ABN Amro wil banklicentie in India


Door Maarten van Tartwijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--ABN Amro Bank nv (ABNBK.AE) wil een banklicentie in India verkrijgen om zijn divisie te ondersteunen die de diamanthandel financiert en wil tevens commerciele bankactiviteiten gaan ontplooien in het snelgroeiende land, maakt de bank vrijdag bekend.

"We hebben een aanvraag ingediend voor een banklicentie", zegt een woordvoerder, die daarmee mediaberichten uit India bevestigt. Hij voegt daar aan toe dat ABN Amro ook commerciele bankactiviteiten gaat ontwikkelen in een poging om Nederlandse bedrijven in India te ondersteunen en Indiase bedrijven die in Nederland willen investeren.

"India is een belangrijke markt met sterke groeivooruitzichten", zegt de woordvoerder. Of de afdeling van ABN Amro die is belast met private banking zich ook in India wil vestigen kan hij niet zeggen.

Veel Europese banken worden aangetrokken door de sterke economische verwachtingen van India en staan te popelen om een voet tussen de deur te krijgen in die markt. Maar het land is ook bron van frustratie geweest, vooral omdat regelgeving het aantal nieuwe afdelingen van buitenlandse banken beperkt. Rabobank behaalde een licentie in april, maar daar heeft de bank wel twee jaar voor nodig gehad.

Er wordt echter verwacht dat de Indiase autoriteiten dit jaar nieuwe regels invoeren die buitenlandse banken in staat stellen om hun aanwezigheid in het land in sterke mate te vergroten, vooral in de retailmarkt.

ABN Amro heeft reeds een kantoor in Mumbai voor zijn International Diamond & Jewelry groep. Deze afdeling handelt momenteel via Royal Bank of Scotland plc (RBS.LN), die de meeste activiteiten in India van ABN Amro in 2007 heeft overgenomen.

ABN Amro werd in dat jaar overgenomen en opgebroken door een consortium bestaande uit RBS, Banco Santander sa (STD) en Fortis Holding. Terwijl de diamanthandel-financierings activiteiten door Fortis werden overgenomen, bleef het kantoor in Mumbai opereren via RBS. Plannen om de activiteiten te scheiden werden uitgesteld nadat Fortis instortte als gevolg van de overname van ABN Amro.

De Nederlandse staat heeft de Nederlandse activiteiten van Fortis en ABN Amro in 2008 genationaliseerd en ze worden nu samengevoegd in een nieuwe ABN Amro. De overheid wil ABN Amro in 2014 naar de beurs brengen.


Door Maarten van Tartwijk, Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; maarten.vantartwijk@dowjones.com