Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Fraude supermarkten

9 Posts
Leefloon
0
Om welke supermarkten het gaat en waar de winkels staan, is niet bekendgemaakt. Wel zegt een woordvoerder van de FIOD tegen Omroep Brabant dat het gaat om zelfstandige supermarkteigenaren die aangesloten zijn bij een kleinere winkelketen.

nos.nl/artikel/2395129-supermarktbaze...

Dus eerder zelfstandig ondernemende supermarktjes onder SPAR of CoopCompact en dergelijke, of Poolse of Turkse winkeltjes, dan het Ahold Delhaize van een beursforum.
ffff
1
Elwin,

Tot op de dag van vandaag kun je bij vele ondernemers de simpele vraag stellen:
Kan de dienst, de levering, de verkoop ook zonder bonnetje? Waarbij uiteraard de BTW winst verdeeld wordt, afhankelijk van je onderhandelingscapaciteiten.

Als ik nu jouw berichtje lees..... Gewoon de opvolger van die 50 jaar oude gewoonte in nieuwe, moderne, Iphone stijl..... In essentie is het precies hetzelfde principe, alleen aangepast aan de huidige informatiemaatschappij.

De maatschappij evolueert, maar de manier van ondernemen blijft tot in de eeuwen der eeuwen hetzelfde...

Peter
ffff
1
Leefloon,

Niet om het één of ander: Delhaize in België enkele maanden geleden aangeklaagd voor omzet fraude....

Groot en klein.....vindt het fijn !

Peter
Leefloon
0
quote:

ffff schreef op 26 augustus 2021 13:04:

De maatschappij evolueert, maar de manier van ondernemen blijft tot in de eeuwen der eeuwen hetzelfde...
Ter illustratie daarvan: www.accountant.nl/nieuws/2012/5/belas...

www.hardnieuws.nl/noord-brabant/helmo... (Beelstraat, Rotterdam, maar dat onderschrift zal fout kunnen zijn).

Bij pizza's kan je baas dat bij wijze van spreken ook doen. Wel een bakje extra saus in rekening brengen als de klant aangeeft geen bonnetje te willen, maar ongemerkt buiten de kassa om. De euro niet in het bakje voor euromunten, maar in het bakje "fooien". Kleine kans dat je baas tot op de gram het gewicht van de sausvoorraad moet verantwoorden, net zoals niet elke fooi keurig gemeld zal worden. Iets meer saus verkocht dan uit de kassa blijkt? Gul gevulde bakjes, en af en toe wat knoeien, m'neer,
Leefloon
0
quote:

ffff schreef op 26 augustus 2021 13:06:

Niet om het één of ander: Delhaize in België enkele maanden geleden aangeklaagd voor omzet fraude....
Klopt dat het overal voor kan komen, zeker zonder verplichte kassasystemen voor zelfstandige ondernemers, maar ditmaal ging het in het nieuws nadrukkelijk om 9 kleinere supermarkt(filial)en, ik meen van 6 eigenaren. Een manier om te zeggen dat het niet om de grote namen met grote bedrijven gaat, ditmaal.

Bij grotere is de situatie wel wat stabieler. Kleinere wisselen veel vaker van eigenaar, bijvoorbeeld wanneer een elders ontslagen oudere zijn oprotpremie heeft verstookt in zo'n nauwelijks rendabele buurtsuper en de zaak dan weer doorverkoopt aan een volgende eigenaar. Dat komt bij buurtsupers veel vaker voor dan bij grotere supermarkten. Meer volk, minder winst, en dus meer kans op het weleens tegenkomen van fraudeurs. De kans dat een filiaal van Bun Holding jaarlijks van eigenaar wisselt, is veel kleiner dan de kans dat Tjibbe Hoogma z'n SPAR Tjibbe Hoogma doorverkoopt aan de werkloze reservekeeper van z'n dorpsvoetbalclub. Bij Albert Heijn en Delhaize is er hopelijk ook meer interne aandacht voor imagoschade en Amerikaanse schadeclaims, op de verneukende C. van der H. na dan.
[verwijderd]
0
Remember de Jumbo franchisers die tot 6000 euro omzet per dag/per winkel via de "retour" knop deed afnemen, je creeert je eigen netto cashflow voor een bootje, tweede huisje, appeltje voor de dorst of wat dan ook.

De fiscus laat dit soort delicten gewoon soft afkopen omdat niemand er iets mee opschiet om die winkels kapot te maken, het is natuurlijk wel een imago dingetje.

Het feit dat de fiscus de naam van de keten niet laat uitlekken geeft extra druk op de algehele business.

Ik ken ketens(ook non-food) waar de retourknop overuren maakt, een speciaal knopje onder de kassa lade om het een en ander in gang te brengen of ongezien weer te stoppen, in ieder geval de verfoeide BTW en een paar honderdjes handgeld voor prive omdat alles wel steeds duurder wordt.
Leefloon
0
quote:

drooglegging schreef op 26 augustus 2021 13:45:

Remember de Jumbo franchisers die tot 6000 euro omzet per dag/per winkel via de "retour" knop deed afnemen, je creeert je eigen netto cashflow voor een bootje, tweede huisje, appeltje voor de dorst of wat dan ook.

Het feit dat de fiscus de naam van de keten niet laat uitlekken geeft extra druk op de algehele business.
Één van de links hierboven, Super de Boer, of ex-Super de Boer. Beide komt voor.

Eens, maar dan direct alleen de genoemde kleinere ondernemers. Voor de rest volstaat het indirecte signaal dat erop wordt gelet; de FIOD heeft ook computers met knoppen, en bij supermarkten kunnen afwijkingen snel opvallen. Niet dat ik de FIOD als superagenten wil voorstellen; de vorm van fraude bestaat al jaren, kan jaren bestaan, en is zonder signaalfunctie inderdaad geen landelijk persberichtje waard. Wat moeten mensen in Uithuizermeeden anders met een persberichtje over een opgepakt fraudeurtje onder de rook van Mokum R.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,84  +0,82  +0,09%  12:21
 Germany40^ 17.966,70 -0,67%
 BEL 20 3.871,79 -0,31%
 Europe50^ 4.958,85 -0,62%
 US30^ 38.318,52 -0,09%
 Nasd100^ 17.366,71 -0,90%
 US500^ 5.042,19 -0,60%
 Japan225^ 37.680,14 -0,84%
 Gold spot 2.325,74 +0,42%
 EUR/USD 1,0729 +0,29%
 WTI 82,82 -0,10%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,60%
Flow Traders +5,48%
NX FILTRATION +4,01%
Fugro +2,53%
JUST EAT TAKE... +1,56%

Dalers

ADYEN NV -12,51%
WDP -4,54%
BAM -1,54%
Alfen N.V. -1,50%
TomTom -1,13%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront