Heijmans « Terug naar discussie overzicht

Heijmans, 4e kwartaal 2022

149 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Daexter
1
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 2 november 2022 09:09:

We worden weer getrakteerd op de gebruikelijke koersreactie.

Heb inmiddels al flink wat putjes geschreven, extra aandelen zijn ook net binnen. Ik ben echter vast weer te enthousiast en te vroeg, zoals me vaker is gebeurd bij onwaarschijnlijke koersreacties. Gezien de fundamentals moet dat echter "altijd" goed komen, zou je zeggen...

PS

Op €8 verdubbel ik nogmaals mijn positie ;-)

Met 67K omzet so far lijkt het alsof SIH Partners (AKA De Grote Boze Shorter) vrij spel heeft. Uiteindelijk zullen ze toch de dividenden moeten vergoeden over de geleende aandelen; kennelijk hebben ze of goede kennis van het Tennet-dossier of speculeren ze er domweg op dat de huizenmarkt en dan specifiek de nieuwbouwsector definitief zal instorten. Heijmans heeft echter meer ijzers in het vuur en het vermeende woningtekort lijkt me ook niet opeens verdwenen...
Lijkt me niet. De inflatie en daarmee de rentestijgingen en daarmee de herwaardering van activa is nog niet ten einde. Dus onrust op de financiële markten blijft nog wel even. Dus Heijmans kan makkelijk nog een keer de intraday koers van 8,90 van een paar weken terug opnieuw gaan testen. Het was toen maar een paar minuten en toen vond iemand het ideaal koopmoment waardoor de koers ineens opveerde naar 9,30.

Dus wie nu boven de 10 verkoopt en genoeg slagkracht heeft om de koersbeweging enigszins te manipuleren, wat bij een aandeel als Heijmans met weinig aandelen niet heel moeilijk is, kan daar best nog leuk aan verdienen. Maar niet weggelegd voor ons particulieren.

Nooit fan van Yteke geweest. Alles wat zij noemt zit al in de koers verwerkt. Speelde stikstof niet, stond de koers al lang in de zone 13 tot 15.

Toch is er iets anders dat zij niet noemt en ik Hillen ook niet over hoor, maar wat ook speelt. Gemeenten die voor de huizenbouw meestal de bouwvergunningen afgeven, bestemmingsplannen maken etc. Hebben enorme tekorten aan personeel. Gemeenten zien zelf dat gebrek aan personeel als veel groter obstakel voor het realiseren van de woningbouwopgave dan de stikstofcrises.....

Maar goed, Heijmans is nu al fundamenteel koopwaardig, maar ik wacht toch nog even. Goedkoper is altijd beter dan goedkoop :)

Zou trouwens ook heel goed kunnen dat het partijen zijn die veel calls hebben geschreven die ze aan goedgelovende particulieren voor te veel geld verkocht hebben nu even op de verkoop knop drukken om de koers niet voor expiratie deze maand boven de 11 te laten komen
stockmarket
0
Door ABM Financial News op woensdag 2 november 2022
Views: 70
'Handhaving outlook door Heijmans is geruststelling'
Beeld: Heijmans
(ABM FN-Dow Jones) De handhaving van de outlook voor heel het jaar door Heijmans is een geruststelling in het huidige uitdagende klimaat. Dit stelde analist Tijs Hollestelle van ING woensdag.

Heijmans kwam bovendien met een outlook voor 2023. "Dit is niet iets dat Heijmans doorgaans doet bij publicatie van de cijfers over het derde kwartaal", zo meldde Hollestelle, die de verwachtingen voor volgend jaar dan ook op prijs stelt. "Dit biedt meer zicht op de ontwikkelingen na 2022 en tegelijk onderstreept het onze visie dat de activiteiten van Heijmans een stuk voorspelbaarder zijn geworden."

ING had verwacht dat beleggers positief zouden reageren op de handhaving van de outlook voor 2022 en het inzicht in de verwachtingen voor 2023, maar het aandeel koerste vanochtend 5,9 procent lager op 10,14 euro. Ook bouwer BAM gaf met ruim 5 procent flink prijs.

Volgens ING kan dit ook te maken hebben met de uitspraak vandaag in een rechtszaak over CO2-opslagproject Porthos. De uitspraak kan flinke gevolgen hebben voor de kabinetsplannen op het gebied van onder meer woningbouw en infrastructuur.

ING heeft een koopadvies op Heijmans met een koersdoel van 14,20 euro.

Bron: ABM Financial News
Rob_vd
0
Volgens ING kan dit ook te maken hebben met de uitspraak vandaag in een rechtszaak over CO2-opslagproject Porthos. De uitspraak kan flinke gevolgen hebben voor de kabinetsplannen op het gebied van onder meer woningbouw en infrastructuur.

Dit vooral lijkt mij!
Hans2021
0
quote:

Rob_vd schreef op 2 november 2022 10:03:

Volgens ING kan dit ook te maken hebben met de uitspraak vandaag in een rechtszaak over CO2-opslagproject Porthos. De uitspraak kan flinke gevolgen hebben voor de kabinetsplannen op het gebied van onder meer woningbouw en infrastructuur.

Dit vooral lijkt mij!
Klopt. Vandaag uitspraak Raad van State over de bouwvrijstelling. Is belangrijker dan de cijfers van Heymans.
StoplossBurner
1
quote:

Hans2021 schreef op 2 november 2022 10:13:

[...]

Klopt. Vandaag uitspraak Raad van State over de bouwvrijstelling. Is belangrijker dan de cijfers van Heymans.
Denk dat de uitkomst is, is dat ze een paar mensen kunnen gaan opleiden om stikstof berekeningen te gaan doen. M.a.w. geen afstel, maar wel (nog) langere doorlooptijden van projecten.
Daexter
1
quote:

Rob_vd schreef op 2 november 2022 10:03:

Volgens ING kan dit ook te maken hebben met de uitspraak vandaag in een rechtszaak over CO2-opslagproject Porthos. De uitspraak kan flinke gevolgen hebben voor de kabinetsplannen op het gebied van onder meer woningbouw en infrastructuur.

Dit vooral lijkt mij!
Nou dat lijkt me niet, omdat de uitspraak hooguit in positieve zin kan verrassen. Het feit dat deze zaak vandaag op de agenda staat, is voor jou misschien nieuws, maar voor de markt niet.
Up&Down
0
Zo komen we in dit land natuurlijk nooit een stap verder.

Zou wat zijn als de boeren eerst de wegen bezetten, en dat nu de wegenbouwers de boerderijen gaan bezetten.
mike65537
0
Bouw­vrij­stel­ling stik­stof van ta­fel, maar geen al­ge­he­le bouw­stop
Gepubliceerd op 2 november 2022

De bouwvrijstelling stikstof voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kan daardoor niet anders dan constateren dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten. Hoewel de bouwvrijstelling daarmee van tafel is, betekent dat niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als in de situatie vóórdat de bouwvrijstelling werd ingevoerd, blijft het mogelijk om per project onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof. Dit staat in een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (2 november 2022) in de zaak over het zogenoemde Porthos-project.

Porthos is nu vertraagd, maar niet van de baan
Het Porthos-project maakt de opslag mogelijk van CO2 uit het Rotterdamse havengebied in lege gasvelden onder de Noordzee. Voor het project is gebruikgemaakt van de bouwvrijstelling. Nu de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden, loopt het project vertraging op, maar is het niet van de baan. Voor het project moet een individuele beoordeling van de stikstofgevolgen worden gemaakt. Die is er al, maar dat onderzoek is te laat in deze procedure ingediend. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak nu eerst een tussenuitspraak gedaan en de bezwaarmaker zes weken de tijd gegeven om alsnog op het onderzoek te reageren. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaak Porthos voortzetten en later een einduitspraak doen.

Wat hield de bouwvrijstelling precies in?
Sinds 1 juli 2021 bevat de Wet natuurbescherming de bouwvrijstelling. De bedoeling daarvan was dat bij de vergunningverlening voor een project geen rekening hoefde te worden gehouden met de stikstofuitstoot van bepaalde bouwactiviteiten. Het werd hierdoor eenvoudiger om vergunningen te verlenen voor bouw- en infrastructurele projecten. Volgens de wetgever leidde de bouwvrijstelling niet tot aantasting van Natura 2000-gebieden dankzij een breder ‘robuust en effectief pakket aan maatregelen’. Volgens de wetgever leidt dit totale pakket van maatregelen, samen met de autonome daling van de stikstof, op een landelijk ‘hoger schaalniveau’ tot een zodanig grote verbetering van de natuur, dat de stikstofgevolgen van activiteiten tijdens de bouwfase daartegen zouden wegvallen.

Bouwvrijstelling voldoet niet aan Europees natuurbeschermingsrecht
Maar de bouwvrijstelling voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Uit de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg volgt allereerst dat alleen toestemming voor een project mag worden gegeven als uit onderzoek blijkt dat zeker is dat individuele beschermde natuurgebieden daardoor geen schade oplopen. Dat is wat anders dan een beoordeling op een hoger schaalniveau waarvan de wetgever uitgaat. Verder volgt uit de rechtspraak van het Europese Hof dat een maatregelenpakket zoals de wetgever voorstelt alleen als onderbouwing gebruikt mag worden als die maatregelen ook echt zijn uitgevoerd en de verwachte voordelen daarvan vaststaan. Het pakket van maatregelen dat de wetgever heeft gebruikt als onderbouwing om de bouwvrijstelling in de Wet natuurbescherming op te nemen, voldoet daar niet aan. Het overgrote deel van de maatregelen is namelijk nog niet uitgevoerd.

Geen uitleg vragen aan het Europese Hof
De Afdeling bestuursrechtspraak is zich bewust van het belang van de bouwvrijstelling voor bijvoorbeeld de woningbouwopgave en de energietransitie. Daarom heeft ze overwogen om het Europese Hof van Justitie via een zogenoemde prejudiciële procedure naar de mogelijkheden te vragen voor een nuancering van de rechtspraak over het Europese natuurbeschermingsrecht. Maar zelfs als het Europese Hof zou bevestigen dat op ‘hoger schaalniveau’ naar de gevolgen gekeken mag worden en daarnaast ook vooruitgelopen kan worden op de verwachte voordelen van de maatregelen die nog niet zijn uitgevoerd, dan nog zijn de onzekerheden over de verwachte voordelen van het maatregelenpakket te groot.

Onzekerheden over het maatregelenpakket te groot
Zo is het overgrote deel van de genoemde maatregelen niet concreet uitgewerkt en is een flink deel van de maatregelen afhankelijk van vrijwillige keuzes van ondernemers. Deze onzekerheid is niet op te lossen met wettelijke regels waarin doelstellingen zijn vastgelegd, en ook niet met monitoring of bijsturing. Daarbij speelt mee dat er geen rekening mee is gehouden dat de bouwvrijstelling onbeperkt kon worden ingezet, zonder beperking in de tijd of naar locatie. Bovendien gold deze niet alleen voor concrete woningbouwprojecten, maar ook voor grote, meerjarige infrastructurele projecten. Al met al staat niet vast dat de toekomstige verbetering van de natuur zo groot is, dat de stikstofneerslag van bouwactiviteiten daartegen wegvalt.

Wat betekent deze tussenuitspraak voor de bouwsector?
In de tussenuitspraak wordt geconstateerd dat de bouwvrijstelling niet mag worden toegepast. Dat betekent niet dat er een algehele bouwstop geldt. Net als in de situatie van vóór de bouwvrijstelling, blijft het mogelijk om voor een plan of project een zogenoemde voortoets uit te voeren en, zo nodig, een passende beoordeling te maken. Daarnaast kan voor projecten van groot openbaar belang toestemming worden gegeven als daarvoor geen alternatieven zijn en de natuurschade gecompenseerd wordt.


Meer informatie over stikstofuitspraken
Op de speciale themapagina over stikstof staan de belangrijkste stikstofuitspraken die de Afdeling bestuursrechtspraak in de afgelopen jaren heeft gedaan. Verder is daar een verklarende begrippenlijst te vinden.
BowmoreBoerke
1
De uitspraak van de Raad van State heeft zeer grote gevolgen. Feitelijk komen nieuwe projecten straks tot stilstand. Heijmans en BAM gaan daarop nog veel verder dalen.
Waar staat dat
0
We hebben gelukkig geen huizen nodig in Nederland :-(

Verloren generatie huisje, boompje, beestje.
StoplossBurner
1
quote:

Waar staat dat ? schreef op 2 november 2022 10:38:

We hebben gelukkig geen huizen nodig in Nederland :-(

Verloren generatie huisje, boompje, beestje.
De huizen die er zijn, zijn toch al niet betaalbaar (ook niet in historisch perspectief). 12x modaal jaarsalaris met daarbij een renteniveau van 4 a 5%. In jaren 90 betaalde je nog 4 tot 5x modaal jaarsalaris. Wel tegen 2x zo hoge rentelasten, maar dan nog zijn je maandlasten dan nog veel goedkoper en bij het sparen voor je woning ontving je destijds ook nog een leuke vergoeding. En daarbij ook lagere studiekosten en ook goedkoper huren voor je stap naar koopwoning kon maken.
Drs P.
0
quote:

Chiclana schreef op 2 november 2022 12:06:

Die klimaat sekte maakt heel het land naar de klote
geweldig die Rutte met zijn links destructieve D'66 beleid..
Drs P.
0
quote:

Waar staat dat ? schreef op 2 november 2022 10:38:

We hebben gelukkig geen huizen nodig in Nederland :-(

Verloren generatie huisje, boompje, beestje.
massa immigratie en klimaat gekte, we hebben het maar getroffen met Rutte en zijn linkse vrienden..
BobDeBrouwer
0
Eerste (hele kleine) pluk gekocht op 10,00 euro als onderdeel van maandelijkse DCA.
Erny
1
Gelukkig kloppen de rekenmodellen van het RIVM niet en kan dit vonnis direct de prullenbak in.
149 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 17:35
Koers 17,320
Verschil -0,020 (-0,12%)
Hoog 17,460
Laag 17,140
Volume 88.960
Volume gemiddeld 118.212
Volume gisteren 75.777

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront