Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meester Corné en de buy-sellratio

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 november 2011 13:24
    "Deze buy-sellindicator geeft goed aan dat als de meeste mensen aan de ene kant staat, de mooiste kansen meestal aan de andere kant zijn. En voor wat dat betreft zijn analisten ook gewoon mensen, met wel veel verstand van bedrijven, dat wel."

    Maar blijkbaar te weinig verstand om een bedrijf te managen. (;-)
  2. harrysnel 4 november 2011 14:15
    Samenvattend: analisten hebben veel kennis van bedrijven maar hun beleggingsoordeel is een ander verhaal. Misschien een goed plan om dan geen adviezen en koersdoelen meer te geven maar te volstaan met een cijfermatige beschrijving van de afgelopen periode van een bedrijf? Beter noemen we ze dan geen analist meer maar wanna-be boekhouders, pseudo-boekhouders of bedrijfstroubadours. Leuke grafiekjes maken over tijden die zijn geweest. Verbanden tussen kw en dividend. De beste maanden om te beleggen tijdens het interbellum; het verband tussen koersen en de temperatuur in midden-nederland etc. Het maakt mij niet uit wat zolang er maar geen voorspellingen over toekomstige koersen worden gedaan. Dat ze hard hun best doen vind ik irrelevant. Ik kan nog zoveel kennis hebben van de menselijke hersenen maar dat maakt mij nog geen hersenchirurg. Zelfs niet als ik heel hard mijn best doe..

    mvgr harrie
  3. forum rang 6 marique 4 november 2011 15:17
    quote:

    harrysnel schreef op 4 november 2011 14:15:

    Samenvattend: analisten hebben veel kennis van bedrijven maar hun beleggingsoordeel is een ander verhaal. Misschien een goed plan om dan geen adviezen en koersdoelen meer te geven maar te volstaan met een cijfermatige beschrijving van de afgelopen periode van een bedrijf? Beter noemen we ze dan geen analist meer maar wanna-be boekhouders, pseudo-boekhouders of bedrijfstroubadours.
    Nee, juist wél analist noemen. Ze analiseren toch als ze cijfers e.d. hapklaar voor hun lezers/toehoorders zetten?

    De fout die analisten maken is het uitspreken van verwachtingen. Dat schept verwarring doordat hun lezers/toehoorders die verwachting 'vertalen' als voorspelling.

    En de fout die sommige beleggers maken is dat zij hun keuzes baseren op de analyse/verwachting van analisten. Pakt de keuze goed uit, dan kloppen ze zichzelf op de borst vanwege hun geweldige vooruitziende blik. Pakt de keuze fout uit, dan heeft de analist het gedaan.
  4. forum rang 5 theo1 4 november 2011 16:28
    @marique: helemaal mee eens. Veel gemakzuchtige beleggers willen helemaal geen analyse, die willen alleen horen of ze moeten kopen of verkopen. En als dat dan niet binnen een week uitkomt, dan is het de schuld van de analist.

    In een ideale wereld zouden analisten alleen maar analyses maken en geen buy/hold/sell of koersdoel melden. Dat is de beslissing die de belegger zelf moet nemen, de analyse kan daarbij helpen. Maar daar is in de echte wereld kennelijk geen vraag naar omdat de mensen nu eenmaal gemakzuchtig zijn en het zich graag laten voorkauwen ipv zelf hun huiswerk te maken.
  5. forum rang 6 marique 5 november 2011 11:42
    quote:

    fredenjen schreef op 5 november 2011:

    1) en dan denk je dat een bedrijf mooie cijfers gaat laten zien.
    op basis daarvan koop je het aandeel.
    2) alles goed gezien, is de verwachting vd analisten weer net niet gehaald en wordt jouw aankoop afgestraft
    1) Linke soep als je koopt op "denk je dat". Zeker weten bestaat natuurlijk niet, maar kopen/verkopen kun je beter doen op basis van recent gepubliceerde bedrijfscijfers. Dus nooit kort vóór, maar altijd kort ná de kwartaalcijfers kopen/verkopen.
    2) Zoals eerder gezegd, kijk niet naar de verwachtingsflauwekul van analisten. Die weten echt niet meer dan een dhz-belegger die een beetje huiswerk doet.
  6. forum rang 4 tmaster 7 november 2011 08:10
    Beste corne.

    Er is geen beroep zo makkelijk als dat van analist. Want laten we wel wezen het kan met de beurs en aandelen eigenlijk maar twee kanten op!

    De analist heeft dus in feite al een 50% kans dat hij / zij aan de juiste zijde zit. Kom op, hoe moeilijk is dat?
    En daarbij komt dat er te veel analisten zijn. Zet er 10 in één kamer en je krijgt tien meningen te horen. Wat heeft de belegger hier nou aan?

    Analisten lopen altijd achter de feiten aan. Ze geven een bedrijf een verkoopadvies als deze al 30% gedaald is of vice versa.
    Hoe vaak kom ik wel niet een advies tegen van een analist die zegt het aandeel te verkopen terwijl deze van 30 euro naar 10 euro is gezakt en er vervolgens doodleuk een koersdoel aan plakt van 15 euro..

    Analisten die een 3 maanden geleden een koersdoel afgeven van 60 euro terwijl het bedrijf op 50 staat, vervolgens klapt de koers door emotionele beleggers naar 20 en de analist is er als de kippe bij om zijn mening bij te stellen naar 25 euro.. Ja want laten we nou eerlijk zijn, als de koers op 20 euro staat sla je natuurlijk wel een flater met je 60 euro koersadvies!! Monsterd na de maaltijd adviezen zijn het!

    Nee ik heb weinig respect voor ze. Alleen al door het feit, dat ze ongestraft allerlei meningen kunnen verkondigen zonder daarbij verantwoordelijk te hoeven zijn. Zat ik fout? Boeie, hier is mijn volgende advies.....

13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links