ABN Amro ziet geen materiele impact EU-beperkingen


Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--De extra beperkingen die de Europese Unie heeft opgelegd aan ABN Amro Bank nv (ABNBK.YY) zullen "geen materiele impact" hebben op de bestaande plannen en verwachtingen, zegt een woordvoerder van de genationaliseerde bank woensdag tegen Dow Jones.

De Europese Commissie gaf dinsdag zijn goedkeuring aan de staatssteun die de bank tijdens de crisis ontving, maar stelde daarbij als aanvullende voorwaarde dat ABN Amro de komende drie jaar geen overnames doet en daarnaast een zeker winstmargeniveau handhaaft in private banking.

Laatstgenoemde restrictie ligt volgens de ABN Amro-woordvoerder in het verlengde van de al eerder opgelegde beperking, dat ABN Amro geen prijsleider mag zijn in bepaalde sectoren, zoals op de Nederlandse spaarmarkt. Daarmee wil de Europese toezichthouder voorkomen dat de bank de ontvangen staatssteun gebruikt om rivalen zonder staatssteun weg te concurreren.

"In private banking bestaan er geen standaardproducten met vergelijkbare tarieven. Daarom kiest de Commissie er in dit geval voor om te kijken naar de marges", zegt de ABN Amro-woordvoerder woensdag.

ABN Amro heeft een dominante positie in private banking in Nederland, na de fusie van de twee grootste spelers MeesPierson en ABN Amro Private Banking door het samengaan met Fortis Bank Nederland.

Met het overnameverbod, dat tenminste geldt voor de komende drie jaar, is ABN Amro niet blij. "Dat heb je natuurlijk liever niet, zegt de woordvoerder. "Als zich in deze periode een overnamekans voordoet, dan loop je die mis." De woordvoerder voegt daaraan toe dat ABN Amro in ieder geval niet uit is op acquisities op het gebied van private banking in Nederland.

Overigens blijven overnames op beperkte schaal nog wel mogelijk volgens het nieuwe Europese besluit, merkt ABN Amro woensdag op. De bank kan echter geen nadere indicatie geven van de toegestane omvang.

Het overnameverbod voor ABN Amro is geen slecht nieuws voor het beursgenoteerde Van Lanschot nv (LANS.AE). De private bank uit Den Bosch doet geen uitspraken over de nieuwe beperkingen voor zijn concurrent, maar staat zelf in ieder geval wel open voor overnames, bijvoorbeeld van onderdelen van het Belgische KBC Groep. Die Belgische bank, die eveneens staatssteun ontving, moet om die reden zijn internationale private banking-divisie KBL binnenkort verkopen. Onderdelen daarvan, zoals de Nederlandse private bank Theodoor Gilissen, zouden interessant kunnen zijn voor Van Lanschot.

Het Europese verbod op prijsleiderschap voor ABN Amro in bepaalde marktsegmenten werd ingesteld nadat rivaal Van Lanschot zich in 2009 bij de Europese toezichthouder beklaagde over concurrentievervalsing door de staatssteun aan ABN Amro en Fortis. "Wij hebben toen een klacht ingediend naar aanleiding van gedrag waar we last van hadden", zegt een Van Lanschot-woordvoerder woensdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Daarbij hadden we met name last van de hoge spaarrentes die ABN Amro en Fortis Nederland aanboden aan hun private banking-klanten. Eind vorig jaar kon Van Lanschot zijn bezwaren nogmaals naar voren brengen bij de Europese Commissie, zegt de woordvoerder. De dinsdag gepubliceerde Europese goedkeuring, met de aanvullende beperkingen, is daarvan volgens hem het resultaat.

De meeste Europese maatregelen waar ABN Amro aan moet voldoen, gelden voor de komende drie jaar. Het overnameverbod zal worden verlengd tot maximaal vijf jaar, als de Nederlandse Staat na drie jaar nog een meerderheidsbelang houdt in ABN Amro. De overheid wil ABN Amro uiteindelijk weer privatiseren, bij voorkeur door middel van een beursgang, maar heeft hier nog tenminste enkele jaren voor nodig.

ABN Amro Bank ontstond door de fusie van het voormalige Fortis Bank Nederland en de Nederlandse activiteiten van het voormalige ABN Amro, nadat deze in 2008 werden genationaliseerd vanwege de impact van de kredietcrisis.

Volgens het onderzoek dat de Europese Commissie heeft uitgevoerd ontving de fusiebank tussen oktober 2008 en januari 2010 tussen EUR4,2 miljard en EUR5,45 miljard aan staatssteun.


Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; archie.vanriemsdijk@dowjones.com