Philips « Terug naar discussie overzicht

Philips 2022

7.913 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 392 393 394 395 396 » | Laatste
craasie
0
Maar het is toch niet normaal; lees alle persberichten van van Houten sedert eind 2020, het is alleen maar halleluja. Niet 1x een twijfel, steeds maar weer dit is het, het gaat alleen maar beter worden, volgende kwartaal gaat het nog beter, de rest van philips vangt dit probleempje wel op, ik ben trots op philips enz. (mooi zijn eigen personeelsopties op tijd verzilveren)

Gedurfd én omstreden: hoe Frans van Houten van Philips een medisch techbedrijf maakte
Morgen is het precies 130 jaar geleden dat Philips werd opgericht. Het begon allemaal met gloeilampen, maar in de loop van de tijd groeide het concern uit tot maker van onder andere chips, cassettebandjes, scheerapparaten en televisies. Totdat topman Frans van Houten een rigoureus andere koers inzette.

Philips-topman Frans van Houten Philips
Geschreven door: Connie de Jonge
calendar 14 mei 2021 clock 3,5 minuten
Je leest nu: Gedurfd én omstreden: hoe Frans van Houten van Philips een medisch techbedrijf maakte
Eigenlijk begon de transformatie van Philips al begin jaren negentig onder oud-CEO Jan Timmer. Die kondigde in Operatie Centurion af om de grote logge mammoettanker die Philips geworden was af te slanken. De reorganisatie, waarbij onder andere platenmaatschapij Polygam werd afgestoten, kostte wereldwijd 50.000 mensen hun baan. Het leverde Timmer de bijnaam ‘de slager’ op.

Het heeft veel te lang geduurd, op een gegeven moment moet je ook bouwen

Maar het was Frans van Houten die Philips als topman écht ging verbouwen. Van het conglomeraat dat Philips ooit was, bleef onder zijn leiding alleen een medisch technologiebedrijf over. Verdwenen zijn de dochters waar gloeilampen, chips of televisies werden gemaakt. Ze zijn stuk voor stuk verzelfstandigd of verkocht.

ADVERTORIAL

‘MET ENKEL EEN ANDER AANNAMEBELEID BEN JE ER NIET’
Veel organisaties beseffen dat ze ‘iets moeten’ met het thema diversiteit. Ze stellen daarom een diversity officer aan of sturen op instroomcijfers. Maar dat kan wel eens een tegengesteld effect hebben.
Lees verder»
‘Het was nodig’, zei Van Houten daar een paar jaar geleden over. ‘Het stempel dat ik heb willen drukken is: We zijn een innovatiebedrijf. We zoeken de toekomstige uitdagingen op, als de stip aan de horizon. En we put our money where our mouth is’. Om er vervolgens aan toe te voegen: ‘Het heeft veel te lang geduurd. Tussen de tijd van Centurion tot nu zijn we steeds aan het transformeren geweest. (…) Op een gegeven moment moet je ook gaan bouwen.’

Lees ook: Tien jaar Frans van Houten: transformeren en kralen rijgen
Twijfel
Klinkt vastberaden, maar daar ging een hoop twijfel aan vooraf, onthulde voormalig president-commissaris Jeroen van der Veer bij zijn afscheid. In het Financieele Dagblad vertelde hij dat de Philips-top in 2014 nog steeds aan het praten was over de te grote portfolio van het bedrijf. Nog langer studeren, besloten Van Houten en Van der Veer samen, zou geen nieuwe inzichten opleveren. Ze hakten de knoop door: ook de divisie Licht, de bakermat van het concern, zou worden verkocht.

Die divisie is tegenwoordig bekend als het beursgenoteerde Signify. Ook ASML, de maker van chipmachines die is afgesplitst van Philips, vinden we aan het Damrak terug. Niet in Amsterdam, maar op de Amerikaanse Nasdaq is NXP genoteerd. De chipsmaker is een andere nakomeling uit de Philips-familie. De huishoudelijke apparatentak – bekend van de broodrooster en koffieapparaten – werd dit voorjaar verkocht.

Bij het zeilen moet je winst opzoeken, anders kom je nergens

Focussen op waar winst te halen valt, de rest saneren en afstoten, en vervolgens bouwen. Dat is de methode die Frans van Houten hanteert. Een meester-splitser noemde het ED hem om die reden. Van Houten had immers ook bij ING de bank- en verzekeringstak van elkaar gescheiden. Dat kunstje doet hij nu op grotere schaal bij Philips opnieuw. Zelf mag de topman graag verwijzen naar een van zijn grote hobby’s: zeilen. ‘Bij het zeilen moet je de wind opzoeken, anders kom je nergens.’

Kritiek
Bij zijn aantreden trof Van Houten, dit jaar precies tien jaar geleden, een ingedutte organisatie aan. Het concern liep achter op de concurrentie. Niks voor Van Houten, die juist graag haantje de voorste wil zijn. Hij volgde daarom de les die veel grote conglomeraten de afgelopen jaren volgden: richt je op datgene waar je goed in bent en waar groei (en dus winst) te halen valt. Zijn keuze voor de gezondheidszorg was logisch, zei Paul Koster van de Vereniging Effectenbezitters (VEB) daarover dit voorjaar.

In de chipsector had Philips misschien ook een hele grote speler kunnen zijn

Toch is zijn keuze voor de gezondheidszorg niet onomstreden. Natuurlijk, de wereld vergrijst, en de winstmarges op medische apparaten liggen hoger dan die op lampen of airfryers. Maar in de chipsector had Philips misschien ook wel een hele grote speler kunnen zijn. ASML heeft het moederbedrijf als wereldspeler voor chipmachines compleet overvleugeld. Philips had een groot belang in TSMC, de grootste chipmaker van de wereld. En het had een eigen chipdivisie (later naar de beurs gegaan als NXP).

Lees ook: De impact van CEO’s: ook zij zijn vervangbaar
Verschillende beursanalisten wijzen erop dat bedrijven die Philips de afgelopen jaren heeft verkocht qua beurswaarde nu pakweg tien keer meer waard zijn dan Philips zelf. Ook Van Houtens voorganger Jan Timmer is niet mals in zijn oordeel. Hij betreurt het dat de Philips-top blijkbaar niet meer ideeën had dan focussen op de zorg. ‘Ik denk dat het schortte aan ondernemerschap, aan durf, aan ideeën’, zei Timmer in het Eindhovens Dagblad, in een ongebruikelijk scherpe uithaal naar zijn opvolgers.

Metamorfose
Hoe dan ook, Philips is als techbedrijf in de zorg inmiddels een wereldspeler geworden. De metamorfose die Van Houten voor ogen had, lijkt zo goed als klaar. Zelf is Van Houten nog niet tevreden. Als hardloper (een andere hobby van hem) vergelijkt hij zijn taak bij Philips vaak met het lopen van een marathon. De finish is in zijn ogen nog niet bereikt.

Van Houten wil de komende jaren verder bouwen. Hij wil dat Philips niet alleen hardware voor de zorg fabriceert, maar ook een grote speler wordt op het terrein van software en dataverzameling. Daar zullen volgens kenners nog grote overnames voor nodig zijn. Dure aankopen mogelijk ook, want op die markt komt Philips grote spelers als Google en Apple tegen. De komende jaren zal blijken of de meester-splitter ook een meester-uitbreider kan zijn.
Erdogan1990
0
quote:

Former glory schreef op 12 januari 2022 23:04:

Zie hier wel veel namen van mensen die ook Shell rond €10-12 gekocht hadden. Als dat een indicatie is voor hoeveel er met Philips verdient kan worden ;-)
mijn allereerste aankoop was shell op 9,98. Absurd laag.
[verwijderd]
1
quote:

Flymon schreef op 12 januari 2022 23:26:

[...]
Ik ben de dag na wat daghandel geëindigd met een slordige 1150 stuks op gemiddelde break-even zo rond de 28,45. Ik zet de champagne vast koud.
Net onder day low. Goed gedaan ;)
Dicky
1
Ik heb nog niets gelezen over het dividend over 2021. Zoals het er nu naar uitziet zal de winst over 2021 lager uitkomen dan het dividend van 0,85 euro, dat inmiddels gebruikelijk is geworden. Als het dividend gehandhaafd blijft (bv als de cashflow goed genoeg is), zal dit wel ten koste gaan van het eigen vermogen. De vraag is of de banken van Philips dit zullen accepteren respectievelijk beantwoorden met een hogere rente. Bovendien zijn er nog geen voorzieningen getroffen voor de aangekondigde rechtszaken, die het eigen vermogen ook zullen aantasten. Philips kan bijna niet anders dan het dividend verlagen om de balans niet te erg te verzwakken. Een verzwakkende balans bij een dalende omzet en ongewisheid over verdere problemen en aanstaande claims is een giftige cocktail. Ik vrees dat we het ergste met de koers nog niet gehad hebben.
[verwijderd]
3
quote:

Dicky schreef op 13 januari 2022 00:05:

Ik heb nog niets gelezen over het dividend over 2021. Zoals het er nu naar uitziet zal de winst over 2021 lager uitkomen dan het dividend van 0,85 euro, dat inmiddels gebruikelijk is geworden. Als het dividend gehandhaafd blijft (bv als de cashflow goed genoeg is), zal dit wel ten koste gaan van het eigen vermogen. De vraag is of de banken van Philips dit zullen accepteren respectievelijk beantwoorden met een hogere rente.

Het dividend over 2022 zal bepaald worden op basis van de kasstroom in 2022. Aangezien Philips een record orderboek bekendgemaakt heeft, is het aannemelijk dat de omzet in 2022 groeit. Zeker vergeleken bij 2021 waar 5% negatieve impact van terugroepacties in zitten

Bovendien zijn er nog geen voorzieningen getroffen voor de aangekondigde rechtszaken, die het eigen vermogen ook zullen aantasten.

Dat is wel gedaan voor recalls. Niet voor claims, maar is ook ongewis of die echt zo groot worden en toegekend.

Philips kan bijna niet anders dan het dividend verlagen om de balans niet te erg te verzwakken. Een verzwakkende balans bij een dalende omzet en ongewisheid over verdere problemen en aanstaande claims is een giftige cocktail. Ik vrees dat we het ergste met de koers nog niet gehad hebben.

Philips had over 2021 een dalende omzet om de bekende redenen. Dat zal in 2022 niet zo zijn, dus die verzwakking van de balans valt denk ik wel mee. Ze hebben een 12% Ebitda marge dus een positieve cashflow.


robrdam
0
quote:

SEVA_ schreef op 12 januari 2022 22:05:

Top timing of voorkennis?
www.afm.nl/nl-nl/professionals/regist...
Als ik jouw link volg kom ik op 3,04% stemrecht. Op die fantastische site van AFM kan ik niet vinden of dit eerder meer of minder was, maar gezien de meldingsgrens van 3% vermoed ik dat ze moesten melden omdat ze erboven kwamen.

Ofwel: ook de duurst betaalde analisten hadden dit niet zien aankomen.
Neutraal-1
0
quote:

SEVA_ schreef op 12 januari 2022 22:05:

Top timing of voorkennis?
www.afm.nl/nl-nl/professionals/regist...
Geen van beide. Datum meldingsplicht 11 januari 2022. Dus gisteren, 12 januari 2022, flink naar beneden gegaan.

Neutraal-1
0
quote:

JM14 schreef op 13 januari 2022 07:49:

Wat zegt de Euronext pre market koers?
Nu € 29,45
Nee hoor Theoretische openingsprijs 29,50
Bossche marktkoopman
1
quote:

JM14 schreef op 13 januari 2022 07:49:

Wat zegt de Euronext pre market koers?
Nu € 29,45
Inderdaad 29,50 ,als dit zo is 0,90 erbij vandaag dat geeft de burger moed, direct verkopen van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden .
[verwijderd]
0
quote:

JM14 schreef op 13 januari 2022 07:49:

Wat zegt de Euronext pre market koers?
Nu € 29,45
BNP geeft €28,65
M M
0
quote:

SEVA_ schreef op 12 januari 2022 23:58:

[...]

Net onder day low. Goed gedaan ;)
pecies
Rendement68
0
Het kroonjuweel van Philips! Ter info zie Bartjens Financieel Dagblad do.13 januari 2022.
joostUSA
1
Koopje op de huidige koers, alles is nu echt wel in geprijsd, afstraffing is veel te hard. Deed gister flink pijn in de porto, vandaag wat geld klaar gezet om bij te kopen mochten we nog wat verder dalen (lijkt me stug)
craasie
0
deze mooie winstmotor durft hij ook nog wel te verkopen! al wat philips buiten USA had waren mooie bedrijven! wat ze gekocht hebben in USA= rotzooi (en veel te duur)
kooning
0
quote:

mark2802 schreef op 13 januari 2022 08:14:

herstel vandaag! succes all
pre-opening bij Tradegate 28,60€
Wilbar
0
quote:

kooning schreef op 13 januari 2022 08:38:

[...]pre-opening bij Tradegate 28,60€
Tradegate opent al om 08:00 uur. Onder het tabje "last" ziet u de laatst verhandelde koers. Nu, om 08:42 doet de koers €28,65. Tradegate verhandelt de beursorder trouwens tot 22:00.
Mad_Max
0
Als het zo snel naar beneden kan gaan, kan het even snel de andere kant op gaan. Philips is natuurlijk een imperium en veel hangr af van het sentiment. sprankeltje hoop laat de koers de hoogte in schieten.
Denk dat we tegen deze zomer al een totaal ander beeld gaan zien... pandemie zal wat gaan liggen, economie krijgt een boost... enz...
7.913 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 392 393 394 395 396 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:38
Koers 18,850
Verschil -0,045 (-0,24%)
Hoog 18,930
Laag 18,575
Volume 2.144.401
Volume gemiddeld 2.000.692
Volume gisteren 1.751.071

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront