Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is verstandiger: beleggen in individuele bedrijven of juist in ETF's?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. 25 mei Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Kees1 15 februari 2022 09:50
    Ik denk dat het voor een particuliere belegger beter is om in ETF's te beleggen. De particuliere aandeelhouder zal als regel niet de kennis, de tijd en de informatie hebben om de juiste keuzes te maken (zeker niet wanneer het buitenlandse bedrijven betreft).

    Een voorbeeld: is een Nederlandse, particuliere belegger in staat om een verantwoorde keuze te maken voor Red Electrica? Als het toch over de energie-transitie gaat, waarom niet SBM-Offshore? Denk aan de drijvende platforms voor windmolens.
    Nog een voorbeeld: kan die particuliere belegger een goed gemotiveerde keuze maken voor Wolters Kluwer? Waarom kiest hij niet voor RELX?
  2. Robert S 2023 15 februari 2022 10:03
    Onder het mom van "verstandiger", zou je zeggen: ETF, of dat nu meer of minder rendement oplevert is niet de vraag. De alinea begint met "verstandiger". Een ETF is al gespreid en wordt beheerd tegen lage kosten door een grote instelling, dus dat is verstandiger. Je geeft wel aan "onder de voorwaarde dat beleggers spreiding aanbrengen", maar daar kan alles onder vallen: spreiden tussen aandelen? tussen sectoren? tussen werelddelen? En als ik dan het eind lees, 3 aandelen die dan als voorbeeld gegeven worden, dan vind ik dat ook geen spreiding. Kortom: ik vind zelf dat dit artikel behoorlijk kort door de bocht is en een verkeerd beeld geeft van "verstandig". Zeker richting kleine beleggers.
  3. forum rang 5 theo1 15 februari 2022 11:09
    @kees1: ik denk dat dat allemaal niet zo'n issue is. Om op je voorbeelden in te gaan:
    Red Electrica publiceert zijn cijfers gewoon in Engels, net als iedereen. Je hoeft er niet Spaans voor te leren. Je kan gewoon kijken naar de cashflow, het dividend, de balans. De gestandaardiseerde cijfers zijn vergelijkbaar met ieder Nederlands bedrijf. Dat geldt natuurlijk niet voor niet-gestandaardiseerde "adjusted" cijfers en zo, maar die zijn nooit vergelijkbaar, ook niet binnen Nederland. Verder is Red Electrica vooral een electriciteitsnetwerk in een groot land, en als dat een klein beetje fatsoenlijk gerund wordt, is daar geen buil aan te vallen. Geldt ook voor glasvezelnetwerken. Als het management volkomen onbekwaam is, of een stel schurken, dan helpt daar niks tegen natuurlijk. SBM heeft een veel complexere business. Er zit een wezenlijk verschil tussen ingewikkelde schepen bouwen op projectbasis en stroom en data vervoeren door een netwerk dat in essentie al decennia bestaat. Red Electrica is inherent (als het management geen gekke dingen doet) een veel veiliger investering dan SBM. Je kan ook denken aan National Grid (het Britse hoogspanningsnet). Dat is iets meer een pure play, maar heeft ook gasnetwerken dus dat zal wat minder groene puntjes scoren. Maar de business is van beton en in essentie eigenlijk hetzelfde als Red Electrica. Complicatie bij een Red Electrica is de voorheffing op dividendbelasting. Hoeveel houdt Spanje in, hoeveel kan je terugvorderen en hoe doe je dat? Dat kan een issue zijn. Maar als ze bv Amerikaanse aandelen hebben (weet ik niet uit het hoofd), gaat dat probleem weg, want die gedragen zich als ieder Amerikaans aandeel.

    Wat betreft Wolters versus RELX: ik denk dat het bottom line amper uitmaakt welke je kiest. RELX heeft meer wetenschappelijke tijdschriften. De wetenschappers klagen al weet ik hoe lang over de abonnementskosten en dat het allemaal heel oneerlijk is en zo, maar dat heeft RELX nog nooit een cent winst gekost. Wolters zit meer in de juridische en fiscale hoek en daar hebben ze hoe dan ook poen zat. Maar het grootste verschil is dat RELX een Brits bedrijf is en Wolters Nederlands. Bij RELX speelt de pondkoers een rol omdat ze rapporteren in pond, bij Wolters niet. Bij Wolters speelt voorheffing op dividendbelasting een rol, bij RELX niet, want GB houdt niks in.

    Je moet het allemaal niet ingewikkelder maken dan het is. Arbitreren tussen bedrijven die (bijna) hetzelfde doen is een favoriet spelletje van de profi's maar voor gewone mensen is dat niet al te interessant.
  4. forum rang 5 Daexter 15 februari 2022 11:20
    Goed artikel, mooi ook zo'n tegengeluid in de wind van EFF is de heilige graal voor Piet particulier. Dat is het namelijk helemaal niet. Je zou maar halverwege 2020 een EFF Ark invest hebben gekocht of een ETF die aan biotech is gerelateerd.

    Ook voor de selectie van een ETF is research nodig. Welke aandelen worden er dan gekocht, spreiding is vaak schijnspreiding omdat ASML om maar eens een dwarsstraat te noemen in veel verschillende ETF's zit, wat ook precies de reden was dat de koers zo omhoog explodeerde. En wat ook precies de reden is dat de koers nu weer zo hard afkomt.

    Ik beleg nog niet in ETF's volg er wel een paar, maar beleg wel in 20 tot 30 aandelen. Op het moment in 25 bedrijven, net als de AEX dus, alleen die van mij deed het de afgelopen 3 jaar een stuk beter dan de trekker op de aex.
  5. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 15 februari 2022 11:43
    De auteur zegt een voorkeur te hebben voor beleggen in individuele bedrijven, mits goed gespreid, versus indexbeleggen via een ETF. Dat lijkt mij een logicafout. Je belegt juist in individuele bedrijven omdat je verwacht dat ze de markt zullen verslaan. Het is een daad van eigenwijsheid en arrogantie. Misschien ook van competentie, maar alleen als je bewezen hebt dit herhaaldelijk succesvol te kunnen uitvoeren. Je hebt de geschiedenis tegen je in ieder geval. Verder krijg ik de indruk uit het stuk dat hij met name een voorkeur heeft voor activistisch beleggen. In duurzaamheid bv. Persoonlijk denk ik dat het beter is indices te kopen en als het flink omhoog gebubbeld is wat af te romen zodat je later lager kunt bijkopen. Maar, het is waar, dat kan lang duren.
  6. Scarlet 15 februari 2022 11:50
    de auteur was eerst verbonden aan de Volendamse vermogensbeheerder CARE IS en volgens mij ook een van de oprichters, maar daar kan ik me in vergissen. Dus wiens brood men eet diens woord men spreekt. Want Care Is pleit voor etf's als beleggingsmodel en nu maakt hij een 180- graden draai. Dus wie moet je nog geloven, precies jezelf. En dan zijn etf's een heel goed instrument.
  7. forum rang 5 theo1 15 februari 2022 12:05
    Over het oorspronkelijke artikel het volgende:
    particulieren verbieden of het onmogelijk maken om individuele aandelen te kopen vind ik onzin. Het is ongeveer hetzelfde als autorijden verbieden omdat er doden vallen in het verkeer. Particulieren moeten maar verplicht de bus nemen. Die wordt bestuurd door een professional en dat is veel veiliger. Zal wel, maar het is een stukje veiligheid dat de prijs gewoon niet waard is.

    Ik ben van de school van individuele aandelen. Misschien omdat ik begon in de jaren '90, toen aandelen als UPC, Baan en KPNQwest prominent in de index stonden. En KPN voor €80, met bijbehorende weging. Als je dan blindelings de index had gekocht, had je ook volop aan die gekkigheid meegedaan. Dat houd ik liever zelf in de hand. Bij een index als de S&P500 speelt dat in theorie minder, maar ook die index wordt gedomineerd door een beperkt aantal zeer grote bedrijven.

    Maar als je wil beleggen met geen enkele eigen inbreng en geen enkele inspanning, dan moet je vooral ETF's gebruiken, want dat is dan de enige zinvolle oplossing. Liefst een paar op verschillende brede indices.
  8. noppes 15 februari 2022 12:24
    Ik vind het een wat verwarrend stuk, misschien door de tekst waarbij investeren en beleggen een beetje door elkaar lopen. De kop suggereert beleggen, wat impliceert nadruk op rendement met oog voor risico. Vanuit die optiek is investeren alleen een optie als er zict is op rendement. Vanuit beleggen is de enige echte - min of meer kostenloze - methode voor risicobeperking spreiding. Dat is wat gekocht wordt met een fund: spreiding algemeen of binnen een sector, over landen heen etc.etc. De prijs die voor spreiding betaald wordt is uiteindelijk minder rendement dan theoretisch mogelijk : een fonds mag volgens prospectus vaak maar beperkt afwijken van de onderliggende benchmark, dus u belegt niet alleen in de toppers binnen die benchmark, maar ook in de middelmaat. Het is vaak de middelmaat die bij koersschokken dempend werkt en het risico beperkt. In theorie is het rendement bij het selecteren van individuele toppers altijd beter, immers, het zijn toppers. Helaas is gebleken dat toppers ook wel eens floppers zijn, en vooral de groeiaandelen kunnen bij een beetje tegenslag fors in prijs zakken, Een voormalige geselecteerde ster als just eat takeaway kan een portefeuille danig verzieken. Mijn advies zou zijn om de opbouw van kapitaal altijd voor het grootste percentage (80% of meer)te baseren op fondsen, en dat gelimiteerd aanvullen met individuele selecties. En kies daarbij niet alleen voor groeiaandelen! Een eerste opbouw van dividend aandelen verschaft u toekomstige liquiditeit om daarheen langszaam uit te bouwen. Het gemiddeld rendement van een index is een langjarig gemiddelde, dus 7 of 8 % wordt wel gehaald, maar niet perse vandaag of dit jaar, aldus een dominee (-;
  9. Rubicon 15 februari 2022 12:29
    Waarom nu een keus voor het een of het ander? Zelf kies ik voor een substantieel percentage ETFs en beleggingsfondsen, gericht op regio en sectoren. Daarnaast enkele individuele titels, waarvan ik verwacht dat zij goed gepositioneerd zijn. Uiteindelijk gaat het om het managen van risico. Je zult in een mandje individuele aandelen maar een aantal issues krijgen die je niet voorzien hebt: fraude gezondheidsclaims, etc. We hoeven de voorbeelden daarvan niet te noemen.
  10. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 15 februari 2022 12:32
    quote:

    theo1 schreef op 15 februari 2022 12:05:

    Ik ben van de school van individuele aandelen. Misschien omdat ik begon in de jaren '90, toen aandelen als UPC, Baan en KPNQwest prominent in de index stonden. En KPN voor €80, met bijbehorende weging. Als je dan blindelings de index had gekocht, had je ook volop aan die gekkigheid meegedaan. Dat houd ik liever zelf in de hand.
    De kernvraag is: versla je de index? Je kunt wel zeggen dat je bepaalde aandelen uit een index niet wilt hebben, maar zijn jouw resultaten beter dan diezelfde index? Als je zelf je aandelen selecteert heb je geen last van beheerdersfees en performance fees, waardoor vermogensbeheerders de index ruim moeten verslaan om überhaupt een optie te zijn, desalniettemin is nog niet gezegd dat je eigen selectie, gediversificeerd of niet, wel de index verslaat.
  11. forum rang 5 theo1 15 februari 2022 13:40
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 15 februari 2022 12:32:

    [...]

    De kernvraag is: versla je de index? Je kunt wel zeggen dat je bepaalde aandelen uit een index niet wilt hebben, maar zijn jouw resultaten beter dan diezelfde index? Als je zelf je aandelen selecteert heb je geen last van beheerdersfees en performance fees, waardoor vermogensbeheerders de index ruim moeten verslaan om überhaupt een optie te zijn, desalniettemin is nog niet gezegd dat je eigen selectie, gediversificeerd of niet, wel de index verslaat.
    Ja, ik versla de index. Vooral in slechte jaren. Maar dat is niet het enige dat er voor mij toe doet. Beleggen is veel meer in mijn ogen.
    - als ik zie dat iets onzin is, wil ik er niet aan meedoen. Ook niet via de achterdeur. Misschien een beetje eigenwijsheid: als iedereen in de sloot springt, wil ik er niet automatisch achteraan getrokken worden. Soms wordt de beurs collectief gek, ik wil het gewoon zelf in de hand houden of ik daaraan meedoe of niet.
    - ik ben geen adrenalinejunk, hoef niet te speculeren in Gamestop en ik hoef ook niet elke dag in de gaten te houden of Peking misschien weer iets met Tencent gaat uithalen. Dat soort spanning kan ik missen als kiespijn. Maar helemaal niks is ook het andere uiterste. Het is gewoon bevredigend om af en toe een klapper te maken. Het is vervelend om af en toe een misser te hebben, maar ETF's zijn daar ook niet immuun voor. Als de hele index daalt, dalen de ETF's mee. Veruit de meeste bedrijven van goede kwaliteit zijn veerkrachtig en komen na een paar slechte jaren gewoon weer terug. Niet altijd, maar meestal wel.
    - je leert veel van beleggen. Je steekt van een hoop bedrijven op wat ze zo ongeveer doen. Je pikt iets op over hoe grote bedrijven functioneren. En dat dat ook maar gewoon mensen zijn die soms domme dingen doen. Je steekt wat basiskennis op over boekhouden. Je leert best veel over hoe de economie functioneert. Je analyseert en bedrijf en je zit goed of fout. Allemaal niet dingen die elke dag cruciaal zijn in het dagelijks leven, maar soms komt dit soort kennis opeens onverwacht goed van pas. Je leert ook jezelf kennen. Je leert je eigen temperament pas echt kennen als je eigen geld op het spel staat. Bij ETF's mis je dat allemaal want daarmee heeft het geen enkel nut om wat dan ook te analyseren. Er is geen enkele eigen inbreng.
    - je kan je eigen waarden mee laten spelen. De schrijver is van het groene beleggen. Zijn goed recht, daar moet hij dan vooral wat mee doen. Ik heb dan weer een bloedhekel aan Facebook, Google en Twitter. Daar wil ik niet in zitten, dat is dan weer mijn afwijking. Ik heb dan weer geen problemen met olie, drank, sigaretten en wapens. Iedere gek zijn gebrek zeg maar.
    - beleggen in individuele aandelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En het hoeft ook niet ontzettend veel tijd te kosten. De kunst is om geduld te hebben, niet te snel in paniek te raken en niet te haastig te zijn. En altijd voor kwaliteit kiezen. Kwaliteit is het allerbelangrijkste, daar mag je eigenlijk nooit concessies aan doen. En dan is het verder een kwestie van de aandelen het werk laten doen.

    Dat hele "de index verslaan" is een beetje overrated wat mij betreft. Het belangrijkste is überhaupt beleggen, of dat nu in ETF's is of actieve fondsen of individuele aandelen. Want dat is eigenlijk de enige manier om met je geld geld te verdienen. Sparen kost alleen geld. En als je een behoorlijk rendement maakt, dan is het toch gewoon goed? Of je nou iets meer of iets minder dan de index (welke index, er zijn er honderden) maakt, vind ik eigenlijk niet zo interessant. Het gaat erom dat je doet wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt. Dat hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn.
  12. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 15 februari 2022 14:30
    Sympathieke reactie Theo, met valide argumenten. Professionele beleggers worden afgerekend op hun resultaten vis a vis de index. Voor hen is het een belangrijke discussie. Voor niet-professionelen minder, afgezien van de kennisneming dat het nog niet zo eenvoudig is de leidende index te verslaan. Anders zou het geen discussie zijn.
  13. sebpb 15 februari 2022 15:13
    Ik denk dat voor een kleine portefeuille zelf spreiden nog steeds een te groot risico oplevert.
    Pak de portefeuille van onze twee dochters (resp 11 jaar en € 10.000,- en 6 jaar en € 5.000,-), mijn eigen portefeuille kijk ik meer dan dagelijks naar, die van de dochters schieten daar bij in door tijdsgebrek, maar ondertussen als je met noem maar een pluk Shell en een pluk ING een klap naar beneden maakt heb je een gat, met twee ETF's demp je die klap.
    In m'n eigen portefeuille wil ik nog wel eens korte ritjes met een Shell of een ING maken.
  14. forum rang 5 theo1 15 februari 2022 16:31
    quote:

    sebpb schreef op 15 februari 2022 15:13:

    Ik denk dat voor een kleine portefeuille zelf spreiden nog steeds een te groot risico oplevert.
    Pak de portefeuille van onze twee dochters (resp 11 jaar en € 10.000,- en 6 jaar en € 5.000,-), mijn eigen portefeuille kijk ik meer dan dagelijks naar, die van de dochters schieten daar bij in door tijdsgebrek, maar ondertussen als je met noem maar een pluk Shell en een pluk ING een klap naar beneden maakt heb je een gat, met twee ETF's demp je die klap.
    In m'n eigen portefeuille wil ik nog wel eens korte ritjes met een Shell of een ING maken.
    Ik ben zelf ooit begonnen met 4 aandelen Broadcom. In totaal misschien €500 en spreiding over 1 naam. Het grote voordeel van kleine portefeuilles is dat het ook om kleine bedragen gaat en dat het niet direct catastrofaal is als er iets mis gaat. Zie het als je studententijd: toen maakte je ook domme fouten en gingen dingen mis. Maar omdat alles nog kleinschalig is, zijn de consequenties ook niet enorm.

    Vroeger was het door commissies op van alles niet efficiënt om kleine posities aan te houden en kleine transacties te maken, maar tegenwoordig is dat niet meer zo'n probleem. Een transactie kost misschien een paar euro, commissie op het incasseren van dividend is al lang verleden tijd. Met €10k kan je best spreiden over 10 of zelfs wel 15 namen. Als dat goede namen zijn en niet allemaal in dezelfde sector, dan is dat naar mijn ervaring genoeg om een kredietcrisis door te komen. Je moet natuurlijk niet "spreiden" over 5 chippers, daar schiet je niet veel mee op.
  15. AEX900 15 februari 2022 16:47
    Ben het volledig eens. Bij ETF's en Beleggingsfondsen heb je geen enkele invloed. Je bent een passief deel van het business model.
    Fondsen worden gewoon opgeheven als er niet genoeg aan wordt verdiend. ETF's gingen in maart 2020 zo onderuit dat de FED een deal met BlackRock sloot om een totale instorting te voorkomen. Vergeet niet, de uitgevers van ETF's etc lopen geen ENKEL risico.
    Je hebt zelf geen invloed op je investering.
    Tevens zitten sommige bedrijven die absurd hoog zijn opgeschroefd in een groot aantal ETF's die alles nog eens versterken; naar boven, maar ook naar beneden. (Adyen/Facebook- nu Meta enz).
    Nee voor mij zijn individuele aandelen het strijdperk. Kost wel inspanning en tijd, maar 34,1% rendement in 2021 was toch niet beroerd; en dat zonder die multimedial monopolisten.
    Sorry ik beleg al >40 jaar, dus ik zal er wel nix van snappen.
  16. forum rang 5 theo1 15 februari 2022 16:47
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 15 februari 2022 14:30:

    Sympathieke reactie Theo, met valide argumenten. Professionele beleggers worden afgerekend op hun resultaten vis a vis de index. Voor hen is het een belangrijke discussie. Voor niet-professionelen minder, afgezien van de kennisneming dat het nog niet zo eenvoudig is de leidende index te verslaan. Anders zou het geen discussie zijn.
    Bedankt. Het grote voordeel van ons particuliere beleggers is dat we geen professionele fondsmanagers zijn. We worden niet ontslagen om een slecht kwartaal. We hebben niks te maken met allemaal corporate beleid. We kunnen gewoon een dip van 40% uitzitten zonder dat de hele wereld om ons heen in paniek raakt (niet aan je vrouw zeggen). We kunnen beleggen in minder liquide aandelen. Het kan een probleem zijn om 5 miljoen in HAL kwijt te raken, maar met 5k lukt dat gewoon zonder problemen.

    En welke index? Ik heb aandelen in de AEX, de AMX, de FTSE100, de FTSE250, de S&P500 en de Nasdaq. Dat kan ik doen omdat ik als particulier alles op mijn eigen voorwaarden doe. Welke index zou ik nou moeten verslaan? Moet me dat iets kunnen schelen? Dat maak ik allemaal zelf wel uit.

    En mijn ervaring is dat de index verslaan eigenlijk niet eens zo ontzettend onmogelijk is. Dat lukt natuurlijk niet ieder jaar. Het ene jaar is het chips en internet, het andere jaar is het banken en olie. Dat kan je natuurlijk nooit altijd voor zijn. Maar over de lange duur, is het toch vooral een kwestie van hypes negeren en altijd voor kwaliteit gaan. Opgehypete aandelen waar niks achter zit, die gaan ontzettend hoog, komen in de index en gaan dan naar nul. Als je die hele glijbaan naar nul meemaakt, dan is dat duur. Als je dat vermijdt, dan ben je al een heel eind op weg. Je hebt natuurlijk wel een behoorlijke resistentie tegen kuddegedrag nodig.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links