Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PIIGS-besmettingsgevaar

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Julian247 10 januari 2012 21:08
    Onderschat niet de kracht van de Europese bankensector. Natuurlijk moeten ze een bak afschrijven op iig Grieks papier maar: van de ECB krijgen zij bijna ongelimiteerd speelgeld tegen 1 procent en daar kunnen ze heel aardige rendementjes mee maken. De strategie van Draghi is de volgende:
    Ik ga geen geld printen maar doe het stiekum toch. Dit gaat dan via de commerciele banken die dus karrevrachten met geld kunnen verdienen aan dit leen-en uitleenspel. De clou zit hem hierin dat de Europese regeringen ervoor zorgen dat de crisis zo lang mogelijk wordt uitgerekt zodat er tijd, tijd en tijd is voor de banken om een dikke speklaag aan te leggen.
    Het geweeklaag van Alexander is inderdaad erg 2011, de optimisten van deze wereld zijn druk bezig e.e.a. recht te breien en ik adviseer een ieder dan ook niet te lang op het verkeerde paard te wedden.
  2. gurtx 11 januari 2012 10:05
    @Alexander: ik ben het wederom met je eens.
    De timing is echter lastig als altijd. Eerst even de haussiers laten uitrazen, en het gedrukte geld dat wel in de markt wordt gestoken zijn werk laten doen. Als dan in 1 a 2 maanden de PIIGS problemen weer op de voorgrond komen is het tijd om te shorten.
    En die Grieken, ach wat bende - ze hebben zelf al hun centen in Zwitserland en Malta staan en de ECB leent ze weer geld. En als de boel ploft kopen ze hun eigen land terug voor een appel en een olijf. Een klassiek Grieks drama.
  3. forum rang 5 theo1 11 januari 2012 10:22
    quote:

    jhrich schreef op 10 januari 2012 18:25:

    Zou het geen idee zijn een reset uit te voeren: van alle Eurolanden de staatsschuld terug te brengen naar 60% met gecreerd geld van de ECB. Zoals het nu gaat komen we er nooit uit. We beginnen dat opnieuw met een gesaneerde Eurozone.Daarna invoering van een fiscale unie met Eurobonds.
    Dat zou betekenen dat de ECB alle schulden boven de 60% per land opkoopt en afschrijft. Nu wil de ECB al niet meedoen aan de afschrijving op Griekse schuld. Lijkt me al antwoord genoeg.

    Tussen twee haakjes, ik vind het onbegrijpelijk dat van de banken wordt gevraagd om "vrijwillig" 50% af te schrijven en dat dan de ECB niet meedoet. Terwijl de ECB veruit de grootste obligatiehouder is. Als jrxs4all gelijk heeft en het zo gemakkelijk is voor de ECB om geld bij te drukken, dan zou het afschrijven van die obligaties een no-brainer zijn. Opkopen en doorscheuren, zo los je dat schuldenprobleem op! Tenzij dat niet gaat natuurlijk en kennelijk gaat het niet anders zou het wel gebeuren.

    Bovendien lost dit het echte probleem niet op. Duitsland blijft een exportjunk, Zuid-Europa blijft een concurrentieprobleem houden, de euro blijft een rigide systeem zonder effectieve sancties op wangedrag. Dus er worden gewoon nieuwe schulden opgebouwd en een x-aantal jaren later komt het probleem op volle kracht terug. De Duitsers doen nu wel heel zelfvoldaan en roepen dat iedereen moet worden als zij, maar dat kan natuurlijk niet. Duitsland leeft van export en zolang de wereld niet kan exporteren naar Mars, is dat model niet copieerbaar. De één zijn export is de ander zijn import, dus een economie die eenzijdig is gebaseerd op export is eigenlijk parasitair. Zuid-Europa daarentegen moet echt wat doen aan zijn concurrentiepositie maar daar komen ze nu helemaal niet aan toe omdat de troika alleen geïnteresseerd is in hakken om snel geld te besparen.
  4. forum rang 4 s.lin 31 december 2012 16:07
    Complex Systems Institute: PIIGS landen tussen 2013 en 2016 bankroet
    Als er niet drastisch wordt ingegrepen gaan eerst Griekenland en Portugal (maart 2013) en vervolgens ook Ierland (arpil 2014), Spanje (mei 2014) en Italië (juli 2016) bankroet.

    Het Britse Complex System Institute dat correct het uitbreken van de Arabische Lente voorspelde (zie vorig artikel) heeft in september 2012 in een andere analyse de verwachting uitgesproken dat alle zogenaamde PIGGS landen -Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje- zonder drastische maatregelen tussen 2013 en 2016 bankroet zullen gaan. Dat betekent ongetwijfeld dat 'geverlanden' Duitsland en Nederland opnieuw vele miljarden kwijt zullen zijn aan het in stand houden van de eurozone.

    xandernieuws.punt.nl/
31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links