Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

U.S. of AA+

258 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
!@#$!@!
0
quote:

mvliex 1 schreef op 6 augustus 2011 13:17:

[...]

Hieruit bijkt wel hoe 'raar' het is dat de hele financiele wereld zich verplicht heeft verkocht aan de ratings afgegeven door een paar commerciele ratingbureau's.
Het is slechts 1 van de 3, dus wie zegt dat ze erna moeten handelen ? Maar STEl dat, dan natuurlijk geen aandelen of commodities, dat was het gedeelte waar ik gewoon dubbel om lag.

Door gebrek aan alternatieven blijft VS ook na verlies AAA-status de standaard
Bos, J.;Have, G. van der
Samstag 06 August 2011, 00:00
update: Samstag 06 August 2011, 10:42


Barack Obama maakt bekend dat er een akkoord over de verhoging van het schuldenplafond is gesloten.
Reuters
Toch nog verrassend zijn de Verenigde Staten vrijdagavond Amerikaanse tijd hun hoogste kredietstatus van AAA verloren, althans bij beoordelaar S&P's.
Meer over dit onderwerp
China woedend op VS na verlies AAA-rating Verarmingsproces
Daarmee is het belangrijkste anker van de financiële markten losgeslagen. Amerikaanse staatsobligaties gelden namelijk als de wereldwijde maatstaf voor wat risicovrij is. De gevaren van andere beleggingen worden bijna altijd bepaald ten opzichte van Amerikaanse 'treasuries'. Vanwege zijn risicovrije status vormt Amerikaans staatspapier een belangrijke component van veel beleggingsportefeuilles.
Unieke gebeurtenis
Nu de VS hun AAA-status verliezen, is dat een unieke gebeurtenis. Mede daardoor zijn de consequenties ervan moeilijk in te schatten. De belangrijkste schuldenaar ter wereld valt dan niet langer in de categorie van veiligste beleggingen en meest kredietwaardige debiteuren.
Een afwaardering van de VS verandert inhoudelijk niets aan het vermogen van Washington om obligaties af te lossen. Maar als het labeltje AAA wordt vervangen door AA, heeft dat wel grote gevolgen voor de beleggers in het Amerikaanse schuldpapier. Een deel van hen is gebonden aan mandaten (vastomlijnde beleggingsopdrachten van pensioenfondsen of verzekeraars) die hen verplichten deels of geheel in de allerveiligste beleggingen te zitten, in AAA-papier dus.
Einde van risicovrij
Marktcommentatoren buitelen momenteel over elkaar heen om het einde van 'risicovrij' uit te roepen. Maar de gevolgen van die historische gebeurtenis zullen volgens velen beperkt blijven. Want of beleggers het nu leuk vinden of niet, er zijn simpelweg geen alternatieven voor Amerikaans staatspapier.
Ongeveer de helft van alle AAA-staatsobligaties is uitgegeven door de Verenigde Staten. Duitsland en Frankrijk, de nummers twee en drie, nemen respectievelijk 15% en 12% van de markt voor hun rekening. Daarmee zijn ze een stuk kleiner. Bovendien wordt Duits en Frans schuldpapier in euro's uitgegeven. Het vertrouwen in die munt staat ook onder druk. Zelfs bij elkaar opgeteld kunnen de andere AAA-landen niet dezelfde marktdiepte en goede verhandelbaarheid bieden als de VS.
Beleggers gevangen
Beleggers zitten dus gevangen in het Amerikaanse staatspapier. Zo kan het dat een afwaardering van 's werelds belangrijkste financiële grootmacht waarschijnlijk niet tot een aardverschuiving leidt. De aarde kan nergens heen schuiven. Toch zal een deel van de beleggers in 'treasuries' (jargon voor een Amerikaanse staatsobligaties) een overstap maken, verwachten marktkenners.
'Als de VS hun AAA-status verliezen, verwacht ik een korte verkoopgolf', zegt rentestrateeg Padhraic Garvey van ING. Het gaat dan onder meer om institutionele beleggers die verplicht in AAA-papier zitten. Die groep is overigens relatief klein. In de meeste beleggingsmandaten gelden staatsobligaties als één categorie, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen AAA en lager gewaardeerde obligaties.
Bijkopen
Na een afwaardering van de VS zou de kwaliteit van een obligatieportefeuille dalen. Om die weer op te krikken, kan de belegger AAA-papier bijkopen. Maar analisten verwachten dat beleggers liever hun risicovollere obligaties verkopen.
Een deel van die lagekwaliteitbeleggingen zou volgens marktkenners worden ingeruild voor Amerikaanse treasuries. Dat compensatiegedrag zou bizar genoeg een drukkend effect hebben op de rentelasten van de VS.
Willem Buiter
Daar staat tegenover dat het vertrouwen in de Amerikaanse overheid als schuldenaar een gevoelige tik zou krijgen na het verlies van de AAA-status. Hoofdeconoom Willem Buiter van Citigroup verwacht dat de gevolgen daarvan vooral op de langere termijn zichtbaar worden.
In zijn optiek zouden beleggers zich langzaam maar zeker terugtrekken uit Amerikaans staatspapier, wat de rente zou opdrijven. 'Vooral grote beleggers, zoals de houders van omvangrijke valutareserves, zullen neerwaartse druk op de koersen willen beperken', schrijft hij in een recent rapport.
Belangrijker dan zulke marktbewegingen is dat een Amerikaanse afwaardering de illusie van risicovrije beleggingen aan duigen schiet. Decennialang hebben beleggers vastgehouden aan het idee dat de machtige Verenigde Staten nooit failliet kunnen gaan. Amerikaanse obligaties zijn dan de veiligste belegging denkbaar. Nu zullen de VS nog steeds niet snel bankroet gaan, maar het risico op wanbetalingen is niet ondenkbaar. Dat blijkt alleen al uit de moeizame verhoging van het schuldenplafond.
Vluchthaven
Het idee van risicovrije Amerikaanse beleggingen is een uiterst bruikbaar concept. Ten eerste biedt het een standaard om risico's van andere beleggingen tegen af te zetten. Maar het zorgt ook voor een veilige vluchthaven in economisch onzekere tijden. Afwaardering van de VS zou betekenen dat dit superveilige imago van treasuries in ieder geval een deukje zou oplopen.
Dat dwingt beleggers op een andere manier over risico na te denken. Zij zullen moeten erkennen dat hun beleggingswereld wel degelijk gevaren bevat en dat er altijd een vorm van risico bestaat. Het doorprikken van de illusie zal volgens marktkenners een positieve invloed hebben op de stabiliteit van de financiële markten. Want zoals de Britse zakenkrant Financial Times deze week schreef: 'Risicovolle beleggingen veroorzaken geen crises. Dat doen beleggingen die als veilig worden beschouwd.'
Obama
Wat betekent het voor de politiek en dan natuurlijk voor de Amerikaanse Senaat, het Huis van Afgevaardigden en de regering? De Amerikaanse politici en ook president Barack Obama komen in deze nieuwe wereld hard in aanraking met de tucht van de markt. Hun risicovrije aureool wordt ingewisseld voor die van een gewone schuldenaar. Die zekerheid van het financieren van de begrotingstekorten tegen de laagst mogelijke tarieven gaat scheurtjes vertonen.
De alternatieven voor de Amerikaanse schuldenmarkt zijn zoals gemeld schaars. De grote partijen, zoals de Chinese staatsfondsen met hun enorme reserves, kunnen nauwelijks ergens anders naartoe dan naar Amerika, maar ze gaan mogelijk wel een hogere rente eisen.
Bezuinigingen
De Amerikaanse kiezers zien dat de beloftes van hun politici voor meer uitgaves en geen belastingverhogingen niet zonder gevolgen zijn. Ze zullen (moeten) begrijpen dat het geen loterij zonder nieten is.
Aan de andere kant hebben politici het voordeel dat ze kunnen laten zien dat bezuinigen geen masochistische exercitie is. Er is een hogere macht, namelijk de markt, die vindt dat er een einde komt aan de rek van het Amerikaanse begrotingselastiek. Obama krijgt misschien ook wat meer steun voor zijn plannen voor een noodzakelijke belastingverhoging. Het lijkt de juiste oplossing, want nog steeds geldt het credo: de markt heeft altijd gelijk.
mvliex 1
0
quote:

henk38 schreef op 6 augustus 2011 14:51:

Prijs van roze zonnebrillen totaal ingeklapt :)
Mooi toch, dan gaan meer mensen ze kopen! Staat veel vrolijker dan donkere.
Btw, het gaat wel om de glazen waar je doorheen kijkt....
;-)
[verwijderd]
0
dit had veel eerder moeten gebeuren...dat dit tot nu toe niet is gebeurd heeft me altijd verbaasd.
[verwijderd]
0
En Geithner maar bij hoog en laag beweren dat de triple A status niet in het geding is. Allemaal leugenaars.

Amerika bevetigt hiermee haar bananenrepublike status.

Laat ze als eerste de belastingen maar eens verhogen.
[verwijderd]
2
quote:

henk38 schreef op 6 augustus 2011 12:45:

Heel leuk om te zien , dat wat hier op de IEX in het klein
gebeurd exact hetzelfde is als in de wereld in het groot.

Zo zie je dat de mensen die posities hebben op de beurs
eigenlijk al het slechte nieuws proberen goed te praten
en ook alles goed vinden wat de politiek doet waarmee
de beursen omhoog gaan , hoe slecht het ook is op
de lange termijn , het gaat maar om een ding "WINST"
of op zijn minst geen verlies.

En met dit gedrag komen we er nooit uit

100% mee eens.
Men wilt niet begrijpen (of beter gezegd niet wilt horen) dat de ratingverlaging echt niet positieve nieuws is voor de markt.

Laat ik het omdraaien: als er ratingVERHOGING was geweest moet dan de markt dalen ??

Wie gaat nu kopen (of de verkoop uitstellen??) door dit nieuws?? Nee, het is echt niet goed voor de aandelenmarkt wereldwijd. Monday big selloff staat vast.

optiepipo
0
mvliex 1
0
quote:

MrCash schreef op 6 augustus 2011 16:18:

[...]

100% mee eens.
Men wilt niet begrijpen (of beter gezegd niet wilt horen) dat de ratingverlaging echt niet positieve nieuws is voor de markt.

Laat ik het omdraaien: als er ratingVERHOGING was geweest moet dan de markt dalen ??

Wie gaat nu kopen (of de verkoop uitstellen??) door dit nieuws?? Nee, het is echt niet goed voor de aandelenmarkt wereldwijd. Monday big selloff staat vast.
Hahaha, mooier kan de bevestiging van het gestelde niet zijn!
mvliex 1
1
quote:

aextrader schreef op 6 augustus 2011 16:22:

ik hoop echt dat er meteen 10% afgaat a.s maandag stap ik vol in de calls
Fout van Liex, blijkbaar toch wel........
;-)
[verwijderd]
0
Reactie maandag valt denk ik wel mee. Sterker nog, de sell-off van de laatste dagen was m.i. de vooruitloper op de downgrading. Want zeg nou zelf: dit zag iedereen toch al mijlenver aankomen.

NoRiskAtAll
0
This Is What Happens After A US Downgrade

Fasten your seatbelts.

read.bi/mQBBr2

CHINA: "America Needs To Accept The Painful Fact That The Good Old Days Are Over"

Read more: www.businessinsider.com/china-debt-ad...

In Defense Of S&P's Downgrade...

Don't forget: Last week, the US government almost voluntarily defaulted.

read.bi/oWktqQ
[verwijderd]
3
China is ook zelf deels schuldig aan de huidige situatie, zij willen de chinese munt niet echt revalueren en een zo goed als vaste koppeling aan de dollar behouden.
[verwijderd]
2
China zegt wel vaker dingen die het niet meent.

Als Amerikanen moeten bezuinigen valt er een groot gat in de vraag naar Chinese producten, en krijgen ze het weer aan de stok met hun eigen bevolking.
NoRiskAtAll
0
Heeft de ratingverlaging gevolgen?

Maandag zullen we pas echt weten hoe de markten tegen deze ratingverlaging aankijken.

www.beurs.com/2011/08/06/heeft-de-rat...
NoRiskAtAll
0
China pleit voor nieuwe wereldmunt

China laat er na de afwaardering van de grootste economie ter wereld geen gras over groeien...

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10318...,1

China pleit voor nieuwe wereldmunt

www.nu.nl/economie/2583393/china-plei...
mvliex 1
1
za 06 aug 2011, 15:18 Ratingbureaus blijven gemoederen bezighouden

RIJSWIJK (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten afgewaardeerd. Daar is van alles over te zeggen; te laat, te vroeg en dat gebeurt dan ook.

Het is niet voor het eerst dat deze bureaus onder vuur liggen. Eerder gebeurde dat bijvoorbeeld na het faillissement van de Amerikaanse energiegigant Enron, maar ook bij het omvallen van het IJslandse Landsbanki hadden de bureaus niet aan de bel getrokken.

De Nederlandsche Bank waarschuwde in het voorjaar van 2008 dat beleggers niet blind moeten varen op het oordeel van de kredietbeoordelaars. Een paar maanden later werden ze in de VS op het matje geroepen voor de waarderingen die ze hadden gegeven aan de twijfelachtige Amerikaanse hypotheekproducten, die de kredietcrisis in gang zette. Ook bij de Europese schuldencrisis liggen ze onder vuur.

Sleutelrol
Kredietbeoordelaars, waarvan de Amerikaanse bedrijven Standard & Poor's, Moody's en Fitch de belangrijkste zijn, spelen een sleutelrol in het financiële systeem. Geen bedrijf kan geld lenen, spaargeld aantrekken of obligaties uitgeven zonder dat het een keurmerk van kredietwaardigheid (rating) heeft van een of meer van deze instellingen.

Ook individuele schuldpapieren kunnen worden voorzien van een rating. Beleggers halen doorgaans de neus op voor een obligatie die niet is voorzien van zo'n beoordeling, die aangeeft hoe groot de kans is dat het geleende geld wordt terugbetaald.

Rente
Ratings lopen bij de meeste bureaus uiteen van AAA of triple-A (zeer betrouwbaar) tot D (zeer onbetrouwbaar). Die beoordeling helpt een belegger of spaarder een afweging te maken tussen het rendement op zijn investering en de risico's. Een bank met een lagere rating zal doorgaans een hogere rente aanbieden. Hetzelfde geldt voor uitgevers van obligaties.

Hoe de beoordelingen van ratingbureaus precies tot stand komen, is echter lang niet altijd duidelijk. Daarbij komt dat kredietbeoordelaars niet door beleggers worden betaald voor hun diensten, maar door de instellingen die ze beoordelen. Om die reden trekken nogal wat critici de onafhankelijkheid en de betrouwbaarheid van ratingbureaus in twijfel.

Europese tegenhanger
Een ander punt van kritiek is de traagheid waarmee kredietbeoordelaars hun ratings aanpassen aan veranderende omstandigheden en dat de hoofdkantoren van de grote drie in de VS staan.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep medio juli nog op tot de oprichting van een Europese tegenhanger. China heeft er inmiddels een. De Europese Commissie heeft de drie ook al openlijk bekritiseerd; zij zouden een oligopolie vormen.

[verwijderd]
0
quote:

A.Potappel schreef op 6 augustus 2011 17:24:

China zegt wel vaker dingen die het niet meent.

Als Amerikanen moeten bezuinigen valt er een groot gat in de vraag naar Chinese producten, en krijgen ze het weer aan de stok met hun eigen bevolking.


Het grote pokeren voor het gepeupel wordt zichtbaar. Gevaar is; Wie gaat er gezichtsverlies lijden?!
[verwijderd]
0
quote:

NewYorkCosmos schreef op 6 augustus 2011 17:04:

China is ook zelf deels schuldig aan de huidige situatie, zij willen de chinese munt niet echt revalueren en een zo goed als vaste koppeling aan de dollar behouden.


Daar betalen zij nu de prijs voor.
[verwijderd]
0
US lag al tijden op haar kont
Chinezen hebben de rest van de wereld als afzet gebied
Geen probleem
[verwijderd]
0
Meer dan $1000 miljard houden die Chinezen aan, keihard bij elkaar gewerkte munten, massas speelgoed en andere spullen werden in elkaar geknutseld door de gemotiveerde Chinees.
Dalende koersen en oplopende rentes! gaat die al 15 jaar horizontale lijn in de grafiek zaagtandjes maken? die kans is vrij groot.
258 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.319,44 +0,14%
 EUR/USD 1,0706 +0,08%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront