken banken zelden gebruik. Om over gedwongen verkopen maar te zwijgen: die proberen banken in de huidige markt zo veel mogelijk te voor­komen.

Zolang de huiseigenaar zijn rentebetalingen nakomt, ziet een bank weinig reden om in te grijpen. Al was het maar omdat de bank niet van elk individueel huis weet hoe groot het gat is tussen de lening en de marktwaarde of WOZ-waarde. ‘Dat een hypotheek onder water staat, is op zich geen reden voor ons om om extra aflossingen te vragen’, zegt Jan Molenaar, hoofd hypotheekverstrekkingen bij marktleider Rabobank. ‘Zolang de rente wordt betaald, doen wij niets. We zullen bij het periodieke onderhoudsgesprek over de hypotheek het onderwerp ter sprake brengen. Of het niet handig is om wat meer af te lossen. Maar dat moeten mensen willen en kunnen. We gaan klanten niet dwingen om af te lossen en we kunnen ook geen renteopslag vragen als de verhouding hypotheek-woningprijs te scheef wordt. Maar als er betalingsachterstanden ontstaan, komen we wel direct in ­actie. Dan zitten we erbovenop om samen met de klant een oplossing te zoeken.’

Banken hebben last van de ­dalingen op de woningmarkt. Ze verdienen minder aan nieuwe hypotheken en het onderpand op hun leningen wordt minder waard. Dat vereist dat er meer kapitaal moet worden aangehouden om de grotere risico’s op te vangen. Maar volgens Molenaar gaan individuele woningbezitters dat niet merken. ‘Dat effect is verwaarloosbaar. Het kredietrisico op ­hypotheekleningen is zeer laag, ook nu de prijzen dalen. Het aantal betalingsproblemen neemt amper toe. Het is voor banken geen drama als de verhouding lening-onderpand bij hypotheken iets slechter wordt. Vergeleken met de jaren tachtig valt het allemaal nog reuze mee. Toen stonden hypotheken soms wel 40% onder water.’

Voor sommigen wordt het echter heel vervelend als de hypotheeklening (veel) hoger is dan de waarde van het huis. Wie wil verhuizen zit bij verkoop ineens met een restschuld. Die restschuld mag worden meegefinancierd bij de lening voor het nieuwe huis — ook met de nieuwe, strengere ­hypotheekregels — maar in de praktijk blijken veel banken dat niet te doen. De verhuizer moet het gat uit eigen portemonnee dichten of blijven zitten.

Ook als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt, of als u uw variabele rente juist wilt vastleggen, kan onderwaarde pijnlijk zijn. Als het aanbod van uw huidige hypotheekverstrekker tegenvalt — en dat is het geval bij hypotheekverstrekkers die de Nederlandse markt willen verlaten — hebt u beperkte mogelijk­heden om elders een beter aanbod op te vragen. Want u voldoet bij een nieuwe hypotheekaanvraag niet meer aan de strengere hypotheekeisen, met een maximum van 106% van de waarde van het huis.

Niet iedereen heeft evenveel last van onderwaarde. Als uw huis € 400.000 waard is en uw hypotheek € 500.000, hebt u een gat van een ton. Dat gat zal in de huidige markt groter worden, maar als u € 150.000 per jaar verdient of € 300.000 aan spaargeld hebt, is er weinig aan de hand. U kunt het gat op eigen kracht dichten, maar echte noodzaak is er niet. Bij een inkomen van € 50.000 en een lege spaarrekening hebt u een serieus probleem. Als u financieel flexibel wilt blijven, moet u meer aflossen of sparen om het gat te dichten.

Een hypotheek onder water is vooral een psychologisch probleem. Het voelt niet lekker als een lening meer waard is dan het onderpand. Er zijn verschillende manieren om dat gevoel te laten verdwijnen. De simpelste: aflossen. U mag altijd op vrijwillige basis een deel van uw hypotheek aflossen. Let wel op de voorwaarden, als de aflossing boven een bepaald percentage komt, moet u misschien boeterente betalen. Fiscaal is aflossen niet altijd verstandig. U raakt voor altijd uw aftrekvoordeel kwijt. Maar het geeft wel een prettig gevoel.

[verwijderd]
0
Hoewel het niet altijd de beste oplossing is, is aflossen momenteel erg populair, merkt onafhankelijk financieel planner Peter Hendrikx van Your Financials. Hendrikx stelt dat de beste oplossing bij onderwaarde geheel afhankelijk is van de persoonlijke situatie. ‘Als je genoeg verdient en genoeg spaargeld of beleggingen hebt en je geen moeite hebt met het gat, zou ik niets doen. Ja, zorgen dat je huis in goede staat blijft’, zegt hij. ‘Als je het gat wilt dichten, kun je extra sparen in een (bank)spaarproduct. Je zit vast aan allerlei fiscale eisen, maar je houdt het aftrekvoordeel tot aan het eind van de hypotheek. Je kunt ook een nieuwe hypotheek afsluiten. Een annuïteitenhypotheek in plaats van een aflossingsvrije, zodat je ook echt maandelijks gaat aflossen. Er zijn momenteel aanbieders met aantrekkelijke rentes, zodat je maandlasten niet eens zo veel hoger hoeven te ­worden.’

Bij de Hypotheekshop raden ze klanten met onderwaarde aan om een hypotheekcheck te doen. Ook al zijn er geen betalingsproblemen, mensen vinden het toch vervelend als hun hypotheek onder water staat, zegt directeur Ron Bavelaar van de Hypotheekshop. ‘Wij gaan niet zomaar adviseren om meer af te lossen, zeker nu er politieke veranderingen in de lucht hangen wat betreft de hypotheekrenteaftrek. Maar het kan zijn dat mensen die nu een aflossingsvrije hypotheek hebben zich prettiger voelen bij een hypotheek waarbij ze wel aflossen.’ Uiteraard betekent een nieuwe hypotheek wel extra kosten voor de nieuwe akte én de hypotheekverkoper.

Groot voordeel van het gat tussen huiswaarde en hypotheek dichten is dat je als eigenaar maximale flexibiliteit houdt. Mocht u toch ineens verhuisplannen hebben, dan zit u tenminste niet met een restschuld als u uw huis verkoopt. Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis vindt dat elke huiseigenaar met onderwaarde moet nadenken over de consequenties, ook al zijn er nog geen ­financiële problemen. ‘Wacht niet tot je een brief van je bank krijgt’, raadt hij aan. ‘Maar als je iets gaat doen, overleg dan met een adviseur, want er zitten veel haken en ogen aan aflossen, oversluiten en fiscaal bijsparen.’

Gat dichten
•Aflossen. Nadeel: renteaftrek kwijt en gevaar van boete
•Fiscaal extra (bank)sparen. Nadeel: strenge eisen aan hoogte inleg + eventueel nieuwe hypotheek
•Bijsparen op gewone spaarrekening. Nadeel: jaarlijks 1,2% rendementsheffing
•Andere hypotheek. Nadeel: extra kosten voor nieuwe hypotheek en verkoper
•Niets doen. Nadeel: groot gat bij onverwachte verkoop (nieuwe baan, scheiding)

André de Vos
Friday 27 January 2012, 15:38
hjm
0
Het Rotterdamse Vestia, met 89.000 woningen de grootste woningcorporatie van Nederland, bevindt zich in grote liquiditeitsproblemen, schrijft het FD.

www.welingelichtekringen.nl/17763-ves...
[verwijderd]
0
"Vestia voerde de omvang van haar derivatenportefeuille tussen 2009 en 2010 op van 4,6 miljard euro naar 10 miljard euro"

Met luxe zware hefboom en die 89k units als onderpand....lekker hoor!

Tegen de markt in op aangeven van de lokale directeur...het had ook goed kunnen gaan! en dan was ie "Het Mannetje".
andre68
1
Vestia doet momenteel een groot gedeelte van haar uitgemolken huurwoningen in de verkoop. Hier in Delft hele begin jaren 70 wijken (=dozenvouwers-architectuur).
Daarvan loopt de verkoop om bekende redenen ook wat minder lekker.

Uitgeleefd door huurders. Hoogstens het hoogst noodzakelijke onderhoud. Uitbesteed aan een lokaal uitgeknepen aannemer. Onderhoud? Nee alléén noodreparaties en cosmetisch lapwerk.

Hamer, zaag schroevendraaier en spijkers en schroeven? Welnéé al jaren niet meer gebruikt, kit en purschuim! Alles is aan elkaar gepurd.

Vestia, nog een voorbeeld van geprivatiseerd gemeenschapskapitaal waarbij de ambtenaar opeens de succesvolle ondernemer mocht gaan uithangen. (=Direkteurs-salarissen omhoog en rentmeesterschap/onderhoud omlaag).

Met het verschil werd blijkbaar gespeculeerd............

Privatisering? Krijg de *****!

[Modbreak IEX: Aangepast.]
aandeeltje!
4
Op de valreep van de maand maar weer wat afgelost, 1x de jaarrente. Moet toch elk kwartaal kunnen. Dan heb ik aan het eind weer 5x de rente van 1 jaar betaald. Datgene wt ik aan rente moet betalen zakt gestaag. Tip: kijk daar niet naar, want het gaat niet snel omlaag. De hoofdsom is in de regel zo'n 20x de jaarrente. Als je 5.000 aflost scheelt dat netto nog geen 15 euro per maand, dat lijkt allemaal niets, maar is natuurlijk wel elke maand weer tot je dood.
Jaja aflossen is een lang traject. Mijn resthypotheek is dan welliswaar aflossingsvrij, dat geeft grote flexibiliteit, maar overschotten los ik braaf af. Enige manier om eraf te komen! Stug volhouden.
andre68
1
quote:

aandeeltje! schreef op 30 januari 2012 22:10:

Op de valreep van de maand maar weer wat afgelost, 1x de jaarrente. Moet toch elk kwartaal kunnen. Dan heb ik aan het eind weer 5x de rente van 1 jaar betaald. Datgene wt ik aan rente moet betalen zakt gestaag. Tip: kijk daar niet naar, want het gaat niet snel omlaag. De hoofdsom is in de regel zo'n 20x de jaarrente. Als je 5.000 aflost scheelt dat netto nog geen 15 euro per maand, dat lijkt allemaal niets, maar is natuurlijk wel elke maand weer tot je dood.
Jaja aflossen is een lang traject. Mijn resthypotheek is dan welliswaar aflossingsvrij, dat geeft grote flexibiliteit, maar overschotten los ik braaf af. Enige manier om eraf te komen! Stug volhouden.
Pas als je daadwerkelijk gaat aflossen besef je pas dat het toch wel een berg geld is wat je geleend heb.........en i.d.d. hoe tergend langzaam je maandelijkse last zakt. Zodoende ben ik toch blij dat ik destijds niet maximaal geleend hebt (wat de banken tot 2008 wilden), maar dat ik niet al te veel "boven mijn stand" gekocht heb. Zo gauw mogelijk "slaaf-af" zijn van die k*t bank.

deflationist
0
quote:

aandeeltje! schreef op 30 januari 2012 22:10:

Op de valreep van de maand maar weer wat afgelost, 1x de jaarrente. Moet toch elk kwartaal kunnen. Dan heb ik aan het eind weer 5x de rente van 1 jaar betaald. Datgene wt ik aan rente moet betalen zakt gestaag. Tip: kijk daar niet naar, want het gaat niet snel omlaag. De hoofdsom is in de regel zo'n 20x de jaarrente. Als je 5.000 aflost scheelt dat netto nog geen 15 euro per maand, dat lijkt allemaal niets, maar is natuurlijk wel elke maand weer tot je dood.
Jaja aflossen is een lang traject. Mijn resthypotheek is dan welliswaar aflossingsvrij, dat geeft grote flexibiliteit, maar overschotten los ik braaf af. Enige manier om eraf te komen! Stug volhouden.
Heel goed complimenten. Zo hoort het ook gewoon. Als je iets koopt dan moet je afbetalen. Daar kunnen al die mooi weer spelers die alleen maar lenen, lenen en nog eens lenen wat van leren. Het is een mentaliteitsprobleem.
[verwijderd]
0
eerder een mode-verschijnsel. Ik heb voor de helft een annuïteiten- en voor de andere helft een aflossingsvrije hypotheek, met daarnaast een verpande beleggingsrekening onder eigen beheer, en ik zie geen reden extra af te lossen.
[verwijderd]
0
Beste mensen, ik heb de volgende vraag

Mijn rentevastperiode loopt okt 2012 af, hierna moet er uiteraard een nieuwe rentevastperiode worden overeengekomen. De situatie is echter veranderd en wel dat mijn inkomsten aanzienlijk lager zijn geworden, bij mijn partner is er niets veranderd. Shoppen bij andere hypotheekverstrekkers is niet mogelijk gezien de huidige inkomsten en de hoogte van de hypotheek. Wij hebben wel voldoende spaargeld dus het zal geen problemen geven om de hyp. lening te blijven betalen echter inkomen is dus wel aanzienlijk gedaald. Ben dus wel genoodzaakt om bij de huidige hypotheekverstrekker te blijven. Om een "aantrekkelijke" rente te krijgen moet ik dus een beetje bluffen, "anders ga ik naar een goedkopere hyp. verstrekker" e.d. Heeft iemand een goed advies? Volgens mij vindt er in ieder geval geen nieuwe inkomenscheck plaats aangezien het om een bestaande hyp. lening gaat en ik altijd netjes betaal. Bij voorbaat hartelijk dank!!
eigenwijs
0
quote:

eugene63 schreef op 30 januari 2012 22:58:

Beste mensen, ik heb de volgende vraag

Mijn rentevastperiode loopt okt 2012 af, hierna moet er uiteraard een nieuwe rentevastperiode worden overeengekomen. De situatie is echter veranderd en wel dat mijn inkomsten aanzienlijk lager zijn geworden, bij mijn partner is er niets veranderd. Shoppen bij andere hypotheekverstrekkers is niet mogelijk gezien de huidige inkomsten en de hoogte van de hypotheek. Wij hebben wel voldoende spaargeld dus het zal geen problemen geven om de hyp. lening te blijven betalen echter inkomen is dus wel aanzienlijk gedaald. Ben dus wel genoodzaakt om bij de huidige hypotheekverstrekker te blijven. Om een "aantrekkelijke" rente te krijgen moet ik dus een beetje bluffen, "anders ga ik naar een goedkopere hyp. verstrekker" e.d. Heeft iemand een goed advies? Volgens mij vindt er in ieder geval geen nieuwe inkomenscheck plaats aangezien het om een bestaande hyp. lening gaat en ik altijd netjes betaal. Bij voorbaat hartelijk dank!!
Er vindt inderdaad geen nieuwe check plaats. Ligt eraan bij welke bank je bent, bij de rababank kan je onderhandelen.
[verwijderd]
0
"nou, dan gaat u toch lekker naar een andere bank". banken zitten niet te springen om leningen te verstrekken/verlengen.
[verwijderd]
0
Eigenwijs bedankt voor je reaktie.

Qua inkomen zullen we niet terecht kunnen bij een andere hyp. verstrekker (verhouding hoogte hypotheek en inkomsten) gelukkig hebben we wel spaargeld. Dus denk niet dat we kunnen onderhandelen bij een andere hyp. verstrekker.
[verwijderd]
0
quote:

eugene63 schreef op 30 januari 2012 22:58:

Beste mensen, ik heb de volgende vraag

Mijn rentevastperiode loopt okt 2012 af, hierna moet er uiteraard een nieuwe rentevastperiode worden overeengekomen. De situatie is echter veranderd en wel dat mijn inkomsten aanzienlijk lager zijn geworden, bij mijn partner is er niets veranderd. Shoppen bij andere hypotheekverstrekkers is niet mogelijk gezien de huidige inkomsten en de hoogte van de hypotheek. Wij hebben wel voldoende spaargeld dus het zal geen problemen geven om de hyp. lening te blijven betalen echter inkomen is dus wel aanzienlijk gedaald. Ben dus wel genoodzaakt om bij de huidige hypotheekverstrekker te blijven. Om een "aantrekkelijke" rente te krijgen moet ik dus een beetje bluffen, "anders ga ik naar een goedkopere hyp. verstrekker" e.d. Heeft iemand een goed advies? Volgens mij vindt er in ieder geval geen nieuwe inkomenscheck plaats aangezien het om een bestaande hyp. lening gaat en ik altijd netjes betaal. Bij voorbaat hartelijk dank!!
zorg voor meer inkomen ipv je spaargeld opsouperen!..
eigenwijs
0
quote:

eugene63 schreef op 30 januari 2012 23:13:

Eigenwijs bedankt voor je reaktie.

Qua inkomen zullen we niet terecht kunnen bij een andere hyp. verstrekker (verhouding hoogte hypotheek en inkomsten) gelukkig hebben we wel spaargeld. Dus denk niet dat we kunnen onderhandelen bij een andere hyp. verstrekker.
Nee, dat denk ik ook niet ,maar bij de rabobank (als je die hebt) kon ik een jaar geleden wel onderhandelen over de rente. Bij mijn eigen bank bedoel ik hiermee.
Misschien kan dat ook bij jouw bank . Als je alle verzekeringen ook bij hun laat lopen, ook je betalingspakket bij hun afneemt zijn ze geneigd je rentekorting te geven. Ook als je aflost en onder een bepaalde norm komt kan je rentekorting krijgen. succes.
[verwijderd]
0
als ik de krantenberichten mag geloven, zijn de banken erg bang voor gedwongen verkopen, dus misschien is het een idee je situatie zo slecht mogelijk voor te stellen, en aan te dringen op een betaalbare rente. Dat is voor iedereen het beste lijkt me.
[verwijderd]
0
Bard, je kunt jezelf op deze manier mischien ook in een slechte positie plaatsen, ze kunnen je gaan zien als evt. wanbetaler/probleemgeval (denk ik)
@iPlof
1
quote:

andre68 schreef op 30 januari 2012 20:10:

Vestia, nog een voorbeeld van geprivatiseerd gemeenschapskapitaal waarbij de ambtenaar opeens de succesvolle ondernemer mocht gaan uithangen. (=Direkteurs-salarissen omhoog en rentmeesterschap/onderhoud omlaag).

Met het verschil werd blijkbaar gespeculeerd............

Privatisering? Krijg de ******!
Ach ja en dit is nog een rentedingetje.

Wat veel erger is dat corporaties én gemeentes massaal nog in staat van ontkenning zijn als het gaat om projectontwikkeling en grondwaardering.

Vele en vele miljarden moeten er nog afgeboekt worden. Zie ook onlangs Apeldoorn nog 200 miljoen. Gewend waren ze dat de slaafse burger met slaapzakken voor de deur van de makelaar lag om dertienineendozijn eenheidworst voor recordprijzen af te nemen.

De Vinex is uit, de economie draait wat minder lekker, de banken draaien de kraan beetje dicht en al die 'mooie' slaapwijken waar verwende ambtenaartjes van droomden zijn onverkoopbaar. Maar ja ze hadden nou net ervan gedroomd om wat gemiste winsten goed te gaan maken de komende jaren.. En het gebeurt van de randstad tot Delfzijl..
eigenwijs
0
quote:

eugene63 schreef op 30 januari 2012 23:29:

Bard, je kunt jezelf op deze manier mischien ook in een slechte positie plaatsen, ze kunnen je gaan zien als evt. wanbetaler/probleemgeval (denk ik)
Ja, die kans loop je wel .Ik zou dat niet te gauw gaan zeggen.
40.341 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront