ABN AMRO « Terug naar discussie overzicht

ABN Amro krijgt Europese goedkeuring staatssteun

2 Posts
voda
0
ABN Amro krijgt Europese goedkeuring staatssteun


BRUSSEL (Dow Jones)--ABN Amro Bank nv (ABNBK.YY) heeft goedkeuring gekregen van de mededingingsautoriteit van de Europese Unie voor zijn reorganisatieplannen en de ontvangen staatssteun.

De bank ontstond door de fusie van het voormalige Fortis Bank Nederland en de Nederlandse activiteiten van het voormalige ABN Amro, nadat deze in 2008 beide werden genationaliseerd vanwege de kredietcrisis.

Om te voorkomen dat staatssteun wordt gebruikt om agressieve groei ten koste van concurrenten te financieren, stelt de EU wel enkele voorwaarden aan de goedkeuring.

Daartoe behoren een verbod op overnames en een "vereiste om bepaalde winstmargeniveaus te behalen bij de private banking-activiteiten." De laatste voorwaarde moet voorkomen dat ABN Amro rivalen wegconcurreert in een markt waarin de bank al een sterke positie heeft.

ABN Amro hoeft van de Europese mededingingswaakhond geen onderdelen te verkopen, mede vanwege de beperkte hoeveelheid overheidssteun die de fusiebank nodig had om zijn kapitaalpositie te verstevigen.


Door Laurence Norman; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
UPDATE: Staatssteun ABN Amro goedgekeurd met restricties


(Update van eerder gepubliceerd bericht 'ABN Amro krijgt Europese goedkeuring staatssteun', om extra informatie toe te voegen.)


BRUSSEL (Dow Jones)--ABN Amro Bank nv (ABNBK.YY) mag in ieder geval in de komende drie jaar geen overnames doen en is verplicht om een bepaald winstmargeniveau te halen in de private banking-sector.

Die voorwaarden stelt de Europese mededingingsautoriteit aan zijn goedkeuring van de door ABN Amro ontvangen staatssteun.

Anders dan bijvoorbeeld ING Groep nv (INGA.AE), hoeft ABN Amro echter geen onderdelen te verkopen, omdat de bank minder steun nodig had om zijn kapitaalpositie te verstevigen tijdens de kredietcrisis.

Met de verplichting om zekere winstmarges te handhaven bij de private banking-activiteiten wil de toezichthouder voorkomen dat ABN Amro de staatssteun zou gebruiken om rivalen weg te concurreren met lage prijzen. De bank heeft een dominante positie op de Nederlandse markt voor private banking na de fusie met Fortis Bank Nederland, die de twee grootste spelers MeesPierson en ABN Amro Private Banking samenbracht.

ABN Amro heeft aangegeven de private banking-tak als een groeimotor te zien. Een woordvoerder wilde dinsdag nog geen commentaar geven op de Europese restricties. "We zijn blij dat er eindelijk een beslissing is. Maar we moeten die eerst bestuderen voordat we commentaar kunnen geven", zei hij.

Volgens het onderzoek dat de Europese Commissie heeft uitgevoerd ontving de fusiebank tussen oktober 2008 en januari 2010 tussen EUR4,2 miljard en EUR5,45 miljard aan staatssteun.

ABN Amro Bank ontstond door de fusie van het voormalige Fortis Bank Nederland en de Nederlandse activiteiten van het voormalige ABN Amro, nadat deze in 2008 werden genationaliseerd vanwege de impact van de kredietcrisis. Dat de twee banken onvoldoende kapitaal bleken te hebben, kwam volgens de toezichthouder niet in eerste instantie omdat ze te grote risico's hadden genomen, zoals bijvoorbeeld het geval was bij ING, maar door de afsplitsing van de moedermaatschappij Fortis.

De EUR12,8 miljard die de Nederlandse Staat in 2008 aan Fortis Bank betaalde voor de overname, wordt door de Europese Commissie niet beschouwd als staatssteun, omdat dit geld niet naar ABN Amro ging, maar naar Fortis.


Door Laurence Norman, Maarten van Tartwijk en Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 16:40
Koers 15,730
Verschil +0,115 (+0,74%)
Hoog 15,790
Laag 15,440
Volume 1.716.779
Volume gemiddeld 3.469.961
Volume gisteren 3.476.271

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront