USG People « Terug naar discussie overzicht

USG Kopen

8 Posts
ischav2
8
Ontving vandaag lezenswaardig stukje van Leon Hillen:

" Intro
Het vorige gegeven Positie Advies (PAS) dateert alweer van een ruime maand geleden. Ik heb er geen behoefte aan te strooien met ‘PASjes’ maar bewaar mijn commitment aan een gegeven advies enkel voor de situaties waar ik echt in geloof. En zelfs dan gaat er soms tijd overheen eer mijn positieve verwachting wordt ingelost.

De moeilijke beursomstandigheden zijn mede debet aan mijn voorzichtigheid en dientengevolge beperkt aantal concrete Positie Adviezen. Het bestaansrecht en nut van een Positie Advies Service zoals VermogensVisie die sinds dit jaar hanteert ligt hem puur in de meerwaarde te behalen middels een bovengemiddeld rendement. En in de actieve begeleiding van eerder gegeven adviezen. Teveel nieuwsbrieven en tipdiensten laten hier steken vallen en laten u hulpeloos met een verkeerd advies en te duur gekochte aandelen achter.

Juist dat laatste is een valkuil in die huidige moeilijke marktomstandigheden. Puur naar waardering gekeken kan ik genoeg aandelen aandragen die goedkoop ogen en een belegging waard zijn. Maar daar heb je niets aan in tijden van marktturbulentie, als banken onder vuur liggen, het financiële systeem wankelt en aandelen soms rücksichtslos worden gedumpt. Na de eerste hectische maanden van het jaar lijkt de markt wat tot rust gekomen en de turbulentie geweken. Het lentezonnetje breekt door en de AEX kan wel eens herstellen richting 480-500.

Maar schijn bedriegt. Die turbulentie, of noem het maar luchtzakken in de markt, kan zo terugkomen verderop dit jaar. Waarschuwende woorden van grootheden als Alan Greenspan, George Soros, of dichter bij huis onze eigen Nout Wellink en zelfs Wouter Bos mogen niet zomaar in de wind worden geslagen. Allen wijzen zij op de zware instabiliteit van het wereldwijde financiële systeem, en er worden talrijke vergelijkingen met de Grote Depressie jaren ’30 vorige eeuw gemaakt. In zo’n beursklimaat is beleggen in aandelen een delicate aangelegenheid.

Positie Advies: USG People
Als ik dan toch tot een positief advies voor een individueel aandeel overga, dan moet het wel een speciale situatie betreffen. En dan nog gaat elk advies gepaard van een stoploss niveau waaronder u dient uit te stappen als vangnet mocht het toch misgaan met aandeel danwel de beurs. Eerdere adviezen als voor Corporate Express en AGFA betroffen dergelijke speciale situaties, waarvan de eerste inmiddels de verwachting (een overnamebod) heeft ingelost, en de laatste het vangnet van de stoploss nodig had om de situatie later (qua tijd) en lager (qua koers) te herijken.

Positie Advies no.6 is zo’n speciale situatie omdat een eventuele overnamepremie net dat extra zetje geeft om nu juist wel op deze koers in te stappen, in weerwil van het grillige beursklimaat. USG People maakt bij deze gelegenheid de promotie van Watchlist Alert tot volmondig Positie Advies. Het aandeel is eerder kort besproken in Watchlist Alerts W2008#03 t/m W2008#08 als onderdeel van de bespreking van een zestal Nederlandse, lokale aandelen die tijdens de januaricorrectie te hard in koers zijn afgestraft. Op dat moment stond de koers van USG 13,75 euro maar was er nog veel onzekerheid op de beurzen in het algemeen en rondom uitzendaandelen in het bijzonder.

Daarna is de koers van USG People wat opgekrabbeld tot de circa 15,25 euro nu. Ook de koersen van de andere vijf gegeven Watchlist Alerts zijn sindsdien in soms sterke mate hersteld, wat het nut van het werken met dergelijke Alerts bewijst. Zo blijkt uit de onlangs gegeven Watchlist Update voor dit zestal, waar ook weer de naam van USG opduikt. Echter met het herstel van 13,75 toen naar 15,23 nu (slotkoers 17 april) is maar een peulenschil van het verloren gegane terrein heroverd, want begin juli van het vorige jaar werd er nog grif 37 euro voor een aandeeltje betaald. Een waardering die ik niet snel terug zie keren, maar een koersdaling van 60% in een half jaar tijd lijkt me een overdreven straf voor een aandeel dat buiten het cyclische karakter van de uitzendsector géén exposure heeft in de VS, een gezonde financiële huisho! uding heeft, riante winst boekt en uitstekende vooruitzichten op lange termijn.

Goedkoopste aandeel in de sector
In 2007 klom de winst van USG People van 110,9mln euro naar 140mln euro bij een tot 3,88mld euro gestegen omzet en een operationele marge van 6,7%. Dat maakt met een winst per aandeel van 2,20 euro een koers/winstverhouding van nog geen 7, waarmee het volgens mij ongeveer de laagste k/w heeft van de meer voorname Europese uitzendbedrijven. Wellicht dat in die lage waardering een groeivertraging is inbegrepen, maar dat doet geen afbreuk aan de prima vooruitzichten op lange termijn. Laten we voorzichtigheidshalve van een gelijke winst over 2008 uitgaan (de marktconsensus gaat nog van een lichte stijging uit), de daaropvolgende jaren moet het groeipad vervolgd kunnen worden, een ernstige recessie in Europa daargelaten. Want vergeet niet dat USG People een Europese speler is met de nadruk op de Benelux en Duitsland, en niet zoals een Randstad flinke blootstelling heeft in de VS.

Het dividend over 2007 is 0,81 euro per aandeel, een voor een uitzendbedrijf heel aardig rendement van nu ruim 5%. USG noteert per 2 mei aanstaande ex-dividend, waarbij gekozen kan worden voor uitkering in aandelen. De solvabiliteit van het bedrijf (eigen vermogen op balanstotaal) is met 34,9% in orde, met hoogstens een kanttekening voor de relatief zware post kortlopende leningen.



Het aandeel is dus fundamenteel goedkoop, maar dat alleen is onvoldoende om in dit kwetsbare beursklimaat met onzekere economische omstandigheden tot kopen over te gaan. Ik heb daarom twee aanvullende koopoverwegingen die tezamen met de fundamentele aantrekkelijkheid de balans naar ‘kopen’ doen doorslaan.
Ten eerste is dat de gunstige charttechnische ontwikkeling. Ik heb hierboven de slotkoersgrafiek van de afgelopen vier jaar afgebeeld, waarop duidelijk de uitzendhausse in 2006 en 2007 te zien is, maar ook de enorme 60% koersdaling vanaf de top zomer vorig jaar.

Nu is het einde van een koersdaling afroepen een hachelijke aangelegenheid, maar in het geval USG valt er veel voor te zeggen dat het aandeel vanaf januari bezig is een stevige bodem te vormen, en nu geleidelijk afrekent met de dalende trend. Niet eerder sinds juli 2007 heeft de koers zo overtuigend boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde genoteerd als nu. Een lijn die zelf inmiddels ook stijgende is, wat als positief kan worden gezien. Dat de 13 euro zone nu zware steun is wordt mede gestaafd door het jaar 2005, waar dit niveau eerst een weerstand was, om daarna als startpunt voor de enorme koersstijging in 2006 te fungeren. Ook diverse subindicatoren ontwikkelen zich nu positief, zodat het aandeel technisch gezien richting eerste koersdoel 20 euro moet kunnen evolueren.

De tweede aanvullende koopoverweging wordt gevormd door de hardnekkige geruchten over interesse van partijen als Adecco of Manpower die vrijwel wekelijks de kop op steken. Juist na de inlijving van Vedior door Randstad wordt een verdere consolidatie in de sector voor mogelijk gehouden, waarbij enkel de huidige moeilijke kredietmarkt een belemmering kan vormen. Maar naar mijn mening kan een overname van USG prima middels eigen vermogen (nieuwe aandelen) geschieden door een partij met een aanmerkelijk hogere koers/winstverhouding dan USG People. En die hogere k/w heeft vrijwel elke brancheg
ischav2
1
Vervolg:
En die hogere k/w heeft vrijwel elke branchegenoot. Ik vind de wederkerende geruchten dan ook zeker plausibel, en al laten overnames zich nooit voorspellen, het is toch iets om rekening mee te houden. Al was het maar omdat een aandeeltje USG bij een overnamebod toch voor minimaal 20 euro over de toonbank zal gaan. Een koersniveau dat op m! iddellange termijn ook zelfstandig weer bereikt moet kunnen worden.

Naam USG People
Soort Aandeel
Advies Kopen
Termijn Middellang
Actuele koers 15,23
Koersdoel 20-25 EURO
Stoploss 12,85 EURO
Beurs Euronext Amsterdam
ISIN-code NL0000354488


How to Play
Mensen die de beurs later dit jaar hernieuwd zien inzakken en bijvoorbeeld een test van AEX 400 verwachten, doen er wellicht verstandig aan dit Positie Advies te negeren. Het beursklimaat is nou eenmaal dermate onzeker dat diverse goeroes een belegging in aandelen afraden. En hoe goedkoop het aandeel USG ook is, in een sterk dalende beurs ontkomt vrijwel geen enkel fonds aan een koerscorrectie.

Mensen die overtuigd zijn van het lange termijn succes van dit bedrijf en dus het aandeel, kunnen ten alle tijden een positie opbouwen. Want ook in het geval van een nieuwe beurscorrectie lijkt er niet bijster veel meer van de USG koers af te kunnen, waar tegenover een beduidend hoger potentieel koersrendement staat. Vroeg of laat zal de fundamentele onderwaardering van dit aandeel naar boven toe gecorrigeerd worden.

Middellange termijn spelers, en gemakshalve schaar ik mijzelf daar ook bij, kunnen nu een positie opbouwen met inachtneming van de geadviseerde stoploss net onder 13 euro. Ik denk dat die bodem niet zomaar neerwaarts doorbroken wordt, en dat eerder binnenkort een geleidelijke rit richting 20 euro zal aanvangen.

Nu het fonds USG People een VermogensVisie Positie Advies is, zal ik het aandeel en de ontwikkelingen nauwgezet volgen en er middels Positie Updates op terugkomen waar nodig.

Leon Hillen
VermogensVisie Nederland

Disclaimer: Privé long USG People op moment van publiceren. Auteur bespreekt vaak posities uit eigen handelspraktijk, welke elk moment van aard en karakter kunnen veranderen.
________________________________________
[verwijderd]
0
Heel sterk verhaal van iemand die er echt verstand van heeft!
Een AB voor dit bericht, met name de realistische advisering waarbij het huidige turbulente beursklimaat ook benoemd wordt maar bovenal de zeer positieve mogelijkheden van USG.
Hugo44
0
Allemaal wel positief, maar..... als de cijfers over twee weken aangeven dat het aantal uren en werknemers is gedaald, wat dan? Dan gaat de koers toch eerst nog verder naar beneden volgens mij. Misschien niet goed voor te stellen, maar ik denk dat we eerst nog richting de 10 euro zullen gaan. Pas halverwege dit jaar gaan we dan omhoog. Natuurlijk kan er op elk moment een overnamebod komen op USG, dan zal de koers een sprong maken. Wie daar op wil gokken kan nu kopen. Persoonlijk vind ik Leon Hillen trouwens niet de beste profeet...
[verwijderd]
0
Mooi stukje. We zullen zien wat ervan komt. Heb vandaag zowaar de nullijn weer in positieve zin doorbroken. Op totaalniveau is de crash verwerkt. Als nu USG nog gaat herstellen, wordt het helemaal florissant.

Gr.
Gert
gerrit 69
0
quote:

Hugo44 schreef:

Allemaal wel positief, maar..... als de cijfers over twee weken aangeven dat het aantal uren en werknemers is gedaald, wat dan? Dan gaat de koers toch eerst nog verder naar beneden volgens mij. Misschien niet goed voor te stellen, maar ik denk dat we eerst nog richting de 10 euro zullen gaan. Pas halverwege dit jaar gaan we dan omhoog. Natuurlijk kan er op elk moment een overnamebod komen op USG, dan zal de koers een sprong maken. Wie daar op wil gokken kan nu kopen. Persoonlijk vind ik Leon Hillen trouwens niet de beste profeet...
Beste Hugo44

Richting de 10 Euro kun je zo langzamerhand wel vergeten. Zodra USG boven de 16 Euro grens breekt, is de neutrale trend voorbij en kunnen we weer aan een lichte uptrend beginnen.
Een K/W verhouding van 10, zou volkomen gerechtvaardigd zijn en dat zou ongeveer neerkomen op een koers tussen de 20 en 22 Euro.
Ook een dividend rendement van ruim 5 % geeft een enorme steun voor de koers.
Zonder alle overname fantasie, waar ik nog helemaal niet aan denk, kan de koers weer richting 28 Euro in de loop van dit jaar.
Mocht je nog wachten op een koers van 10 Euro, dan heb je volgende week gewoon de boot gemist.
Alleen als het aandeel gesplitst word van één op twee, krijg je nog gelijk.
Prettig weekend

Groet van Gerrit
[verwijderd]
0
quote:

gerrit 69 schreef:

[quote=Hugo44]
Allemaal wel positief, maar..... als de cijfers over twee weken aangeven dat het aantal uren en werknemers is gedaald, wat dan? Dan gaat de koers toch eerst nog verder naar beneden volgens mij. Misschien niet goed voor te stellen, maar ik denk dat we eerst nog richting de 10 euro zullen gaan. Pas halverwege dit jaar gaan we dan omhoog. Natuurlijk kan er op elk moment een overnamebod komen op USG, dan zal de koers een sprong maken. Wie daar op wil gokken kan nu kopen. Persoonlijk vind ik Leon Hillen trouwens niet de beste profeet...
[/quote]

Beste Hugo44

Richting de 10 Euro kun je zo langzamerhand wel vergeten. Zodra USG boven de 16 Euro grens breekt, is de neutrale trend voorbij en kunnen we weer aan een lichte uptrend beginnen.
Een K/W verhouding van 10, zou volkomen gerechtvaardigd zijn en dat zou ongeveer neerkomen op een koers tussen de 20 en 22 Euro.
Ook een dividend rendement van ruim 5 % geeft een enorme steun voor de koers.
Zonder alle overname fantasie, waar ik nog helemaal niet aan denk, kan de koers weer richting 28 Euro in de loop van dit jaar.
Mocht je nog wachten op een koers van 10 Euro, dan heb je volgende week gewoon de boot gemist.
Alleen als het aandeel gesplitst word van één op twee, krijg je nog gelijk.
Prettig weekend

Groet van Gerrit
10 euro bestaat inderdaad bijna niet, of de cijfers USG moeten echt dramatisch slecht zijn. Bij redelijke cijfers straks kunnen we verder herstellen richting de 20 euro denk ik! Voorlopig gaan we daar ook niet verder boven komen, daarvoor zijn de economische omstandigheden nog iets te onzeker ;).
[verwijderd]
0
quote:

rick88 schreef:

10 euro bestaat inderdaad bijna niet, of de cijfers USG moeten echt dramatisch slecht zijn. Bij redelijke cijfers straks kunnen we verder herstellen richting de 20 euro denk ik! Voorlopig gaan we daar ook niet verder boven komen, daarvoor zijn de economische omstandigheden nog iets te onzeker ;).
Maar diegenen die nog op groot verlies zaten zien dat verlies steeds minder worden en ik denk, dat het wijs is om het zeker nog een poosje aan te kijken.

Weg doen kan altijd nog
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.931,00 -0,87%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.952,68 -0,75%
 US30^ 38.124,13 -0,60%
 Nasd100^ 17.428,55 -0,55%
 US500^ 5.044,94 -0,54%
 Japan225^ 37.725,14 -0,72%
 Gold spot 2.333,29 +0,74%
 EUR/USD 1,0730 +0,30%
 WTI 83,75 +1,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront