Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Er moet iets veranderen aan de werkwijze van diverse makelaars

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bluescreen 7 september 2021 13:28
    Met enige verbazing gekeken naar Radar gisteravond. Ik wist uit verhalen wel dat er nogal
    wat kaf onder het koren zit bij de makelaars, maar heb nu de indruk dat het een stel cowboys zijn die bij afwezigheid van wettelijke regels- op allerlei manieren graaien wat ze kunnen.
    Jouw bijdrage gaf duidelijk aan wat er mis is met onze makelaars. Onbegrijpelijk dat de
    overheid niet orde op zaken brengt door toezicht en regels / wetten voor deze branche.
    Aspirant huizenkopers, vaak jongeren, worden zo in de maling genomen en gedupeerd.
    Op gebied van de fiscale hypotheekaftrek heeft de overheid in de loop van de jaren wel een enorm aantal wijzigingen doorgevoerd die geleid hebben tot een situatie waarbij de consument door de bomen het bos niet meer ziet bij de belastingaangifte.
    Je hebt daar vaak over geschreven en gaf aan dat daardoor vaak verkeerde hypotheekadviezen
    worden gegeven als er bijv. in de persoonlijke situatie van de hypotheeknemers een verandering ontstaat.
  2. gerard66 7 september 2021 20:01
    Als je maar heel weinig hoeft te kunnen, behalve om veel van de juiste mensen te kennen, en dan heel snel en gemakkelijk heel veel kunt verdienen...... dan is het toch volstrekt logisch dat je hier een bepaald type verkoper/ makelaar mee aantrekt.

    In deze markt moeten er 2 mogelijkheden zijn:
    1; Een huis wordt verkocht op een openbare , transparante veiling waarbij iedere koper de mogelijkheid heeft om vooraf het huis te bezichtigen/keuren/taxeren. Kopen op eigen risico. Net zoals een oude executieveiling.
    2; Het huis wordt verkocht door een makelaar. Die is dan ook bouwkundig deskundig en die is dan ook aansprakelijk voor de kwaliteit van het verkochte huis en moet alle plussen en minnen, isolatiewaarden etc. Etc... van het huis in kaart brengen en communiceren. Analoog aan de BOVAG garantie voor gebruike auto's .

    Werk aan de winkel voor de NVM. Aankoopmakelaardij heeft dan totaal geen toegevoegde waarde meer bijeen transparante markt., dus het zal zo ver nooit komen want het het gaat makelaar toch vooral om geld verdienen

  3. Jos Koets 7 september 2021 23:05
    quote:

    Kipkluif schreef op 7 september 2021 21:21:

    Leuke uitzending Jos, ben benieuwd of het moment nu eindelijk gekomen is dat de politiek paal en perk gaat stellen aan deze misstanden. Hoop dat het meevalt met de nare reacties.
    Vanuit de politiek (Minister Ollongren) verwacht ik niet veel. Deze gaat weer praten met de branche (NVM etc..). Ik hoop dat Pieter Omtzigt snel terug komt. Vorige week nog even kort contact met hem gehad. Dit is een persoon die wel wat voor elkaar kan krijgen.

    We wachten geduldig af. Echter de komende maanden zal de media wel doorgaan met slecht nieuws voor de makelaars.
    Gr. Jos
  4. forum rang 6 mercurius-adept 8 september 2021 08:45
    De Makelaars eten wel erg lekker uit deze ruif zeg, pfff...maar dat is niet zo gek toch na 20 jaar VVD bewind?
    (eigen schuld dikke bult dus voor VVD stemmers ;)

    Verder ben ik eigenlijk niet eens met een deel van deze column:
    quote:

    schreef:

    Het valt mij op dat steeds meer makelaars woningzoekenden adviseren om een huis te kopen zonder ontbindende voorwaarden. Ik ben er groot voorstander van om dit helemaal te verbieden.

    Waarom hebben verkopers niet even het geduld om globaal zes weken te wachten zodat kopers hun hypotheek kunnen regelen? Kopers nemen anders een groot risico.
    -->het is een verkopers-markt, dus waarom zou je als verkoper in hemelsnaam vrijwillig 6 weken ONZEKERHEID moeten accepteren??

    Rare kronkel in de markt wat mij betreft : het zou beter zijn als kopers vooraf altijd 'al hun huiswerk' standaard al af hebben, alvorens te bieden?
    (de zekerheid voor de verkoper is ook veel waard)
  5. Atari 10 september 2021 01:10
    Dit is oud nieuws en iedereen doet hier verbaasd. Wat ik allemaal heb gezien in de branche is toch wat heftiger dan wat jullie op de tv hebben gezien. Makelaars en taxateurs zijn uit op eigen belang en ik maak al jaren afspraken met verkopend makelaars. Geef ze regelmatig een envelop met een goede extra beloning voor hun diensten. Ik krijg voorrang bij woningen zonder t hoogste bod te hebben gedaan. Ik krijg de gewenste marktwaarde in mijn taxatie rapport. En de hypotheek adviseur doet ook gewoon mee, die ziet alles door de vingers. Ze spreken me aan met u en willen mij opnemen in hun netwerk, omdat ik terug blijf komen. Ik ben een belegger met inmiddels 23 woningen in bezit, en ik heb van alles meegemaakt. De overheid deed niks, doet niks en gaat niks doen hahahahahahaha, Nederland ligt op 1 oor. Ik verdien samen met deze makelaars goed geld in de markt en ik kan jullie zeggen t zijn gewoon VBO en NVM makelaars. Iedereen steekt z'n kop in t zand. De beleidsbepalers van de brancheverenigingen doen allemaal alsof ze t voor t eerst horen. Deze praktijken zijn er al jaren. Gelukkig hoef ik niets te verkopen via de makelaars ik vertrouw ze daar niet voor als ik me bedenk wat ze voor mij hebben gedaan. Hahahahahaha. Voorlopig zijn de huurinkomsten lekker en pak ik mooie waardestijging. Ook 2021 is een top jaar! Makelaars en taxateurs bedankt voor jullie inzet en we zetten onze samenwerking gewoon voort en trek jullie niets aan van deze berichten.
  6. forum rang 9 objectief 10 september 2021 08:56
    quote:

    Jos Koets schreef op 7 september 2021 23:05:

    [...]

    Vanuit de politiek (Minister Ollongren) verwacht ik niet veel. Deze gaat weer praten met de branche (NVM etc..). Ik hoop dat Pieter Omtzigt snel terug komt. Vorige week nog even kort contact met hem gehad. Dit is een persoon die wel wat voor elkaar kan krijgen.

    Met deze politieke opvattingen verlies je wel elke objectiviteit.
  7. forum rang 6 win some... 10 september 2021 09:04
    quote:

    objectief schreef op 10 september 2021 08:56:

    [...]

    Met deze politieke opvattingen verlies je wel elke objectiviteit.
    Lijkt mij een vrij feitelijke constatering. Gezien haar positie als minister heeft Ollongren vrij weinig tot stand gebracht. Gezien zijn positie als kamerlid heeft Omtzigt vrij veel voor elkaar gekregen. Dat zegt iets over de capaciteiten van beide personen en heeft verder niet met politieke voorkeur te maken.
  8. Layahyma 11 september 2021 16:54
    Niet 'af en toe' doch 'meestal'! Men koopt best een woning bij de eigenaar want die 'kent' alles over zijn woning en je spaart er een bom geld mee uit. Makelaars hebben voor mij geen enkele meerwaarde. Het zijn tussenpersonen die véél te veel geld verdienen (gemiddeld € 10.000) met andermans goed voor héél weinig energie. Een goedkope of een dure woning verkopen kost dezelfde moeite: daarom begrijp ik al helemaal niet waarom die een % commissie vragen op het verkoopbedrag. Idem voor een notaris! Voor een architect vind ik dat wél verantwoord: die heeft héél véél berekenings- en tekenwerk, veel creatief denkwerk, veel controlewerk en een zeer grote verantwoordelijkheid. En vaak verdient die véél minder dan een makelaartje.
    Ik denk dat de vroegere invoering van het bekomen van een makelaars-attest/brevet gebeurd is op aanvraag val al bestaande makelaars teneinde hun aantal in te perken (zo hebben ze méér klanten...).
    In hun reclame hebben ze het over ingewikkelde verkoopprocedures en over hun deskundigheid... om de verkopers af te schrikken om zelf te verkopen. Nochtans is een woning zelf verkopen heel gemakkelijk: foto's nemen, één infotekstje schrijven en hiermee een zoekertje(s) plaatsen met uw gewenste verkoopprijs, één energiedeskundige opbellen (voor een EPC-attest en de elektrische keuring) en al de rest doet de notaris!!! Zelfs de verkoopwaarde bepalen is niet moeilijk: je kent de grootte, de gebruikte materialen en de ligging van je huis en je kijkt naar de gehanteerde verkoopprijzen om je heen. That's it.
    Dat makelaars en notarissen bv. € 1000 zouden ontvangen bij een verkoop, vind ik een royale en aanvaardbare betaling.
    Wanneer gaan enkele van de 66 ministers en staatssecretarissen en de 550 parlementsleden (sik) van alle regeringen (sik) van dit landje daar eens echt en 'vlug' werk van maken? Wat gebeurt hier eigenlijk nog?

    Wat de autoverkopers betreft, daar schort echt wat aan de naverkoopdiensten van enkele merken: de gehanteerde prijzen voor de onderhoudsbeurten lopen de spuigaten uit! Vaak worden meerdere auto's terzelfdertijd door één mekanieker onderhouden. Je moet de wagen dan een hele dag in de garage laten terwijl een onderhoudsbeurt in feite niet veel meer dan een uur in beslag neemt, maar zo besef je dat niet. Het is aan onderhoudsbeurten dat ze het meest verdienen want motor- en remolie en filters kosten niet zo veel in verhouding tot de hoge prijs die je betaalt en de controles die ze nog uitvoeren, kan je meestal zelf doen.
    Het is allemaal wat overgewaardeerd. Er zijn hierbij wel enorme verschillen tussen de automerken. Dat zou ook tot nadenken moeten zetten bij de aankoop. Maar ja, vennootschappen houden daar allemaal geen rekening mee want die trekken alles af. De particuliere aankoper is hier de dupe!

  9. Atari 11 september 2021 20:57
    Jullie denken echt dat er wat gaat veranderen hahahahahaha, de politiek weet alles en ziet alles. Ze doen geen moer. Behalve onderling ruzie maken en koffie drinken en zelf geld opstrijken. Het volk wordt dom gehouden en moet gewoon netjes belasting betalen. Ik ben blij met de makelaars en hun sjoemel praktijken. Ze hebben mij tonnen winst opgeleverd en heb een portefeuille opgebouwd ter waarde van miljoenen euro's. Ik strijk jaarlijks zoveel huur op dat ik niet meer hoef te werken. En de belastingbetaler hoopt al jaren op beterschap van de overheid. Nou hobbel allemaal maar braaf achter Rutte aan. Ik heb met deze makelaars gouden jaren te pakken en ben echt super blij met ze. Het is gewoon geld verdienen niks mis mee. Ik zorg er ook nog voor dat er huurwoningen/kamertjes op de markt komen hahahahahaha. Ik doe goede zaken met uitzendbureaus. Die betalen mij grof zonder dat de bewoners zich hoeven in te schrijven. Ben blij met de politiek die dit mogelijk maken. Blij met de banken die mij gefaciliteerd hebben en blij met de makelaars die me aan woningen hebben geholpen. En dat ik daar extra voor wil betalen gaat niemand wat aan. Ook in Nederland kennen we corruptie. Met steekpenningen krijg je een hoop voor elkaar.
  10. Andre m 25 september 2021 14:59
    Ik snap het idee van voorbehoud van financiering niet zo goed. Toen wij ons huidige huis kochten ( 2013) had ik al de nodige rekensommen gemaakt en ook al afspraken met de bank gehad. Ik wist precies wat mijn financieringruimte was voor ik een bod deed. Ik begreep van de verkoper dat hij al meerdere malen had meegemaakt dat mensen na het sluiten van de overeenkomst alsnog de hypotheek niet rond kregen, dan heb je toch je huiswerk niet goed gedaan? Daarnaast was het afsluiten van de hypotheek ook niet zo duur, alle documenten uploaden naar de bank en het werd geregeld. Je moet het niet moeilijker maken dan het is.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links