Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.491 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
voda
0
Hongarije en Polen stemmen tegen Europees gasbesparingsplan
ANP Producties - 23 minuten geleden
© ANP

BRUSSEL (ANP) - Polen en Hongarije hebben als enige van de 27 EU-lidstaten tegen een vrijwillig gasbesparingsplan gestemd dat tot 31 maart volgend jaar moet leiden tot minstens 15 procent minder gasconsumptie door burgers en bedrijven. De ruime meerderheid stemde wel voor het bindende wetsvoorstel van de Europese Commissie, blijkt uit de definitieve documenten over het akkoord dat de klimaat- en energieministers vorige week sloten tijdens een spoedzitting in Brussel.

Er was aanvankelijk slechts één land dat zich openlijk tegen het noodplan zou hebben verzet, namelijk Hongarije. Het plan werd flink afgezwakt om tegensputterende landen aan boord te krijgen, maar dat was blijkbaar toch ook onvoldoende voor Polen. De verordening gaat nadat die een dezer dagen verschijnt in het Publicatieblad van de Europese Unie onmiddellijk in, met terugwerkende kracht tot 1 augustus. Als de energiezekerheid in gevaar dreigt te komen, kunnen de lidstaten bovendien besluiten om verplichte besparingsmaatregelen in te voeren.

Het noodplan met de naam Save gas for a safe winter (Spaar gas voor een veilige winter) werd vorige maand door de commissie op tafel gelegd omdat ze er geen vertrouwen in heeft dat het Russische gas zal blijven vloeien. De wet moet voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen letterlijk in de kou komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien.

De vrijwillige besparing van 15 procent in elke lidstaat moet worden gehaald ten opzichte van de gemiddelde gasconsumptie in de afgelopen vijf jaar. De landen kunnen zelf bepalen hoe ze dat doel willen bereiken. Er komt een waarschuwingsmechanisme, Union Alert gedoopt, als er desondanks een groot gastekort ontstaat of de vraag te groot is. In dat geval kan tot verplichte maatregelen worden overgegaan. Er zijn wel allerlei uitzonderingen voor die verplichting, bijvoorbeeld voor landen die niet zijn aangesloten op gasnetwerken van andere landen of voor landen die ingevoerd gas vooral doorgeven aan andere landen.
voda
0
Noorwegen overweegt export van stroom te beperken
ANP Producties - 2 uur geleden
© ANP

OSLO (ANP/BLOOMBERG) - Noorwegen overweegt de uitvoer van elektriciteit te beperken. Door de lagere gastoevoer uit Rusland is er internationaal momenteel veel vraag naar stroom van de Noorse waterkrachtcentrales, maar in Noorwegen zelf lopen de energieprijzen ook steeds meer op en wordt eveneens gevreesd voor tekorten.

Het Scandinavische land is een van de grootste stroomexporteurs van Europa. Door de vele waterkrachtcentrales in het land wekken de Noren normaal veel meer stroom op dan ze kunnen verbruiken. Maar door de oplopende prijzen en lage waterstanden in de waterreservoirs gaan er al maanden stemmen op om de stroomuitvoer via onderzeese kabels aan banden te leggen.

De regering zou daarom kunnen voorstellen om de export te beperken als het water in de Noorse waterreservoirs tot "zeer lage" niveaus daalt, heeft minister van Energie Terje Aasland gezegd tegen het lokale medium NTB Newswire. Bij het stellen van een limiet zou dan rekening gehouden worden met seizoensinvloeden en andere factoren.

Door de flink opgelopen stroom- en gasprijzen staat de Europese solidariteit als het gaat om de energievoorziening onder druk. Hongarije, dat op het gebied van energie de noodtoestand heeft uitgeroepen, probeert de export van energie al te verbieden.
josti5
1
'Door de flink opgelopen stroom- en gasprijzen staat de Europese solidariteit als het gaat om de energievoorziening onder druk. Hongarije, dat op het gebied van energie de noodtoestand heeft uitgeroepen, probeert de export van energie al te verbieden.'

Haha, ja: de Europese solidariteit'...

Trouwens: de burgerlijke solidariteit stelt óók niks voor - dat hebben we onlangs weer kunnen ervaren bij het WC-papier, en de wat ouderen kunnen zich ongetwijfeld de oliecrisis van de jaren 70 nog wel herinneren: binnen de kortste keren was er geen vuilniszak meer te krijgen, want plastic werd van olie gemaakt...
En intussen vallen we onder leiding van Kaag/Rutte onze voedselzekerheid aan, en maken we ons meer en meer van andere landen afhankelijk.

Nou, dan kan het snel mis gaan bij een misoogst, droogte of een oorlog, want dan geldt als altijd: eigen volk éérst...
voda
0
Duitsers moeten 20 procent minderen met energie
51 min geleden
in FINANCIEEL

BERLIJN (ANP) - Duitsers moeten tegen december minstens 20% minder gas gebruiken als ze komende winter een gastekort willen vermijden, zegt de toezichthouder van het Duitse energienet Klaus Mueller. Andere Europese landen streven naar een vermindering van 15%.

Het Russische Gazprom heeft de leveringen aan Duitsland via de pijpleiding Nord Stream 1 teruggebracht naar 20% van de capaciteit. Daarmee wordt de noodzaak voor Duitsland om genoeg gas op te sparen voor komende winter extra nijpend.

„Als we niet veel besparen en geen extra gas krijgen, hebben we een probleem”, zei Mueller in een interview met de krant Welt am Sonntag, dat vandaag verschijnt. Volgens Mueller moet naast de besparing binnen Duitsland ook de export van gas met 20% worden teruggebracht. Daarnaast moet Duitsland 10 tot 15 gigawatt aan gas importeren om tekorten deze winter te vermijden.

www.telegraaf.nl/financieel/234908290...
voda
0
’Helft kantoren’ mogelijk dicht om energielabel: ’Tal van hindernissen’
Door PIETER VAN ERVEN DORENS

Updated Gisteren, 20:33
Gisteren, 16:30
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Vanaf 1 januari moeten alle kantoren minimaal energielabel C hebben, op straffe van sluiting van het pand. Dat gaan we niet meer halen, waarschuwt branchevereniging Techniek Nederland.

Zonnepanelen op een kantoordak langs de ringweg in Amsterdam. Volgens Techniek Nederland kan vaak met beperkte investeringen een kantoor naar energielabel C worden gebracht. ANP/HH

„Ook wanneer kantooreigenaren na de vakantie alsnog massaal in actie komen om energielabel C te verkrijgen zal dat in veel gevallen niet lukken”, zegt Dick Reijman van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel.

Verplichting
In 2016 kwam toenmalig minister Stef Blok (Wonen) met het voorstel dat leidde tot de verplichting om kantoren ten minste te verduurzamen tot label C. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor worden gebruikt, zo bepaalt het Bouwbesluit.

Techniek Nederland trekt aan de bel vanwege een bericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die meldt dat nog maar 48% van de 65.000 kantoren een ’groen’ label heeft, oftewel label A, B of C. Bijna 11% heeft een ’rood’ label (D t/m G).

BEKIJK OOK:
’Betere isolatie maakt woning snel €35.000 meer waard’

Streng toegesproken
Van nog eens vier op de tien kantoorgebouwen is nog helemaal geen energielabel geregistreerd. „Daarmee voldoet ruim de helft van de kantoren nog niet aan de verplichting”, constateerde de RVO vorige week in een schrijven. Verhuurders en huurders worden streng toegesproken: „Per 1 januari bent u als kantooreigenaar- en gebruiker verplicht voor uw kantoor een energielabel C of hoger te hebben. Heeft u dan niet het juiste label? Dan mag u uw kantoor niet meer als kantoor gebruiken.”

Hoe hard die dreiging is, moet natuurlijk nog blijken. Al sinds de invoering van de regeling speculeert de vastgoedsector op verlenging van de termijn of een mildere aanpak, gezien de enorme economische schade die sluiting van kantoren met zich meebrengt.

Een vestiging van Rabobank met een slim gebruik van zonnepanelen. Volgens Techniek Nederland kan vaak met beperkte investeringen een kantoor naar energielabel C worden gebracht. FOTO ANP/HH

Techniek Nederland kent die signalen. „Mogelijk denken veel kantooreigenaren dat het met de handhaving zo’n vaart niet zal lopen. Toch heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd kantoren zonder energielabel C als uiterste consequentie te gaan sluiten.”

Wel bestaat over de werkelijke omvang van de achterstand nog grote twijfel. Techniek Nederland baseert zich in eerste instantie op de cijfers van RVO. „Zij hebben alle data”, zegt woordvoerder Reijman.

BEKIJK OOK:
Hugo de Jonge: ’Liever dwingen dan pappen en nathouden’

Geen label
Vastgoedadviesbureau CBRE komt echter op heel andere getallen uit. Volgens een recent rapport voldoet reeds 58% van de Nederlandse kantoorruimte aan de eis, terwijl slechts 10% niet voldoet. Nog eens 6% valt niet onder de eis, bijvoorbeeld omdat het om monumenten gaat. Tot slot heeft 26% van de kantoorruimte nog geen label. Daarvan voldoet volgens CBRE ongeveer de helft wel aan de groene eisen, maar moet alleen nog het label binnengehaald worden. Kortom: volgens de adviseurs is de achterstand veel kleiner dan het RVO schetst, iets minder dan een kwart van de Nederlandse kantoorruimte.

Bij RVO denken ze dat het vooral komt door een andere rekenmethode. „CBRE werkt op basis van volumes en vierkante meters, als ik het goed begrijp. RVO rapporteert op basis van kantoren die label-C plichtig zijn. Dat is dus een andere grondslag dan de gehele kantoorvoorraad in Nederland. En ze hanteren waarschijnlijk bijzondere categorieën die RVO wel of niet meeneemt”, zegt een woordvoerder.

BEKIJK OOK:
De Jonge hanteert opnieuw breekijzer om woningen te vergroenen: ’Minister van dwingen en verplichten’

Afwijkende cijfers
CBRE kijkt vooral naar het feitelijke gebruik van kantoren, blijkt uit een reactie van de vastgoedadviseur op de afwijkende cijfers. „Wij weten van ruim 1,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte dat deze uit de markt gehaald zal worden voor transformatie, dus die zijn niet meegerekend in onze cijfers. RVO ziet dat waarschijnlijk als kantoren die niet aan de eis voldoen”, geeft een woordvoerster als voorbeeld. Ook de half miljoen vierkante meters die nu worden gerenoveerd, gaan niet mee in de telling.

De vastgoedadviseur ziet het gunstig in voor veel kantoren die nu officieel nog geen label hebben, maar waarschijnlijk wel aan de eisen voldoen. „Bijna 7,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte die nog geen label heeft, is uit bouwjaar 1990 of later. Die voldoet naar onze verwachting aan de eisen.”

BEKIJK OOK:
Warmtepomp of zonnepanelen verplicht bij grote verbouwing door nieuwe EU-regels

Investeringen
Volgens Techniek Nederland kan sowieso vaak met weinig investeringen alsnog het C-label worden gescoord. „In veel gevallen is het redelijk eenvoudig, met spouwmuurisolatie, led-verlichting en zonnepanelen of een van die aanpassingen”, aldus Reijman.

Maar zelfs voor die kleine maatregelen is het volgens Techniek Nederland misschien te laat. „Installateurs hebben nu al veel werk. Waar je ook rekening mee moet houden, is de levering van materiaal. En dan heb je nog voldoende mensen nodig die de labels uiteindelijk moeten vaststellen. Dat is ook een bottleneck.”

BEKIJK OOK:
Kabinet wil land aan de warmtepomp, installateurs al overbezet

www.telegraaf.nl/financieel/192378296...
voda
0
Letland investeert een miljard euro in windmolenparken
ANP Producties - Gisteren om 15:54
© ANP

RIGA (ANP/DPA) - Letland gaat ongeveer 1 miljard euro investeren in de bouw van windmolenparken. Daarmee wil het land het gebruik van hernieuwbare energie vergroten en de energiezekerheid versterken.

"Deze middellangetermijnoplossing zorgt ervoor dat we volledig onafhankelijk kunnen worden in onze energievoorziening en minder fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken", zei premier Arturs Krisjanis Karin tegen het Letse persbureau Leta.

De geplande windmolenparken zouden volgens de Letse minister van Economische Zaken een capaciteit van 800 megawatt krijgen. Daarmee zijn de parken in staat per jaar 2,4 terawattuur te produceren, wat gelijk staat aan ongeveer 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Letland in 2021.

In mei stopte Letland met de import van elektriciteit uit Rusland. Maar het land is samen met Litouwen en Estland nog steeds aangesloten op een gezamenlijk elektriciteitsnet met Rusland en Belarus.
voda
0
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren
ANP Producties - 3 uur geleden
© ANP

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

"Als alle landen in Europa gas besparen, kan dit de prijs bij wijze van spreken stabiliseren, misschien zelfs verlagen, en ertoe bijdragen dat er voldoende gasvoorraden zijn om de herfst en winter door te komen", aldus Müller, die het noodplan verwelkomde.

De 27 EU-landen kwamen eind juli overeen hun gasverbruik tussen augustus 2022 en 31 maart 2023 met 15 procent te verminderen ten opzichte van hun gemiddelde consumptie in de afgelopen vijf jaar. Ze kunnen zelf bepalen hoe ze dat doel willen bereiken.

Voorkomen

Het noodplan moet voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten indien Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien. Als de energiezekerheid in gevaar dreigt te komen, kunnen de lidstaten bovendien besluiten om verplichte besparingsmaatregelen in te voeren.

De Europese gasprijs ging dinsdag verder omlaag door afnemende zorgen over de gasvoorraden. De gasprijs daalde met 2,5 procent tot 188 euro per megawattuur op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs.

Gasvoorraden

De Europese landen voeren een race tegen de klok om de gasvoorraden voor de winter bij te vullen. Inmiddels zit de gasopslag voor 72 procent vol. Dat is iets meer dan het gemiddelde opslagniveau van 70 procent in de afgelopen vijf jaar. De Europese landen importeren onder andere veel meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) om de afgeknepen Russische gasleveringen op te vangen.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom schroefde in juli de leveringen aan Duitsland via de pijpleiding Nord Stream 1 terug naar 20 procent van de capaciteit. Dat komt volgens het bedrijf door problemen met het onderhoud van turbines. Daarbij zitten de sancties tegen Rusland de terugkeer van een gerepareerde gasturbine voor de Nord Stream-pijplijn in de weg. Volgens de Duitse regering gebruikt het Kremlin de gasleveringen echter als wapen ter vergelding van de westerse sancties.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/du...
voda
0
Door Britse ‘gasbrug’ naar EU stroomt vervuild gas
Redactie - 8 uur geleden

© 'Gas compressor station, Bacton', Stephen Craven, Geograph.org.uk

Het wegvallen van Russisch gas noopt de EU-landen naarstig alternatieve bronnen te vinden om hun gasreserves te vullen. Groot-Brittannië heeft zich sinds de Russische inval in Oekraïne razendsnel ontpopt tot een cruciale 'gasbrug' naar het Europese vasteland. Daartoe verwerkt het land grote hoeveelheden LNG (liquid natural gas) uit onder meer de Verenigde Staten en Qatar. Het gas wordt via het Britse leidingnetwerk naar Bacton getransporteerd, vanwaaruit het via onderzeese pijpleidingen naar België en Nederland gaat.

Er is echter een probleempje met het door de Britten aangeleverde gas. Het blijkt hardnekkig 'vervuild' te zijn met grote hoeveelheden toxische en zelfs radioactieve materialen. Gasbedrijven hebben al zeker £270 miljoen uit moeten geven aan reparaties en het oplossen van storingen in de toevoer. De gaslevering door de pijpleidingen zou er zelfs door in gevaar kunnen komen.

Reden voor diverse energiebedrijven, waaronder de Belgische infrastructuurprovider Fluxys (die de Belgische pijpleiding beheert), het Duitse Securing Energy for Europe (voorheen een Gazprom-tak) en het Franse nutsbedrijf EDF, om de Britse toezichthouder National Grid op te roepen tot snelle actie.

Ze willen geen gas via Bacton meer zolang het gas vervuild blijft met "gevaarlijke, giftige, radioactieve en pyrofore" materialen, schrijft de Financial Times. Nóg meer gas door de pijpleidingen zou het probleem "hoogstwaarschijnlijk verergeren [..] en leiden tot een verhoogd risico op onderbreking van de grensoverschrijdende stromen, waardoor zowel de Europese als de Britse voorzieningszekerheid in gevaar komt", aldus de energiebedrijven. Nu al heeft het vuile gas de "efficiëntie en doeltreffendheid van de onderling gekoppelde gasmarkt tussen GB en EU geschaad".

Volgens experts is het normaal dat er ongewenste vaste stoffen, bijgenaamd 'dust', in gas zitten. Maar sinds april zitten er ongekende hoeveelheden 'dust' in het aangeleverde gas. National Grid is vooralsnog niet ongerust: "De aanwezigheid van 'stof' in het Britse nationale gastransmissiesysteem is een historisch en bekend probleem en iets dat we voortdurend in het oog houden". Gezien de grotere gasvolumes die momenteel van Groot-Brittannië naar Europa stromen is het niet onverwacht dat er meer onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden, zoals het vervangen van filters. En dus wil National Grid de maximumvolumes via de Brits-Nederlandse pijpleiding nog verder verhogen. Volgens de toezichthouder zou dat "de veiligheid en beveiliging van het systeem niet in het gedrang brengen ... noch gevolgen hebben voor andere klanten".

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/door-...
voda
0
Eneco wil energiesubsidie op basis van inkomen om huishoudens te compenseren

Energiebedrijf Eneco meent dat een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie kan helpen om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren. Die kosten zijn fors opgelopen door de internationale energiecrisis. De energieleverancier roept het kabinet op deze maatregel mee te nemen in de begroting voor Prinsjesdag.

Economieredactie 10-08-22, 10:12 Laatste update: 15:19

Volgens Eneco is er al veel gedaan om mensen te helpen bij wie de energierekening hard is gestegen, zoals de btw-verlaging voor energie. Naast die verlaging en de energietoeslag die wordt uitgekeerd door gemeenten, heeft het kabinet de jaarlijkse energiekorting dit jaar tijdelijk met 265 euro verhoogd, tot 825 euro voor alle huishoudens.

Maar dit is volgens het bedrijf onvoldoende om te compenseren voor de hoge energiekosten van mensen met lage inkomens. Daardoor zou het risico op schulden en afsluiting van energie blijven bestaan. Om dit te voorkomen zijn additionele maatregelen nodig. Eneco oppert op basis van een verkennend onderzoek van CE Delft om de jaarlijkse belastingkorting op de energierekening in 2023 inkomensafhankelijk te maken en tegelijkertijd fors te verhogen.

Dat zou voor de circa 800.000 huishoudens met een minimuminkomen neerkomen op een verhoging van ongeveer 1500 euro, bovenop de bestaande 560 euro belastingvermindering. Volgens Eneco kost de inkomensafhankelijke compensatie op de energierekening van de minima de overheid 1,2 miljard euro per jaar en zo’n 3,7 miljard euro indien ook de middeninkomens - ruim 3 miljoen huishoudens - worden gecompenseerd.

Niet alleen minima
Het energiebedrijf denkt dat het kabinet niet alleen de minima moet helpen, maar ook de middeninkomens, dus mensen die op jaarbasis tot bijvoorbeeld 50.000 euro verdienen. Deze huishoudens zouden een belastingkorting kunnen krijgen van gemiddeld 750 euro bovenop de bestaande regelingen.

Eneco erkent dat het normaal effectiever is om armoede op andere manieren aan te pakken dan via de energierekening. Maar de fors opgelopen energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zouden vragen om ‘snelle doelgerichte actie die daadwerkelijk het aantal afsluitingen van energie voorkomt’.

,,Wij zien dat meer dan 10 procent van de huishoudens een te laag maandelijks voorschot betaalt en bij de eindafrekening het risico loopt om meer dan 1000 euro te moeten bijbetalen”, benadrukt Eneco. ,,Door de compensatie direct aan de energierekening te koppelen kan die meteen worden verlaagd en wordt voorkomen dat het geld al is besteed voor de komst van de jaarnota en mensen alsnog in de problemen komen.”

www.ad.nl/economie/eneco-wil-energies...
voda
0
Duits energieconcern RWE gaat meer in duurzame bronnen investeren
ANP Producties - 37 minuten geleden
© ANP

ESSEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE gaat dit jaar meer investeren in duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie. Het bedrijf wil zo beter het hoofd kunnen bieden aan de Europese energiecrisis die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne en de zorgen over de Russische gasleveringen aan Europa.

RWE trekt dit boekjaar meer dan 5 miljard euro uit voor duurzame energieprojecten, wat 30 procent meer is dan eerder gepland. Het bedrijf zegt dat die investeringen noodzakelijk zijn om de afhankelijkheid van Russische energie tegen te gaan en klimaatneutraal te worden. Het gaat om energieprojecten op land en zee, maar ook om investeringen in batterij- en waterstoftechnologie, aldus RWE.

In de eerste helft van dit jaar stak de onderneming uit Essen al 2 miljard euro in duurzame energie. Er werd voor 1,2 gigawatt aan duurzame productiecapaciteit in gebruik genomen. Door die groei en gunstige windomstandigheden nam de duurzame stroomproductie van RWE in de eerste jaarhelft met 20 procent toe in vergelijking met vorig jaar.

RWE kondigde verder aan dat de ontmanteling van een stilgelegde steenkolencentrale in Duitsland zal worden uitgesteld. Het gaat om de centrale Neurath A in Noordrijn-Westfalen die in april werd stilgelegd. Vanwege de zorgen over een stop van Russische gasleveringen aan Duitsland overweegt Berlijn stilgelegde steenkolencentrales weer op te starten. Het land wil eigenlijk in 2030 helemaal zijn gestopt met energie uit steenkolen.
voda
0
Stedin: opgesteld vermogen zonnepanelen 12 procent gegroeid tot 2.564 megawatt

Stedin heeft het vermogen aan zonnepanelen in de eerste helft van het kalenderjaar in zijn werkgebied zien groeien met circa 12 procent tot 2.564 megawatt. Dat meldt de netbeheerder in het halfjaarbericht.

Het vermogen aan zonnepanelen betreft het vermogen van grond- en dakgebonden pv-installaties en bij klein- en grootverbruikers*. Stedin meldt verder in het eerste halfjaar 324 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in het uitbreiden, verzwaren en onderhouden van haar gas- en elektriciteitsnetten. Dat is 20 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Stedin verwacht in 2022 in totaal 719 euro miljoen in het gas- en elektriciteitsnet te investeren en in de periode van 2023 tot en met 2030 nog eens minimaal 8 miljard euro.

Netverliezen verdrievoudigd
Door de sterke economische groei en de oorlog in Oekraïne stijgen de gas- en elektriciteitsprijzen sinds eind vorig jaar. Dit betekent voor Stedin dat ook de netverlieskosten, de kosten voor het verlies aan stroom door onder meer transport en energiediefstal, voor Stedin meer dan verdrievoudigd zijn ten opzichte van vorig jaar. De netverlieskosten bedroegen 89 miljoen euro in het eerste halfjaar, in 2021 was dit 25 miljoen euro.

Hierdoor viel het bedrijfsresultaat lager uit dan verwacht op 39 miljoen euro. Vanwege de oplopende energieprijzen is de verwachting dat de netverliezen nog verder oplopen in het tweede halfjaar. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigde eerder deze zomer al aan bij het vaststellen van de nettarieven rekening te gaan houden met de hoge netverliezen.

Verzwaring elektriciteitsaansluitingen
De hoge energieprijzen zorgen niet alleen voor hogere kosten voor Stedin, maar ook voor meer werk. Klanten verduurzamen steeds meer. Zo steeg het aantal uitgevoerde verzwaringen van elektriciteitsaansluitingen door de netbeheerder in het eerste halfjaar met 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat geldt ook voor het aantal verwijderingen van gasaansluitingen voor de energietransitie. Dit steeg met 58 procent tot 4.578 verwijderde aansluitingen. Koen Bogers, chief executive officer van Stedin, hierover: ‘We zien al een paar jaar dat onze klanten bezig zijn met verduurzaming, maar in de afgelopen maanden steeg het aantal verzoeken bijzonder hard. Er zijn steeds meer initiatieven op het gebied van batterijen en we zien een versnelling van de elektrificering en verduurzaming van de industrie. Nieuwbouwwijken worden 100 procent elektrisch en economische groei zorgt voor nieuwe logistieke centra en bedrijven, dit alles leidt tot een toenemende vraag naar elektriciteit.’

* noot: de Nederlandse netbeheerders registreren het vermogen van zonnepanelen voor kleinverbruikers in megawattpiek, maar voor grootverbruikers wordt het gecontracteerde transportvermogen geregistreerd. Dat wordt uitgedrukt in megawatt en dus niet in megawattpiek.

Eerder
8 juli 2022
Stedin: aantal aanvragen voor aansluiten batterijen verviervoudigd
20 mei 2022
De harde cijfers | Stedin: consumenten installeerden geen 210 maar 263 megawattpiek zonnepanelen

Door Edwin van Gastel

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
Daar pakken ze het beter aan dan hier in Nederland!!

Duitse gasvoorraad op bijna 75 procent voor de winter
ANP Producties - 6 uur geleden
© ANP

BERLIJN (ANP/DPA) - Het vulpeil van de Duitse gasopslagen voor de winter heeft bijna de eerste doelstelling van 75 procent bereikt, ondanks de lagere gasleveringen uit Rusland. De Europese gasopslagbedrijven lieten donderdag weten dat de vulgraad afgelopen dinsdag 73,7 procent bedroeg. Het opslagniveau wordt altijd gemeld met een vertraging van twee dagen.

Het vulpeil lag daarmee 0,55 procentpunt hoger dan op maandag. Sinds afgelopen vrijdag stijgt het niveau elke dag met meer dan 0,5 procentpunt, ondanks de sterk verminderde aanvoer uit Rusland.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom schroefde in juli de leveringen aan Duitsland via de pijpleiding Nord Stream 1 terug naar 20 procent van de capaciteit. Dat komt volgens het bedrijf door problemen met het onderhoud van turbines. Volgens de Duitse regering gebruikt het Kremlin de gasleveringen echter als wapen ter vergelding van de westerse sancties.

Opslagfaciliteiten

Een nieuwe verordening van de Duitse overheid schrijft voor dat Duitse opslagfaciliteiten op 1 september voor minimaal 75 procent gevuld moeten zijn. Op 1 oktober moet dit minimaal 85 procent zijn en op 1 november minimaal 95 procent. Duitsland wil zich daarmee voorbereiden op het mogelijk volledig dichtdraaien van de gaskraan door Rusland.

De grootste Duitse opslagplaats in Rehden, Nedersaksen, zat dinsdag voor 51,5 procent vol. De opslagfaciliteiten compenseren schommelingen in het gasverbruik en vormen zo een soort buffersysteem voor de gasmarkt. In het verleden werd tot 60 procent van het gasverbruik in Duitsland op koude winterdagen gedekt door Duitse opslagfaciliteiten. Volgens branchevereniging INES zijn er in Duitsland ongeveer veertig gasopslagplaatsen.
voda
0
Optimisme over winning roept ook weerstand op
Energie-experts: ’Gronings gas echt beste optie’
Door BERNARD VOGELSANG

Updated 1 min geleden
1 uur geleden
in FINANCIEEL

Nederland kan nauwelijks nog om het opvoeren van de gaswinning in Groningen heen.

Een winter zonder Gronings gas wordt knap lastig als er ook maar iets tegenzit, stellen energiedeskundigen, nutsbedrijven en organisaties als het Nibud. Hoewel zij om actie vragen, ziet het kabinet dat pas als laatste redmiddel. JAN VAN EIJNDHOVEN

Technisch is het geen probleem, onze huizen blijven warm in de winter en de overheid houdt er een enorme som geld aan over, zo sommen energie-experts de voordelen op.

„Het is verstandiger nu elke maand kleine hoeveelheden gas uit de grond te halen in plaats van tijdens een crisis in één keer heel veel”, zegt energie-analist Jilles van den Beukel.

Economisch kan het opvoeren van de gasproductie het begrotingstekort van dit jaar zelfs in één klap dichten en blijft er ook nog veel geld over. Met de huidige gasprijs van ongeveer 2,05 euro per kubieke meter zou het kabinet meer dan 40 miljard euro per jaar kunnen verdienen met het oppompen van 30 miljard kuub uit Groningen. Het kabinet ziet Gronings gas echter pas als laatste redmiddel.

Nu de winter steeds dichterbij komt, trekken steeds meer organisaties als het Nibud en nutsbedrijven als Eneco aan de alarmbel. Zij vragen het kabinet om concrete acties, maar vooralsnog komen er geen oplossingen uit Den Haag. Het kabinet heeft eerder dit jaar gezegd dat Gronings gas pas als laatste redmiddel gebruikt mag worden.

Lastig
Een winter zonder Gronings gas wordt knap lastig als er ook maar iets tegenzit, beaamt gasdeskundige Martien Visser. „Al is er minder windenergie dan gedacht wordt opgewekt of er komt een strengere winter dan waarmee gerekend is, dan moeten we toch ergens gas vandaan halen; en dan wordt Groninger gas een steeds reëlere optie.”

Volgens energiespecialist Jilles van den Beukel is het technisch ook geen enkel probleem om de gaswinning in Groningen snel te verhogen. „De problemen zitten wel bij de maatschappelijke acceptatie, de politiek en regelgeving”, legt de energie-analist uit.

Onder meer in Scheemda werd gas gewonnen. ANP/HH

Het plan is dat in Groningen in het boekjaar tot eind september circa 4,5 miljard kuub gas wordt gewonnen. „Als de overheid de NAM daarvoor de opdracht geeft, kan dat naar tien tot vijftien miljard kuub per jaar. Qua techniek zou Groningen ook naar een productie van twintig tot dertig miljard kuub kunnen. Maar hoe hoger de gaswinning wordt opgevoerd, hoe groter de maatschappelijke weerstand zal zijn”, waarschuwt Van den Beukel.

Verantwoord
Directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com denkt ook dat Groningen snel meer gas kan produceren. Hij wijst erop dat er in het huidige boekjaar aanvankelijk 7,6 miljard kuub gas zou worden opgepompt. „De gasproductie is vervolgens met 3,1 miljard kuub verlaagd. Dat komt overeen met ongeveer 10 procent van het jaarlijkse gasverbruik in Nederland.”

"De energierekening van alle Nederlanders kan worden verlaagd"
Het opvoeren van de gasproductie moet volgens Woldring wel op een verantwoorde manier voor de omgeving gebeuren. Tevens pleit hij voor het deels uitkeren van de extra gasopbrengsten aan de Groningers. „Ook kan met het extra geld de energierekening van alle Nederlanders worden verlaagd en de energietransitie worden gestimuleerd.”

Volgens Van den Beukel is een meevaller dat de NAM in Groningen nog nauwelijks begonnen is met het afbreken van gasinstallaties en het volstorten van winningsputten met cement. „Over een aantal jaren kan dat een heel ander verhaal zijn.”

Bevingsschade
Maar zouden de Groningers, van wie een groot aantal te maken heeft met bevingsschade, zo’n ’reddingsoperatie’ met Gronings gas accepteren? Auteur Louis Stiller uit Warffum, die het boek Gasland schreef over de gaswinning en de bevingen, vermoedt van niet. „Ik praat hier veel over met Groningers en die zeggen ’over mijn lijk’. De ondergrond is nog zo fragiel, het aantal bevingen is ook veel minder afgenomen dan was verwacht, ze zijn alleen wel milder. Maar weer gas gaan oppompen is de goden verzoeken. Groningers hebben een groot hart, maar na die laatste vernederende ervaring – mensen probeerden een hele dag in te loggen om tienduizend euro compensatie te krijgen – zijn ze het echt zat.”

„Indien er weer wordt gepompt, laat dan de rond 25.000 huishoudens boven het gasveld fors meeprofiteren”, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. „Met deze gasprijzen kun je de Groningers maximaal financieel compenseren, dan blijven er nog miljarden over en kan de overheid voor alle Nederlanders de energierekening laten dalen via lagere belastingen en btw-heffingen. Nu importeren we dat gas immers tegen hoge prijzen. Maar het werkelijke effect op de gasprijs blijft koffiedik kijken, want deze situatie is niet eerder voorgekomen.”

Akkerbouwer Frederik Schulte Ostermann uit Usquert ziet wel iets in het openhouden van de gaskraan. Hij heeft zelf forse bevingsschade aan zijn bedrijf, maar die ervaring beïnvloedt zijn standpunt niet. „Waarom nu stoppen?”, vraagt Schulte Ostermann zich af. „We zitten op een schat. Zorg ervoor dat de Nederlandse burgers het gas kunnen krijgen voor een schappelijke prijs en zorg tevens voor voldoende geld om onze scheuren te repareren.”

’Veilige manier’
Ook ondernemer en provinciaal politicus voor BVNL, Robert Pestman, pleit voor verdere gaswinning, ’maar wel op een veilige manier’. „Dat gaat elders ook, als ervoor gezorgd wordt dat de druk in de velden niet te laag wordt, zoals in Groningen gebeurde. Houd de Nederlanders warm, dat is het belangrijkste. Maar let wel op dat die gasprijs echt omlaag gaat als er hier – al dan niet tijdelijk – weer meer gas gewonnen wordt. Dat is ingewikkeld met die complexe gasmarkt. En zorg ervoor dat hier in Groningen de schades hersteld worden en dat er versterkt wordt. Dat is eerder niet goed gebeurd.”

Secretaris Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging (GBB) is kritisch. „De gasprijs gaat niet één op één omlaag als er in Groningen weer meer gewonnen gaat worden”, zegt zij. „Die prijs wordt immers bepaald in een complexe Europese markt.”

Wat GBB betreft is de kogel allang door de kerk: de gaswinning moet, zoals afgesproken, op een waakvlam. Auteur en ervaringsdeskundige Louis Stiller is het met Jonkheid eens. „Het zou een gotspe zijn als de huidige crisis wordt aangegrepen om zoveel Groningers opnieuw in onzekerheid te storten. Sommige bewoners van het gasveld hebben zes, zeven keer schade gehad; die mensen leven in van die sneue tijdelijke woningen, vanuit hun koffer, van beving naar beving. Dat kun je die mensen niet weer aandoen.”

www.telegraaf.nl/financieel/974988918...
voda
1
Gasprijs stijgt door lage waterstand, gebrek aan kolen en koelwater
RTL Z - Gisteren om 13:12

De torenhoge gasprijzen stijgen nog verder door de lage waterstanden. Schepen kunnen minder kolen meenemen, ook hebben kerncentrales minder koelwater waardoor de operatie deels moet worden stilgelegd. Er zijn dus minder alternatieven voor gas. Daardoor stijgt de vraag en gaat de prijs omhoog.

"Dit komt nog bovenop de al hoge gasprijzen door de oorlog in Oekraïne", zegt energie-expert Jilles van den Beukel van HCSS. Recent steeg de prijs al tot recordhoogte vanwege het conflict.

Sinds het uitbreken van de Oekraïne-oorlog op 24 februari stijgt de gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs. Ter vergelijking, op 21 februari betaalden handelaars 71 euro per megawattuur. Nu is dat 206 euro. Dat is de hoogste prijs sinds het begin van de inval in Oekraïne.

Minder kolen, meer gas
De droogte doet een extra duit in het zakje. Het waterpeil in onder meer de Rijn staat ongekend laag. Schepen kunnen nog wel varen, maar kunnen vanwege de stand minder lading meenemen. Er zijn drie tot vier schepen nodig voor het vervoeren van dezelfde hoeveelheid goederen.

"Veel Duitse kolencentrales zijn voor de aanvoer van kolen afhankelijk van de scheepvaart. Er komen minder dus kolen binnen", zegt Van den Beukel. De focus verschuift daarmee meer richting gas.

Terughoudend
Daar komt bij dat Nederlandse kolencentrales terughoudend zijn in hun productie. Op 1 januari zette de overheid een rem op de capaciteit. Vanwege de gascrisis is de maatregel teruggedraaid, maar dat staat nog niet in de wet.

Volgens Van den Beukel bestaat er de angst dat er bij een te hoog productieniveau, rechtszaken van milieuclubs volgen. "Daarom heerst er terughoudendheid", zegt hij.

Kernenergie: niet genoeg koelwater
Een ander alternatief voor gas is kernenergie. De centrales hebben echter koelwater nodig om goed te kunnen functioneren. De meeste Franse kerncentrales halen bijvoorbeeld het benodigde koelwater uit rivieren zoals de Rhône.

"In Frankrijk liggen kerncentrales al deels of geheel stil. Deels door onderhoud, maar ook omdat er niet genoeg koelwater is om maximaal te produceren", aldus Van den Beukel.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ga...
jowi
0
www.telegraaf.nl/financieel/128368084...

duitse-energieprijs-naar-record-door-hoge-gasprijs

Ben benieuwd hoe de Duitsers dit gaan aanpakken!
De EU ging toch gezamenlijk gas inkopen!
Kennelijk hebben de Duitsers geen vertrouwen in Von der Leyen (weer een te grote broek aangetrokken).
De Duitsers gaan kennelijk zelf LNG inkopen.
voda
0
Duitse energieprijs naar record door hoge gasprijs
56 min geleden
in FINANCIEEL

BERLIJN (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de €500 per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

Duitsland legt pijpleidingen aan voor vloeibaar gas. ANP/HH

De stijging van de energieprijs komt onder meer door het uitvallen van verschillende Franse kerncentrales. Ook de lage waterstand draagt bij, doordat waterkrachtcentrales minder stroom kunnen leveren. In heel Europa is stroom duur door de hoge prijs van aardgas, dat nodig is om de elektriciteitscentrales draaiende te houden.

Door de hoge zomertemperaturen in Europa is de vraag naar aardgas des te hoger. Het laagstaande water in rivieren belemmert bijvoorbeeld het vervoer van alternatieve brandstoffen als kolen. De prijs van aardgas op de beurs van Amsterdam steeg dan ook: dinsdag met ruim 8%, maandag eindigde de beurs met een stijging van 6,8%.

BEKIJK OOK:
Zinksmelterij in Budel dicht om hoge energiekosten

Vloeibaar gas
Dinsdag sloot de Duitse overheid een deal met energiebedrijven voor de import van vloeibaar gas via twee nieuwe drijvende terminals, in Brunsbüttel en Wilhelmshaven. Die zullen respectievelijk aan het eind van het jaar en in de winter operationeel zijn.

Vloeibaar gas, ook wel bekend als lng, helpt Europese landen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Door gasopslagen daarmee te vullen, bereiden landen zich voor op de winter. De Duitse regering is in gesprek met Qatar over de levering van lng.

BEKIJK OOK:
Bibberen in Europa om dreigend gastekort: ’Overgeleverd aan winterweer’

www.telegraaf.nl/financieel/128368084...
voda
0
Duitsland wil sluiting kerncentrales uitstellen
Besluit moet nog formeel worden genomen.

(ABM FN-Dow Jones) Duitsland is van plan de sluiting van de laatste drie kerncentrales van het land uit te stellen, omdat het land zich schrap zet voor een mogelijk energietekort deze winter nu de gasleveringen uit Rusland zijn teruggeschroefd. Dit meldden Duitse regeringsfunctionarissen dinsdag aan de Wall Street Journal.

Daarmee breekt Duitsland met het beleid dat het sinds het begin van de jaren 2000 voert om kernenergie geleidelijk af te schaffen.

Het besluit moet nog formeel worden genomen door het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz en vereist waarschijnlijk ook een stemming in het Duitse parlement, zeiden de ingewijden tegen de Amerikaanse zakenkrant.

Sommige details worden nog besproken, zeiden drie hoge regeringsfunctionarissen. Een kabinetsbesluit zou ook moeten wachten op de uitkomst van een beoordeling van de energiebehoeften van Duitsland die in de komende weken zal worden afgerond.

De Duitse regering is van mening dat twee belangrijke voorwaarden een tijdelijke verlenging van de levensduur van de drie resterende kerncentrales mogelijk maken, namelijk een verwacht gastekort en het oordeel dat het langer openhouden van de centrales geen veiligheidsproblemen oplevert.

De kerncentrales, die vooralsnog op 31 december sluiten, zijn nu veilig, zei een overheidsfunctionaris tegen de Wall Street Journal, "en uiteraard zullen ze ook na 31 december veilig blijven."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Iberdrola Starts Francisco Pizarro Dolar Farm in Spain

Strategic Research Institute
Published on :
17 Aug, 2022, 5:30 am

Spanish renewable energy giant Iberdrola has put into operation the 'Francisco Pizarro' project in Extremadura, the largest photovoltaic plant in Europe and the largest facility of this type operated by the group in the world. Located between the municipalities of Torrecillas de la Tiesta & Aldeacentenera in Cáceres in Spain, the plant has an installed capacity of 590 megawatts.

Francisco Pizarro' is made up of around 1.5 million photovoltaic modules that will generate enough clean energy to supply more than 334,000 homes, more than the populations of Badajoz, Cáceres, Plasencia and Don Benito combined, and will prevent the emission of 150,000 tonnes of CO2 into the atmosphere per year.The project has involved an investment of more than 300 million euros

The company will supply 100% renewable electricity from this plant to Danone, Bayer and PepsiCo to cover the energy needs of their centres in Spain.These contracts bring stability to investments and have become an optimal tool for managing the electricity supply of large customers committed to accelerating the energy transition to reduce dependence on fossil fuels and to clean and sustainable consumption.
voda
0
GasTerra wil belangrijke gasopslag bij Norg niet verder vullen zonder garanties overheid: 'Niet zeker of hoge inkoopprijs kan worden terugverdiend'
Business Insider Nederland - Gisteren om 12:47

GasTerra, het gashandelshuis van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), wil de grote gasopslag bij het Drentse Norg niet verder vullen vanwege de financiële risico's. Dat meldt De Volkskrant.

De Nederlandse overheid moet bijspringen met garanties, vindt het bedrijf.

De gasopslag bij Norg is een van de vier locaties in Nederland waar gas wordt opgeslagen voor de winter. Het gas in Norg dient oorspronkelijk als buffer voor het laagcolorisch gas uit Groningen dat voorbestemd is om huizen te verwarmen in Nederland, Duitsland en België.

Europese lidstaten streven er momenteel naar hun gasvoorraad voor 80 procent gevuld te hebben, om tekorten in de winter te voorkomen. Dit in verband met onzekere leveringen uit Rusland. In Norg werd het gasdoel op 5 augustus bereikt. De opslag is nu voor 80,5 procent gevuld, volgens De Volkskrant. De drie andere locaties liggen op schema om hun vuldoelen voor 1 oktober te halen.

GasTerra wil echter niet verder vullen zonder garanties van de Nederlandse overheid. "De gasprijs is nu zo hoog dat je vrij zeker weet dat je die op moment van verkopen niet kunt terugverdienen", zei een woordvoerder van GasTerra tegen De Volkskrant. Een woordvoerder van Economische Zaken en Klimaat liet de krant weten dat het vultempo vooralsnog voldoende is om de gestelde doelen te halen.

Gezien de gebeurtenissen in de afgelopen maanden is het verstandig om Norg te blijven vullen, vindt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. Hij wijst er in de krant op dat de gestelde percentages als vuldoelen als minima genoemd werden en dat de Mijnraad geadviseerd heeft om Norg tot 100 procent te vullen.

Het financiële risico van GasTerra zou volgens hem meevallen omdat het bedrijf nu miljarden verdient aan Gronings gas. Tegelijk is er volgens Visser het risico dat Nederland gas voor de neus van andere Europese landen wegkaapt als het nu meer inkoopt, omdat Europa momenteel de volledige capaciteit aan gas benut. In dat geval zou Nederland de gasprijs, die nu 12 keer hoger ligt dan gebruikelijk, nog verder opdrijven.

Lees meer over gas:
Duitsers moeten meer gas besparen dan andere Europeanen: 20% in plaats van 15%
Een nieuw energiecontract afsluiten kost nu bijna drie keer zoveel als vorig jaar
Rusland lijkt Europa in z’n greep te hebben met het gaswapen – maar de Russische economie is in een beerput beland

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ga...
3.491 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,40  +0,05  +0,01%  17:18
 Germany40^ 17.856,80 +0,49%
 BEL 20 3.833,52 +1,03%
 Europe50^ 4.939,91 +0,52%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.382,37 +0,91%
 EUR/USD 1,0663 -0,08%
 WTI 81,51 -0,85%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +9,96%
JUST EAT TAKE... +5,59%
Air France-KLM +3,82%
Alfen N.V. +2,54%
Flow Traders +2,41%

Dalers

Pharming -7,86%
PostNL -6,45%
ASMI -5,86%
Avantium -5,43%
BESI -2,70%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront