Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

De robots komen...!

183 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
haas
0
Robot Da Vinci gaat verder...........
dus ook chirurgen en verpleegkundigen opleiden daarvoor kost inspaningen en tijd etc.
Zolang er elektriciteit beschikbaar is in NL ?
======================================================
Uitbreiding robotchirurgie is een belangrijke stap voor Isala

ISALAIsala heeft een tweede Da Vinci-operatierobot in gebruik genomen. Deze maand zijn de eerste dikke darmoperaties en gynaecologische operaties met de nieuwe robot verricht. Ook chirurg Gijs Patijn is blij met de aanwinst, waarmee hij en zijn collega’s voortaan alvleesklier- en leveroperaties uitvoeren. ‘Het zijn een soort kleine polsjes, die je binnen in de buik alle kanten op kunt bewegen.’

Alleen het afgelopen jaar al zijn er veel ingrepen gedaan met behulp van robotchirurgie, onder andere voor de behandeling van longkanker, prostaatkanker, hartklepvervanging en kransslagaderoperaties. Met de tweede operatierobot komen daar operaties voor dikke darmkanker, alvleesklierkanker, blaaskanker, leveroperaties en gynaecologische ingrepen bij. ‘Echt een mijlpaal’, vindt chirurg Gijs Patijn. Hij is gespecialiseerd in alvleesklier- en leveroperaties. ‘Dat we deze hoog complexe operaties nu met operatierobot kunnen doen, is een belangrijke stap. Een nieuwe stap ook, want de manier van werken is echt anders dan bij een kijkoperatie.’

meer info,fotos
www.destentor.nl/dossier-isala-zwolle...
voda
0
Opkomst van robot weer uitgesteld, Nederland blijft dol op domme groei
3 dec   18:42

Nieuwe cijfers over robotisering brengen nieuwe teleurstelling. Ook in 2020 is de grote robotrevolutie in Nederland niet begonnen. De toename van het aantal robots dat de Nederlandse industrie in gebruik heeft, bedroeg (na afschrijvingen) slechts 6,8%, zo schrijft de International Federation of Robotics (IFS) in het laatste jaarrapport. Dat is nog niet de helft van de groei van vier jaar eerder en het laagste tempo sinds 2010.

Een gevolg van corona? Misschien een beetje, want in de eerste helft van 2020 schortten veel bedrijven hun investeringen op, dus dat kan ook voor aanschaf van robotsystemen hebben gegolden. Maar er is zeker meer aan de hand dan de pandemie, want ook in 2018 en 2019 lag de groei rond de 7%. De vaart was er dus toen al uit aan het raken.

Alleen in de voedingsindustrie zit het tempo er nog aardig in. Van de 1746 industriële robots die vorig jaar in Nederland werden geplaatst, belandden 28% in die sector. Het is al het vierde jaar op rij dat de voedingssector de meeste nieuwe robots aanschaft. Nederland is daarmee een uitzondering, want in de wereld als geheel zijn het vooral de sectoren electro en automotive die snel robotiseren. Voeding is slechts goed voor 3% van de nieuwe robots wereldwijd.

Maar de spurt van de Nederlandse voedingsbedrijven kan de groeivertraging in de gehele industrie niet verhullen. Er komen nog wel robots bij, maar veel andere landen zijn een stuk verder. Zo staan er in Zuid-Korea per 10.000 werknemers in de industrie nu 932 robots. In Japan is dat 390, in Duitsland 371, en in Nederland slechts 209. Daarmee staan we op de 13e plaats. Dat is slechts twee plaatsen hoger dan acht jaar geleden.

Inmiddels is China ons voorbijgestreefd. Dit land moest het lange tijd van goedkope menselijke arbeid hebben, en telde in 2013 slechts 30 robots per 10.000 werknemers. Maar de afgelopen jaren was het land verreweg de grootste investeerder in robotisering. Nu staat de teller op 246 robots en heeft China Nederland dus ingehaald.

Is dat reden tot zorg? Ik denk het wel, want de relatief trage robotisering illustreert een bredere trend in Nederland: de investeringen blijven achter. Tijdens het begin van de pandemie was dat goed te begrijpen: de onzekerheid over toekomstige vraag dwong bedrijven in het defensief. Maar terwijl de economie als geheel weer is teruggeveerd tot boven het niveau van voor corona, blijven de particuliere investeringen daar nog een stuk bij achter. Voor volgend jaar verwacht het Centraal Planbureau dat de investeringsgroei het tempo van de economische groei ongeveer bijhoudt, om in de jaren daarna weer af te zakken naar een magere één procent per jaar.

Het is allemaal van een treurige matigheid. De arbeidsmarkt is extreem krap. Van elke 1000 banen in de industrie staan er momenteel 44 open. Dat is de hoogste vacaturegraad sinds de eeuwwisseling, en misschien wel sinds altijd. Door de vergrijzing zal het de komende jaren alleen maar krapper worden op de arbeidsmarkt.

Tegelijkertijd is de rente extreem laag; investeren was nog nooit zo goedkoop. En er gaat geen dag voorbij of we lezen over de geweldige mogelijkheden die nieuwe technologie biedt: computers, robots, nieuwe materialen en nieuwe productiemogelijkheden. De vierde revolutie is uitgebroken, brullen de technologiegoeroes. En de vijfde trouwens ook al!

Maar in de investeringscijfers is van al deze ontwikkelingen niets terug te zien. Natuurlijk, er zijn wel voorlopers die de problemen en kansen zien en hun bedrijf snel robotiseren, digitaliseren en wat al niet meer. Maar onderzoek van de Oeso laat zien dat het hier vaak om maximaal tien procent van de bedrijven gaat. De grote meerderheid sukkelt rustig door.

Vandaar ook dat er nauwelijks meer sprake is van serieuze groei van de productiviteit. De afgelopen tien jaar steeg de Nederlandse arbeidsproductiviteit (dat is: bbp per gewerkt uur) gemiddeld met een tergend trage 0,3% per jaar. Dat de economie in die periode nog groeide, komt vrijwel alleen doordat meer mensen meer uren gingen werken. Dit is domme groei. Met een paar extra robots was het zoveel slimmer geweest.

Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1422181/opkomst-van-robo...
voda
0
De ‘verbeterde mens’ is onder ons
Lex Rietman 05:47

Hoe is het om kleuren te horen en alle seismische bewegingen van de aarde te voelen? ‘Cyborgs’ Neil Harbisson en Moon Ribas weten dat precies en kunnen cybernetica iedereen aanraden. De ‘verbeterde mens’ is onder ons.

Cyborgkunstenaar Neil Harbisson werd kleurenblind geboren en bedacht daar een cybernetische oplossing voor met implantaten en een antenne. Foto: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

Aan de voorgevel van het gebouw is op het eerste oog niets te zien. Geen belettering, niets. Een gewoon pand, zoals zo veel in deze buurt tussen de Montjuïc en de Raval, het oude kunstenaarshart van Barcelona. Alleen een klein rond stickertje op de voordeur geeft iets prijs van wat zich erachter afspeelt. ‘Design yourself’ staat er in bescheiden letters op. En daaronder, nog kleiner: Cyborg Foundation.

Je lichaam opnieuw ontwerpen. Kunstenaars Neil Harbisson (37) en Moon Ribas (36) hebben het gedaan. Danser en choreograaf Ribas, een jeugdvriendin van Harbisson uit het Catalaanse Mataró, heeft zeven jaar met implantaten in haar voeten geleefd. Daarmee ving ze gegevens op van onlineseismografen. Ze voelde alle aardbevingen van de ­wereld. Harbisson en Ribas gelden als de pioniers van de cyborg-artbeweging. In de ‘Cyborg Bunker’, het souterrain van de Cyborg Foundation, leggen ze uit wat dat inhoudt. En dat het dus allemaal niets te maken heeft met Terminator en andere cyborgs uit Hollywood.

Cyborg is wat hen betreft een identiteit. Een identiteit gebaseerd op de vereniging van een organisme en cybernetica, verduidelijkt Ribas. Technologie is dus een wezenlijk onderdeel van de cyborgidentiteit. Toch hoeft er geen fysieke verbinding met apparaten te bestaan om je cyborg te voelen. ‘Het kan simpelweg gaan om de uitbreiding van je geest met cybernetica’, zegt Harbisson. Maar aangezien we volgens deze ruime definitie zo’n beetje allemaal cyborgs zijn (in elk geval alle gebruikers van een smart­phone) zullen we het toch maar houden op de fysieke integratie van mens en ­machine als noodzakelijke voorwaarde om als cyborg door het leven te gaan. Ook telt het bewustzijn dat die machine een onlosmakelijk deel van je identiteit uitmaakt. Het begrip omvat eigenlijk vooral de geest. Iemand met een pacemaker is dus nog geen cyborg.

Neil Harbisson kwam op het idee van cyborgs toen hij op de kunstacademie in het Engelse Dartington zat. ‘Ze stimuleerden ons daar om de dingen anders te doen, anders te denken. En dat deed ik. Ik wilde de grenzen van de muziek verleggen — ik studeerde toen piano. Ze vroegen ons technologie in de muziek te gebruiken en zo smolt ik uiteindelijk zelf samen met technologie. Het is dus een kunstproject.’

De hersenen raken eraan gewend; Zolang je je er niet op concentreert, ben je je er niet echt bewust van
Harbisson, zoon van een Catalaanse moeder en een Noord-Ierse vader, werd kleurenblind geboren. Hij draagt sinds 2004 een antenne op zijn hoofd die is verbonden met een implantaat in zijn schedel. De antenne pikt de elektromagnetische straling van kleuren op en zendt die naar het implantaat in zijn schedel. Dit zogenoemde piëzo-elektrisch plaatje is bevestigd op het bot in zijn achterhoofd en vibreert per kleur verschillend. Harbisson voelt deze vibraties, die vervolgens worden omgezet in geluid. Hij ‘hoort’ dus kleuren. Twee andere implantaten houden de antenne op zijn plek. Een vierde implantaat is de bluetoothontvanger.

Om duidelijk te maken hoe het werkt, pakt Harbisson een stemvork. Hij slaat hem aan en we horen zo goed als niets. Tot hij hem op de houten tafel voor ons zet en het geluid van de stemvork wordt versterkt; de tafel als klankkast produceert een doordringende lage toon. Dan slaat hij de stemvork nog eens aan en houdt hij hem tegen mijn achterhoofd. Een sterk zoemend geluid galmt door de klankkast die mijn schedel opeens is geworden. ‘Hoor je het?’ vraagt hij ten overvloede. ‘Wat ik via mijn antenne hoor, is niet zo sterk als dit, maar komt er het dichtst bij in de buurt. Deze toon is trouwens “Om”, de vibratie van de aarde.’

In eerste instantie pikte het apparaat alleen het zichtbare kleurenspectrum op. Met latere versies kon Harbisson ook infrarood en ultraviolet waarnemen. Bovendien kreeg het apparaat een ingebouwde wifi-ontvanger. ‘Zo kan ik kleuren uit de ruimte horen. Daarvoor hoef ik me alleen maar met de live-feed van het internationale ruimtestation ISS te verbinden. Maar ik kan ook kleuren ontvangen uit mijn mobiele telefoon via bluetooth.’

Geeft die voortdurende aanvoer van trillingen en tonen in je hoofd niet een vreselijk chaotisch gevoel? Word je er in het begin niet gek van? ‘Ieder van ons maakt een periode door van aanpassing aan het nieuwe zintuig’, zegt Harbisson. ‘Daarna raken de hersenen eraan gewend en wordt het een gewoon zintuig als de andere. Het wordt subliminaal. Zolang je je er niet op concentreert, ben je je er niet echt bewust van.’

Moon Ribas studeerde dans aan de kunstacademie van Dartington. ‘Ik was op zoek naar kunst en beweging buiten de mens om, want alles is zo op de mens gericht.’ Terwijl Harbisson aan zijn antenne werkte, maakte zij een server met alle beschikbare onlineseismografen. Die zonden continu hun informatie naar haar nieuwe orgaan, een stel implantaten in haar voeten. Alle seismische activiteit in de wereld, van grote aardbevingen tot kleine schokken, voelde ze als trillingen in haar onderlichaam.

Dankzij cybernetische implantaten in haar voeten voelde Moon Ribas zeven jaar lang alle seismische activiteit van de aarde — denk aan aardbevingen — als trillingen in haar onderlichaam. Foto: Rosdiana Ciaravolo /Getty images
‘Naast mijn hartslag voelde ik de aardslag’, zegt ze. Het werd de inspiratiebron voor haar danskunst en voorstellingen. Twee jaar geleden besloot Ribas haar seismische orgaan te laten verwijderen en op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen. ‘Ik dacht dat alles zou veranderen. Maar er gebeurde niets. Ik voelde nog steeds de vibraties in mijn lichaam.’ Het fantoomeffect hield enkele maanden aan.

‘Wij zien dit als cyborgkunst’, zegt ­Ribas. ‘De creatie van nieuwe zintuigen is het kunstwerk. We ontwerpen een nieuwe waarneming van de werkelijkheid. Er gebeuren veel dingen die we niet waarnemen. Als je een nieuw zintuig creëert, kun je dingen waarnemen die natuurlijk zijn, maar die met jouw natuurlijke zintuigen onbereikbaar zijn.’

Er is alleen een probleem. Cyborgkunst speelt zich af binnen de kunstenaar. ‘Wij zijn het enige publiek van onze kunst’, zegt Ribas. ‘Wij zijn de enigen die het kunstwerk van deze nieuwe perceptie kunnen ervaren. Dus om die ervaring met het publiek te kunnen delen doe ik dans- en muziekperformances.’
voda
0
Deel 2:

Harbisson schildert wat hij hoort en maakt muziek van wat hij ziet: van geluid naar kleur en van kleur naar geluid. Hij maakt geluids- en sonochromatische portretten. Bij een geluidsportret transformeert hij bijvoorbeeld iemands gezicht in een muziekakkoord. Het publiek hoort dan de vibraties van de verschillende kleuren in het gelaat van een vrijwilliger: ogen, lippen, neus, wangen. En hij schildert de vibraties van dingen als de accelererende motor van een Mercedes of een Lamborghini: sonochromatische portretten.

‘Maar eigenlijk bestaat er niet echt een manier om de waarneming van een nieuw zintuig met anderen te delen’, geeft hij toe. ‘Om cyborgkunst te ervaren moet je zelf een cyborg worden. Het doel is niet dat het publiek naar kunst kijkt en luistert, maar dat het publiek cyborgkunstenaar wordt, zodat ze de kunst met hun eigen nieuwe zintuig kunnen beleven. Ik denk dat dit anders is dan bij welke ­andere kunstbeweging ook.’

In 2010 richtten Ribas en Harbisson in Barcelona de Cyborg Foundation op. Het is een platform voor onderzoek en ontwikkeling van projecten die te maken hebben met de creatie van nieuwe zintuigen en organen door toepassing van technologie in het menselijk lichaam. De stichting wil mensen helpen cyborg te worden, bevordert het gebruik van cybernetica als deel van het menselijk ­lichaam en verdedigt cyborgrechten.

Om cyborgkunst te ervaren moet je zelf cyborg worden; met een nieuw zintuig kun je de kunst zelf beleven
Waarom dat laatste nodig is, bleek toen Harbisson in 2004 zijn Britse paspoort wilde vernieuwen. De autoriteiten stonden niet toe dat hij met zijn antenne op de pasfoto stond. Harbisson legde in een brief uit dat hij zich cyborg voelde en dat zijn antenne als een orgaan beschouwd moest worden en niet als een extern apparaat. Uiteindelijk werd zijn foto geaccepteerd. Harbisson werd zo de eerste officieel erkende cyborg.

Kun je cyborgkunst een beweging noemen? ‘Daar hadden we het laatst over’, zegt Harbisson lachend. ‘We zaten hier met vijf cyborgs bij elkaar en we vroegen ons af: zijn wij een beweging? Uiteindelijk denk ik van wel. Mensen die iets ongebruikelijks doen, wat is een kunstbeweging anders? De dadaïsten waren tenslotte ook maar met enkelen.’

Een week na het gesprek met Moon Ribas en Neil Harbisson ga ik opnieuw naar de Cyborg Bunker. Het is de eerste Cyborg Night sinds de uitbraak van de coronapandemie. Er staan voorstellingen op het programma, een dag eerder aangekondigd op de sociale media. De kelder stroomt vol, er zijn lang niet voldoende zitplaatsen voor iedereen. Het publiek bestaat overwegend uit jonge mensen. Op een reusachtige pauk vertolkt Ribas haar interpretatie van een halve eeuw seismische activiteit, van licht geroffel van kleine schokken tot het oorverdovende geweld van zware bevingen. Harbisson tast met zijn antenne verschillende punten van het gelaat van vrijwilligers af en maakt daar elektronische muziek van. ‘Als het slecht klinkt, ligt het niet aan mij’, waarschuwt hij. De bunker ligt plat.

Tot slot treedt Manel De Aguas (25) op met een geluidsvoorstelling geïnspireerd op het weer van dat moment in vijf wereldsteden. Het resultaat zou je een psychedelische elektronische geluidscollage kunnen noemen, met veel gebubbel en geklots van water. Dat laatste blijkt niet helemaal toevallig te zijn. Water is het leitmotiv van De Aguas (Van Wateren), zijn artiestennaam, want eigenlijk heet hij Muñoz.

Sinds januari 2020 draagt de jonge fotograaf en muzikant twee vinnen op zijn hoofd. Daarmee kan hij de luchtdruk, vochtigheidsgraad en temperatuur waarnemen. In de vinnen, gemaakt van siliconen, zitten oplaadbare batterijen, meteorologische sensors, een mini-pc die de data verwerkt en transformeert in geluiden, en geleiders die het geluid vervoeren naar twee metalen implantaten aan beide slapen van Manel. Het geluid komt bij hem binnen als bubbels. Het klinkt als kokend water, zegt hij, en varieert naargelang de temperatuur, vochtigheid en luchtdruk. ‘Als de vochtigheid stijgt, zijn er meer bubbels in mijn hoofd. Als de temperatuur stijgt, klinken ze hoger.’

De vinnen zijn afneembaar, de implantaten — geplaatst in een kliniek in Tokio — uiteraard niet. De Aguas werkt inmiddels aan een nieuwe versie die hij dag en nacht kan dragen, want met zijn huidige vinnen is slapen ondoenlijk.

Vanwaar zijn fascinatie voor het weer? ‘Mijn visie op het leven is doordrenkt van water. We zijn water en we worden omringd door water. De atmosfeer is vol water. Met mijn nieuwe zintuig wil ik dit allemaal nog bewuster waarnemen.’

Aanvankelijk wilde De Aguas in een fotografisch project uitleggen dat cyborgs in de toekomst normaal zouden zijn, althans normaler dan nu. Zo kwam hij in contact met de Cyborg Bunker. Maar in plaats van foto’s maken van andere cyborgs werd hij zelf cyborg. Zijn vinnen horen wat hem betreft bij zijn identiteit. ‘Ik voel me niet 100% menselijk. Om een baan te vinden moest ik mijn vinnen afdoen. Dat is een teken dat we als cyborg niet geaccepteerd worden. Zelfs het ­Moco-museum in Barcelona laat hem tot zijn teleurstelling niet werken met zijn vinnen.

We are the robots
Er dient zich alweer een nieuwe generatie cyborgs aan: Kai Landre, die kosmische straling opvangt, Pau Prats pikt ultraviolette straling op en Joe Dekni, liet technologie voor echolocalisatie in zijn jukbeen implanteren. Zal de massa volgen? Pacemakers en slimme protheses zijn immers al ingeburgerd. Bijna de helft van de Europeanen vindt dat mensen vrij zijn om hun lichaam met technologie te veranderen of te verbeteren. Velen maken zich echter ook zorgen over conflicten, ongelijkheid en een oneerlijke voorsprong voor cyborgs, blijkt uit recent onderzoek van cyberbeveiliger Kaspersky.

Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1422461/de-verbeter...
voda
0
Russen willen robothond met raketwerper naar het front sturen
RTL Nieuws - Gisteren om 11:01

Een Russische wapenfabrikant heeft op een defensiebeurs in Moskou een robothond laten zien met een raketwerper op zijn rug.

© Aangeboden door RTL Nieuws

De bewapende robothond is te zien in een video van het Russische staatspersbureau RIA Novosti over de wapenbeurs Army-2022 in Moskou. De robot loopt rond waarna hij gaat liggen en zijn raketwerper naar voren richt. "Het M-81-robotsysteem kan gericht schieten en wapens vervoeren", beweert RIA Novosti. "Ook is de robothond in gevechtssituaties te gebruiken voor het aanwijzen van doelen en voor patrouilleren."

De robot zou ook zijn in te zetten voor 'civiele doeleinden', zoals zoekacties in puin of moeilijk begaanbaar terrein, of het bezorgen van medicijnen in noodsituaties.

Vraagtekens
Het is nog de vraag of de Russische claims stand houden. Volgens critici is de gebruikte robot een model van de Chinese fabrikant Unitree Robotics, die via AliExpress te koop is voor zo'n 3000 euro. Het Russische bedrijf stelt dat de robot zowel een antitankgranaat als een RPG-26 granaatwerper kan vervoeren, wat neerkomt op een groter gewicht dan de goedkope Unitree-robot kan dragen.

De Chinese fabrikant toonde echter recent een nieuwe robothond die tot wel 80 kilogram kan dragen en over obstakels kan springen. Unitree zegt in een reactie niets te weten over gebruik van zijn robots voor militaire doeleinden en ondersteunt zulke toepassingen zelf niet.

Viral video
Eerder dit jaar trok een Russische video van een robothond die was voorzien van een machinegeweer wereldwijd de aandacht. Een hacker ontdekte daarna dat de gebruikte robot is te hacken zodat hij op afstand is uit te schakelen.

De video was gemaakt door de oprichter van een Russische fabrikant van hoverbikes, een soort vliegende motorfiets. De ondernemer toonde deze week ook een robothond met een medische kit op zijn rug die zo was geprogrammeerd om soldaten automatisch te volgen.

Grensbewaking in de VS
In februari werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid robothonden wil inzetten om te helpen bij de bewaking van de grens met Mexico. De robothonden, die niet bewapend zijn, beschikken over onder meer nachtkijkers en temperatuursensoren. Medewerkers kunnen real-time op afstand meekijken. De fabrikant van die robots toonde eerder ook al een exemplaar waarop een vuurwapen was gemonteerd.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/r...
voda
0
Tesla toont werkende mensachtige robot: 'Gaat minder dan 20.000 euro kosten'
RTL Nieuws - 4 uur geleden

Tesla heeft een werkend prototype van zijn mensachtige robot Optimus laten zien. Volgens Tesla-Elon Musk gaat de mensachtige robot uiteindelijk 'minder dan 20.000 dollar' kosten en gaat het bedrijf er 'miljoenen' van produceren.

De robot bewoog zich tijdens de presentatie in een erg langzaam tempo. Volgens Musk was het voor het eerst dat de Optimus-robot rondliep zonder dat hij aan een kabel vast zat. Vorig jaar had Tesla alleen het concept van de robot gepresenteerd.

Een versie die wel met een kabel is verbonden, is volgens Musk verder doorontwikkeld. "Maar we wilden je de robot laten zien die eigenlijk heel dicht in de buurt komt van wat er in productie gaat", zei Musk. "Optimus is ontworpen als een uiterst capabele robot, gemaakt in zeer grote aantallen, waarschijnlijk uiteindelijk miljoenen. Hij zal naar verwachting veel minder kosten dan een auto."

De beoogde prijs van rond 20.000 euro is ambitieus: vergelijkbare 'humanoids' kosten momenteel nog rond 100.000 euro. Klanten kunnen over 3 tot 5 jaar een Optimus kopen, verwacht Musk.

Taken van mensen overnemen
Op een video liet Tesla zien hoe de robot een pakketje kan bezorgen, planten water kan geven en een metalen staaf kan oppakken. De nieuwe versie van de humanoid moet binnenkort zelfstandig kunnen lopen. De robot, die 73 kilo weegt, zou een hele dag kunnen doorwerken op één acculading.

Het doel is om repetitieve en tijdrovende taken van mensen door de robot over te laten nemen, bijvoorbeeld in fabrieken. Tesla wil de robot de komende tijd testen in zijn fabriek in Californië. Musk zei onlangs dat deze robots binnenkort ook gebruikt kunnen worden voor de zorg aan ouderen. "Over een paar jaar geef je je ouders een robot als verjaardagscadeau."

© Aangeboden door RTL Nieuws

Objecten vastpakken
"De robot gaat alles doen wat een menselijk brein doet, zoals het verwerken van wat hij zie en het nemen van beslissingen in een fractie van een seconde op basis van sensoren en communicatie", vertelde Tesla-engineer Lizzie Miskovetz. De robot heeft vingers en een duim en moet zo veel objecten kunnen vastpakken op een vergelijkbare manier als mensen. "De vingers zijn geoptimaliseerd voor precisie, voor het grijpen van kleine, dunne en delicate voorwerpen", aldus Miskovetz.

"We beginnen met iets dat bruikbaar is, maar nog niet nuttig genoeg. Er ligt nog een lange weg voor ons", zei Tesla-topman Milan Kovac. "Ik ben er vrij zeker van dat we dit binnen de komende maanden of jaren voor elkaar kunnen krijgen. Als we dit product werkelijkheid maken, kunnen we de hele economie veranderen."

'Een toekomst zonder armoede'
Musk, die meermaals heeft gewezen op de gevaren van kunstmatige intelligentie, zei dat de massale uitrol van dit soort robots de 'menselijke beschaving kan veranderen' en dat ze bijdragen aan 'een toekomst van overvloed, een toekomst zonder armoede'.

Volgens Musk is het belangrijk dat de aandeelhouders van Tesla kritisch blijven over wat het bedrijf doet. "Als ik gek word, kun je me ontslaan."

Rijhulpsysteem en supercomputer
Naast de Optimus-robot gaf Tesla tijdens het event ook een update over de vorderingen met het rijhulpsysteem Full Self-Driving, waarvan Musk onlangs zei dat het voor het eind van dit jaar gereed zal zijn. Of die planning wordt gehaald, is onduidelijk.

Tesla vertelde ook over de vooruitgang van zijn supercomputer Dojo, die het bedrijf gebruikt om systemen met kunstmatige intelligentie te trainen. Dojo wordt later ook aan andere bedrijven aangeboden, zegt Musk, maar dat zal waarschijnlijk gebeuren als een online-dienst, vergelijkbaar met de clouddiensten van Amazon. "Zo kan je je modellen veel sneller en goedkoper trainen."

Met foto's en video:

www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschapen...

www.nu.nl/295628/video/tesla-presente...
voda
0
Waar blijven de robots?
Door CHRIS BROESDER

Updated Gisteren, 20:52
Gisteren, 20:41
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Al zeker een halve eeuw wordt er gedroomd en gespeculeerd over een wereld vol robots die onze levens stukken makkelijker maken. Maar ons werk hebben ze voorlopig niet overgenomen, getuige de krapte op de arbeidsmarkt. Dat komt, zegt robotica-expert Jim Lawton van Zebra Technologies, omdat we nog in het ’vroege stadium van de robotrevolutie zitten’.

Deze ’snackrobot’ in een restaurant in China helpt je als je honger hebt. ANP/HH

Lawton is afgestudeerd aan de prestigieuze MIT en al meer dan tien jaar bezig met robotica.

„We zitten in het tijdperk van het samenwerken met de robots”, zegt hij. „In het begin waren er vooral robotarmen, die bijvoorbeeld in autofabrieken continu hetzelfde trucje doen. Die zijn snel en precies, maar niet heel flexibel. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer robots in nieuwe omgevingen gekomen, zoals magazijnen.”

Hoe werken ze daar samen?

„Hedendaagse robots doen dingen die wij niet leuk vinden of waar we niet goed in zijn. In een magazijn haalt een mens nog steeds het juiste product van de plank, omdat mensen daar goed en snel in zijn. Maar daarna brengt een robot hem weg, zodat die persoon geen kilometers per dag hoeft te lopen. Dat scheelt tijd, lichamelijke klachten en ook stress voor de mens.

BEKIJK OOK:
Robots voor verbroedering en betere samenwerking

Dat samenwerken gebeurt met een relatief nieuw soort robot. Eerder had je Automated Guided Vehicles, die een pad volgen. Nu heb je Autonomous Mobile Robots. Die werken zoals een autonome auto en kunnen via allerlei sensoren om mensen en dingen heen manoeuvreren. Daardoor kunnen robots nu in omgevingen werken waar dat eerder niet kon. De smartphone-industrie heeft dit indirect mogelijk gemaakt. Visuele sensoren met bijvoorbeeld time-of-flight-technologie (zoals bij Face ID van Apple, red.) zijn doorontwikkeld en zo ook goedkoper geworden.

We gaan in de toekomst miljoenen van dit soort robots hebben, maar nu zijn het er nog maar enkele tienduizenden. Die robots ga je eerst in commerciële omgevingen zien, nog niet thuis.”

In de zorg, horeca en het onderwijs is er een personeelstekort. Waar blijven de robots die ons uit de brand helpen?

„Ik ken de robots die bedoeld zijn voor sociale contacten. Toch vormen die de uitzondering. We gaan eerst vooral toe naar robots die ervoor zorgen dat wijzelf meer tijd hebben voor sociale contacten.

BEKIJK OOK:
Horecava: bezorgrobots, vleesvervangers en kant-en-klare cocktails

Honderd jaar geleden waren mensen nog vooral bezig met de basisbehoeften, zoals genoeg te eten hebben door voedsel te verbouwen. Voordat er machines waren voor de was en afwas, waren we daar nog erg veel tijd mee kwijt. De komende jaren gaan robots steeds vervelende klusjes overnemen. Robots die kleren opvouwen, gras maaien en ramen lappen zijn bijvoorbeeld in opkomst. In de horeca en het onderwijs is hun rol voorlopig beperkt, maar in ziekenhuizen kunnen ze bijvoorbeeld ritjes naar de voorraadkast maken om spullen te halen, zodat de verplegende meer tijd heeft voor patiënten.”

Hoe ziet de toekomst van de robotrevolutie eruit?

„Mensen overschatten de ontwikkelingen vaak op de korte termijn en onderschatten ze op de lange termijn. Ik zie robots nu als leerlingen uit groep 3. Ze gaan steeds slimmer en handiger worden in steeds meer omgevingen. Maar je zult geen Terminator-achtige robots zien rondzwalken, of huishoudrobot Rosie van The Jetsons, die alles kan wat een mens kan.”

www.telegraaf.nl/financieel/122961877...
voda
0
Robotica: Ontwikkelingen en veelbelovende vooruitzichten
april 2023

De afgelopen jaren heeft de sector van robotica een indrukwekkende groei doorgemaakt, met baanbrekende innovaties en technologische doorbraken die de manier waarop we leven en werken drastisch veranderen. Van autonome voertuigen tot slimme drones en geavanceerde zorgrobots, de ontwikkelingen in de robotica hebben enorme vooruitgang geboekt en de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Opkomst autonome voertuigen

Een van de meest opvallende ontwikkelingen in de afgelopen jaren is de opkomst van autonome voertuigen. Zelfrijdende auto's en vrachtwagens worden gezien als de toekomst van de transportsector, met de belofte van verbeterde efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid. Volgens een rapport van McKinsey & Company zou de wereldwijde markt voor autonome voertuigen tegen 2030 kunnen groeien tot $ 560 miljard tot $ 1,1 biljoen per jaar, met een potentiële daling van het aantal verkeersongevallen met 15% door de verbeterde veiligheid van autonome voertuigen.

Drones

Daarnaast heeft de drone-industrie ook een enorme groei doorgemaakt. Drones worden steeds vaker gebruikt in verschillende sectoren, zoals logistiek, landbouw, bouw en inspectie van infrastructuur. Drones worden ingezet voor taken zoals pakketbezorging, inspectie van moeilijk bereikbare plaatsen en het monitoren van gewassen in de landbouw, waardoor de efficiëntie en nauwkeurigheid van verschillende industrieën wordt verbeterd.

Chirurgische robots

Een andere opvallende ontwikkeling in de robotica is de groeiende rol van robots in de gezondheidszorg. Robot-assisted surgery is steeds meer in opkomst, waarbij robots worden gebruikt om complexe chirurgische ingrepen uit te voeren met verbeterde precisie en minimale invasieve technieken. Volgens een rapport van Allied Market Research zal de wereldwijde markt voor robot-assisted surgery tegen 2026 naar verwachting $ 15 miljard bedragen, met een samengestelde jaarlijkse groei van 13,7% van 2019 tot 2026. Robots worden ook ingezet voor zorgtaken, zoals het verlenen van zorg aan ouderen en mensen met een beperking, waardoor de zorgkwaliteit wordt verbeterd en de belasting van zorgverleners wordt verminderd.

In de industriële sector zijn cobots of collaboratieve robots steeds meer in gebruik. Cobots zijn ontworpen om samen te werken met menselijke arbeiders en kunnen worden ingezet voor taken zoals assemblage, verpakking en logistiek. Volgens een rapport van MarketsandMarkets zal de wereldwijde markt voor cobots tegen 2026 naar verwachting $ 9,2 miljard bedragen.

Bron Trend Invest
voda
0
Micro-Robot Inspired by Tardigrades Offers Breakthrough in Cancer

By Strategic Research Institute on May 30, 2023 08:14 am

Harbin Institute of Technology (HIT), in collaboration with leading biotechnology and robotics experts, has unveiled a groundbreaking micro-robot that could transform the landscape of cancer treatment. Inspired by the resilient tardigrade, known as the hardiest creature on Earth, this microscopic swimming robot has the potential to deliver drugs with exceptional precision within the human body. While the concept of tiny robots has long fascinated the public and scientific community, the challenges of biocompatibility, biodegradability, and navigability have hindered their practical application. However, a recent study led by Professors Wu Zhiguang and Zhao Jie from HIT has introduced a remarkable solution.

The micro-robot, resembling a miniature submarine with claws, boasts a three-layered shell. The inner magnetic layer generates power, while the middle gel layer facilitates connectivity. The outer membrane, cleverly disguised as a human cell, ensures biocompatibility and minimizes friction. The clawed structure, inspired by the tardigrade's microscopic appendages, enables the robot to navigate the interior of blood vessels effortlessly. Overcoming the challenge of movement against the flow of blood, the robot utilizes a rolling motion, akin to a wheel, under the control of an external rotating magnetic field.

Prof. Li Tianlong, one of the first authors of the paper and a prominent member of HIT, emphasized the significance of this breakthrough, stating, "The robot is like a screw when anchored, and could fight against intensive blood flow even after the magnetic field is removed." To enhance biocompatibility and reduce resistance, the surface of the robot cleverly mimics the structure of red blood cells, employing a technique called "tiling ceramics." By adhering small vesicles of red blood cell membranes to the gel layer, the robot gains not only enhanced biocompatibility but also improved surface smoothness and reduced resistance.

Imaging the micro-robot within the human body posed another considerable challenge due to its minuscule size. To overcome this obstacle, the research team employs real-time intravascular optical coherence tomography (IVOCT), a cutting-edge method in cardiology for blood vessel detection. The ability to track and guide the robot's position within blood vessels opens up exciting possibilities for future applications, particularly in drug delivery.

Currently, chemotherapy drugs are administered through intravenous injections, with only a meager 0.07 percent of the drug reaching the intended target area. However, with the aid of these micro-robots, efficient navigation and retention within veins could significantly improve drug delivery efficacy. By enabling drugs to be retained in specific areas, these robots have the potential to minimize dosage and mitigate potential side effects.

As this groundbreaking technology continues to advance, it holds promise for revolutionizing cancer treatment and other medical applications. The micro-robot's ability to precisely navigate the human body and deliver drugs directly to targeted areas may pave the way for more effective and personalized therapies, transforming the way we combat diseases at the cellular level.
voda
0
Uber kiest voor bezorgrobots van Serve

Geen financiële details.

(ABM FN-Dow Jones) Serve Robotics gaat samenwerken met Uber. Dit werd dinsdag bekend.

Dankzij de overeenkomst kan Serve zijn robots inzetten voor Uber Eats in meerdere markten in de Verenigde Staten, waarbij tot tweeduizend Serve Robots zullen worden ingezet.

Het gebruik van bezorgrobots zou zorgen voor minder verkeersopstoppingen en milieuvervuiling, aldus Serve, terwijl het ook de efficiëntie van de zogeheten 'last mile delivery' verbetert.

Financiële details werden niet bekendgemaakt.

De robotleveringen van Serve zijn sinds het begin in 2022 met meer dan 30 procent per maand gegroeid.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Apptronik: Pioneering the Realm of General Purpose Robots

Strategic Research Institute
Published on :
6 Jun, 2023, 2:08 am

Apptronik, an avant-garde company nestled in Austin, Texas, is spearheading a new era of humanoid robots that promises to reshape the future. With their unwavering focus on general-purpose robots, Apptronik envisions a world where these adaptable machines revolutionize the way we live and work.

Led by CEO and Co-Founder Jeff Cardenas, Apptronik is currently conducting groundbreaking tests on their latest prototype. The humanoid robot being put through its paces on the test floor exhibits a somewhat clunky gait as it maneuvers around a square test area. However, the key differentiator lies in its ability to react and adapt to its surroundings, guided by a sensor in its chest that provides spatial awareness.

According to Cardenas, this development marks a revolutionary leap forward. Apptronik aims to unleash the next generation of general-purpose robots that transcend the limitations of repetitive tasks. These robots will perform a myriad of functions, from mundane chores like laundry and yard work to preparing a meal, all while dynamically adjusting to their environment.

Cardenas emphasizes that these robots possess the capacity to reactively adapt and respond to their surroundings, opening up a multitude of possibilities for new tasks and activities. The ability to update their behavior or functionality through a simple software update further amplifies their versatility and potential.

Apptronik's journey began within the confines of the "Human Centered Robotics Lab" at the University of Texas, where they undertook groundbreaking projects such as NASA's humanoid robot, "Valkyrie." Chief Technology Officer Nick Paine highlights the company's comprehensive approach, with in-house development of all systems, including motors, electronics, and software. This full stack program empowers Apptronik to create robots that are not only stronger but also more affordable and feature-rich than ever before.

As Apptronik prepares for a momentous announcement in collaboration with NASA regarding their latest project, "Apollo," Cardenas asserts that we stand at the cusp of an exhilarating turning point. Austin, with its vibrant amalgamation of arts and technology, serves as the perfect backdrop for the company's aspirations.

In this brave new world, Cardenas boldly predicts a future where robots become commonplace in every home. While this idea may seem audacious now, he draws parallels to the skepticism surrounding the notion of computers in every household back in the 90s. Apptronik's pioneering spirit and relentless pursuit of innovation are driving us toward a future where robots seamlessly integrate into our lives, transforming the way we perceive and interact with technology.
Bijlage:
voda
0
Designing a Tomato-Harvesting Robot with ChatGPT's Assistance

By Strategic Research Institute on Jun 12, 2023 08:00 am

In the realm of AI, where poems, essays, and books are no match for its capabilities, researchers from TU Delft and EPFL have embarked on a quest to explore the boundaries further. They wondered, could the open AI platform ChatGPT be used to design a robot? This inquiry led them to delve into the potentials and risks of incorporating AI into the design process.

The researchers' inquiry began with the question of humanity's greatest future challenges. With ChatGPT as their conversational partner, they focused on the food supply challenge. Eventually, they arrived at the idea of creating a tomato-harvesting robot, with ChatGPT guiding the design process.

ChatGPT proved invaluable during the conceptual phase, expanding the designers' knowledge beyond their expertise. It even provided insights on the most economically valuable crop to automate. As the implementation phase unfolded, ChatGPT continued to offer helpful suggestions, such as using silicone or rubber for the gripper to prevent tomato damage and employing Dynamixel motors for optimal robot movement. The collaboration between humans and AI resulted in a robotic arm capable of efficiently harvesting tomatoes.

The researchers found the collaborative design process to be positive and enriching. However, they noted a shift in their roles as engineers, with a greater emphasis on technical tasks. In their study published in Nature Machine Intelligence, they explored the extent of cooperation between humans and Large Language Models (LLMs) like ChatGPT. In extreme scenarios, AI could provide all the input, while humans blindly follow. Here, LLMs act as researchers and engineers, while humans serve as managers, defining design objectives.

Yet, relying solely on LLMs for design decisions is not without risks. Unverified or unvalidated outputs from AI can lead to misinformation and bias in the field of robotics. Issues such as plagiarism, traceability, and intellectual property also arise when working with LLMs. Therefore, caution must be exercised, and human judgment remains essential.

The researchers plan to further explore the potential of LLMs in robot design and continue their research on robotics using the tomato-harvesting robot. Their focus extends to examining the autonomy of AI in designing its own bodies. They raise thought-provoking questions about how LLMs can assist robot developers without hindering creativity and innovation, critical for meeting the challenges of the 21st century.

As the boundaries of AI expand, it is crucial to strike a balance between AI's assistance and human ingenuity. The future of robotics lies in harnessing the power of LLMs while ensuring they augment rather than limit human creativity and innovation.
Bijlage:
voda
0
Advancements in Humanoid Robotics: The Rise of Graceful Machines

By Strategic Research Institute on Jun 12, 2023 08:00 am

In the not-so-distant past, humanoid robots were characterized by their clumsiness and awkwardness. However, several startups are now claiming to have developed models that are on the verge of being deployed in warehouses and factories, signifying a significant leap forward in the field of robotics.

Approximately eight years ago, the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) organized a challenging competition that showcased robots struggling to perform human tasks with limited success. Videos of these robots fumbling and stumbling during the DARPA Robotics Challenge quickly went viral, capturing the world's attention.

Today, the descendants of those early robots have become significantly more capable and graceful. Startups are actively developing humanoids that could find practical applications in just a few years, revolutionizing the automation landscape in warehouses and factories.

Jerry Pratt, a senior research scientist at the Institute for Human and Machine Cognition, who led a team that secured second place in the DARPA challenge in 2015, now serves as the chief technology officer of Figure AI. This company aims to build a humanoid robot specifically designed for warehouse work. Recently, Figure AI announced securing a remarkable $70 million in investment funding.

Pratt believes that if the DARPA challenge were held today, robots would be able to complete the tasks in approximately a quarter of the time it took his robot, with significantly fewer accidents. He credits the emergence of enabling technologies, such as advanced computer vision powered by machine learning, for allowing machines to navigate complex environments and perform tasks like climbing stairs and grasping objects. Furthermore, the development of power-dense batteries, propelled by the electric vehicle industry, has made it feasible to equip humanoid robots with sufficient energy to balance dynamically, mimicking human stability even when encountering slips or misjudging steps.

Currently, Figure AI's robot is taking its initial steps in a simulated warehouse environment in Sunnyvale, California. Brett Adcock, CEO of Figure AI, envisions a future where humanoids can be produced at a cost comparable to manufacturing a car, provided there is a sufficient demand to scale up production.

Figure AI is not the only company placing its bets on the maturation of humanoid robots. Other players include 1X, Apptronik, and even Tesla. Elon Musk, CEO of Tesla, showed interest in humanoid robots after attending the original DARPA Robotics Challenge in 2015. This indicates that some of the necessary technologies to create functional humanoid machines are finally reaching viability.

Jonathan Hurst, a professor at Oregon State University and co-founder of Agility Robotics, also participated in the DARPA challenge, showcasing a walking robot he had built. Agility Robotics has been focused on developing legged robots but has taken a unique approach by prioritizing physics-based locomotion over imitating human limb mechanics. While their robots have a humanoid appearance, their legs are reminiscent of those found in ostriches, inspired by the bird's remarkable agility.
voda
0
Unveiling Innovations: Universal Robots' Ecosystem Thrives

By Strategic Research Institute on Jun 12, 2023 08:00 am

In a remarkable display of ingenuity and advancement, Automate 2023 in Detroit, MI, witnessed Universal Robots (UR) and its ecosystem of innovative OEM solutions takes the stage. Over 60 UR cobots were exhibited across more than 30 booths, solidifying UR's position as the most widely used collaborative robot arm in the manufacturing industry.

At booth #3623, UR unveiled groundbreaking innovations in the rapidly expanding application field. Among them was the world's first cobot spot welder, a remarkable achievement by Pro Spot International. Spot welding, previously considered prohibitive for cobots due to weight and complexity, has now been revolutionized with the introduction of the lightweight i5s resistance spot welder. This cutting-edge solution delivers 2-3 times more manufacturing capacity than manual spot welding, integrating Pro Spot's sophisticated technology with Universal Robots' unrivaled safety features.

THG Automation introduced a new rotational positioner, addressing the challenges welders face when working with circular or odd-shaped parts. By incorporating positioners into their collaborative welding system, weldments can be presented to the cobot at an optimal orientation, significantly improving efficiency and precision. THG Automation showcased this innovation in their Fronius Perfect Welding CMT system, powered by the UR10e cobot.

The introduction of the UR20 cobot, with enhanced reach and payload capabilities, has generated great anticipation among welding partners and UR integrators alike. With a payload of 20kg and a reach of 1750 mm, the UR20 offers expanded possibilities for various applications. It will be featured at the UR booth, demonstrating its capabilities in machine tending by loading and unloading heavy workpieces into a machine fixture.

Rocketfarm's MyRobot.cloud, the first digital twin solution developed for palletizing with UR cobots, enables integrators to swiftly verify customer projects. Partnering with Columbia/Okura,

UR showcased the miniPAL®, a mobile palletizing solution powered by the UR10e cobot arm. The miniPAL, equipped with three area safety scanners, guarantees safe operation in the presence of workers while maximizing productivity during unattended periods. A larger variant, the miniPAL+, featuring the UR20 cobot, was available for preorders.

The strategic partnership between Rapid Robotics and Universal Robots aimed to deploy cobots at scale, enabling expanded offerings in end-of-line applications. At the UR booth, Rapid Robotics showcased a case-packing operation using the UR5e integrated with Rapid's software stack. Attendees witnessed the pre-trained cobot efficiently picking up multiple bottles and neatly packing them into a case, showcasing the application's potential in various industries.
voda
0
’Wij brengen de plant naar de robot’
Oogstrobot plukt komkommers en tomaten, oplossing voor personeelstekort
Door GABI OUWERKERK

Gisteren, 15:44
in ONDERNEMEN

WAGENINGEN - Robots die tomaten en komkommers plukken in de Nederlandse kassen. Het kan de oplossing zijn voor dure en schaarse arbeidskrachten. Desondanks staan telers er nog huiverig tegenover: „Ze willen eerst bij de buurman zien dat het werkt”, zegt Ruud Barth, medeoprichter van het Wageningse bedrijf Saia Agrobotics.

Telers zijn terughoudend met het vervangen van arbeidskrachten door robots. FOTO GETTY IMAGES

Van de glastuinbouw kan niet gezegd worden dat de sector niet met zijn tijd meegaat. Kassen hangen vol sensoren die zorgen voor de meest optimale temperaturen, luchtvochtigheid en lichtniveaus voor de gewassen. Maar oogstrobots worden nog niet ingezet, terwijl de basistechnologie wel beschikbaar is.

BEKIJK OOK:
De was opvouwen en boodschappen doen? Dat doen robots straks voor ons!

„Als je het naar de praktijk wilt brengen, moet de applicatiekant specifiek aan de wensen van de klant voldoen”, aldus onderzoeker Erik Pekkeriet van Wageningen University & Research (WUR). „En dat maakt het lastig. In de land- en tuinbouw kun je niet met standaarden werken, omdat producten niet alleen veel van elkaar verschillen, maar zelfs ook per seizoen. Een robot ziet de omgeving steeds opnieuw veranderen.”

Jungle
Daar kan Barth over meepraten. Na ruim twintig jaar onderzoek aan de WUR naar robotica in de glastuinbouw, besloot hij in 2019 samen met mechanisch ontwerper Bart van Tuijl de stap naar de praktijk te nemen. Het eerste product van WUR-spin-off Saia was een komkommerbladsnijdende robotarm. Maar nadat de ondernemende onderzoekers hun mobiele robot loslieten in de kas bleek het lastig om het systeem kostenefficiënt te maken. „Een kas vol planten blijft een jungle, en dat is heel chaotisch voor een robot. Robots werken het liefst met zelfstandige losse producten, maar in een kas groeien alle planten door elkaar.”

Twee jaar na oprichting maakte het bedrijf een draai. „In plaats van de robot naar de planten te brengen, hebben we ervoor gekozen de planten naar de robot te brengen”, aldus Barth. „De robot staat stil en de planten hangen aan een rails die een voor een bij de robot langskomen. Dat is veel efficiënter.” Saia heeft de robotarm nog niet naar de markt gebracht. „Het prototype is nu aan het werk in onze eigen kas zodat telers kunnen zien welke voordelen het systeem heeft.”

Ook de komkommerplukrobot van het Eindhovense bedrijf Crux Agribotics heeft zijn weg naar de arbeidsmarkt nog niet gevonden. Medeoprichter Richard Vialle begrijpt de terughoudendheid van telers wel. „Het gaat om organische producten en er is angst dat een robot te grof te werk gaat. Daarnaast zijn tuinders heel afhankelijk van arbeidskrachten die ze vaak moeilijk kunnen vinden en behouden. Als ze honderd man wegsturen omdat ze overstappen op robots, komen die niet zomaar terug als de machine niet werkt. Maar ik ben ervan overtuigd dat oogstrobots in kassen over tien jaar gemeengoed zijn.”

Sorteren en inpakken
Crux Agribotics ontwikkelt ook sorteer- en inpakrobots en die hebben hun weg naar de markt al wel gevonden. Vialle: „Naast het vervangen van dure en schaarse arbeidskrachten, zorgt dit systeem er ook voor dat er minder gewicht wordt weggeven. Als er 500 gram tomaten in een doosje moeten, kan een machine dat beter, sneller en uniformer verpakken dan de mens.”

De sorteer- en inpakrobots van Crux Agribotics EIGEN FOTO

Onderzoeker Pekkeriet denkt dat investeren in robots interessanter gemaakt kan worden door er naast vervanging van arbeid ook andere waarden bij te betrekken: „Een robot kan meer dan oogsten, hij kan bijvoorbeeld ook ziekten en plagen herkennen en de plant specifieke voedingsstofbehoefte toedienen.”

Aarzeling
BEKIJK OOK:
Indoortelers in zwaar weer: ’Namaken van zon kost veel geld en energie’

Dat de meeste robots op dit moment nog niet voor de volle 100% oogsten, staat de toepassing ook in de weg. Pekkeriet begrijpt de aarzeling: „Waarom investeren als menskracht toch nodig blijft? Maar het kan echt enorm schelen als robotisering een deel van het werk uit handen neemt. De nieuwe innovaties in de glastuinbouw met data en kunstmatige intelligentie (AI) zijn goed voor energie-efficiency, kwaliteit en duurzaamheid. Gevolg is wel dat het ook veel warmer en luchtvochtiger is geworden, en dat arbeid van alle kanten gevolgd kan worden. Datagedreven werken heeft daardoor een negatief effect op het werkplezier. Sensoren en AI zorgen voor een optimaal klimaat voor de plant, maar niet voor de mens.”

www.telegraaf.nl/financieel/8928182/o...
voda
0
Soft Variable-Stiffness Devices for Enhanced Robotic Grasping

By Strategic Research Institute on Jun 13, 2023 08:00 am

In a remarkable discovery, researchers from the University of Bristol have uncovered a simple yet transformative solution for enhancing robotic grasping. By harnessing the power of an easy-to-make sponge-jamming device, scientists have successfully replicated the delicate touch and variable stiffness of human hands, enabling robots to handle fragile items with precision.

While robots are known for their agility and versatility, their inherent rigidity often hinders their ability to delicately grasp objects like eggs. Variable-stiffness devices offer promising solutions to address this challenge, reducing damage on hard robots or improving the load capacity of soft robots. The recent study presented at the IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) 2023, titled "A Silicone-sponge-based Variable-stiffness Device," demonstrates the potential of a silicone sponge in achieving variable stiffness.

Lead author Tianqi Yue, hailing from the University of Bristol's Department of Engineering Mathematics, elucidates the significance of stiffness, also referred to as softness, in contact scenarios. Highlighting the key distinction between humans and robotic arms, Yue emphasizes that our soft tissues enveloping rigid bones naturally mitigate the impact on delicate objects. The research team successfully developed a soft device with variable stiffness, designed to be mounted on the end of a robotic arm, facilitating safe interaction between robots and objects.

The silicone sponge, a cost-effective and easily fabricated material, shares similarities with everyday cleaning sponges. When compressed, the sponge stiffens, enabling its transformation into a variable-stiffness device. Such a device holds immense potential for industrial robots, enabling them to grip jellies, eggs, and other fragile substances without causing damage. Moreover, it can enhance the safety of human-robot interaction in service robot applications.

Mr. Yue highlights the advantages of the sponge-based variable-stiffness device, noting its affordability and lightweight nature. This breakthrough innovation opens up novel possibilities in various industries, including robotics polishing and ultrasound imaging, where tunable-stiffness requirements are essential.

Moving forward, the research team aims to expand the device's capabilities by achieving variable stiffness in multiple directions, including rotation. This advancement would further enhance the grasp versatility and dexterity of robots, unlocking new realms of applications and augmenting their performance.
Bijlage:
voda
0
Dynamic Drone Swarms: Unlocking Potential of Coordinated Control

By Strategic Research Institute on Jun 14, 2023 10:33 am

In the realm of autonomous systems, drones have emerged as the perfect tools to liberate humanity from monotonous, perilous, and grim tasks, known as the "3 Ds" in industry parlance. Among these airborne marvels, low-cost drones, also known as flying robots, have taken the lead, undertaking a myriad of missions ranging from remote sensing to material delivery. The exponential growth in their numbers has led to the deployment of drone swarms, with teams of animators and extensive computer simulations choreographing their synchronized movements.

However, a new frontier beckons—an era where drones can dynamically respond to obstacles, predators, vehicles, and even insect swarms. The inspiration for this advancement lies in the remarkable coordination exhibited by birds in flight and fish swimming in schools. Aaron Becker, an associate professor of electrical and computer engineering, is spearheading the development of algorithms that apply these principles to drone swarms. With the support of a generous $1.7 million grant from the Kostas Research Institute at Northeastern University, Becker and his team are poised to revolutionize the fleet-like delivery of drone services.

Becker's team, which includes esteemed researchers such as David Jackson, Julien Leclerc, and Daniel Onofrei, seeks to depart from the prevailing swarm research patterns. Instead of relying solely on offline computation or simple rule-based logic, their approach combines the strengths of both computers and human operators. By leveraging fast computation for tactical maneuvers and strategic decision-making skills, they aim to create swarms that behave optimally and adapt fluidly to changing environments.

The initial focus will be on two application scenarios. Firstly, in the aerial sensing of forest fires, the drone swarm must track the fire and relay critical information to firefighters. Secondly, for aerial security coverage of commercial facilities and campuses, drones must escort entering and exiting vehicles while managing limited battery life and recharging requirements. Becker's extensive experience in robotics, including controlling massive swarms of robots, equips him with the expertise needed to enhance drone swarms and streamline complex tasks with minimal instructions.

The vision is clear, to unleash the potential of drone swarms through coordinated control. By combining computation on drones, clear visualizations on operator computers, and high-level decision-making by human operators, these swarms can navigate and respond optimally to diverse environments. The implications extend far beyond the current applications, paving the way for advancements in fields such as disaster response, environmental monitoring, and infrastructure management.
voda
0
Dynamic Instability Empowers Biomimetic Walking Robot

By Strategic Research Institute on Jun 14, 2023 10:17 am

In a remarkable breakthrough, researchers from Osaka University's Department of Mechanical Science and Bioengineering have unveiled an innovative walking robot that capitalizes on dynamic instability for efficient locomotion. By manipulating the flexibility of its couplings, the robot achieves turns without the reliance on intricate computational control systems. This pioneering work holds promise for the development of rescue robots capable of navigating uneven terrains with ease.

While animals on Earth have evolved robust legged locomotion systems that enable exceptional mobility across diverse environments, attempts to replicate this approach in legged robots have often encountered fragility issues. The strain of repetitive stress on a single leg can severely hamper the functionality of these robots, posing a significant challenge.

Moreover, the control of numerous joints required for maneuvering legged robots in complex environments demands substantial computational power. Enhancements in this regard would greatly benefit the construction of autonomous or semi-autonomous robots deployed for exploration and rescue operations in hazardous areas.

Drawing inspiration from nature, scientists at Osaka University have developed a biomimetic "myriapod" robot that exploits the inherent instability to convert straight walking into curved motion. In their recent study published in Soft Robotics, the researchers present their creation, a six-segment robot with two legs attached to each segment and flexible joints. The couplings' flexibility can be adjusted during walking using motors connected to an adjustable screw.

The team discovered that increasing the joints' flexibility induced a phenomenon known as "pitchfork bifurcation," destabilizing straight walking. Consequently, the robot transitioned into a curved gait, either to the right or left. While engineers typically aim to avoid instabilities, strategic utilization of controlled instability can remarkably enhance maneuverability.

"Our inspiration came from observing certain highly agile insects that skillfully exploit dynamic instability to swiftly change their movement," remarks Shinya Aoi, one of the study's authors. By controlling the flexibility instead of directly steering the body axis, the robot achieves significant reductions in computational complexity and energy requirements.

Experimental results demonstrated the robot's ability to navigate specific locations by following curved paths towards targets. Mau Adachi, another author of the study, envisions diverse applications such as search and rescue operations, hazardous environment work, and exploration missions on extraterrestrial bodies. Future iterations of the robot may incorporate additional segments and control mechanisms, further enhancing its capabilities.
voda
0
Ingenious Robotic Bee Masters Unrestricted Flight

By Strategic Research Institute on Jun 14, 2023 10:15 am

In a remarkable feat of engineering, researchers from Washington State University have successfully developed a robotic bee capable of seamless flight in all directions. Utilizing carbon fiber and mylar wings, along with lightweight actuators controlling each wing, the Bee++ prototype achieves stable flight, including the intricate yaw motion—a twisting maneuver that emulates the six degrees of freedom observed in natural flying insects.

Led by Néstor O. Pérez-Arancibia, Flaherty associate professor in WSU's School of Mechanical and Materials Engineering, the team shares their groundbreaking work in the prestigious journal IEEE Transactions on Robotics. Pérez-Arancibia is set to present their findings at the upcoming IEEE International Conference on Robotics and Automation.

For over three decades, researchers have been tirelessly pursuing the development of artificial flying insects. These miniature marvels hold vast potential for numerous applications, ranging from artificial pollination and search and rescue missions in confined spaces to biological research and environmental monitoring, even in hostile environments. However, achieving liftoff and landing with these diminutive robots required the creation of controllers that mimic the functionality of an insect brain.

Pérez-Arancibia explains, "It's a fusion of robotic design and control. Control relies heavily on mathematical principles, and an artificial brain-like structure is designed. Some refer to it as hidden technology, but without these rudimentary brains, nothing would come to fruition."

Initially, the researchers developed a two-winged robotic bee, but its maneuverability was limited. In 2019, Pérez-Arancibia and two PhD students made a breakthrough by constructing a four-winged robot that was light enough to take flight. To execute pitching or rolling movements, the team implemented a technique wherein the front and back wings, as well as the right and left wings, flapped differently, generating torque that facilitated rotation about the robot's primary horizontal axes.

However, mastering the complex yaw motion proved immensely crucial. Without this capability, robots would lose control and struggle to maintain focus on specific points, ultimately leading to crashes. Pérez-Arancibia emphasizes the significance of controlling yaw, stating, "Without control over yaw, you face severe limitations. Imagine a bee attempting to reach a flower but constantly spinning due to the absence of yaw control."

Attaining all degrees of movement is also paramount for evasive maneuvers and object tracking. Acknowledging the daunting challenge, Pérez-Arancibia highlights the system's high instability and the historical difficulty in controlling yaw due to limitations in actuation.

Inspired by insects, the researchers devised a solution by angling the plane of wing flapping, enabling controlled twisting motion. They also increased the wing-flapping frequency from 100 to 160 times per second, ensuring more agile maneuverability. Pérez-Arancibia remarks, "The solution encompassed both the physical design of the robot and an inventive controller design—a brain dictating the robot's actions."

Weighing a mere 95 milligrams and boasting a 33-millimeter wingspan, the Bee++ exceeds the size of real bees, which weigh around 10 milligrams. While it can autonomously fly for approximately five minutes, it primarily remains tethered to a power source via a cable. The researchers are actively exploring the development of other types of insect-inspired robots, including crawlers and water striders.
Bijlage:
voda
0
Revolutionary Quadrupedal Robot Masters Blind Locomotion

By Strategic Research Institute on Jun 14, 2023 10:13 am

A team of Korean engineering researchers has accomplished a remarkable feat by developing cutting-edge quadrupedal robot technology capable of traversing steps and uneven terrains without visual or tactile sensors. Even in dire circumstances such as darkness or dense smoke hindering visual confirmation, this revolutionary technology ensures stable movement. Professor Hyun Myung's research team at the Urban Robotics Lab in the School of Electrical Engineering, KAIST, has pioneered a walking robot control technology known as "DreamWaQ," enabling robust blind locomotion in diverse and unconventional environments.

Conventional walking robot controllers rely on kinematics and/or dynamics models, employing a model-based control approach. However, in atypical settings like uneven fields, swift acquisition of terrain feature information becomes vital to maintain stability during locomotion. Traditionally, this process heavily relies on the cognitive ability to survey the surrounding environment.

In contrast, Professor Hyun Myung's research team has developed a controller based on deep reinforcement learning (RL) methods, which swiftly calculates appropriate control commands for each motor of the walking robot using data from various simulated environments. Unlike existing controllers that necessitate separate adaptations for real robots, this novel controller can be seamlessly applied to diverse walking robots without requiring additional tuning processes.

The DreamWaQ controller, created by the research team, comprises a context estimation network that evaluates ground and robot information, along with a policy network that generates optimal control commands. The context-aided estimator network implicitly estimates ground information and explicitly assesses the robot's status through inertial and joint information. These estimations are then fed into the policy network to generate precise control commands. Both networks are simultaneously learned through simulations.

While the context-aided estimator network is acquired through supervised learning, the policy network employs an actor-critic architecture, a deep RL methodology. In the simulation, where surrounding terrain information is known, the critic network evaluates the policy of the actor network, which can only implicitly infer terrain information.

Remarkably, the entire learning process can be completed in approximately an hour on a GPU-enabled PC, and the actual robot is equipped with only the network of learned actors. Without direct visual observation of the surroundings, the robot relies solely on its inertial sensor (IMU) and joint angle measurements to imagine environments similar to those learned during simulation. Upon encountering obstacles such as stairs, the robot quickly determines the terrain information upon foot contact, enabling swift adaptation and transmission of appropriate control commands to each motor for agile locomotion.

The DreamWaQer robot has successfully demonstrated its capabilities in both laboratory and outdoor environments, effortlessly navigating curbs, speed bumps, tree roots, and gravel fields. It conquered staircases with height differences two-thirds of its body, showcasing its exceptional adaptability. Regardless of the environment, the research team verified the robot's stable locomotion, ranging from a slow speed of 0.3 m/s to a relatively fast speed of 1.0 m/s.

This groundbreaking study, titled "DreamWaQ: Learning Robust Quadrupedal Locomotion With Implicit Terrain Imagination via Deep Reinforcement Learning," was conducted by I Made Aswin Nahrendra, a doctoral student, as the first author, with co-author Byeongho Yu. The study has been accepted for presentation at the upcoming IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) scheduled to be held in London.
Bijlage:
183 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.911,30 -0,98%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.949,28 -0,81%
 US30^ 37.930,24 -1,10%
 Nasd100^ 17.366,34 -0,90%
 US500^ 5.031,45 -0,81%
 Japan225^ 37.475,14 -1,38%
 Gold spot 2.333,49 +0,75%
 EUR/USD 1,0728 +0,28%
 WTI 83,66 +0,92%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront