Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

De boeiende wereld van heksen en katten: 3e bedrijf.

777 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 35 36 37 38 39 » | Laatste
[verwijderd]
3
quote:

katzenkop schreef op 9 september 2011 12:22:

|\ ...../|
( * o *)
-=(~) =--

P.S. Ik zie nu pas wat Joerie geschreven heeft. Dit is toch bijna niet te vatten. Ben je soms in de DD een beetje kritisch geweest? Dan zou ik daar maar naar de oorzaak zoeken.
Het doet mij denken aan wat Anoniem23 overkomen is (zie pag. 1 van dit draadje). Die zag zich ook ineens zonder opgave van redenen geblokkeerd.
Ik vind dat IEX maar eens opening van zaken moet geven over wat er werkelijk aan de hand is. Zo niet dan kun je moeilijk anders dan concluderen dat er een soort geheime politie aan het werk is die zonder enige vorm van "proces" posters elimineert.
Als dat zo is dan wordt het inderdaad tijd om IEX links te laten liggen.

Sinds vorig week worden er om het minste of geringste scheet bannen uitgedeeld? Er is iemand bezig hier om de zaak grondig op te schonen?

Mogelijk heb ik a.s maandag ook een ban te pakken!Je ziet op veel andere sites veel instroom van ex IEX leden.De DD KK pruts posters blijven hier over.

Had wat entry's afgegeven en men valt je meteen aan omdat je een grapje post.Een jonge kerel van 16 jr gisteravond even plaagde.Je goed bedoelde in/uit stap adviezen laat men links liggen.Hieruit kan je allerlei afleiden.

Groet
handyman6
0
Maak je toch niet zo druk ,Kat...je neemt het veels te serieus;lach me suf om al dat gedoe...de porto's daar draait het om ,schreef je toch en ook dat je zelfs geen huis,tuin en keukenbijdragen meer hierro zou leveren,want ab's konden je ook niet schelen..helemaal mee eens,want het maakt me de pis niet lauw hoor..grh6
ps..schreef al eerder dat de mod. iedereen zo bij de ballen heeft ,maar daar werd nooit op in gegaan,want kunnen blijven posten,hierro, is heilig...ik maak me niet meer druk hoor...pfoeh.
Echt tijd dat dat gezeur over de mod. nu es ophoudt...ben het aardig zat ,intussen!
[verwijderd]
0
quote:

katzenkop schreef op 9 september 2011 12:22:

[...]

Totdat de belastingdienst er een vinger achterkreeg, al dan niet getipt door een middenstander die met lede ogen zag dat zijn nering terugliep. Er kwamen enkele naheffingsaanslagen en ook de Sociale Diensten gingen bij uitkeringsgerechtigden informeren in welke mate zij van deze handel geprofiteerd hadden.
Op de keper beschouwd is dat natuurlijk terecht.

|\ ...../|
( * o *)
-=(~) =--

PAls dat zo is dan wordt het inderdaad tijd om IEX links te laten liggen.

Ik begrijp de belastingdienst en de Sociale Diensten ook wel. Toch is het jammer. In tijden van economische teruggang blijft het vermogen tot het verrichten van arbeid benut en blijft het welzijnsniveau redelijk op peil. En de overheid staat dat in de weg. Klopt iets niet. Toch maar anarchist worden? Maar eens bij pcrs7 te rade gaan.

Groet vanuit het Trollenland
ffff
3
Zoals ik al in mijn eerste posting na de opmerking van Joeri schreef, kon je de lawine van afwijzingen verwachten. Dat mensen zwartwerk afwijzen is hun goed recht, maar doe dat graag in wat beschaafde bewoordingen.

40 jaar geleden schreef Prof Heertje in Nederland al uitvoerig over zwartwerk in Nederland. In al die 40 jaar die daarna volgden is mij steeds weer opgevallen dat het onderwerp zowel een enorm taboe-onderwerp is ( hoogstwaarschijnlijk uit angst) en een gigantisch huichel-onderwerp is.

Iedereen die ook maar een beetje in het volle leven staat ziet rondom zich heen zwartwerk. Nu moet je zo'n onderwerp natuurlijk wel bespreekbaar kunnen maken zonder verrot gescholden of nog erger bedreigd te worden, want dan haken mensen ( terecht) af.

Huichelachtig vind ik het net te doen alsof het niet overal bestaat. Of de redelijk bekende werkwijze die Katzenkop uitvoerig beschrijft, een moderne variant uiteraard is van zwartwerk. Zie haar posting. Want of je voor in het zwart haar knippen nu een tegoedbon krijgt, wat punten van de ruilclub, of onmiddellijk afrekent. Er gaat niets naar de fiscus.

Elbwee gaf ook al aan dat er mogelijk een soort van protest van heel veel mensen achter steekt. Wat de motivering ook moge zijn: Huichelen helpt niet, vervloeken nog veel minder. Eerder, zoals Prof Heertje, al meer dan veertig jaar geleden zijn omvangrijke studie publiceerde; Waarom bestaat het toch zo uitgebreid en in ongelooflijk veel varianten.

Wie de moeite neemt de grote nationale enquete over de huizenprijzen in België vorige week ( !!!!) in Netto Tijd gepubliceerd wrijft zich de ogen uit dat nog een flink percentage van alle huizenaankopen voor een kleiner tot groter gedeelte in het zwart in België wordt afgewikkeld. Ik was daar ook verbaasd over omdat er zo'n heksenjacht op zwart geld gemaakt wordt en omdat de enquete toch link is om dat aan te geven. Maar onverbloemd wordt dat gewoon toegegeven. Een flink gedeelte van de bevolking gaat daar gewoon mee door.

De reactie van Handyman verbaasde mij in zoverre, dat het niet nodig is de rapporteur belachelijk te maken, en dat hij er van mij best een grote afkeer van mag hebben van dat zwartwerk, maar dat hij niet onnozel moet doen: Juist in zijn branche is het zwartwerk het meest uitgebreid, het moest gesofisticeerd. Je kunt geen prijsopgave voor een badkamer, keuken of kelder laten opmaken of de eerste vraag is; Wat doen we wit en wat dioen we zwart? Dat noem ik dan die overbekende huichelarij als je al die bouwvakkers in het weekend bezig zie en op verplichte vrije dagen.... Nogmaals je kunt dat afwijzen, akkoord, maar je moet mij niet vertellen dat het niet op grote schaal gebeurt. Hetzelfde geldt in de veel gecontroleerde horecawereld: Ondanks nu al tientallen jaren durende acties barst het van zwartwerk in de horeca en in de schoonmaakbedrijven.

En tenslotte: Ik gaf al wat voorbeelden: Geen enkele beroepsgroep, geen enkel is er vrij van. (!!!!!) Dat is wat ik dan huichelarij noem en de diepe angst erover te durven praten. Ook ambtenaren, zelfs politie-agenten kunnen bijklussen. Hebben een zwarte poetsvrouw/ werkster . Zelfs belastingambtenaren kunnen meehelpen belastingpapieren netjes in te vullen, uiteraard wel tegen een kleine vergoeding. Kortom: jullie mogen wat mij betreft dat allemaal best afwijzen, maar je moet je kop niet in het zand steken en denken dat het niet overal gebeurt. Dat vind ik die grote huichelarij. En als een flink percentage van de bevolking zijn huis gedeeltelijk zwart verkoopt en koopt, dan moet er toch heel wat zwart circuleren.....

Dat die mensen allemaal naar de hel gaan, dat is duidelijk. Misschien dat die posters hopen dat men het daarom wellicht zal laten. Heerlijk zoveel naïviteit, maar nu eens aan je vader, je broer, je zus eens heel eerlijk vragen....

Peter
[verwijderd]
3
Dank je Kat

Nu echt de laatste keer dan. Zelf denk ik dat IEX pas aangemelde leden snel screent en daarna afvoert als ze te lastig zijn. De gegevens in het profiel ten behoeve van mogelijke adverteerders zijn dan immers binnen. De met alle respect oudere leden krijgen wellicht wat meer ruimte, er moet tenslotte iets overblijven.

Inderdaad ben ik in de DD af en toe onaardig geweest tegen de grote D., maar persoonlijk vind ik dat ik nooit over een grens ben gegaan.

In alle eerlijkheid snap ik niet dat D. of IEX iedere vorm van niet beurs gerelateerde berichten en zeker ( soms ook slechte) humor wil uitbannen. Zonder enige persoonlijke noot blijft er toch helemaal niets over, dus wat motiveert dan zo iemand?

Gewoon doorgaan en laat ze…….
[verwijderd]
3
quote:

ffff schreef op 9 september 2011 13:13:

Zoals ik al in mijn eerste posting na de opmerking van Joeri schreef, kon je de lawine van afwijzingen verwachten. Dat mensen zwartwerk afwijzen is hun goed recht, maar doe dat graag in wat beschaafde bewoordingen.

40 jaar geleden schreef Prof Heertje ...
Peter
de meeste dingen in het leven kunnen verklaard worden door vraag en aanbod.

Als men dit evenwicht bewust verstoort, bv. door arbeid kunstmatig heel duur te maken (het verschil tussen wat de arbeidgever betaalt en wat de werknemer krijgt, is wellicht in geen enkel land op aarde groter dan in België), is het volstrekt normaal dat er een nieuw marktevenwicht onstaat.

Dit resulteert automatisch in zowel een parallel circuit als een veel hogere werkloosheidsgraad.

Dat het algemeen belang en de totale welvaart hieronder lijdt, hoeft geen betoog.

Doch wie het zwartwerk hiervoor verantwoordelijk houdt, verwart oorzaak en gevolg.

[verwijderd]
3
Fraudeurs weten altijd wel redenen te vinden waarom het gerechtvaardigd is wat zij doen.

Groet.
[verwijderd]
4
quote:

Hirsch schreef op 9 september 2011 13:56:

Fraudeurs weten altijd wel redenen te vinden waarom het gerechtvaardigd is wat zij doen.
Groet.
Hirsch:
Bedoel je soms Peter (ffff) hiermee?

Dan moet je wel onderscheid maken tussen frauderen = belasting ontduiken enerzijds en belasting besparen of ontwijken anderzijds. Dit laatste is namelijk volledig legaal, wat jij er zelf ook van vindt. Hele scharen belastingadviseurs verdienen er (legaal) hun brood mee.
Zelfs het als particulier gebruik maken van een (nederlandse) zwartwerker is geen strafbaar feit, als het maar voor minder dan drie dagen per week is. Anders is er een werkgever-werknemer verhouding met alle consequenties van dien. Je bent er niet verantwoordelijk voor hoe de incidentele klusser zijn belastingaangifte invult. Hijzelf natuurlijk wel. Een illegaal aan het werk zetten mag trouwens ook niet door particulieren.

Belasting ontduiken = frauderen betekent doorgaans valse opgaven aan de fiscus doen door feiten of uitgaven te verzinnen of vermogen of inkomsten te verzwijgen.
Belasting ontwijken of besparen betekent dat je gebruik maakt van mogelijkheden die de belastingwet zelf biedt (b.v. groene beleggingen die vrijgesteld zijn in box 3), of het verhuizen naar het buitenland als dat fiscaal gezien voordeliger uitpakt.
Ook als je zelf geen kans ziet om gebruik te maken van fiscaal voordelige constructies is dat nog geen reden om iedereen die dat wél kan en doet voor fraudeur uit te kafferen.
Ik weet ook wel dat er mensen zijn die ook het ontwijken van belastingen immoreel vinden, getuige de algemene woede over de belastingconstructies van sommige leden van het koninklijk huis. Deze mensen zien zichzelf als de enige fatsoenlijke lieden omgeven door allemaal profiteurs en oplichters. Maar als ze hun kans schoon zien....
Hier zit ook een heel stuk hypocrisie bij.
Strikt genomen moet je dan ook niet met vakantie naar het buitenland gaan, want dan mist de nederlandse schatkist de BTW over de dingen die je daar koopt of consumeert.

Niemand is gehouden om méér belasting te betalen dan de wet verplicht stelt. Weet jij veel wat de zogenaamde profiteurs aan goede doelen geven? Het zou namelijk ook best zo kunnen zijn dat zij liever voor een deel zelf uitmaken wat er met hun zuurverdiende geld gebeurt, en dat ook zonder de "gemeenschap" te schaden.

|\ ...../|
( * o *)
-=(~) =--

Nog even wat weetjes over zwart werk in NL en België:
Uit schattingen van enkele jaren geleden blijkt zo'n 13.8 procent van alles wat Nederlanders met elkaar verdienen (het bruto binnenlands product (bbp), zo'n 500 miljard euro in totaal) wordt verdiend met zwartwerk. Fulltime zwartwerken komt veel minder voor, het CBS schat dit op maar 1 procent van het bbp.

'Zwartwerk smeermiddel voor economie'
Piet Renooy, als econoom verbonden aan adviesbureau Regioplan en onderzoeker van de zwarte economie in Nederland, twijfelt aan de zin van allerhande overheidsmaatregelen om zwartwerkers aan te pakken. Hij pleit voor een gedoogbeleid voor zwartwerk, ,,mits het niet de spuigaten uitloopt." ,,Je kunt natuurlijk niet alle vormen van zwartwerk legaliseren, dan is het hek van de dam. Maar zwartwerk is wel een smeermiddel van de economie, het houdt onze maatschappij draaiende. Het feit dat je een 'zwarte' schoonmaakster thuis hebt, zorgt ervoor dat je meer tijd op je werk kunt doorbrengen. En die werkster kan haar zwart verdiende geld weer uitgeven op de markt." Renooy legt de grens bij gevaarlijk werk, en zwartwerk door illegalen. ,,In veel sectoren wordt door de overheid hard gecontroleerd, en dat blijft natuurlijk een goede zaak."

Dienstencheque voor 'mannetjes'
"Om het zwartwerken aan banden te leggen, gaan er veel stemmen op om in Nederland eenzelfde systeem in te voeren als in België: dat van de dienstencheques. Particulieren kunnen een cheque kopen voor een bepaald bedrag, en dat later van de belasting aftrekken. Met die cheques kunnen ze mensen die klusjes doen, uitbetalen. De overheid subsidieert een groot gedeelte, waardoor de werknemer evenveel verdient als wanneer hij zwart zou werken. Maar de overheid draagt wél zorg voor de sociale zekerheid. Tot op heden wordt dit syteem in Nederland echter te kostbaar bevonden."

spitsnet.nl/nieuws.php/4/75456/cci/zw...
[verwijderd]
2
quote:

ffff schreef op 9 september 2011 13:13:

Zoals ik al in mijn eerste posting na de opmerking van Joeri schreef, kon je de lawine van afwijzingen verwachten. Dat mensen zwartwerk afwijzen is hun goed recht, maar doe dat graag in wat beschaafde bewoordingen.

40 jaar geleden schreef Prof Heertje in Nederland al uitvoerig over zwartwerk in Nederland. In al die 40 jaar die daarna volgden is mij steeds weer opgevallen dat het onderwerp zowel een enorm taboe-onderwerp is ( hoogstwaarschijnlijk uit angst) en een gigantisch huichel-onderwerp is.

Iedereen die ook maar een beetje in het volle leven staat ziet rondom zich heen zwartwerk. Nu moet je zo'n onderwerp natuurlijk wel bespreekbaar kunnen maken zonder verrot gescholden of nog erger bedreigd te worden, want dan haken mensen ( terecht) af.

Huichelachtig vind ik het net te doen alsof het niet overal bestaat. Of de redelijk bekende werkwijze die Katzenkop uitvoerig beschrijft, een moderne variant uiteraard is van zwartwerk. Zie haar posting. Want of je voor in het zwart haar knippen nu een tegoedbon krijgt, wat punten van de ruilclub, of onmiddellijk afrekent. Er gaat niets naar de fiscus.

Elbwee gaf ook al aan dat er mogelijk een soort van protest van heel veel mensen achter steekt. Wat de motivering ook moge zijn: Huichelen helpt niet, vervloeken nog veel minder. Eerder, zoals Prof Heertje, al meer dan veertig jaar geleden zijn omvangrijke studie publiceerde; Waarom bestaat het toch zo uitgebreid en in ongelooflijk veel varianten.

Wie de moeite neemt de grote nationale enquete over de huizenprijzen in België vorige week ( !!!!) in Netto Tijd gepubliceerd wrijft zich de ogen uit dat nog een flink percentage van alle huizenaankopen voor een kleiner tot groter gedeelte in het zwart in België wordt afgewikkeld. Ik was daar ook verbaasd over omdat er zo'n heksenjacht op zwart geld gemaakt wordt en omdat de enquete toch link is om dat aan te geven. Maar onverbloemd wordt dat gewoon toegegeven. Een flink gedeelte van de bevolking gaat daar gewoon mee door.

De reactie van Handyman verbaasde mij in zoverre, dat het niet nodig is de rapporteur belachelijk te maken, en dat hij er van mij best een grote afkeer van mag hebben van dat zwartwerk, maar dat hij niet onnozel moet doen: Juist in zijn branche is het zwartwerk het meest uitgebreid, het moest gesofisticeerd. Je kunt geen prijsopgave voor een badkamer, keuken of kelder laten opmaken of de eerste vraag is; Wat doen we wit en wat dioen we zwart? Dat noem ik dan die overbekende huichelarij als je al die bouwvakkers in het weekend bezig zie en op verplichte vrije dagen.... Nogmaals je kunt dat afwijzen, akkoord, maar je moet mij niet vertellen dat het niet op grote schaal gebeurt. Hetzelfde geldt in de veel gecontroleerde horecawereld: Ondanks nu al tientallen jaren durende acties barst het van zwartwerk in de horeca en in de schoonmaakbedrijven.

En tenslotte: Ik gaf al wat voorbeelden: Geen enkele beroepsgroep, geen enkel is er vrij van. (!!!!!) Dat is wat ik dan huichelarij noem en de diepe angst erover te durven praten. Ook ambtenaren, zelfs politie-agenten kunnen bijklussen. Hebben een zwarte poetsvrouw/ werkster . Zelfs belastingambtenaren kunnen meehelpen belastingpapieren netjes in te vullen, uiteraard wel tegen een kleine vergoeding. Kortom: jullie mogen wat mij betreft dat allemaal best afwijzen, maar je moet je kop niet in het zand steken en denken dat het niet overal gebeurt. Dat vind ik die grote huichelarij. En als een flink percentage van de bevolking zijn huis gedeeltelijk zwart verkoopt en koopt, dan moet er toch heel wat zwart circuleren.....

Dat die mensen allemaal naar de hel gaan, dat is duidelijk. Misschien dat die posters hopen dat men het daarom wellicht zal laten. Heerlijk zoveel naïviteit, maar nu eens aan je vader, je broer, je zus eens heel eerlijk vragen....

Peter
Peter, sorry maar ik had je, onterecht blijkt, een heel stuk slimmer ingeschat.
Omdat anderen in de sloot springen, moet jij dat dan ook doen?

Ik wil zwartwerken geen misdaad noemen maar een economisch delict.
Als jij overtredingen van de wet goed wilt praten omdat het jou goed uitkomt, dan moet je dat zelf weten, het gelijk (waar jij zo naar hunkert) krijg je echter nooit aan jouw kant.
Natuurlijk weet iedereen dat er zwartgewerkt wordt, dat is volgens mij niet het punt van discussie.
ffff
1
Zwartkijken is trouwens ook verboden.....

Een open en eerlijke discussie over een heikel onderwerp aangaan is toch even iets anders dan al dat gehuichel dat ik al heel wat jaren om mij heenzie en al die schijttebroeken die omwille van pure angst voor de fiscus er nooit open over willen praten.

Ik had jou dus ook wat slimmer ingeschat. Liever het onderwerp doodzwijgen, je kop in het zand steken en net doen alsof het niet overal bestaat.....

Peter
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef op 9 september 2011 17:15:

Zwartkijken is trouwens ook verboden.....

**Je weet toch niet waar ik naar kijk?

Een open en eerlijke discussie over een heikel onderwerp aangaan is toch even iets anders dan al dat gehuichel dat ik al heel wat jaren om mij heenzie en al die schijttebroeken die omwille van pure angst voor de fiscus er nooit open over willen praten.

**Discussie is goed, zelf doen ist verboten

Ik had jou dus ook wat slimmer ingeschat. Liever het onderwerp doodzwijgen, je kop in het zand steken en net doen alsof het niet overal bestaat.....

**Deze kan je niet meer gebruiken, wordt wellus nietus, zoals gezegd, ik zwijg niets dood; sterker nog, als ik weet wie het doet geef ik ze aan. En nu niet over de oorlog beginnen....

Peter
[verwijderd]
3
Heertje is hier al door ffff ten tonele gevoerd.
De man beweerde - en beweert misschien nog steeds - dat zonder het zwarte circuit de economie op zijn gat ligt.
De 13.8% die hier als zwart werken genoemd wordt moet hoger. Je hebt minstens 20% nodig.

Iedereen die kans ziet belastingafdracht te minimaliseren doet dit, ook de brave hendrikken van dit forum.

Het is niet voor niks dat de totale hypotheekschuld in Nederland giga is.
En dat heel politiek Den Haag aan de dunne raakt bij het vallen van het H woord.
De witter dan witte forumgangers hebben natuurlijk ook lijfrentepolissen afgesloten bij het leven;-) want belastingaftrek en later lager percentage betalen en ze banksparen dat het een aard heeft al is het alleen maar omdat het meer rente oplevert dan een gewone spaarrekening, en et gespaarde bedrag in veel gevallen ook nog aftrekbaar van de belasting is.

Ik kom er rond voor uit. Ik ontwijk en bespaar belastingbetalen zoveel mogelijk.

........._/..(_
......... {.\..\
......... /.;._)
.===’./ . <.===<<<
........ \__.\
........ ....’’

[verwijderd]
0
je bank en/of verzekeraar is er blij mee (die steekt nl. het hele voordeel in z'n zak)...
[verwijderd]
1
quote:

Animal Spirit schreef op 9 september 2011 17:55:

je bank en/of verzekeraar is er blij mee (die steekt nl. het hele voordeel in z'n zak)...
Explain, please.
voda
0
quote:

handyman6 schreef op 9 september 2011 11:03:

[...]Kwestie van af en toe een voorbeeld stellen,zoals ik eerder al schreef:geen enkele poster moet denken dat ie onschendbaar is.. anders kan ik het niet verklaren ..ook Jonas is pleite..grH6
Niet pleite, hij is op valantie.
voda
2
Even wat beursnieuws er tussen door. :-)

WEEKSLOT: AEX blijft kwetsbaar door schuldencrisis eurozone


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Week 36 bracht tot niemands verrassing geen oplossing voor de monetaire onevenwichtigheden en schuldenkwesties in de eurozone, terwijl de markten zich niet alleen daar zorgen over maakten, maar ook over de beperkte groeivooruitzichten voor de economie. Per saldo resteerde voor de AEX een verlies, ondanks een mooi plan van de Amerikaanse president.

Maandag werd een gedecideerd bloedbad. Er was geen paniek, maar een zeer vastbesloten sell-off van aandelen, met name van financials. Die hadden vooral te lijden onder grote claims van de VS tegen achttien banken, waaronder acht Europese, voor het verkopen van $203 miljard aan ondeugdelijke hypotheken aan Freddie Mac & Fannie Mae.

De financiele markten maakten zich aanhoudend zorgen over de monetaire instabiliteit in de eurozone. Vooral de trage besluitvorming zorgde voor grote onzekerheid.

Maandag verloor de AEX 4,2% op een slotnotering van 274,45 punten.

Dinsdag verbeterde het beursklimaat niet, hoewel er in eerste instantie even ruimte leek voor herstel na twee zware beursdagen. Vooral zwaargewichten tilden de AEX omhoog, waarmee de index meer dan 0,5% opliep.

Macrodata uit Duitsland vielen tegen, maar uit de VS kwam in de loop van de middag toch een bemoedigend cijfer uit: de inkoopmanagersindex van de dienstensector over augustus was beter dan verwacht. De markt was mede door de onzekerheden omtrent Griekenland weer in het rood gedoken, maar deze data uit de VS zorgden voor een klein herstel.

De impuls was echter van korte duur, "mede omdat de markt nog steeds in een 'default' van Griekenland gelooft", aldus een vermogensbeheerder dinsdag. En dat terwijl Griekenland voldoende animo ervoer bij een veiling van EUR1,3 miljard aan staatsleningen.

Eerder was al gebleken dat het land nog niet voldeed aan de voorwaarden waarmee het in aanmerking kon komen voor internationale steun, een belangrijke aanzet tot deze onzekerheid. Medio september zouden de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank wellicht weer komen kijken hoe het er dan voorstaat.

De AEX zakte dinsdag op het slot 0,4% op 273,33 punten.

Zwitserland greep dinsdag ondertussen drastisch in om zijn exporteurs te beschermen met een eenzijdig opgelegd maximum voor de wisselkoers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro. De centrale bank zal niet langer tolereren dat de koers van de Europese eenheidsmunt onder ZWF1,20 zakt. De centrale bank zal die bodemkoers "met de grootst mogelijke vastberadenheid" handhaven en is daarvoor bereid "om buitenlandse valuta te kopen in onbeperkte hoeveelheden". De maatregel werkte stevig door op de valutamarkten, terwijl Zwitserland zich en passant opwierp als nieuwe afnemer van eurozone-leningen. Dit nieuwe beleid zorgde direct voor een scherpe daling van de franc.

Woensdag kwam er duidelijkheid over een andere Griekse paragraaf, waarin opgenomen de vraag of Duitse steun aan Griekenland wel of niet legaal zou zijn. De Duitse rechter oordeelde dat dit wel het geval zou zijn. En dat zorgde voor wat opluchting op de beurzen.

De winst die dat opleverde werd aan het eind van de sessie weer ingeleverd, maar de stemming verbeterde toen de Duitse industriele productie harder steeg dan gedacht. Het betrof hier juli, een relatief achterhaald cijfer.

Daar stond dan weer een gedaalde aanvraag van Amerikaanse hypotheken op weekbasis tegenover, een indicator die vrijwel constant onder druk staat.

De AEX trok zich weinig aan van dit cijfer en dikte op het slot 2,8% aan op 281,05 punten.

Premier Mark Rutte sprak woensdag boude taal met het voorstel landen die zich niet aan de Europese begrotingsregels houden, onder curatele te plaatsen of anders uit de eurozone te zetten.

Dit zette de markt natuurlijk niet in vuur en vlam, maar sprak wel boekdelen omtrent de wijze waarop er in 'solide' landen over ongehoorzame landen kan worden gedacht.

Donderdag werd een belangrijke dag voor de financiele markten. De Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) kwamen met hun rentebesluiten. Daarnaast stond er een toespraak van president Ben Bernanke van de Amerikaanse Federal Reserve over de economische vooruitzichten op de agenda en zou president Barack Obama het Congres toespreken over zijn plannen voor banengroei en schuldreductie.

Macrodata gaven blijk van een handelsbalans van de VS over juli die sterker was gedaald dan verwacht. De wekelijkse steunaanvragen stegen licht harder dan verwacht.

In de tussentijd gaf de voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, aan dat de onzekerheden erg groot waren.

De Amerikaanse minister van financien Timothy Geithner gaf donderdag aan dat centrale banken meer kunnen doen om de economie te steunen.

Donderdag sloot de AEX 0,8% hoger op 283,39 punten en toen moesten Bernanke en Obama nog komen.

Bernanke zag geen aanhoudende inflatie, maar gaf ook geen versoepeling van het monetaire beleid aan.

Obama wilde $447 miljard uittrekken voor banengroei. Dat wil hij doen via belastingverlaging, om zo ook de Republikeinen mee te krijgen, en zonder dat het begrotingstekort oploopt.

De Japanse economie is in het tweede kwartaal van 2011 op kwartaalbasis harder gekrompen dan bij een eerdere raming naar voren kwam, bleek vrijdag uit een tweede raming van het Japan Economic & Social Research Institute. In China daalde de inflatie, maar kwam deze over augustus toch hoger uit dan verwacht.

De opening was vrijdag lager, conform verwachting, hoofdzakelijk omdat Wall Street in de aanloop naar de speech van Obama voor het Congres lager sloot. Daarna trad een herstel in, maar dat was van korte duur en weer was Griekenland de spelbreker en weer was hier de angst voor een bankroet van het land de dominante factor.

Daarnaast leek de markt niet onder de indruk te zijn van de plannen van Obama. "Obama had geen slecht verhaal, maar vooralsnog zitten de plannen slechts in de pijplijn en moet er nog over gestemd worden. Daarover zal pas in december duidelijkheid ontstaan", meldde een handelaar.

De AEX sloot vrijdag af met een verlies van 2,6% op 276,10 punten. Op weekbasis bedroeg de daling 3,6%.

Aanstaand weekend wordt een interessant vanwege een vergadering van de G7 in Marseille en de herdenking van de aanslagen in New York van 11 september 2001.


De sterkste stijgers in de AEX en de Midkap van de afgelopen week, (slotstand vandaag vergeleken met vrijdag een week geleden):


ASML +3,7%
ASMI +3,0%
Ahold +2,0%
BinckBank +1,4%
Logica +1,1%

De sterkste dalers in de AEX en de Midkap van de afgelopen week, (slotstand vandaag vergeleken met vrijdag een week geleden):


SNS Reaal -13,8%
ING -13,2%
Heijmans -12,2%
USG People -10,3%
BAM -10,1%

Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; andre.sterk@dowjones.com
[verwijderd]
0
[Modbreak IEX]: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
voda
1
[Modbreak IEX]: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
[verwijderd]
3
[Modbreak IEX]: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
777 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 35 36 37 38 39 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
868,20  +2,85  +0,33%  13:47
 Germany40^ 17.775,90 +0,03%
 BEL 20 3.819,30 +0,65%
 Europe50^ 4.935,62 +0,44%
 US30^ 37.824,57 +0,26%
 Nasd100^ 17.563,16 +0,33%
 US500^ 5.038,25 +0,37%
 Japan225^ 38.061,71 +0,84%
 Gold spot 2.382,15 +0,90%
 EUR/USD 1,0674 +0,03%
 WTI 81,77 -0,54%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,27%
Alfen N.V. +4,51%
JUST EAT TAKE... +4,24%
Air France-KLM +4,07%
B&S Group SA +1,98%

Dalers

Pharming -8,75%
PostNL -6,22%
ASMI -2,59%
Avantium -2,52%
Accsys -1,49%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront