Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

krach or not?

75 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
optiepipo
0
er zijn al verschillende draadjes over een eventuele krach misschien is het beter om hier daarover verder te gaan of op het draadje van onze ruli anders zie je straks door de bomen het bos niet meer en het is makkelijker om alles op één plaats te hebben is ook overzichtelijker,

groetjes, BM
Bijlage:
optiepipo
4
19 Oktober 1987
Verbijstering
2 A. Jacobs, oud-directeur beleggingen Nationale Nederlanden
‘Slachting op beurzen’, ‘“Zwarte Maandag” drijft beurs tot wanhoop’, ‘Chaos troef op alle beurzen in de wereld’, kopten de kranten de dag na de krach. Op maandag 19 oktober 1987 maakten de beurzen wereldwijd een forse duikeling. Die dag zou de boeken ingaan als ‘Zwarte Maandag’. De index in Amsterdam (toen nog in guldens) duikelde van 247,09 op vrijdag naar 217,43 bij het slot op maandag. Een daling van 12 procent. En dat was ongekend; de grootste daling op één dag. Die daling zetten dinsdag door toen de beurs nog eens bijna 6 procent inleverde en sloot op 204,57. Uiteindelijk bereikte de index op 10 november dat jaar zijn laagste punt. De 152,36 punten van die dag staken schril af bij de 286,05 van 11 augustus eerder dat jaar. Een totale daling van ruim 46 procent. Ook in New York werden records gebroken. ‘Zwarte Maandag’ toonde daar een daling van ruim 22 procent, nadat de Dow Jones die vrijdag ervoor al 4,6 procent onderuit was gegaan.

Was het mogelijk de krach te zien aankomen? Op de vrijdag voor ‘Zwarte Maandag’ liet de beurs al een lichte daling zien. Vooral aan het eind van de handelsdag, vlak voor het weekend, toen New York lager opende. Die hele week was de beurs wel een beetje in beweging geweest, maar dit zag niemand in deze omvang aankomen. Jacobs verklaart dat er geen enkele aanwijzing was dat dìt stond te gebeuren, op één na: de korte rente steeg sterk. En volgens Jacobs was een verandering in de korte rente een indicatie dat er wat stond te gebeuren op de aandelenmarkt. Van den Brink geeft ruiterlijk toe verrast te zijn door de hevigheid van de klap. Wel zag hij de week voor ‘Zwarte Maandag’ dat het op de beurs niet goed ging. ‘De economie draaide goed, maar de beurs in Amerika wilde niet. En we keken ontzettend veel naar Amerika.’ Hij ging zenuwachtig het weekend in. Ook Ruud Siegel, toen directeur van hoekmansbedrijf Mellegers & Van den Elsaker, begon zich in het weekend zorgen te maken. Een daling van de Dow Jones met 100 punten zoals op de vrijdag voor het weekend kwam wel vaker voor. Maar in het weekend kwamen er berichten dat het wel eens een hele ‘flauwe’ maandag zou kunnen worden. De koersen zouden op maandag wel eens een stuk lager kunnen zijn.

Arie van Os was directeur van hoekmansbedrijf Van der Moolen. Het enige dat hij dat weekend kon doen, was afwachten. ‘Je staat in wezen met je handen over elkaar, want die beurs was hier gesloten. Dus dan is het wachten op maandagmorgen om te kijken hoe groot de schade gaat worden’, aldus van Os. Hij rekende wel uit hoeveel aandelen van welke fondsen zijn hoekmansbedrijf in bezit had om zo te kijken of de risico’s van dat bezit wel konden worden gedragen.

Onbegrip en verbijstering maakte zich die maandag 19 oktober meester van iedereen die zich met de beurs bezig hield. Aad Jacobs keek met verbijstering naar wat er zich voor zijn ogen voltrok. Als verzekeraar had hij een groot kapitaal belegd in aandelen. ’s Ochtends was er nog niets aan de hand geweest. Het was een gewone dag, hij vertrok naar kantoor. Maar in het Verre Oosten was het al begonnen. ‘Japan, Hong Kong en Singapore hadden ernstige correcties laten zien.’ Van groot belang was wat de Dow Jones zou doen, wanneer die om half vier Nederlandse tijd zou openen. ‘Wall Street opende heel zwak en toen gingen de Nederlandse aandelen als raketten naar beneden. Nederland sloot heel laag, net als de andere Europese beurzen. En Amerika: van half vier tot half tien, dat was een ramp’, aldus Jacobs.

Van den Brink had wel verwacht dat er wat zou gebeuren en had zelfs twee man extra personeel meegenomen naar de beurs om alles te kunnen afhandelen. Maar het was erger dan hij verwachtte. ‘Het was hectisch,’ zegt Van den Brink. ‘We hadden beursboekjes die uit kolommen bestonden, waarin je opschreef wat je met wie had afgehandeld. Maar ik heb meer gebruik gemaakt van mijn zakdoek en de krant. Het beursboekje hebben we die dag niet veel gebruikt.’

Hoekmansbedrijf Van der Moolen had de beschikking over ongeveer honderd telefoons, waarvan een groot aantal continu bediend moest worden. ‘Het was een geschreeuw, het liep door elkaar, telefoons werden verkeerd opgehangen en het was dus één grote bende’, zo zegt Arie van Os.

Jacobs rekende ’s avonds om een uur of elf op de rand van een krant uit wat het waardeverlies was van de beleggingsportefeuille waarvoor hij verantwoordelijk was. ‘Dat was op dat moment zo’n 750 miljoen gulden, toch een geweldig bedrag. Ik zei tegen mijn vrouw: “Ik heb vandaag 750 miljoen verloren, ik ben moe, ik ga naar bed.” Ik heb geslapen en de volgende ochtend dacht ik: “Wat was er ook weer? Oh ja, die 750 miljoen!” Mijn vrouw zat bij wijze van spreken nog wit van schrik in bed en vroeg: “Weet je wat je gisteren zei? 750 miljoen! Zou je nog wel gaan?” Maar ik zei: “Ja, ik wil toch weten hoe het erbij staat.”’

‘Hoeveel ik heb verloren?’, herhaalt Ruud Siegel de vraag. ‘Nou, we hadden vrij grote posities, dus dat ging wel in de richting van de tien, vijftien miljoen over een paar dagen genomen.’ De Dow Jones daalde die dag met 508 punten; ook in Amerika tot dan toe de grootste koersdaling op één dag. ‘Je hoopte natuurlijk dat het wat mee zou vallen, maar dat gebeurde niet. Je staat vol ongeloof te kijken dat zoiets gebeurt. Want je maakt zo’n krach maar één keer mee’, aldus Siegel.

Het enorme koersenbord, dat de koersen van de verschillende fondsen vermeldde, viel halverwege de dag uit door een stroomstoring, die volgens het Journaal van die dag veroorzaakt werd door de kermis op de Dam. Maar voor de handelaren had het bord op dat moment toch al weinig functie meer. De koersen waren amper bij te houden doordat er grote pakketten aandelen ter verkoop werden aangeboden, maar er tegelijkertijd haast geen vraag naar aandelen was.

‘Dit had nog nooit iemand meegemaakt. Ik was gewend dat er een paar procent vanaf ging, dat was al veel. Toen waren er ineens aandelen die twintig, dertig procent lager sloten en dan kijk je echt met verbijstering’, aldus Jacobs. Het enige referentiepunt was de krach van 1929. Maar 1929 was alleen bekend van de overlevering, er werkte niemand meer op de beurs die dat nog had meegemaakt. ‘De enige ervaring die we hadden, lag vijftig jaar daarvoor, in 1929,’ zegt analist Kraan. ‘Dat hadden we allemaal persoonlijk niet meer meegemaakt en ’29 was, wist ieder, het begin van een lange periode van economische malaise. Dus toen dit in ’87 gebeurde, waren we uitermate somber. Iedereen dacht dat dàt nu ook weer voor ons in het verschiet zou liggen.’ Toch herstelde de beurs snel. Binnen twee jaar bereikte de index weer het niveau van 1987. ‘Dat had echt niemand verwacht, want het beeld van 1929 zat nog in het hoofd en toen heeft het 25 jaar geduurd voordat de oude koersniveaus weer terugkwamen’, aldus Kraan.

Van Os was naast hoekman ook lid van het bestuur van de beurs. Hij is er trots op dat de Amsterdamse beurs, volgens hem als enige in Europa, samen met die van New York open bleef. Daar kon nog gehandeld kon worden. ‘Andere beurzen opereerden met systemen die niet meer werkten, of ze waren bang, gooiden de telefoons eraf’, zo zegt Van Os. ‘En wij, met ons hoekliedensysteem, wij zijn gewoon door blijven handelen en daarmee hebben we heel veel goodwill gekweekt
optiepipo
0
vervolg"
Chaos was het, want we waren het niet gewend’, zegt oud-beurshandelaar Gijs van den Brink. ‘Het ging ontzettend hard, het was een vloed van orders.’

De jaren ’60 en ’70 hadden weinig beweging op de beurs laten zien. De stijging van de waarde van de aandelen bedroeg in die jaren slechts een paar procenten. Aad Jacobs, die later bekendheid zou krijgen als hoogste baas bij de ING Bank, begon in 1962 als professioneel belegger bij verzekeraar Nationale Nederlanden. ‘Tot aan 1982 was er op aandelengebied eigenlijk niets gebeurd. Het was een vlakke periode, er viel nauwelijks iets te verdienen. Alle indexen bleven eigenlijk een beetje hetzelfde.’ Nationale Nederlanden overwoog in 1982 zelfs helemaal uit de aandelen te stappen. Het kostte veel tijd en dure mankracht en leverde het nou eigenlijk wel wat op, zo vroeg men zich af. Jacobs maakte zich toen sterk voor het blijven handelen in aandelen. Een terechte keuze, zo bleek al snel.

Want vanaf 1982 kwam de handel in aandelen in een opwaartse stroomversnelling. ‘Om je een beeld te geven,’ zo schetst beursanalist Theo Kraan, ‘tussen augustus 1982 en oktober 1987 steeg de beurs met meer dan 350 procent.’ Hiervoor was een aantal redenen aan te wijzen. Na de oprichting van de optiebeurs in 1975 won de handel in opties begin jaren ’80 sterk aan populariteit als beleggingsmogelijkheid. Daarnaast daalde in diezelfde periode de torenhoge rente, waardoor meer beleggers overstapten op aandelen. Immers, wanneer het rendement op spaartegoeden afneemt door een dalende rente, wordt het aantrekkelijk te beleggen in aandelen. Wanneer iedereen dit doet, stijgen de koersen, neemt het rendement op beleggen in aandelen toe, en wordt dit dus al maar aantrekkelijker.

Daarbij moet wel bedacht worden dat het aantal particuliere beleggers nog niet zo groot was als rond de eeuwwisseling. Pas in de loop van de jaren ’90 werden aandelen echt gemeengoed. In 1987 was het particuliere aandelenbezit beperkter.

Bronnen
101

GEÏNTERVIEWDEN
G. van den Brink, oud-beurshandelaar Theodoor Gilissen Bankiers
A. van Os, ex-directeur hoekmansbedrijf Van der Moolen NV en oud-bestuurslid Amsterdamse Effectenbeurs
A. Jacobs, oud-directeur beleggingen Nationale Nederlanden
B. Siegel, ex-directeur Mellegers & Van den Elsaker
Th. Kraan, beursanalist C & E Bankiers

ARCHIEFMATERIAAL
Archief Euronext NV, Amsterdam
Krantenknipsels

BEELDMATERIAAL
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
[verwijderd]
0
quote:

bullmaster schreef:

LATEN WE DIT NIET VERGETEN!!!
Ik heb het hele verhaal even doorgelezen.

Zit je zelf long, short, aan de zijlijn, long met wat beschermingsputs, etc. ?

Angst is de slechtste raadgever en staat garant voor het laagste rendement.

Zelf zit ik voor 2/3 long, 1/3 cash als "bescherming" en om van paniekdips gebruik te kunnen maken.

Ozzy
[verwijderd]
0
Leuk verhaal en daarom aanbevolen. Daar staat wel tegenover dat ik de kans dat zoiets dit jaar zich zal herhalen inschat op 1%.

Mvg FreshStart
optiepipo
0
quote:

OzzyO schreef:

[quote=bullmaster]
LATEN WE DIT NIET VERGETEN!!!
[/quote]
Ik heb het hele verhaal even doorgelezen.

Zit je zelf long, short, aan de zijlijn, long met wat beschermingsputs, etc. ?

Angst is de slechtste raadgever en staat garant voor het laagste rendement.

Zelf zit ik voor 2/3 long, 1/3 cash als "bescherming" en om van paniekdips gebruik te kunnen maken.

Ozzy
nee, ik doe voornamelijk dag opties en ik ben niet bang
[verwijderd]
0
quote:

bullmaster schreef:

nee, ik doe voornamelijk dag opties en ik ben niet bang
Dat is niet voor watjes of mensen die geen tijd hebben om de hele dag te kunnen handelen.

Waarom de angst op een flinke klap?

Ik ben van mening dat het optimisme erg overschat wordt.

Succes,

Ozzy
[verwijderd]
0
na 1987 zijn een groot aantal dingen zeer structureel veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de informatie voorziening; Internet bestond toen nog niet om maar iets te noemen. Ook was in 1987 het aandelen bezit lang niet zo internationaal of wijdverbreid. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De duivelsadvokaat kan natuurlijk roepen dat dit de boel alleen maar kan verergeren; is wellicht ook zo. Maar informatie is waar beurzen op drijven, en hoe wijder verspreid, hoe beter.

Na de crasf of '87 zijn bovendien in de USA (waar het toen allemaal begon) belangrijke wijzigingen aangebracht in de beursregels. Het betrof met name shoert sales en program tarding (want juist die kreeg de schuld van de escalatie aan verkooporders tijdens de creash). Wat ik er nog van weet (en correct me if I am wrong) is het volgende:

1) short selling mocht voor 1987 op ieder moment, na 1987 mag een short sale alleen plaatsvinden na een uptick. Dit werkt stabiliserend.

2) Program trading wordt UITGEZET na een daling in de DOW van 50 punten (is misschien nu meer geworden hoor). Pas nadat dit weer voor de helft is ingelopen, mogen de computers weer aan.

m.a.w., de twee belangrijkste aanjagers van de crash, zijn hiermede minder krachtig geworden en daardoor hoopt men dat een eventuele selloff minder snel verloopt.

Ik zal eens kijken of ik de courante regels kan vinden
[verwijderd]
0
quote:

bullmaster schreef:

LATEN WE DIT NIET VERGETEN!!!
Zal ik nooit vergeten ik maakte het mee,anderhalf jaar later zat ik met dezelfde gedaalde aandelen weer op mega mega winst.
Als je maar aandelen belegger bent,niets aan de hand.

mvrgr jo jo
optiepipo
0
quote:

OzzyO schreef:

[quote=bullmaster]
nee, ik doe voornamelijk dag opties en ik ben niet bang
[/quote]
Dat is niet voor watjes of mensen die geen tijd hebben om de hele dag te kunnen handelen.

Waarom de angst op een flinke klap?

Ik ben van mening dat het optimisme erg overschat wordt.

Succes,

Ozzy
als je mijn berichten leest zul je zien dat ik meestal maar handel tot 10:00 a 11:00 uurs,ochtends
en angst heb ik niet handel alleen met de winst,zie draadje Wie handelen met dagopties en hoe gaat het?
[verwijderd]
0
quote:

bullmaster schreef:

als je mijn berichten leest zul je zien dat ik meestal maar handel tot 10:00 a 11:00 uurs,ochtends
en angst heb ik niet handel alleen met de winst,zie draadje handel met dag opties
Ik zal dat draadje over dag opties eens doorlezen.

Klinkt aanlokkelijk slechts 1 uur per dag handelen in dagopties.

Fijn weekeinde, ga weer even van de zon genieten,

Ozzy
[verwijderd]
0
blijft een marxist, die meneer mandel. Maar goed, als jij dat soort gereutel serieus wilt nemen? Leest wel leuk, maar het failliet van de marxisten is allang aangetoond. En dan moet je je afvragen hoe steekhoudend hun opinie kan zijn over een beurscrash.

quote:

bullmaster schreef:

[quote=Illuminati]
een harde marxist ?

[quote=bullmaster]
www.ernestmandel.org/nl/werken/txt/19...
[/quote]
[/quote]
www.ernestmandel.org/nl/werken/txt/19...
[verwijderd]
0
dit soort teksten bijvoorbeeld:

Overaccumulatie van kapitaal

Er heeft dus een enorme overaccumulatie van kapitaal plaats die niet productief geïnvesteerd wordt. En de reden daarvoor is simpel. De enorme overcapaciteit, de enorme reële of potentiële overproductie legt een zware druk op de markt. Er zijn al te veel auto’s, te veel vliegtuigen, te veel elektrische apparaten. En onder deze omstandigheden is niemand zo gek nog meer enorme fabrieken aan de reeds bestaande toe te voegen. Hierbij heb ik het niet over kleine fabrieken of werkplaatsen, maar over fabrieken van hetzelfde type en dezelfde omvang als die de drijvende kracht van de naoorlogse expansie waren.

De kapitalisten hadden de hoop (ook gekoesterd door veel ideologen, zelfs in de arbeidersbeweging) dat nieuwe producten en nieuwe industrieën als computers, ‘personal’ computers en robotten de taak zouden overnemen van auto’s, elektrische apparaten en gebouwen, omdat deze laatste industrieën een wezenlijke rol speelden bij het voortdrijven van de naoorlogse expansie. Daar is echter geen sprake van. Om dit te constateren hoef je slechts te kijken naar de productie- en verkoopcijfers in de nieuwe industrieën. Nauwelijks 10 tot 15 procent van de huishoudens heeft ‘personal’ computers en maar 2 tot 3 procent van de banen is opgeheven door robots.

[verwijderd]
1
maar wel goed gevonden Bullmaster; dit soort gereutel was ik allang vergeten! :-).
optiepipo
0
quote:

Illuminati schreef:

dit soort teksten bijvoorbeeld:

Overaccumulatie van kapitaal

Er heeft dus een enorme overaccumulatie van kapitaal plaats die niet productief geïnvesteerd wordt. En de reden daarvoor is simpel. De enorme overcapaciteit, de enorme reële of potentiële overproductie legt een zware druk op de markt. Er zijn al te veel auto’s, te veel vliegtuigen, te veel elektrische apparaten. En onder deze omstandigheden is niemand zo gek nog meer enorme fabrieken aan de reeds bestaande toe te voegen. Hierbij heb ik het niet over kleine fabrieken of werkplaatsen, maar over fabrieken van hetzelfde type en dezelfde omvang als die de drijvende kracht van de naoorlogse expansie waren.

De kapitalisten hadden de hoop (ook gekoesterd door veel ideologen, zelfs in de arbeidersbeweging) dat nieuwe producten en nieuwe industrieën als computers, ‘personal’ computers en robotten de taak zouden overnemen van auto’s, elektrische apparaten en gebouwen, omdat deze laatste industrieën een wezenlijke rol speelden bij het voortdrijven van de naoorlogse expansie. Daar is echter geen sprake van. Om dit te constateren hoef je slechts te kijken naar de productie- en verkoopcijfers in de nieuwe industrieën. Nauwelijks 10 tot 15 procent van de huishoudens heeft ‘personal’ computers en maar 2 tot 3 procent van de banen is opgeheven door robots.

ik ga slapen, morgen antwoord oke welterusten,
gr, bm
75 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront