Crucell « Terug naar discussie overzicht

Mooi stuk vanochtend in FD

17 Posts
Huppeldepepup
30
Vaccins zijn injectie voor de industrie
LAURENS BERENTSEN

Vaccins zijn lange tijd het stiefkind van de farmacie geweest. Die houding is ingrijpend veranderd sinds de doorbraak van de biotechnologie en de vrees voor bioterreur en een pandemie.

AMSTERDAM - Crucell maakt maandagmorgen bekend hoeveel aandeelhouders van de Zwitserse vaccinfabrikant Berna Biotech zijn ingegaan op diens overnamebod, waarvoor de aanmeldingstermijn vrijdag is gesloten.

Het Nederlandse biotechbedrijf heeft met PER.C6 een veelbelovende technologie in huis voor toekomstige productie van vaccins. Verder worden in Leiden nieuwe vaccins ontwikkeld. Met de beoogde inlijving van Berna voegt Crucell daar fabrieken en een verkooporganisatie aan toe en nestelt het zich als volwaardig speler op een markt die zich mag verheugen in een ongekende belangstelling.

Decennia lang viel de door Louis Pasteur ontwikkelde methode om mens en dier te vrijwaren van infectieziekten, een stiefmoederlijke behandeling ten deel van de farmaceutische industrie. Er was sprake van een vicieuze cirkel, zegt Daan Ellens, jarenlang directeur van het Maastrichtse Rhein Biotech, dat in 2002 door Berna werd overgenomen. 'De traditionele vaccins tegen polio, difterie en kinkhoest zijn bulkgoederen met grote volumes en lage prijzen. Dus kregen de divisies van de grote farmaconcerns die deze vaccins produceerden weinig geld voor onderzoek en ontwikkeling. Zo kachelt zo'n tak achteruit.'

Twijfels over de veiligheid hebben vaccins ook parten gespeeld, vooral nadat ziekten waarvoor zij bescherming bieden in de vergetelheid raakten en de angst voor infectie verdween. Echte of vermeende bijwerkingen leidden in de Verenigde Staten tot rechtszaken en gaven voeding aan een anti-inentingsbeweging.

De tolerantie voor bijwerkingen bij vaccins is sowieso veel lager dan bij de meeste andere geneesmiddelen, omdat ze worden toegediend aan gezonde mensen. Vandaar ook dat er strengere toelatingseisen gelden voor vaccins. Dit maakt het voor de industrie kostbaarder en dus minder aantrekkelijk nieuwe vaccins te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

In de VS heeft de geringe animo voor de productie van vaccins afgelopen twee jaar tot tekorten aan griepvaccins geleid. 'Influenzavaccins zaten vooral in de VS in het verdomhoekje', stelt Herman van Heemstra, verantwoordelijk voor de productie van griepvaccins bij Solvay Pharmaceuticals, het Nederlandse dochterbedrijf van het Belgische Solvay. Naast de lage prijzen speelt daarbij volgens hem de logistiek ingewikkelde en daarmee risicovolle productie en verkoop van griepvaccins een rol. Voor de traditionele productie zijn miljoenen kippeneieren nodig; transport en opslag moet gekoeld gebeuren.

De vrees voor een pandemie, een zich snel verspreidende dodelijke griepvariant, maakt dat overheden zich inzetten om de algemene vaccinatiegraad te verhogen, bijvoorbeeld door alle 55-plussers in te enten in plaats van alle 65-plussers, aldus Van Heemstra. 'Producenten worden zo geprikkeld hun capaciteit uit te breiden, om ten tijde van een pandemie veel meer vaccins beschikbaar te hebben.'

Analisten verwachten dat de markt voor griepvaccins in 2010 verdubbelt tot $ 3 mrd. Marktleider Sanofi-Pasteur bouwt intussen een nieuwe fabriek in de VS om op basis van de menselijke cellijn van Crucell , de PER.C6-technologie, griepvaccins te gaan produceren. Solvay legt in Weesp de laatste hand aan een fabriek die vaccins gaat maken met een dierlijke celkweek in plaats van kippeneieren. De hoge investeringen in productiecapaciteit en innovatie van het productieproces zijn volgens Van Heemstra oorzaken van de concentratiegolf die in de industrie plaatsvindt. Het aantal fabrikanten van griepvaccins is sinds 2000 geslonken van tien naar zeven.

De dreiging van bioterrorisme vormt een stimulans voor de ontwikkeling van vaccins tegen minder gangbare infectieziekten dan griep. Zo heeft Crucell opdracht gekregen van de Amerikaanse marine om vaccins te ontwikkelen tegen miltvuur en pest. De Amerikaanse regering heeft in het kader van het project BioShield $ 5,6 mrd opzijgezet om de bevolking te kunnen beschermen tegen biologische terreuraanvallen.

Volgens Daan Ellens, die nu bij biotechinvesteerder Life Sciences Partners werkt, is de neerwaartse spiraal in de vaccinindustrie doorbroken met de opkomst van de biotechnologie. Nieuwe vaccins, bijvoorbeeld tegen hepatitis B, waarvoor euro 40 tot meer dan euro 100 per prik wordt betaald in plaats van een paar euro, zijn het resultaat.

De mogelijkheden van de biotechnologie om gericht eiwitten te zoeken die resistent maken en deze veilig te produceren, gecombineerd met recente inzichten over ziekteverwekkers, hebben nieuwe toepassingsmogelijkheden ontsloten. Zo zijn het Amerikaanse Merck en het Britse GlaxoSmithKline in een wedloop verwikkeld wie als eerste zijn vaccin tegen het humaan papillomavirus op de markt zal brengen. Driekwart van de gevallen van baarmoederhalskanker wordt toegeschreven aan HPV. Glaxo verwacht dat in 2010 tachtig miljoen vrouwen gevaccineerd zullen zijn en dat de markt voor dit vaccin dan jaarlijks goed is voor £ 4 mrd.

'De jonge biotechbedrijven zijn te klein om de vaccins die zij afgelopen decennium hebben ontwikkeld zelf naar de markt te brengen', zegt Ellens. 'Dat kost te veel geld. Daarom worden zij opgekocht door de grote farmaconcerns of sluiten ze zich bij elkaar aan, zoals Crucell en Berna doen.'

[verwijderd]
0
Mooie samenvatting wat het potentieel is van Crucell. Kan natuurlijk nooit volledig zijn, want dan heb je een 10 pagina's nodig in de krant :). maar een mooi stuk is het wel.
Ik denk dat FD ff weer een handje helpt zoals vorig jaar met interview CFO.
[verwijderd]
0
Kijk, dìt is nu eens een mooi overzichtelijk artikel dat je ook aan mijn niet-beleggende vrienden kan doorsturen. Begrijpen ze tenminste dat ik mijn geld niet in een één-armige bandiet gooi, maar investeer in een toekomst.
Aanbevolen dus!
diederique
0
Hulde aan FD.

Kan support bieden aan de koersvorming volgende week, een spannende periode met jaarcijfers en eindtelling aanmelders Berna/Crucell.

[verwijderd]
0
en ook heel interessant maar dan op een iets ander front: een stuk in de NRC over de toenemende macht van investeringsmaatschappijen, die blijkens dat verhaal elkaar ook nog regelmatig de bal toespelen. Conclusie van het verhaal is: een te grote macht van deze investeerders heeft een negatieve invloed op de macht / mogelijkheden van bestuurders. Een en ander naar aanleiding van het VNU verhaal.
Ik ben dus ook niet zo blij met zo'n groot belang van bijv. van Herk in Crucell. Dat bedrijf is van oudsher een vastgoedbedrijf: wat zouden die nu ineens met biotech hebben anders dan het alleen als een leuk winstspeeltje te zien. Ze moeten alsjeblieft niet een te grote vinger in de pap krijgen.
Serious.
[verwijderd]
3
quote:

Huppeldepepup schreef:

Vaccins zijn injectie voor de industrie
LAURENS BERENTSEN

....is de neerwaartse spiraal in de vaccinindustrie doorbroken met de opkomst van de biotechnologie. Nieuwe vaccins, bijvoorbeeld tegen hepatitis B, waarvoor euro 40 tot meer dan euro 100 per prik wordt betaald in plaats van een paar euro, zijn het resultaat.
---------------------------------------
Wie is er ijzersterk in de hepatitis B markt en heeft ook weer nieuwe productverbeteringen klaar staan voor 2006? Juist, Berna!

Wie wordt winstgevend in 2006? --> Berna
Wie heeft cash in=cash out in 2007 --> Crucell.
Wat wordt het resultaat in Q3/Q4 dus in 2006? Zelf denk ik winstgevend.

Diverse STAR-deals, GSK-malaria, nieuwe subsidies, nieuwe milestonepayments van licentiehouders perc6, en partners die fase 3 clinical trials naderen...% royalties.
[verwijderd]
1
quote:

seriousforfun schreef:

en ook heel interessant maar dan op een iets ander front: een stuk in de NRC over de toenemende macht van investeringsmaatschappijen, die blijkens dat verhaal elkaar ook nog regelmatig de bal toespelen. Conclusie van het verhaal is: een te grote macht van deze investeerders heeft een negatieve invloed op de macht / mogelijkheden van bestuurders. Een en ander naar aanleiding van het VNU verhaal.
Ik ben dus ook niet zo blij met zo'n groot belang van bijv. van Herk in Crucell. Dat bedrijf is van oudsher een vastgoedbedrijf: wat zouden die nu ineens met biotech hebben anders dan het alleen als een leuk winstspeeltje te zien. Ze moeten alsjeblieft niet een te grote vinger in de pap krijgen.
Serious.
Van Herk zit in nog veel meer bedrijven. O.a:

Athlon Holding N.V. >5%
Koninklijke BAM Groep N.V. >5%
Batenburg Beheer N.V. >5%
Crucell N.V. >10%
Devgen N.V. >5%
Heijmans N.V. >10%
Pharming Group N.V. >10%

www.vanherkgroep.nl/nl/IvPortefeuille...

BENZ



aossa
0
quote:

*BENZ schreef:

Van Herk zit in nog veel meer bedrijven...
Zou het kunnen dat Van Herk minder vertrouwen heeft in de toekomst van vastgoed en zijn pensioengeld daarom in Bio's stopt?
bilbo3
0
Misschien wat buiten Crucell om, maar misschein ook niet.
Ik heb zelf ook al een halfjaar aandelen in Devgen, belgische biotech met een gelijksoortig bedrijfsmodel als Crucell. Technologie uitlicenseren aan de grote partners in hun sector en met die opbrengsten eigen produkten ontwikkelen. Op de markt hebben ze al conventionele gewasbeschermingsmiddelen maar zijn bezig met genetisch ontwikkelingen om planten tegen ziektes/parasieten te beschermen. Daarna gaan ze zelfs voor biotechnische geneesmiddelen voor mensen. Nou kom ik op geen enkel forum of wat dan ook info tegen, wie van jullie belegt ook in Devgen en weet meer.

www.devgen.com/index.php

Jan
[verwijderd]
0
Onze vriend Mark van der Geest heeft deze firma DeVGen op buy staan. Ik weet niet of ik dit wel een goed teken kan vinden...?

Giraf
bilbo3
0
quote:

giraf+4 schreef:

Onze vriend Mark van der Geest heeft deze firma DeVGen op buy staan. Ik weet niet of ik dit wel een goed teken kan vinden...?

Giraf
Daar heb je wel gelijk in, maar zelfs van der Geest kan niet 100% fout zitten. Ik heb ze eigenlijk gekocht naar aanleiding van een tip van Ron Belt en voel me gesterkt door van Herk.
josti5
0
"Ik ben dus ook niet zo blij met zo'n groot belang van bijv. van Herk in Crucell. Dat bedrijf is van oudsher een vastgoedbedrijf: wat zouden die nu ineens met biotech hebben anders dan het alleen als een leuk winstspeeltje te zien. Ze moeten alsjeblieft niet een te grote vinger in de pap krijgen."

Inderdaad reden tot zorg, seriousforfun.
Te denken dat aandelen in veilige handen zijn bij grootaandeelhouders als van dit soort is, zo lang als wij de werkelijke bedoelingen niet kennen, op zijn zachtst gezegd naief.
Het feit alleen al, dat een 5% extra belang is opgebouwd bij een dalende koers geeft al aan, hoe slim o.a. dit bedrijf te werk gaat.
Hopelijk onderhoudt Crucell een heel kort lijntje met van Herk c.s....
[verwijderd]
0
quote:

aossa schreef:

[quote=*BENZ]Van Herk zit in nog veel meer bedrijven...[/quote]
Zou het kunnen dat Van Herk minder vertrouwen heeft in de toekomst van vastgoed en zijn pensioengeld daarom in Bio's stopt?
Alls je dit weekend las(dft)wat er over duitse vastgoedfondsen werd vermeld, dan voorspeld dat niet veel goeds!!! Je kan de vinger wel eens op de zere plek leggen naar mijn mening!

mvg ivet
hansroet
0
quote:

josti5 schreef:

"Ik ben dus ook niet zo blij met zo'n groot belang van bijv. van Herk in Crucell. Dat bedrijf is van oudsher een vastgoedbedrijf: wat zouden die nu ineens met biotech hebben anders dan het alleen als een leuk winstspeeltje te zien. Ze moeten alsjeblieft niet een te grote vinger in de pap krijgen."

Inderdaad reden tot zorg, seriousforfun.
Te denken dat aandelen in veilige handen zijn bij grootaandeelhouders als van dit soort is, zo lang als wij de werkelijke bedoelingen niet kennen, op zijn zachtst gezegd naief.
Het feit alleen al, dat een 5% extra belang is opgebouwd bij een dalende koers geeft al aan, hoe slim o.a. dit bedrijf te werk gaat.
Hopelijk onderhoudt Crucell een heel kort lijntje met van Herk c.s....
ben je niet blij dan dat er kopers zijn om de handel op te nemen ??? stel je voor dat er op dat moment geen kopers waren stonden we nu mooi op 18 euro
gr hans

yinx
0
quote:

josti5 schreef:

"Ik ben dus ook niet zo blij met zo'n groot belang van bijv. van Herk in Crucell. Dat bedrijf is van oudsher een vastgoedbedrijf: wat zouden die nu ineens met biotech hebben anders dan het alleen als een leuk winstspeeltje te zien. Ze moeten alsjeblieft niet een te grote vinger in de pap krijgen."

Inderdaad reden tot zorg, seriousforfun.
Te denken dat aandelen in veilige handen zijn bij grootaandeelhouders als van dit soort is, zo lang als wij de werkelijke bedoelingen niet kennen, op zijn zachtst gezegd naief.
Het feit alleen al, dat een 5% extra belang is opgebouwd bij een dalende koers geeft al aan, hoe slim o.a. dit bedrijf te werk gaat.
Hopelijk onderhoudt Crucell een heel kort lijntje met van Herk c.s....

Een goede vraag voor de aandeelhoudersvergadering zou kunnen zijn, hoe groot de stille reserves van Berna zijn.

Stille reserves zijn, b.v. vastgoed/(bouw)grond dat al is afgeschreven en niet meer op de balans staat, of vastgoed wat al bijna is afgeschreven. Door het verkopen en d.m.v. van een lease back constructie heb je je investering al direct terug verdiend. Voor investeringsconsortia kan dit een reden zijn om een bod te doen (zie Vendex).

Ik heb gfi hoe of Berna stille reserves heeft en hoe groot ze zijn.

Dit was de reden dat van Herk vorig jaar een bod deed op Reesink (wat door de aandeelhouders is afgewezen).

Daarnaast heeft een grootaandeelhouder met een belang van 24.99% meestal erg veel invloed. Het zou zinnig zijn om de politiek te bewegen om elke aandeelhouder >10% maandelijks te laten rapporteren over de transakties i.p.v. bij >25%. Daar heb je als kleine aandeelhouder echt iets aan.

Iemand die 10.01% belang meldt en opbouwt tot 24,99% daar heb je geen zicht op, terwijl de invloed navenant veel groter is.

YinX
barst
0
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.740,30 -0,54%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.916,57 -0,41%
 US30^ 37.924,96 -0,23%
 Nasd100^ 17.243,34 -1,74%
 US500^ 4.995,45 -1,07%
 Japan225^ 37.415,98 -1,54%
 Gold spot 2.397,58 +0,77%
 EUR/USD 1,0656 +0,11%
 WTI 82,60 +0,63%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront