Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dividendbeleggen

2.378 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... 115 116 117 118 119 » | Laatste
Dividend Collector
1
quote:

marique schreef op 6 augustus 2022 16:07:

[...]
Dat moet je dan vooral in dat relatieve zien. Want Europese dividendaandelen hebben al een aantal jaren op rij een flink lager totaalrendement dan de wereldwijd dividendaandelen. En in wereldwijd zitten vooral US-dividendaandelen.
Klopt, koersmatig blijven Europese waardeaandelen nog achter. Het is afwachten tot daar verandering in komt. Het artikel maakt duidelijk dat er recordverschil zit tussen de waardering van Europese waarde en groei. Dit is niet houdbaar in mijn ogen en daar sorteer ik op voor.

Bedankt allen voor de nuttige bijdragen.
marique
0
quote:

'belegger'' schreef op 6 augustus 2022 16:52:

(...)
Misschien kan en wil jij hier ook nog eens naar kijken, het is voor mij ook erg zoeken.
(...)
www.vaneck.com/globalassets/home/ucit...
Na eerdere discussies met o.a. @Graham omtrent dividendlekkage bij de iShares ETF's dacht ik dat het item wel achter me kon laten :-)

Toch even gekeken in het jaarverslag. Ik zocht maar heb niet gevonden wat de ingehouden bronbelasting is en wat er teruggevorderd is. Bij iShares is dat wel te vinden.

Bij vEck kwam ik verder dit nog tegen:

Nederland biedt Nederlands belastingplichtigen een oplossing: Bij ETFs (en actieve beleggingsfondsen) die de zgn. FBI (Financiële BeleggingsInstelling) status hebben, kunnen Nederlands belastingplichtige beleggers de dividend bronbelasting terugvragen of verrekenen met hun Nederlandse belastingaangifte. Uitgaande van 3,5% dividendrendement, kan het voorkomen van dividendlekkage tot zo’n 0.5% extra rendement per jaar leiden [1].

[1] Veronderstellende 15% dividendbronbelasting. 3% dividendrendement x 15% bronbelasting = 0,45% extra rendement.

www.vaneck.com/nl/nl/dividend/

vEck suggereert hier dat hun ETF's geen dividendlekkage kennen. Dat betwijfel ik.
Het ETF ontvangt het netto dividend, net zoals andere aandeelhouders. Waar het om draait is of het ETF zelf álle ingehouden bronbelasting kan terugvragen. Dat is afhankelijk van internationale belastingverdragen. Voor aandelen uit Europese landen is dat geen probleem als daar het tarief van 15% geldt. Is dat tarief hoger dan is het helemaal niet zeker dat vEck dat terug kan vragen. Hoe het recht op terugvragen is voor US aandelen weet ik niet.

En dan nog iets.
Het uitgekeerde dividendbedrag is om administratieve redenen niet exact gelijk aan het ontvangen dividend. Net zoals bij andere ETF-aanbieders.
'belegger''
0
Als je het zat bent na de eerdere discussies kan ik mij dat ook wel voorstellen. Ik heb ook niet zoveel zin meer om er opnieuw en nog verder in te duiken. Die tijd besteed ik liever aan ander dingetjes die ik wil uitzoeken bij een aantal aandelen.

Bij VanEck kon ik ook geen details vinden over bronbelasting. Misschien kijken wij verkeerd. Over het algemeen ben ik juist wel te spreken over de transparantie bij VanEck. Maar voor een partij die dividendlekkage geregeld als verkoopargument hanteert, mogen ze het wat mij betreft wel (eenvoudiger) cijfermatig onderbouwen.

Bij 3,5% dividend een extra rendement van 0,5% betekent 14,29% lekkage (0,5 ÷ 3,5 = 14,29%). Dat komt overeen met wat ik mij herinner van anders aanbieders zoals bijvoorbeeld iShares.

Vanuit VanEck heb ik weleens begrepen dat de belastingclaim wordt doorgezet naar de eindbelegger. Volgens mij zijn fondsen met een FBI-status verplicht om dividend uit te keren, daarom zal je hier geen herbeleggende fondsen vinden. Ik heb ook weleens iemand gesproken die beroepsmatig voor een financiële instelling annex bewaarbedrijf in het verleden buitenlandse dividendbelasting terugvorderde. Ik weet verder niet hoe of wat, maar dat zou voor de eerste 15% belasting bij particulieren volgens mij geen zin hebben als die toch al kunnen terugvorderen via hun aangifte inkomstenbelasting.

Met MSCI World of vergelijkbaar zit je voor ongeveer 70% in Amerika en dat geeft volgens mij het grootste deel van de dividendlekkage. Onderstaande link is 7 jaar oud, al eerder gedeeld en we hoeven de discussie niet opnieuw te voeren. Maar hierin kun je zien dat je bijvoorbeeld met een Iers ETF kunt beleggen in Europese aandelen en dat daarbij slechts 5,5% van het dividend lekt in plaats van 10-15% bij wereld ETF's. Dat scheelt al een stuk.

www.trackerbelegger.nl/dividendlekkag...

Zo komen we misschien toch iets los van de details. Wie wel let op dividendlekkage, zou naast de fondsen met FBI-status ook eens kunnen kijken naar Ierse ETF's die zich richten op Europese dividendaandelen. Daarmee voorkom je niet alle dividendlekkage, maar je beperkt het wel voor een deel. Voor deze groep beleggers kan dit alternatief misschien het aanbod in ETF land iets verbreden.
'belegger''
0
De sterke USD is nu leuk en kan misschien nog sterker worden met een ECB die met handen en voeten is gebonden. Maar het kan ook weer een keer de andere kant op gaan. Bij groeibedrijven wordt de business een succes of niet en daarbij zie ik valuta meer als bijzaak. Als je het met defensieve bedrijven moet hebben van dividend, voelt het anders als valuta-effecten je volledige rendement teniet doen. Dividendlekkage is iets waar sommigen naar kijken, terwijl anderen liever onderaan de streep kijken. Als mogelijke defensieve belegging heb ik nog eens twee ETF's bekeken waarvan één of beiden hier eerder de revue zijn gepasseerd.

(1) SPDR® S&P® Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist) - IE00B5M1WJ87
www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs...

Dit ETF bevat 40 posities. Aristocrats zullen niet het hoogst denkbare dividend geven, maar het zijn wel bedrijven met goede dividendhistorie. De twee grootste sectoren zijn materialen (27%) en industrie (22%) en een kleine 30% zit in Duitsland. Als de gaskraan (verder) dichtgaat in Duitsland, zie ik hier de nodige risico's. Daarin zie ik een voorbeeld dat je niet alleen maar moet kijken naar ratio's om te beoordelen of iets goedkoop is. Voor wie aan timing wil doen, vraag ik mij af of nu het juiste moment is om in te stappen. Er wordt vaak gezegd dat de aandelenmarkten vooruitlopen, maar ja hoever vooruit. Kijken de markten nu naar mogelijk naderend onheil of kijken ze daar al overheen. Ik ben niet goed in timing en benoem alleen even wat onderwerpen. Er is overigens ook een ESG-variant van dit ETF, maar dat terzijde.

Op hun website geeft men zelf voor de index een bruto dividendrendement van 4,19% en voor het ETF een distributierendement van 3,03%. De laatste zou zijn berekend als uitgekeerd dividend (TTM) ÷ NAV. Verder zie ik een k/w van 12,01. Iets duurder dan hoog dividend en value ETF's. Bij SPDR® MSCI Europe Value UCITS ETF (IE00BSPLC306) zie ik een k/w van 7,04. Misschien zijn de aristocraten iets duurder en bieden niet het allerhoogste dividend, omdat zij zich iets meer hebben bewezen?

(2) iShares Euro Dividend UCITS ETF - IE00B0M62S72
www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...

Dit ETF bevat 30 posities. De grootste sectoren zijn financials (43%) en nutsbedrijven (17%). Bij financials twijfelde ik even i.v.m. mogelijke afwaarderingen op leningen mocht het minder gaan. Maar ik zie dit ETF voornamelijk verzekeraars bevat en dat is weer even een ander verhaal. Zonder er cijfers bij te hebben denk ik bij nutsbedrijven aan kapitaalintensieve business en zeker met de energietransitie nog de nodige investeringen voor de boeg. Als dat moet worden gefinancierd met hogere rente, dan zou dat weleens een dingetje kunnen worden. Ook hier weer even hardop denken van mijn kant, ik heb de wijsheid ook niet in pacht.

Als ik voor dit ETF zelf de laatste vier dividenduitkeringen deel op de koers, kom ik op een dividendrendement van 5,82%. Met een k/w van 8,20 kan dit ETF wat mij betreft ook door voor value. Voor iShares Edge MSCI Europe Value Factor UCITS ETF (IE00BG13YH41) geeft men een k/w van 8,18. Het dividend ETF is overigens zonder Engeland en het Value ETF met Engeland.

Ter afsluiting: ik geef geen advies. Beoordeel elke belegging zelf op de individuele merites en of het bij je past.
marique
0
quote:

'belegger'' schreef op 7 augustus 2022 00:20:

(...)
Ter afsluiting: ik geef geen advies. Beoordeel elke belegging zelf op de individuele merites en of het bij je past.
Ter informatie:
enkele div etf's europa
Bijlage:
'belegger''
1
quote:

Free Dividend schreef op 7 augustus 2022 11:26:

Bedankt voor je advies Belegger.
Nogmaals ik geef geen beleggingsadvies :)

Gewoon wat informatie delen en wat van elkaar opsteken over hoe we denken dat e.e.a. werkt. Zelf heb ik momenteel geen (dividend) ETF en ik weet ook niet of ik die wil aanschaffen. Iedereen moet uiteindelijk zelf beoordelen wat bij hun past. Ik wil geen verkeerde verwachtingen scheppen en het is ook niet mijn bedoeling om bot te doen.

Oh ja en nog welkom op het forum.
Free Dividend
0
Ah de laatste zin iets te snel gelezen.. Bedankt voor je toelichting en het welkom.
'belegger''
0
Onderstaande ETF's volgen beiden de EURO STOXX Select Dividend 30 Index. De Duitse variant is met 0,31% TER iets goedkoper dan de Ierse variant met 0,40% TER. Daar heeft iShares wel een handje van. In plaats van bestaande producten goedkoper te maken, kwamen ze op een gegeven moment met "Core" varianten terwijl de oudere varianten met hogere kosten nog steeds parallel worden gevoerd. Dat zijn Ierse varianten, dat het hier om een Duitse en Ierse variant gaat is specifiek voor deze ETF's.

Op hun website geven zij voor Ierse variant een 10-jaars geannualiseerd rendement van 5,97% en voor de Duitse variant 6,13%. Over de afgelopen 5 jaar hebben deze ETF's geld gekost, ze zijn nog niet hersteld van de coronadip.

iShares Euro Dividend UCITS ETF - IE00B0M62S72
www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...

iShares EURO STOXX Select Dividend 30 UCITS ETF (DE) - DE0002635281
www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
GremmenMW
0
Goedemorgen,

Ik moet voor het eerst sinds ik de iShares Eurostoxx 50 ETF heb bijna 25% aan dividendbelasting betalen bij de Giro terwijl dit eerder altijd 0% was. Weet iemand toevallig hoe dat zit?

Hoor het graag!
marique
0
iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF
DE0005933956

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF
IE0008471009

Ze zien er hetzelfde uit maar zijn anders. De hier als tweede genoemd is de Ierse variant. Die is vrij van dividendbelasting.
De hier als eerste genoemd is de Duitse variant, waarover wél dividendbelasting wordt ingehouden, plm 27%.
GremmenMW
0
quote:

marique schreef op 11 augustus 2022 11:10:

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF
DE0005933956

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF
IE0008471009

Ze zien er hetzelfde uit maar zijn anders. De hier als tweede genoemd is de Ierse variant. Die is vrij van dividendbelasting.
De hier als eerste genoemd is de Duitse variant, waarover wél dividendbelasting wordt ingehouden, plm 27%.
Ja dat is het rare ik heb de Ierse variant, nooit Dividendbelasting betaald en nu ineens wel.
marique
1
Protesteren dan maar, dan wordt het wel gecorrigeerd.

Foute verwerking van dividend komt vaker voor dan mij lief is. Daarom kies ik bij voorkeur voor herbeleggende etf's. Als die voorhanden zijn, natuurlijk.
Free Dividend
0
Hi wat vinden jullie NT Europe ESG fonds? (https://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000011N8L)
Zit in grote Europese bedrijven en keert twee maal per jaar dividend uit circa 0,10 TER.
marique
0
3 jaar geannualiseerd 7,9%
15,1% voor iShares World IWDA IE00B4L5Y983
Daar kan geen lage TER tegen op.
Free Dividend
1
In het world fonds van Ishares zit natuurlijk een groot voordeel aan dollar wisselkoers in verwerkt. Met die redenatie zou je het afgelopen jaar alle EU dividend aandelen afraden aangezien de US varianten het vanwege het dollar voordeel beter deden.
marique
1
quote:

Free Dividend schreef op 25 augustus 2022 14:20:

In het world fonds van Ishares zit natuurlijk een groot voordeel aan dollar wisselkoers in verwerkt. Met die redenatie zou je het afgelopen jaar alle EU dividend aandelen afraden aangezien de US varianten het vanwege het dollar voordeel beter deden.
Dat is waar. Die daling is er vanaf 2008, onderbroken door korte herstelperioden van de euro.
Er zal ongetwijfeld een einde komen aan de daling. De vraag is wanneer, op welk niveau en of er daarna weer een stijging komt of dat er een evenwichtssituatie blijft.
Kan dus geen kwaad om rekening te houden met een mogelijk herstel van de euro.
[verwijderd]
0
Diversified Energy Company PLC een dividendaandeel. Het overwegen waard. Eerstvolgende ex dividend datum: do. 01/09/2022.

Meer informatie: www.div.energy

Voor een berekening van het dividend kunt u opzoeken: www.dividendmax.com/united-kingdom/lo...
'belegger''
0
quote:

Geldzaken schreef op 25 augustus 2022 20:33:

Diversified Energy Company PLC een dividendaandeel. Het overwegen waard. Eerstvolgende ex dividend datum: do. 01/09/2022.

Meer informatie: www.div.energy

Voor een berekening van het dividend kunt u opzoeken: www.dividendmax.com/united-kingdom/lo...
Even kort gekeken naar de cijfers. Zo te zien draaien zij enorme verliezen op derivaten. Die zijn bedoeld als hedge om het bedrijf niet of minder afhankelijk te maken van schommelingen in grondstofprijzen. Zo op het eerste gezicht lijkt dat aardig te lukken, gezien de positieve vrije kasstroom. Verder lees ik iets over scenario's waarbij men tot 2024 zo'n 40% van de vrije kasstroom wil gebruiken voor dividend. Voor H1 2022 kom ik op 56%, ik weet nog niet hoe je dat moet plaatsen. Voor de financiering wordt gewerkt met Asset Backed Securities. Dat lijkt mij op zich niet vreemd bij zo'n kapitaalintensieve business. Ik zie dat zij rond de 5-6% rente betalen, maar ik kan zo niet inschatten of dat hoog of laag is voor dit bedrijf.

Het idee is dat men risico's wil afdekken ten behoeve van stabiele kasstromen. Om goed te doorgronden in hoeverre dat op een gedegen manier gebeurt, vraagt de nodige kennis en tijd. Of je gaat af op het dividend en de kasstromen en vertrouwt verder op het management, dat is een andere aanpak maar ook een beetje op goed geluk als je het mij vraagt.

Tijdens de financiële crisis waren er veel producten die bedoeld waren voor stabiele kasstromen, terwijl er in de praktijk de nodige risico's aan bleken te kleven. Zoals we allemaal weten ging het daar om hypotheken. In dit geval gaat het om energie, maar dat maakt voor de financiële constructies niet zoveel uit. Niet al die verpakte hypotheken waren giftig en wat men hier doet met energie hoeft ook niet giftig te zijn. Het kan echter riskant worden, als je niet weer waar je mee bezig bent.

Kortom, het lijkt hier op het eerste gezicht simpelweg te gaan om kasstromen uit energie. Als potentiële koper van zo'n aandeel zou ik mij afvragen of je de financiële constructies ook begrijpt en weet wat de risico's daarbij zijn.
2.378 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... 115 116 117 118 119 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  23 apr
 Germany40^ 18.161,70 +0,13%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,49 +0,15%
 US30^ 38.504,96 0,00%
 Nasd100^ 17.481,67 0,00%
 US500^ 5.069,70 0,00%
 Japan225^ 37.938,71 0,00%
 Gold spot 2.322,99 +0,04%
 EUR/USD 1,0703 +0,47%
 WTI 83,30 +1,52%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront