Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Fysieke aandelen overzetten naar digitaal OTC verkopen FBSE

10 Posts
StockTrader89
1
Hallo,
Ik hoop dat iemand met al zijn ervaring mij kan helpen.
Een kennis van mij heeft fysieke aandelen in bezit. Deze staan op zijn naam. (dus niet aan toonder) Echter betreft het een aandeel genoteerd aan de OTC in USA. Betreft positie in aandeel Fastbase Inc. Ticker: FBSE. Hij wil het graag verkopen maar dan moet dat digitaal en bij partij verkocht worden die OTC handel faciliteert. Contact opnemen met het bedrijf heeft geen resultaat opgeleverd. De in NL gevestigde partijen, zoals Saxo, DeGiro, ING, Rabo, ABN Lynx etc. faciliteren dit soort zaken niet, voor zover hij heeft kunnen achterhalen.

Bij welke (buitenlandse) partij kunnen de fysieke aandelen worden omgezet naar digitaal en via OTC verkocht worden?
Leefloon
0
quote:

StockTrader89 schreef op 24 januari 2023 18:49:

Bij welke (buitenlandse) partij kunnen de fysieke aandelen worden omgezet naar digitaal en via OTC verkocht worden?
Mogelijk is aan het bedrijf de verkeerde vraag gesteld. Splits het wellicht op, als de aandelen op naam geen eigen notering (niet bekeken, wegens gebrek aan interesse) hebben. Eerst van aandelen op naam naar aandelen aan toonder via de onderneming door uitschrijving uit hun register van aandeelhouders, en daarna pas van chartaal naar giraal. Dat laatste zou zomaar een dure grap kunnen worden, via een Amerikaanse dienstverlener. Of deze Europese theorie met de Amerikaanse praktijk matcht, dat merk je vanzelf. Is de conversie duur en zijn de aandelen zo goed als waardeloos, niet bekeken, overweeg dan eventueel een donatie aan een grotere Amerikaanse liefdadige partij die vaker effecten uit erfenissen en zo zal verkrijgen. Is het heel veel duur gedoe, zoek dan een goed doel dat je haat, desnoods met een verklaring bij de fysieke aandelen dat de naam van de aandelen op naam het eigendom overdraagt aan de ontvanger. Of steek bij eventuele netto waardeloosheid de aandelen op naam in brand en geniet van de warmte, of verkoop ze aan verzamelaars. Bij Nederlandse banken of brokers moet je vermoedelijk niet zijn; wat moeten zij met deze Amerikaanse zooi. De situatie is niet hun probleem. Splits ook de vraag hierboven dus op, is een Europese suggestie. Eerst de naam eraf, en dan pas omzetting naar giraal en verkoop. Als dat mag (kuch), dan zou je daarna eventueel ook een onderhandse koper kunnen zoeken. Geen idee of er Amerikaanse opkopers zijn, die je zo als het ware inhuurt voor de administratieve, dure Amerikaanse rompslomp; I couldn't be arsed to check.
StockTrader89
1
Hmm zou zeker kunnen, maar dan moeten we nog een partij vinden die het wil doen, vooral het omzetten, en die partij vinden dat is het lastige.
Leefloon
0
Gokje, ik volg dat land niet, en met verwijzing naar de eerdere tip om bij te hoge kosten de aandelen misschien te schenken aan een innig gehaat goed doel: The Depositary Trust Company?

The Depository Trust Company was created to reduce costs and provide clearing and settlement efficiencies by immobilizing securities and making "book-entry" changes to ownership of the securities.
jrxs4all
2
Dat kan waarschijnlijk wel bij Swissquote. Als het kan gaat het USD 200 kosten voor de fysieke aandelen en 0,5% (minimaal USD 100) voor het verkopen OTC.

www.swissquote.ch/trading-platform/#f...
Leefloon
0
quote:

jrxs4all schreef op 3 februari 2023 10:30:

https://www.swissquote.ch/trading-platform/#fullQuote/US31189L1017/130_USD
De notering ("ORD SHS") betreft ws. geen aandelen op naam, maar wellicht wordt dat meteen opgelost binnen dezelfde inefficiënte, dure administratieve handelingen. Sympathiek van Swissquote dat zij bereid zijn om zulke problemen van een klant op te willen laten lossen, ondanks de uitstraling van hoge (Amerikaanse) kosten en al het gedoe.
jrxs4all
2
Fysieke aandelen (stock certificates) staan meestal wel op naam, door middel van een geprint nummer wat de eigenaar weergeeft in de administratie van het uitgevende bedrijf.

Je kunt ze bij de meeste US brokers om laten zetten in girale effecten en andersom kan soms ook. Kost meestal rond de US 500. Swissquote is wat goedkoper, hoewel ik dus niet weet of ze het in dit geval kunnen/willen doen, dan zou de vraagsteller even met ze moeten bellen.

Gezien de koers van het aandeel vraag ik me af of het op dit moment nog zin heeft, of je moet er wel heel erg veel van hebben.
Leefloon
0
quote:

jrxs4all schreef op 3 februari 2023 16:34:

Fysieke aandelen (stock certificates) staan meestal wel op naam, door middel van een geprint nummer wat de eigenaar weergeeft in de administratie van het uitgevende bedrijf.

Gezien de koers van het aandeel vraag ik me af of het op dit moment nog zin heeft, of je moet er wel heel erg veel van hebben.
Oké. Hier had je ook op naam gestelde effecten, maar die hadden dan een eigen (zeer illiquide) notering. FTTOMH een obligatie van de gemeente Amsterdam, en preferente aandelen Wereldhave op naam. Geen idee of het financiële systeem verlies nam op de afwikkeling van die zeldzame en kleine transacties met veel gedoe, of dat de klant de gepeperde rekening kreeg. Ik hoop het eerste, omdat iets ouds niet meer binnen een later nieuw systeem past. Bij Swissquote ga ik er vanuit dat alles ineens opgelost kan worden, dus niet meer op naam én giraal.

Yep; ik gaf al de suggestie om de aandelen dan maar te doneren aan een innig gehaat goed doel dat misschien vaker legaten en schenkingen ontvangt, bijvoorbeeld een bepaalde presidentskandidaat. Of om eens te kijken naar de verzamelaarwaarde.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront