SBM Offshore « Terug naar discussie overzicht

SBM Offshore - on topic - 2021 Alles over SBM Offshore

1.412 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 67 68 69 70 71 » | Laatste
andrejes
0
(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de onderliggende omzet licht zien afnemen en zijn outlook voor het gehele boekjaar gehandhaafd. Dit kwam donderdag naar voren uit de halfjaarcijfers van de oliedienstverlener.

De onderliggende omzet daalde over de verslagperiode met 3 procent naar 1.147 miljoen dollar. Een groot deel van de omzet kwam voor rekening van de divisie Lease & Operate met 827 miljoen dollar.

Een analistenconsensus die de oliedienstverlener zelf samenstelde rekende evenwel op een omzet voor Lease & Operate van 809 miljoen dollar en een totale omzet van 1.177 miljoen dollar.

De EBITDA stond daarnaast met een daling van 19 procent naar 426 miljoen dollar onder druk. De daling van het onderliggende bedrijfsresultaat bleef echter beperkt tot 4 procent tot 501 miljoen dollar.

De nettoschuld steeg in de verslagperiode van 4,1 naar 4,6 miljard dollar. Analisten hielden rekening met een schuld van 4,5 miljard dollar.

Wel kon SBM Offshore een record orderboek overleggen van 29,5 miljard dollar. Dit was 8 miljard dollar meer dan zes maanden eerder, ofwel een stijging van 36 procent.

Recent werd bekend dat SBM nieuwe opdrachten binnen heeft gesleept bij het Braziliaanse Petrobras, met afstand de grootste klant.

Outlook

SBM Offshore hield donderdag vast aan de EBITDA-prognose voor het hele boekjaar van circa 900 miljoen dollar bij een omzet van 2,6 miljard dollar.

Ook kondigde de oliedienstverlener donderdag een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 150 miljoen euro. Die start op 5 augustus.

Het aandeel SBM Offshore sloot woensdag op een groen Damrak vrijwel onveranderd op 12,44 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
SBM Offshore gaat tot $200 mln investeren in markt voor drijvende windparken
Van onze redacteur 07:22

Het hoofdkantoor van SBM Offshore in Schiedam Foto: Harold Versteeg/ANP

SBM Offshore wil zijn activiteiten op de markt voor drijvende windparken flink uitbreiden de komende jaren. Het bedrijf verwacht dat die markt sterk zal groeien de komende jaren en daarom wil het de komende jaren $150 mln tot $ 200 mln investeren in die markt.

Dat kondigde het bedrijf, dat nu nog met name actief is in de olie- en gasmarkt donderdagochtend aan bij de presentatie van de halfjaarcijfers, Die lieten een daling van de nettowinst zien met 36% naar $61 mln. De omzet daalde licht met 3%, naar $1,15 mrd. De daling van het onderliggende bedrijfsresultaat bleef beperkt tot 4%. De resultaten liggen in lijn met de verwachtingen van het management, dat ook de verwachting voor de rest van het jaar handhaaft.

Orderboek naar recordhoogte
Het bedrijf meldt verder wel een recordhoogte voor het orderboek, van $29,5 mrd. Dat is $8 mrd meer dan aan het eind van 2020. De stijging is vooral te danken aan een gewonnen contract voor een nieuw drijvend olieplatform en een intentieverklaring voor nog een ander platform.

SBM rapporteert zijn cijfers op een zogeheten directional basis. Dat is een boekhoudmethode die alleen SBM gebruikt, en die afwijkt vanwege de leaseconstructies van zijn schepen.

Drijvende windparken
De producent van drijvende olieproductieplatforms kondigt een aandeleninkoopprogramma aan van $150 mln en wil zijn hernieuwbare energieactiviteiten uitbreiden, vooral op het gebied van drijvende windparken.

SBM, dat de constructies ontwikkelt om windturbines te laten drijven, verwacht dat die markt voor verdere groei en waarde zal zorgen in de komende jaren. 'We ontwikkelen en strategische positie in de snelgroeiende markt voor drijvende windparken', aldus Bruno Chabas, CEO of SBM Offshore in een persverklaring. Het bedrijf wil samen met andere bedrijven projecten gaan ontwikkelen om zo de de positie van de technologie van SBM in de markt te verbeteren. 'Onze deelname aan het 200 megawatt Llyr-project in Groot-Brittannië is een eerste stap.'

$150 mln tot $ 200 mln investeringen in windparken
Het offshorebedrijf wil ook licenties voor drijvende windparken in andere delen van de wereld in de wacht slepen. 'De markt voor drijvende windparken heeft de komende tien jaar een omvang van minimaal 6 gigawatt', aldus het bedrijf. En dat zal de komende paar jaar sterk gaan stijgen, denkt SBM, dat samen met partners als technologieleverancier aan 2 gigawatt van die projecten wil gaan deelnemen.

Het bedrijf verwacht dat voor die ambitie de komende 7 tot 8 jaar $150 mln tot $200 mln aan investeringen nodig zijn. Die investeringen zullen worden gespreid om het risico te verkleinen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1407213/sbm-offshore...
HenkdeV
1
quote:

Lammetod schreef op 5 augustus 2021 07:36:

het positieve is het aandelen inkoop , maar vindt de cijfers tegen vallen .
Potentiële winst voor de toekomst:

Wel kon SBM Offshore een record orderboek overleggen van 29,5 miljard dollar. Dit was 8 miljard dollar meer dan zes maanden eerder, ofwel een stijging van 36 procent.
Geldwelp
0
Nieuwsgierig wat de koers gaat doen.
Cijfers vallen (mij) tegen. Winst is een rekbaar begrip maar vind ik wel belangrijker dan toekomstige omzet.
Douwes
0
De cijfers vallen mij ook flink tegen. Had ik niet verwacht. De koers zal vandaag dalen vrees ik.
DanielEigen
2
quote:

Geldwelp schreef op 5 augustus 2021 08:27:

Winst is een rekbaar begrip maar vind ik wel belangrijker dan toekomstige omzet.
Laat toekomstige omzet nu net de kern zijn waar sommige bedrijven die helemaal geen winst maken enorm hoge waarderingen mee hebben op de beurs.

Hoeveel bedrijven kunnen er zeggen dat ze een orderboek hebben van 30 miljard?
andrejes
2
quote:

Dutchtenor schreef op 5 augustus 2021 07:29:

Wat mij vooral positief stemt is het terugkoopprogramma. Dat heeft in het verleden veel positief gedaan voor de koers. Voorgaande keren werd er vlgs mij rond de 100000 stuks per dag teruggekocht. Dat zou ook nu ongeveer het aantal zijn gezien het bedrag wat is gereserveerd; 180 miljoen USD is bij 12,50 goed voor 115000 aandelen per dag (zijn grove berekeningen, maar klopt ongeveer wel).
De rest van het nieuws, prima, maar gezien ook weer het (iets recentere) verleden zal dat niet veel doen voor de koers de komende tijd.
Laat die inkoop maar komen vanaf vandaag.
N audio
1
Ik ben op zich gematigd positief. Dat prachtige orderboek, en die aandelen inkoop stemmen mij tevreden.
Hopelijk door dat laatste geen mogelijkheid tot gepiepel, met als uitkomst-9% in twee dagen zoals bij Vopak.
Daar hebben er tegenwoordig veel de korte broek aan.

We gaan het hier zien vandaag.
Chela
2
arthurovitsch
1
Redelijke cijfers, inkoop goed en prachtig orderboek. Ik verwacht dat de koers weer gaat herstellen richting de 15 tot 16 euro.
guusje
1
Het is kijken naar de toekomst dat ziet er veel belovend uit echt een aandeel voor de lange termijn. Jaarlijks een mooi dividend is ook okee.
voda
2
Beursblik: SBM presteert boven verwachting
Degroof vertrouwt outlook oliedienstverlener.

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft in de eerste helft van 2021 boven verwachting gepresteerd. Dit concludeerde analist Luuk van Beek van Degroof Petercam, nadat de oliedienstverlener voorbeurs de boeken opende.

De meevaller afgelopen halfjaar was volgens de analist te danken aan de tak Lease & Operate.

De onderliggende EBITDA kwam uit op 501 miljoen dollar, wat flink meer was dan de consensus van 477 miljoen dollar. Van Beek mikte op 463 miljoen dollar.

Inmiddels heeft SBM een recordorderboek ter waarde van 29,5 miljard dollar. "Dat was ruim meer dan we hadden verwacht, dankzij de toevoeging van twee nieuwe FPSO contracten, die we pas in de tweede jaarhelft hadden verwacht", aldus Van Beek. Het orderboek betekent de komende jaren ook groei voor de dienstverlener.

"Met deze resultaten blijft SBM leveren, ondanks de uitdagingen door corona", concludeerde de analist van Degroof, die een koopadvies voor het aandeel hanteert met een koersdoel van 22,00 euro.

Van Beek verwacht dat de oliedienstverlener de eigen outlook voor 2021 zal halen of mogelijk zelfs zal overtreffen.

SBM Offshore steeg donderdag 4,7 procent naar 13,02 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Dutchtenor
0
Degroof mag al mijn stukjes voor 17 euro hebben. Maar die koers gaan we niet zien dit jaar. Misschien 16 maar meer verwacht ik niet.
ff_relativeren
1
De omzet groeit, de projecten liggen op schema, en de voor-investeringen houden de winst nog even aan de lage kant - wat te verwachten is als je 5 nieuwe projecten hebt die stuk voor stuk meer dan $ 1 miljard in de weegschaal leggen. Al met al prima cijfers en een fraaie Outlook.

Het aandelen-inkoopprogramma komt daar bovenop, al had ik het logischer gevonden als dat geld niet naar aandelen gaat maar naar innovatie. Want hier zit de -naar mijn onbescheiden mening- enige teleurstelling : SBM Offshore had in 2030 de renewables willen laten groeien naar 25% van de omzet. Vandaag blijkt dat SBM diezelfde renewables in de komende 8 jaren slechts voorziet van $ 200 miljoen investering. Dat is slechts 20% van 1 FPSO-waarde.

SBM Offshore gaat haar doelstelling voor renewables dus niet halen op deze manier. En blijft ook in het jaar 2030 een nagenoeg volledig fossiele-brandstoffen-bedrijf.
voda
1
Advies van KBC Securities over SBM Offshore
Beurshuis KBC Securities
Aandeel SBM Offshore
Datum 05 augustus 2021
Advies Kopen
Koersdoel 18,00 EUR

Detail advies
BRUSSEL (Trivano.com) - Op 5 augustus 2021 hebben de analisten van KBC Securities hun beleggingsadvies voor SBM Offshore (SBMO; ISIN: NL0000360618) herhaald. Het advies van KBC Securities voor SBM Offshore blijft "kopen".

De analisten behouden hun koersdoel van 18,00 EUR.

Op 11 februari 2021 publiceerde SBM Offshore zijn jaarresultaten.
voda
1
Advies van Degroof Petercam over SBM Offshore
Beurshuis Degroof Petercam
Aandeel SBM Offshore
Datum 05 augustus 2021
Advies Kopen
Koersdoel 22,00 EUR

Detail advies
BRUSSEL (Trivano.com) - Op 5 augustus 2021 hebben de analisten van Degroof Petercam hun beleggingsadvies voor SBM Offshore (SBMO; ISIN: NL0000360618) herhaald. Het advies van Degroof Petercam voor SBM Offshore blijft "kopen".

De analisten behouden hun koersdoel van 22,00 EUR.

Op 11 februari 2021 publiceerde SBM Offshore zijn jaarresultaten.
e1291
1
quote:

ff_relativeren schreef op 5 augustus 2021 10:09:

Want hier zit de -naar mijn onbescheiden mening- enige teleurstelling : SBM Offshore had in 2030 de renewables willen laten groeien naar 25% van de omzet. Vandaag blijkt dat SBM diezelfde renewables in de komende 8 jaren slechts voorziet van $ 200 miljoen investering. Dat is slechts 20% van 1 FPSO-waarde.

SBM Offshore gaat haar doelstelling voor renewables dus niet halen op deze manier.
(met ervaring in deze markt) kan ik beredeneren dat SBM hiermee een proactieve opstelling neemt, en realistisch gezien relatief snel kan opschalen.

(Floating) off-shore kan op meerdere manieren lucratief zijn voor SBM. De investering kan alvast R&D aanjagen, waarna echte investeringen afhangen van de wensen van de markt. Een schip ontwikkelen is 1 ding, de kiel vast aanbesteden een tweede. Hetzelfde geldt voor de bouys/spars/barges.
ff_relativeren
0
@ e1291, je hebt het dus over de FPSO's. Mijn punt over de renewables blijft overeind, en dat maakt het bedrijf kwetsbaar na het jaar 2025.
Chela
2
quote:

ff_relativeren schreef op 5 augustus 2021 10:09:

.... SBM Offshore had in 2030 de renewables willen laten groeien naar 25% van de omzet. Vandaag blijkt dat SBM diezelfde renewables in de komende 8 jaren slechts voorziet van $ 200 miljoen investering. Dat is slechts 20% van 1 FPSO-waarde.

SBM Offshore gaat haar doelstelling voor renewables dus niet halen op deze manier. En blijft ook in het jaar 2030 een nagenoeg volledig fossiele-brandstoffen-bedrijf.
Ik denk dat SBM met dat 25% percentage wilde laten zien dat het hen menens is een serieuze rol te gaan spelen in deze markt. Ze hebben nu gekozen voor een wat concretere invulling (participatie van 2,0 GW in een totale markt van 6,0 GW) met een investering van $200 miljoen. Of het genoeg is? Het één en ander vergelijken met de waarde van één FPSO lijkt me zinloos. Het is een andere markt met andere grootheden. Schaalbaarheid is goed mogelijk. Daarnaast, het gaat om een investering waarvan je het rendement nog niet kent.
Je conclusie over het jaar 2030 noem ik dus rijkelijk voorbarig.
1.412 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 67 68 69 70 71 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 15:07
Koers 14,360
Verschil -0,050 (-0,35%)
Hoog 14,470
Laag 14,180
Volume 214.566
Volume gemiddeld 531.779
Volume gisteren 673.336

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront