Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Gemberthee
1
New dawn
3
quote:

!@#$!@! schreef op 15 juli 2021 11:38:

[...]

mmmmm. Dit zijn niet gevolgen van overbevolking. Dit zijn de gevolgen van egoïstisch korte termijn denken van de mens in het algemeen. Die alleen maar denkt voor zijn eigen situatie en zijn eigen korte termijn winst.

Ook met de huidige aantallen zouden we prima in evenwicht kunnen leven met de natuur op deze planeet met genoeg eten en drinken voor iedereen.

De reden dat afrika bv nog steeds arm is , is toch echt de mens zelf: oorlog, geweld. Dat we in Nederland nog amper vatbare natuur hebben is toch echt onze eigen schuld door de keuze van intensieve landbouw zodat onze voedsel een paar dubbeltjes goedkoper is.

Dat we al ons geld dan kwijt zijn aan veel te dure huizen zien we dan maar over het hoofd. Ik merk ook dat het een verband is die mensen niet snappen en niet kunnen zien.
Als we ons eten veel duurder maken en produceren dan veranderd dat vrij weinig in ons financiele leven.

De huidige huizenprijzen worden bepaald door ons besteedbaar inkomen. Hoe hoger , hoe hoger de koopprijs. We betalen immers wat we maximaal kunnen uitgeven. (de meeste mensen dan iig).
Als door duurder voedsel (en duurdere duurzame producten) het besteedbaar inkomen (voor een huis) naar beneden gaat , dan gaan automatisch de huizenprijzen naar beneden.
Net zoals met een stijgende rente zal gebeuren.

Per saldo veranderd er dus niks.

Dat is een veronderstelling. De huidige aantallen tesamen met het gedrag vd mens zoals je omschrijft gaat niet richting balans. De aantallen vermeerderen zich, dat is de trend.
Bovendien heb je te maken met de hele wereld waar de bevolking al groter wordt. Voor landbouwgrond worden bossen opgeofferd. Als er bv 3 miljoen mensen op aarde waren, waren de huidige problemen er niet. Meer mensen die al meer ruimte opeisen.
New dawn
0
@ !@#$!@!

Al het gedrag vd mens zoals oorlogen, moord, geweld in het algemeen etc. is analoog aan het meeste leven op aarde. Deze systematiek kent geen ethiek of het begrip schuld.

In het Neoliticum zijn in de BRD massagraven gevonden van mensen met ingeslagen schedels. Er zijn ook aanwijzingen dat bij woongemeenschappen elders vrouwen werden buitgemaakt. (vermoedelijk ter voorkoming van inteelt) Sinsdien is het doden t.b.v. eigen voordeel alleen maar efficiënter geworden. We hebben nu wetten, stel je voor dat we die niet hadden zoals toen.

Ethiek is ver te zoeken als de muilkorf weg is.

Schuld is iets wat de mens gemakkelijk van zich afschuift en dan vergeet. Hij weet dat hij maar 1x leeft en vermoedelijk geen directe straf ontvangt als hij egoïstisch is.

Voor de latere generaties: ¨Wie dan leeft, wie dan zorgt¨.
voda
1
‘Ik heb pas een probleem als de zon niet meer opkomt’
Orla McDonald 11:38

Bloemenkweker Jeroen Mol uit Noord-Holland verduurzaamde drie jaar geleden met broer Marco het familiebedrijf. Zij haalden de kassen van het aardgas en verwarmen nu met warmte van de zon. Een zeldzame techniek in Nederland, die vanwege klimaatdoelen snel aan populariteit wint.

Om het hele jaar door freesia's te kunnen telen, verwarmt familiebedrijf Mol in het voor- en najaar en in de winter de kassen tot twaalf graden Celsius. Zij gebruiken daarvoor duurzame zonnewarmte. Foto: Roger Cremers voor het FD

Pffff, sssst, tik tik tik, klinkt het in de tuinkassen van Jeroen Mol (47) op een warme vrijdagmiddag begin deze zomer. Sproeiers springen aan en water vernevelt boven de strakgetrokken bloemenperken. Het is al dagen boven de dertig graden.

Een medewerker duwt een kar met kisten vol freesiabloemen door een hal richting de uitgang. ‘Ben je klaar?’, vraagt Mol. ‘Ik ga koffiedrinken’, zegt de man terwijl hij zijn bezwete voorhoofd afveegt.

Het is hard werken in de kassen van de familie Mol uit Nibbixwoud, vlakbij Hoorn in Noord-Holland. Zes, soms zelfs zeven dagen per week worden hier het hele jaar door witte, gele en blauwe freesia’s geteeld. Het zijn kleine, snoezige bloempjes die groeien in de toppen van hun groene stengels.

Jongste broer Marco (46) is aan het werk in de acht voetbalvelden grote kassen. Jeroen — lang, blond, rustig van aard — leidt rond. ‘Nederlanders houden van volle boeketten, daarom worden freesia’s hier nauwelijks verkocht’, vertelt hij. ‘De kar die zojuist langsreed, is binnen drie dagen in Engeland. Bijna al onze bloemen gaan daarheen of naar Duitsland.’

Tuinbouwsector is een vervuilende industrie
Dan schuift Mol een grote witte deur naar rechts die een loods verbergt. In het vertrek staat links een grote gasketel, waarmee tot drie jaar geleden de tuinkassen in de winter werden verwarmd. ‘Om het hele jaar fresia's te kunnen telen, moeten de kassen in het voor- en najaar en in de winter worden verwarmd tot ongeveer twaalf graden’, zegt Mol. Maar in plaats van aardgas gebruikt Mol nu warmte van de zon.

In een opslagtank wordt een deel van het warme water opgeslagen. Op de achtergrond de tuinkassen en rechts het zonnepark Foto: Roger Cremers voor het FD

Bijna de gehele glastuinbouwsector in Nederland verwarmt zijn kassen met aardgas, zodat gewassen groeien en de verkoop het hele jaar kan doorgaan. Dat maakt tuinteelt een van de meest vervuilende industrieën van Nederland. Volgens de laatste cijfers van de Wageningen Universiteit stootte de sector in 2019 5,9 miljard kilogram CO2 uit, bijna een kwart van de totale uitstoot van de gehele Nederlandse landbouwsector in dat jaar. Ter vergelijking: de totale CO2-uitstoot in Nederland in 2019 bedroeg 189 miljard kilogram.

5,9 miljard kg
De glastuinbouwsector stootte in 2019 5,9 miljard kilogram CO2 uit, een kwart van de hele landbouw

Het broeikasgas CO2, dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, is volgens wetenschappers de voornaamste oorzaak van de opwarming van de aarde. Om ernstige klimaatverandering tegen te gaan, is in Europa afgesproken de uitstoot van CO2 terug te dringen. De Nederlandse tuinbouwsector had met het kabinet een klimaatdoel afgesproken om in 2020 maximaal 4,6 miljard kilogram CO2 uit te stoten. Dat doel is volgens de Wageningen Universiteit niet gehaald.

Warmte van de zon opwekken
‘Het is niet gemakkelijk om als tuinbouwer duurzamer te worden’, zegt Mol. Zes jaar geleden besloot de familie hun tuinbouwkassen te verduurzamen. ‘Wij denken dat je veel gaat betalen of gedwongen wordt te stoppen als je in de toekomst nog steeds veel vervuilt. Duurzaamheid is de afgelopen periode steeds belangrijker geworden.’

De broers schaften een elektrische warmtepomp aan en legden zonnepanelen op het dak van een bijbehorend gebouw. De warmtepomp staat nu te draaien naast de oude gasketel. Het verschil is vooral in grootte duidelijk zichtbaar. Metershoge, dikke zwarte buizen en een enorme pomp vullen driekwart van de rechterkant van de loods. De gasketel links oogt ineens nietig. ‘Ja, je moet wel plek hebben’, zegt Mol en hij schuift de witte deur van de loods weer dicht.

In modderige werkmanschoenen en met grote passen loopt hij naar buiten, naar de weilanden, die de Mols voor hun duurzame plannen moesten aankopen. Want de elektrische warmtepomp verduurzaamt maar een klein deel van de kassen. Om veel minder CO2 uit te stoten, moesten de mannen op zoek naar een installatie die duurzamere warmte opwekt. Op een tuinbouwbeurs in Gorinchem vonden ze uiteindelijk een oplossing: zonnewarmtepanelen, of zonthermie zoals de techniek in jargon heet.

Jeroen Mol (47) opent een van de opslagtanks waarin het warme water van de zonnepanelen wordt opgeslagen. De stoom komt er vanaf. Foto: Roger Cremers voor het FD

De meeste mensen kennen zonnepanelen van de stroom die ze opwekken, maar er bestaan ook panelen die warmte van de zon opvangen. Op het weiland naast Mols tuinbouwkas is een zonnepark gebouwd van ruim tweeduizend panelen. Voor de leek ziet het er nagenoeg zo uit als de grote zonneparken die nu op het platteland veel gebouwd worden om duurzame stroom op te wekken, maar wie vooroverbuigt over een paneel ziet het verschil.

Door de panelen lopen kleine buisjes met water dat op hoogzomerse dagen tachtig tot negentig graden Celsius bereikt. Dat warme water wordt via grotere buizen opgeslagen in verschillende tanks die ook op het erf staan. Daarnaast wordt een deel van de warmte in de ondergrond bewaard, waar een dikke kleilaag — die van nature veel in Nederland voorkomt — de temperatuur goed vasthoudt. In de winter wordt de warmte weer opgepompt om de kassen te verwarmen.

voda
1
Deel 2:

‘We besparen jaarlijks zo'n 750.000 kuub aardgas, bijna ons hele gasverbruik’
Jeroen Mol

De investering, exclusief subsidie, voor de gehele zonnewarmte-installatie bedroeg €6 mln. Mol verwacht het bedrag in acht tot tien jaar terug te verdienen. 'We besparen jaarlijks zo'n 750.000 kuub aardgas, bijna ons hele gasverbruik. Het is een vermindering van de CO2-uitstoot met 1,5 miljoen kilogram', zegt hij. De CO2-vermindering staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van bijna vijfhonderd benzineauto's. Mol gebruikt nog een kleine hoeveelheid aardgas om de bodem te stomen, nodig voor een gezonde grond. Daar is nu nog geen duurzaam alternatief voor.

Zonnewarmtepanelen ook bij mensen thuis
Zonnewarmte is nog zeldzaam in Nederland, maar wint aan populariteit. Tussen 2012 en 2018 ontvingen zestig bedrijven overheidssubsidie voor de duurzame techniek. In 2019 en 2020 waren er bijna 110 aanvragen, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Corry de Keizer is onderzoeker naar zonne-energietechnieken bij wetenschapsinstituut TNO. Zij verwacht dat het gebruik van zonthermie toeneemt. ‘Onze schatting is dat zonnewarmte over dertig jaar ongeveer 10% zal uitmaken van het verwachte warmteverbruik in Nederland. Daarmee kan de techniek een significant onderdeel van onze manier van verwarmen worden’, zegt ze.

Ook voor huishoudens kunnen zonnewarmtepanelen een optie zijn om van het gas te gaan
Niet alleen voor grote bedrijven, zoals de tuinbouw, zijn zonnewarmtepanelen handig, ook voor huishoudens kan het een optie zijn om van het aardgas te gaan, zegt Keizer. 'Die kunnen enkele panelen op hun dak leggen.'

Volgens de TNO-onderzoeker is er één nadeel aan de techniek, namelijk dat je warmte in de zomer opwekt, maar in de winter gebruikt. De warmte kan opgeslagen worden, zoals de familie Mol doet, maar alsnog koelt de warmte af. Om echt heet water te krijgen, wat ook nodig is om de kans op legionellabesmetting tegen te gaan, is vaak alsnog een elektrische warmtepomp nodig bij mensen thuis. Dat neemt weer ruimte in.

Tot nu toe heeft Mol het grootste zonnewarmtepark van Nederland, maar er komen snel meer parken bij. Bijvoorbeeld in Groningen, waar projectontwikkelaar Solarfields een zonnewarmtepark bouwt dat 2500 huishoudens in de stad moet verwarmen.

Of Mol het spannend vond om als een van de eersten te investeren in zo'n zeldzame techniek? Zijn gehele bloementeelt valt of staat er immers bij. Hij denkt even na: 'Eigenlijk niet', zegt hij dan. 'Het systeem werkt beter dan verwacht. Ik heb pas een probleem als de zon niet meer opkomt.'

Lees het volledige artikel: fd.nl/achtergrond/1390475/ik-heb-pas-...
voda
1
China begint met handel in uitstootrechten
ANP Producties 8 uur geleden

PEKING (ANP/BLOOMBERG/AFP) - China start vrijdag met de handel in CO2-rechten. Vanaf dat moment krijgen ruim 2200 bedrijven in de energiesector het recht om een beperkte hoeveelheid CO2 uit te stoten. Hebben ze meer nodig, dan kunnen ze die rechten kopen van bedrijven die niet al hun rechten nodig hebben. In de Europese Unie is er al een vergelijkbaar systeem.

De prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten opende vrijdag op 48 yuan renminbi, omgerekend 6,29 euro. Al snel steeg die met de per dag maximaal toegelaten 10 procent. Daarmee ligt de prijs nog altijd ver onder Europa. Begin deze maand bereikte een ton CO2 daar de hoogste prijs ooit van 58,64 euro.

Het Chinese systeem heeft dan ook kritiek gekregen dat bedrijven er te veel uitstootrechten hebben gekregen. Experts claimen echter dat die toekenning zorgt dat bedrijven kunnen wennen aan het systeem en aan het idee van zuiniger en schoner te werken. China is van plan de handel in emissierechten snel te verplichten voor andere sectoren, waardoor waarschijnlijk producenten van cement, staal en aluminium daarmee te maken krijgen. Die bedrijven behoren tot de grootste vervuilers.

De Chinese president Xi Jinping wil dat de uitstoot van zijn land in 2030 piekt en dat China in 2060 CO2-neutraal is.
nine_inch_nerd
0
We kunnen grote vervuilers niet langer ontzien
06:00

Illustratie: Max Kisman voor Het Financieele Dagblad
Met een bewogen speech presenteerde Eurocommissaris Frans Timmermans woensdag het plan van de Europese Commissie om de klimaatcrisis te keren. Daarin is een grote rol weggelegd voor de industrie. In de Europese plannen moet het emissiehandelssysteem voor industrie en energiebedrijven (ETS) tot de grootste reductie van broeikasgas leiden.

De uitstoot van die sectoren moet in 2030 61% lager zijn dan in 1990. Voor de bedrijven in kwestie betekent dat een stijgende prijs voor CO2-uitstootrechten: de concurrentie om die rechten te bezitten neemt immers toe. De prijs beweegt zich nu al enige tijd boven de €50 per ton.

Opvallend was de reactie van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De verenigde werkgevers hebben zich jarenlang met hand en tand verzet tegen de nationale CO2-heffing voor de industrie. Nu heerst er tevredenheid: met het aangescherpte ETS wordt het speelveld binnen de Europese Unie meer gelijk en zal de Nederlandse CO2-heffing minder pijn gaan doen.

De nationale CO2-heffing, die oploopt naar €125 per ton in 2030, is hard nodig, omdat wij in Nederland veel zware industrie hebben. Bijna een kwart van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van slechts 12 grote ondernemingen: Tata Steel, olieraffinaderijen en chemische bedrijven. Het zijn stuk voor stuk multinationals met een hoofdkantoor in het buitenland, op Shell na.

Dwangmiddel

Om de doelen uit het huidige klimaatakkoord te halen, is die €125 per ton CO2 voor de industrie minimaal nodig als dwangmiddel om de uitstoot omlaag te krijgen. Dit berekende het Planbureau voor de Leefomgeving. Ook het aangescherpte ETS gaat dat soort prijzen niet leveren. Die nationale CO2-heffing kwam er na jaren van vrijwilligheid richting de industrie. Vrijwilligheid die maakte dat in de zware industrie de broeikasgasuitstoot alleen maar gestegen is.

‘Om in lijn te blijven met Parijs moet ook Nederland zich aan 65% committeren.’
Maar er is meer nodig. We mogen verwachten dat een nieuw kabinet minimaal het Europese doel van 55% minder uitstoot in 2030 overneemt. Dat is het absolute minimum. Let wel, Duitsland heeft getekend voor 65% reductie in 2030, het Verenigd Koninkrijk voor 68% en Denemarken voor 70%. Om in lijn te blijven met Parijs moet ook Nederland zich aan 65% committeren. En dus moet de Nederlandse industrie véél meer CO2 gaan reduceren dan nu in het klimaatakkoord staat. Het gevolg: een veel hogere nationale CO2-heffing om dat af te dwingen.

Spelregels veranderen

Een andere reden dat VNO-NCW zich tevreden toont, lijkt het feit dat de Nederlandse overheid zich bij de financiering van industriële vergroening voegt naar de spelregels van aandeelhouders. Die behelzen sinds jaar en dag dat elke investering die minder aandeelhouderswaarde oplevert als ‘onrendabel’ wordt bestempeld, en gewoonweg niet wordt gedaan. Dat geldt ook voor uitstootvermindering: als het niet in een paar jaar kan worden terugverdiend, is het niet rendabel.

‘Stel je voor dat burgers alleen hun vuilnis naar het inleverpunt zouden brengen als ze daarvoor worden beloond.’
En zo kan het dat de belastingbetaler via subsidies álle meerkosten betaalt voor het opslaan van de CO2 van Shell en Exxon onder de grond, volgens de spelregels van Shell en Exxon zelf. CO2-opslag moet winstgevend worden gemaakt, anders gaan deze bedrijven het gewoonweg niet doen.

Stel je voor dat wij alleen onze vuilnis naar het inleverpunt zouden brengen als we daarvoor worden beloond. Dat lijkt absurd en toch zijn dat de spelregels die gelden voor multinationals. Kunstmestgigant Yara zag zijn aandeelhouderswaarde in acht jaar tijd met 80% stijgen, maar eist nu van de Nederlandse overheid geld om de eigen vergroening ‘rendabel’ te maken. Zo worden de kosten gesocialiseerd, en de winsten geprivatiseerd.

Vrijgesteld

In dit geval is de belastingbetaler vooral het midden- en kleinbedrijf. Via de Opslag Duurzame Energie (ODE) betaalt het mkb voor de vergroening van de zware industrie, omdat die industrie vrijwel volledig is vrijgesteld van energiebelastingen. Een metaalverwerkend mkb-bedrijf betaalt 75 keer meer ODE per ton CO2-uitstoot dan Shell.

Uit een volksraadpleging door de Universiteiten van Delft en Utrecht komt dan ook niet heel verrassend naar voren dat burgers best bereid zijn om in te leveren om het klimaat te redden. Maar dan willen ze wél dat grote vervuilers niet langer worden ontzien. De focus op rendement ligt op ramkoers met onze planeet, en de mensen hebben dat door.

‘Burgers zijn best bereid om in te leveren om het klimaat te redden. Maar dan willen ze wél dat grote vervuilers niet langer worden ontzien.’
De uitspraak van de rechter in het Shell-vonnis is ook om die reden revolutionair. De rechter legt de verantwoordelijkheid voor het terugbrengen van de mondiale uitstoot van Shell direct neer bij Shell, en wel over de hele keten. De aloude spelregels van de aandeelhouders worden aan de kant geschoven.

Boven alles heeft Shell een zorgplicht richting burgers om klimaatverandering te voorkomen. De vraag is: moet de overheid dan nog wel zo welwillend zijn om altijd maar weer de rekening te betalen?

Er is een CO2-heffing die de industrie dwingt de uitstoot te verlagen. Bovendien er is een uitspraak van de rechter die de verantwoordelijkheid neerlegt bij de grote vervuilers. Het is allang vijf over twaalf geweest. De grote vervuilers moeten concrete stappen nemen om hun uitstoot drastisch te verlagen, in plaats van de meest winstgevende investeringen voorrang te geven. Alleen dan hebben ze een duurzame toekomst.

Donald Pols is directeur van Milieudefensie.
New dawn
1
De klimatologen hebben het over de straalstroom die telkens weer ergens anders extreem weer brengt. De straalstroom is in 1926 ontdekt door een Japanner.
In deze tijd van globale opwarming brengen de straalstromen telkens ergens extreem weer. Waar dat extreme weer komt is denk ik niet voorspelbaar.

Bij een verdere globale opwarming zal het extreme weer dan verergeren op een grillige manier.

New dawn
0
Extreem weer veroorzaakt door diverse soorten neerslag en stormen. Droogte die lang duurt is ook een vorm van extreem weer.

nine_inch_nerd
0
Zakenreizen.
Dit is ook traditioneel geworden gewoonte.
Beperken zal ook voor een bedrijf kosten besparen.
Voordeel van de Covid periode is, dat thuiswerk ook effecten kan bij bepaalde 'takken van sport'.
De kop indrukken zou ik zeggen!

De zakenreis staat steeds vaker ter discussie

De reisbudgetten van bedrijven gaan omlaag. Dat is slecht nieuws voor de luchtvaartmaatschappijen die in hun businessclass graag ondernemers en bestuurders ontvangen.
De reisbudgetten van bedrijven gaan omlaag. Dat is slecht nieuws voor de luchtvaartmaatschappijen die in hun businessclass graag ondernemers en bestuurders ontvangen. Foto: Sven Hoppe/DPA
Joep van Beurden was gewend om tien keer per jaar naar Zuid-Duitsland te vliegen. De ceo van industrieel bedrijf Kendrion bezocht dan het dochterbedrijf in Villingen. ‘Zes uur heen, zes uur terug. Vliegen op Stuttgart of München.’

Door de coronauitbraak was hij gedwongen thuis te blijven en het contact met het Duitse management te onderhouden via videobellen. ‘Ik ontdekte dat we met minder zakenreizen efficiënter kunnen zijn. Ik ga volgende week voor het eerst weer eens naar Duitsland.’

Reisbudget krimpt 50%

Het schrappen van Van Beurdens vaste vliegreis naar Duitsland staat niet op zichzelf. Ook de andere bestuurders en leden van het managementteam hebben besloten vaker te videobellen in plaats van op zakenreis te gaan. ‘Het reizen kost ons ook gewoon veel tijd.’ De omslag is niet ingegeven door bezuinigingen, al levert het wel geld op. Van Beurden schat dat het reisbudget 50% zal krimpen.

Kendrion is niet het enige bedrijf dat de zakenvlucht ter discussie stelt, zo leert een rondgang. De reisbudgetten gaan omlaag: een enkele keer met 50%, in andere gevallen met een geschatte 20%. Bijna alle bedrijven wijzen op de positieve ervaringen met videobellen.

Onderzoek McKinsey

McKinsey deed dit voorjaar onderzoek naar het reisbeleid en de opgedane ervaringen in de pandemie. De experts van het adviesbureau voorspellen dat de toerist snel terugkeert op de luchthaven, maar dat de zakenreiziger aarzelt. Is een dienstreis altijd wel nodig? Beeldvergaderen kan in bepaalde gevallen ook heel efficiënt zijn. McKinsey kwam tot de voorspelling dat 20% van de zakenreizen structureel zal worden geschrapt.

Dat is slecht nieuws voor de luchtvaartmaatschappijen die in hun businessclass graag ondernemers en bestuurders ontvangen. Ook de dure tickets in de economyclass gaan doorgaans naar zakenreizigers. De mogelijke krimp zet KLM aan tot een andere indeling van zijn toestellen: minder businessclass en meer premium stoelen.

Anders Reizen

De initiatiefgroep Anders Reizen heeft het terugdringen van de zakenreis tot doel verheven. De coalitie bestaat inmiddels vijf jaar en vraagt van de aangesloten bedrijven en organisaties dat zij minder gaan reizen. Doel is hun CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 ten opzichte van peildatum 2016. Bedrijven delen kennis en best practices met elkaar om de milieudoelstelling te behalen. Deelnemers zijn onder meer Shell, Unilever, Philips, Aegon, APG, ING en tal van provincies.

De ambitie slaat aan. Medio vorig jaar telde Anders Reizen vijftig leden, nu tachtig. Dat is mede dankzij de ervaringen die bedrijven hebben opgedaan in coronatijd. De vorderingen van de deelnemende bedrijven worden gemonitord en de nieuwste resultaten worden na de zomer op een evenement bekendgemaakt. Volgens directeur Hugo Houppermans van Anders Reizen zal DSM het aantal buitenlandse zakenreizen dit jaar halveren.

Rijk Zwaan, een zaadbedrijf met hoofdkantoor in De Lier, kan zeker niet zonder vliegreizen. Bij de dertig buitenlandse dochterbedrijven werken tweeduizend mensen. Directeur Ben Tax: ‘Als groenteveredelaar moet er veel gereisd worden door onze veredelaars en commerciële mensen. Ook wij als directeuren zijn vaak op buitenlandse reis. Ikzelf maak een tiental reizen per jaar, mijn twee collega’s in de directie doen dat nog veel vaker.’

Speciale studio's voor videobellen

De reisbeperkingen als gevolg van de pandemie vormden een groot probleem voor Rijk Zwaan. De zaden vonden nog wel de weg naar hun bestemming, maar de medewerkers hadden te maken met allerlei reisrestricties en met de veiligheidsvoorschriften van Rijk Zwaan. Tax: ‘Daardoor is er wel schade ontstaan, bijvoorbeeld bij essentiële proeven in onze veredelingsprogramma’s waar groente in het veld wordt bekeken en beoordeeld.’

‘Na corona zullen we de draad grotendeels weer oppakken. De meeste buitenlandse reizen zullen doorgaan. Met één belangrijke uitzondering: voor een puur zakelijke afstemming gaan we beeldvergaderen. Dat zijn we gewend geraakt. We hebben daarvoor speciaal studio’s gebouwd in De Lier en Fijnaart en bij onze dochteronderneming in Spanje. Dat zal betekenen dat we naar verwachting structureel 20% minder zullen gaan reizen.’

Vliegen alleen vanaf 700 kilometer

Achmea, dat 2500 medewerkers in het buitenland heeft, heeft vorig jaar het reisbeleid aangepast. De verzekeraar en vermogensbeheerder wil in 2030 een klimaatneutrale bedrijfsvoering hebben. Voor buitenlandse reizen betekent dat een digitaal overleg altijd de voorkeur heeft. Vliegen mag alleen nog voor afstanden boven de zevenhonderd kilometer.

‘Tijdens de coronacrisis hebben we gezien dat heel veel ook prima digitaal kan’, zegt een woordvoerder. ‘We kijken nu nog kritischer naar wat er nodig is. Dit zal in de toekomst leiden tot minder reisbewegingen. Hoeveel minder kunnen we nu nog niet inschatten.’

De verwachte krimp zou gevolgen moeten hebben voor zakenreisbureaus. BCD Travel, een van de grootste bedrijven in de sector, gaat er echter nog steeds vanuit dat de zakenreismarkt weer helemaal herstelt. ‘Dat vertellen onze klanten’, zegt Diederik Banken, directeur BCD Travel Benelux. Het kan volgens hem wel drie tot vijf jaar duren. ‘We zitten nu op 30% van wat het was vóór corona, maar een jaar geleden was het nog min 99%.’

'Virtuele meeting vaak heel koud'

Volgens Banken hebben bedrijven in coronatijd gemerkt dat ook veel mogelijk is via Zoom of Teams, maar zij komen daar nu op terug. Hij ziet dat ook in een eigen onderzoek onder vijfduizend reizigers. ‘Ze missen in de virtuele meetings de interactie, de live contacten met partners, leveranciers en klanten, het live aanwezig zijn in een fabriek. In een virtuele meeting krijg je alleen de content en niet de sociale gesprekken eromheen. Zo’n relatie wordt heel koud, zeker met andere culturen is het eigenlijk onmogelijk.’

Minder reizen, omdat het beter is voor het klimaat, is bij veel bedrijven volgens hem echt een prioriteit geworden. Het betekent dat er efficiënter wordt gereisd; meer directe vluchten of langere treinreizen, minder businessclass en meer economy.

Reisbudgetten

Volgens managing director Ed Berrevoets van VCK Travel is het de veiligheid en de gezondheid van het personeel waardoor bedrijven (nog) niet op zakenreis gaan. Hij hoopt op betere tijden. Het zakenreisbureau verwacht in december op 50% van het volume te zitten van 2019.

VCK Travel bleef tijdens de pandemie grotendeels drijven op klanten uit de scheepvaart. ‘Het duurt nog wel een paar jaar voordat we weer echt op oude niveaus zijn. Voor de lange termijn wordt er door de klanten ook wel gekeken naar budgetten. Die kunnen door deze coronacrisis natuurlijk veel lager zijn. Dit geldt ook voor het streven naar duurzaamheid.’
Ronald Engels
1
Beste Klimaatvrienden,

S.v.p. Wees zo verstandig om dit Klimaat E-boek te lezen van ruim 400 paginas for free!

M.v.g. Het wordt kouder sinds juni 2016, gedurende de volgende 35 jaar en gedurende de volgende 200 jaar en gedurende de volgende 90.000 jaar op Planeet Aarde, waarom lees dit E-boek volledig en probeer het te begrijpen.

======================================

This book addresses all aspects of climate and paleo-climates, from atmospheric physics, to astronomical influences and geological and geochemical drivers. It covers the computer models claiming to simulate the climate and the policies that are projected from them.

Why an e-Book ?
________________________________________
Climate science has reached a tipping point, where it has become a requirement to be rational again. One cannot stay idle, twiddling his thumbs when our most fundamental freedoms are going to be threatened by an unfounded climate urgency. Check this website regularly for updates and latest version available.

Patrice POYET
I graduated in Geophysics, Geochemistry and Remote Sensing with a DEA from Ecole des Mines de Paris / CTAMN (1982) - First in my class ("Mention Très Bien", i.e. grade point average > 18/20). I defended a D.Sc. in Geochemistry, Geo-Mathematics and Geo-Informatics (1986) at Nice University and INRIA (National Research Institute in Computer Science and Automation) - "Mention très honorable et félicitations du jury". I have an interest in various domains like Earth and Planetary Sciences, Astronomy, Finance and Trading, Integration in Manufacturing and Design, Simulation and Defense Systems, etc. I published 38 articles mostly in peer-reviewed scientific journals, 6 books jointly-reviewed with colleagues, 6 peer-reviewed chapters in books, 64 papers in peer-reviewed conferences, one D.Sc. thesis (1986), and 32 scientific and technical reports for demanding public and private clients and acted as an expert reviewer for several EC R&D projects. I am now using my initial training and my passion for Earth and Space sciences to completely revisit the subject of climate and paleo-climates. The result is this free 473 pages e-Book that addresses all aspects of the subject.
________________________________________
CLIMATE POLICIES
Climate Urgency will be an efficient manner to return into the cave. There is no climate crisis and no climate urgency. Let's be rational, repel myths and the dreadful policies that might emerge. Carbon and warmth support life and this has always been so over geological times. Scientific evidences, from all disciplines involved in the analysis presented in the book, do not support the view that there would be any sort of climate urgency.

“Climate science has been targeted by a major political movement, environmentalism, as the focus of their efforts, wherein the natural disasters of the earth system, have come to be identified with man's activities - engendering fear as well as an agenda for societal reform and control...” Richard Lindzen


________________________________________
SCARE MONGERS HAVE FAILED FOR 50 YEARS
The worse predictions have been made for 50 years and none of them has ever happened to become true. Time to revisit and analyse the scare mongers strategies. For example, despite the unsupported claims that the Maldive islands will be submerged by 2050, 97% of them have grown so far, for various reasons having nothing to do with "climate change".

Do not forget that in 1970, quite exactly 50 years ago, the first Earth Day promoted ice age fears, and environmentalist Nigel Calder warned "The threat of a new ice age must now stand alongside nuclear war as a likely source of wholesale death and misery for mankind" and C. C. Wallen of the World Meteorological Organization said "The cooling since 1940 has been large enough and consistent enough that it will not soon be reversed".
Suggested citation: Poyet, P., 2021. The Rational Climate e-Book: Cooler is Riskier. The Sorry State of Climate Science and Policies. April 19th, 125 Figures, 185 Equations, 473 pp., e-ISBN 978-99957-1-929-6
________________________________________
• Download free E-book

Fable of the atmospheric physicist and the climate scientist
or a development without merit!
Within the limits of their ability in science and with the fastest computers, atmospheric physicists are hardly able to make any reliable weather forecast fifteen days ahead. Nevertheless, by deciding that the problem was no longer depending on the initial conditions, but rather a boundary one enabling sensitivity studies, and by adding one single grossly irrelevant variable, carbon dioxide, they felt entitled to become climate scientists and to make forecasts of changes for decades or a century ahead: this notwithstanding the fact that a number of natural cyclic driving climate have time constants well in excess such short timescales. There are irregular variations too. It was of course a hoax. The attraction to the proponents and followers of the hoax was that it provided much leverage for politicians, always eager to increase their control of the general population, and it proved to be irresistible for them. Subsidies attract followers from those with vested interests. For the rest, it unfortunately inflicts severe damage by way of reduced prosperity and more generally, erosion of the progress of society as a whole. The morale of the fable is that integrity of science has been tarnished by this quackery and group-think.

e-ISBN 978-99957-1-929-6
delivered by Malta's NBC/CPL
National Book Council
Central Public Library – Floriana - Malta
© Patrice POYET
Ronald Engels
1
Beste Klimaatvrienden,

Lukt me niet om PDF hier op deze IEX site te zetten, echter hier een inleiding door Grand-Pa, die in het jaar 2100 in een grot met houten vuurtje zijn kleinkinderen uitlegt, hoe het vroeger was in 2019, voor Frans Timmermans en Urgenda hun domheden politiek konden doordrukken:

====================

The dystopian vision: “Indeed, Granpa, tell what life was like before Climate Policies”.

“You see my little ones, as Gervais (2018) reminded us in his excellent book, less than three centuries ago we used to travel on foot,
on horseback or on a cariole, in a rowing boat or a sailboat. The land was cultivated with a plough pulled by a domestic animal and
the goods were transported in galleons or oxcarts. Even the richest castles were loosely heated with wood, and at nightfall, people
tried to work in a fleeting and fickle candlelight. Laundry kept the women busy at the wash-house and the economy was largely local and self-sufficient.

Energy was provided by wood burning, draught animals, wind and river currents.

Then came the industrial revolution, fossil fuels, nuclear power and globalization.
In 2019, before the Covid virus escaped from the Wuhan laboratory (Rogin, 2021), the world had changed more in 100 years than in 2 million years of human adventure.

Then the GRUNZIs 4, imposed a global zero-carbon emissions project, had delusional ideas like a social cost of carbon by demonizing carbon dioxide as a pollutant when it had only advantages and a considerable private benefit of more than $400 per ton (Tol, 2017), and soon enough, due to climate policies and the ecological transition, electricity had started to be in short supply with outages in winter when we needed it the most (Worrall, 2019; Four, 2021), then a massive recession ensued and led to social disorders such that survivors like us of this Malthusian project ended up in the Stone Age.

The problem is that as the climate has naturally changed and become colder, most of the few economic survivors have frozen to death, whereas IPCC's RCP 8.5 had forecast a warming of up to 5°C.

But we should congratulate ourselves on having a smaller carbon footprint.” - Grandpa to his seldom grand-children, 2100.

4 The obvious disdain for the fundamental civil rights and freedoms of the citizens, democracy and the parliamentary system
expressed by many climate and green activists and alas even a number of climate scientists is also clear in the German “Changing
World, Social Contract for a Great Transformation” (WBGU, 2011) and thus can be considered as a modern form of “Die Grünen
sozialismus”, i.e. GRUNZI.

==========================
M.v.g. Ronald
Ronald Engels
1
quote:

New dawn schreef op 18 juli 2021 08:25:

De klimatologen hebben het over de straalstroom die telkens weer ergens anders extreem weer brengt. De straalstroom is in 1926 ontdekt door een Japanner.
In deze tijd van globale opwarming brengen de straalstromen telkens ergens extreem weer. Waar dat extreme weer komt is denk ik niet voorspelbaar.

Bij een verdere globale opwarming zal het extreme weer dan verergeren op een grillige manier.

=======================

New Dawn,

Global Cooling/Solar Minimums zoals nu sinds 2 à 3 jaar verandert de Artic en Antartica Straalstromen en zorgen tevens voor koude Al Niñas in de Pacific Ocean en daardoor na enkele jaren ook afkoeling in de noordelijke Atlantische Ocean met nu minus -0.85 graden celcius oppervlakte wateren afkoeling sinds Juni 2016. M.v.g. Ronald

======================================

THE CHANGING JET STREAM AND GLOBAL COOLING

Studying the JET STREAM has long been an indicator of the weather to come, and to study the jet stream attention must turn to the SUN.

When solar activity is HIGH, the jet stream is tight and stable and follows somewhat of a straight path. But when solar activity is LOW, that meandering band of air flowing 6 miles above our heads becomes weak and wavy, it effectively buckles which diverts frigid Polar air to atypically low latitudes and replaces it with warmer tropical air.

The jet stream reverts from a Zonal Flow to a Meridional Flow and, depending on which side of the jet stream you’re on, you’re either in for a spell of unseasonably cold or hot weather and/or a period of unusually dry or wet conditions.

This forcing FULLY explains why some far-northern latitudes (such as parts of Siberia) have been experiencing pockets of anomalous heat of late, while the lower-latitudes have been dealing with “blobs” of anomalus record cold.

It’s a phenomenon long-predicted by those studying the Sun, and one forecast to intensify as the Grand Solar Minimum continues its deepening.

============================
Ronald Engels
2
quote:

hirshi schreef op 18 juli 2021 22:15:

Climate change in the Thirties and nobody noticed?

pbs.twimg.com/media/E5Sq7qVXEAUQUJe?f...

==============================

hirshi, bravo, you understand,

IPCC/NOAA/NASA/KNMI errased all the years 1930-1940, the hotest years on record ever in for example the USA, with the most reliable temperatures records, etc. See all information from Scientist Tony Heller.

Regards, Ronald
hirshi
4
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier (65) maakte vrijdag in zijn toespraak de opmerking: "Alleen als we de strijd tegen klimaatverandering resoluut oppakken, kunnen we extreme weersomstandigheden zoals we die nu ervaren binnen de perken houden."

Maar meteoroloog Andreas Friedrich maakt gehakt van die bewering.

“Zo'n regionale storm is een gebeurtenis, dat is het weer. De bewering dat klimaatverandering de schuld is, is niet houdbaar."

www.bild.de/politik/inland/politik-in...
nine_inch_nerd
2
'Klimaatplannen voor de scheepvaart zijn makkelijk te omzeilen'

De redersvereniging KVNR verwacht dat door de Europese voorstellen de brandstofkosten voor schepen 30% à 50% zullen stijgen.

De scheepvaartsector moet sneller verduurzamen. Dat staat in de vorige week door Eurocommissaris Frans Timmermans gepresenteerde Fit for 55-voorstellen om de opgevoerde klimaatdoelen te halen. Zeevervoerders moeten ook voor de uitstoot van broeikasgassen gaan betalen en er komt een taks op bunkerolie. Dat drijft de kosten op en moet verduurzaming stimuleren.

De Nederlandse scheepvaartbranche is nog niet helemaal overtuigd van de voorstellen, zegt Annet Koster in een gesprek met het FD. De directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) vertegenwoordigt 350 leden, actief in de zeevaart. Dat er iets moet gebeuren, daarover bestaat geen twijfel. De zeescheepvaart, wereldwijd goed voor het vervoer van 90% van de goederen, vaart grotendeels nog op conventionele brandstoffen en is een grote uitstoter van CO2. Veranderingen gaan traag. 'Maar logistiek is een keten. Niet alleen de eigenaar van het schip is verantwoordelijk voor de uitstoot', zegt Koster.

Wringend pakket

Het huidige pakket wringt volgens de KVNR op drie punten: de taks op bunkerolie, de invoer van een EU-ETS-systeem en de verantwoordelijkheid voor schonere scheepsbrandstoffen. Er ligt te veel verantwoordelijkheid uitsluitend bij de reders en voor internationale concurrenten is het makkelijk om met trucjes de maatregelen te omzeilen.

'Zo kun je de taks op brandstoffen omzeilen door te bunkeren net buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld in Turkije, Noord-Afrika, Gibraltar of het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn voor dit soort schepen kleine afstanden.' Dat is niet goed voor grote Europese bunkerlocaties zoals de Rotterdamse haven en het klimaat schiet er ook niet mee op, wil Koster maar zeggen.

Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders: 'Logistiek is een keten. Niet alleen de eigenaar van het schip is verantwoordelijk voor de uitstoot.'
Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders: 'Logistiek is een keten. Niet alleen de eigenaar van het schip is verantwoordelijk voor de uitstoot.' Foto: Erik Jansen
En ook de herkomst van de brandstoffen is voor de reders lastig te achterhalen. 'Net zoals je bij het tankstation niet precies weet wat er in je auto gaat. Die verantwoordelijkheid moet bij de producent van de brandstof liggen, toch niet bij het schip, zoals nu het voorstel is?'

ETS voor scheepvaart

Het grootste pijnpunt is dat zeetransporteurs ook vallen onder het emissiehandelssysteem (ETS). Dit moet de prijs opjagen en de prikkel om te verduurzamen vergroten. De KVNR verwacht dat, indien dit van kracht wordt, de brandstofkosten voor schepen 30 tot 50% zullen stijgen. Bovendien is het ingewikkeld om zo'n systeem op te zetten. 'Iedereen kent de grote bedrijven zoals Maersk, maar zo'n 80% van de Nederlandse vloot bestaat uit mkb'ers. Zij zullen dit moeten uitbesteden en dat drijft de kosten op.'

Schepen die van buiten de EU komen en hier aanmeren, moeten ook gaan betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Maar ook hiervoor zijn simpele trucjes te bedenken, zegt de KVNR. 'Als een schip uit China komt, maar een tussenstop inplant in Noord-Afrika voordat het een Europese haven aandoet, moet het alleen voor dat laatste deel van de reis voor de uitstoot betalen.'

Verduurzaming

Zijn het de geluiden van een sector die wordt aangesproken op zijn verantwoordelijkheid? Nee, zegt Koster. 'We werken hier al jaren aan, alleen zijn de huidige voorstellen niet waterdicht.' De sector ziet de voorstellen dan ook als een openingsbod. 'Eurocommissaris Timmermans zegt dat er geen rek zit in de doelen, maar wel in de maatregelen. We gaan graag dat gesprek aan.'

Het liefst ziet de sector mondiale regels, maar dat gaat traag. En de investeringen zijn groot. De Britse econoom Martin Stopford stelde al dat het de komende dertig jaar zo'n $3.400 mrd (omgerekend een kleine € 2.900 mrd) gaat kosten om wereldwijd alle schepen te laten voldoen aan de klimaatdoelstellingen. De KVNR zegt te hopen dat de opbrengsten uit EU-ETS dan ook niet in de algemene middelen van de lidstaten of de EU terechtkomen, maar worden gebruikt om de vloot daadwerkelijk te vergroenen.
Ronald Engels
5
Beste Klimaatvrienden,

Bereid je voor op één komende koudere winter 2021/2022, zoals de reeds koude 2020/2021 winter, dus Elfstedentocht?

De magnetische Zonneactiviteit is nog steeds en nu reeds ongeveer 3 jaar lang zeer laag met bovendien max Galactic Cosmic Rays Cloud Seeding dus max wolken vorming wereldwijd, dus max zonlicht / zonne-energie reflectie terug de ruimte in.

Tevens is het Albedo reflectie effect van Groenland nu in de maand Juli 2021 en heel 2021 aanzienlijk hoger als ooit tevoren door een ongebruikelijke, sterke toename van de Ijs en Sneeuwmassa`s op Groenland en Antarctica nu in de zomer 2021, dus sterke toename Albedo-Reflectie en toename Ijs-extent in km2 oppervlakte en minder smelt ijs Groenland Gletchers.

Tevens zijn onze Oceanen wereldwijd, ook in de noord Atlantische Ocean ongebruikelijk koud, ongeveer -0.85 graad Celcius kouder als normaal en dalend sinds juni 2016, via een La Niña afkoeling in de Pacific Ocean, slechts kort onderbroken in 2020 door een korte licht warme El Niño.

Het ziet er naar uit, dat binnen nu en 2 maanden er één nieuwe afkoelende La Niña start in de Pacific Ocean, met te verwachten sterke afkoeling westkust USA en westkust Canada komende Herfst / Winter!

De ijsbergen op Groenland worden sinds 8.000 jaar steeds hoger van ~1.45 km hoog 8.000 jaar geleden tot ~3.4 km hoog nu vandaag in 2021.

Planeet Aarde was 8.000 jaar geleden +2.0 graden Celcius warmer als in 2021 en +3.2 graden Celcius warmer als de mini ijstijd, “het Dalton Minimum, periode 1790-1830”.

De Oceanen niveaus waren 8.000 a 7.000 jaar geleden ongeveer 1.5 à 2 meter hoger als in 2021.

Deze situatie is praktisch hetzelfde op het extreem koude ijscontinent Antarctica, het centrum Antarctica is het nu -82 à -84 graden Celcius, nu in 2021, Antarctica Winter 2021, in de zomer is Antarctica in het centrum ongeveer -35 graden Celcius koud, dus afbrekende ijsbergen van het Antarctica Continent komt gewoon door groeiend ijsextent, groeiend door continue sneeuwval en ijsvorming op het Antarctica Continent en dus hogere ijs-massa druk en geeft in de zomer aanzienlijk meer smelt water, echter minder smeltwater als het continue groeiende ijsextent-oppervlakte buiten het Antarctica Continent.

Natuurlijk beweren de Media en veel groene angst aanjagende politici, dat er veel meer smelt water plaats vind, echter zij vertellen bewuste of onbewuste onzin en gebruiken hun verstand niet, zie bovenstaande uitleg!

Antarctica is n.l. sinds 30 jaar verder afgekoeld met ruwweg -0.6 graden Celcius en de Ijsextent is met vele miljoenen km2 toegenomen, dus afbrekende ijsmassa van het Antarctica ijsextent/land-continent is heel normaal en gebeurt gemiddeld iedere 6 jaar, dit komt door de druk van de groeiende sneeuw en ijsmassa op het centrum van het Continent Antarctica!

Alleen het Artic Ocean ijs smelt meer in de zomer, "alleen", langs de Russisch Siberische kust in de Artic Ocean, sinds hoofdzakelijk het jaar 2003 door toedoen van Russia zijn er vele gasfabrieken- en gaspijpleidingen, -LNG-plants in bouwfase, met continu tientallen Ijsbreakers en honderden Chinese en andere naties LNG gastankers en transportschepen, die in de zomer via de Noordelijke Artic Ocean Transportroute richting Europa/USA en China het ijs-oppervlak langs de Russisch-Siberische kust en de witte ijs Albedo-reflectie hier vernietigen.

Dit heeft helemaal niets met smeltende permafrost van doen; op het Yamal Schiereiland tot aan Krasnoyarsk zijn sinds duizenden jaren CO2 en methaan gaslekken, dit is daar normaal zelfs bij temperaturen van minus -50 à -60 graden celcius, de CO2 en methaangas lekken zijn er altijd, zomer en winter op Yamal Schiereiland!

Ook de verdere zomer 2021 blijft fris koud, “ongeveer -1 graad Celcius gemiddeld kouder in Nederland” als gemiddeld normaal!

Beste Klimaatvrienden bereid je voor op meer vriezend koud weer het komende jaar en de komende 35 jaar en de komende 200 jaar en de komende glaciale ~90.000 jaren periode, vergeet de CO2 Global Warming temperatuur data manipulatie, marginale CO2 concentraties zoals nu in 2021, hebben geen Planeet Aarde klimaat temperatuur invloed, zeker weten!

Marginale aanwezige CO2 moleculen houden warmte/energie slechts voor minder als 0.0001 seconde vast en kunnen dus nooit als één broeikasgas deken functioneren in onze lagere Troposfeer wegens totaal gebrek aan absorptie van stralingswarmte energie door CO2 moleculen, bovendien zijn er slechts 4 CO2 moleculen op 10.000 andere broeikasgas en Lucht moleculen aanwezig in onze lagere atmosfeer tot 3 km hoog, bovendien CO2 is 53 % zwaarder als lucht en daalt richting de Oceanen en Landmassa Oppervlakten en wordt daar geabsorbeerd en b.v. omgezet via fytoplankton naar CaCO3, enzv.

CO2 is veel zwaarder als waterdamp en methaan, dus het echte alles overheersende broeikasgas van de Troposfeer van Planeet Aarde is Waterdamp wat warmte en energie wel absorbeert en vasthoud en de energie bezit om zonlicht en warmte en energie te reflecteren in alle richtingen, enzv.

CO2 moleculen reflecteren slechts Extreem Ultra Violet Licht in alle richtingen en hebben onvoldoende energie om dit te doen, dit in vergelijk met waterdamp moleculen, die vele duizenden malen meer aanwezig zijn in onze lagere troposfeer tot 13 km, als de zeer marginaal aanwezige CO2 moleculen, (420 ppmv nu in 2021 in de lagere atmosfeer tot ongeveer 2.5 km hoog, note: de boomgrens ligt gemiddeld op 2.2 km maximaal hoog in de bergen en Bomen/Planten hebben CO2 nodig als voedsel om te overleven!)

Onze Almachtige Zon (magnetische zonneactiviteit) en Galactic Cosmic Rays Cloud Seeding en de Milankovitch Cycles bepalen het Klimaat op Planeet Aarde voor 99.88 % of meer, zeker weten.

Oceanen niveaus stijging de komende 200 jaar, schrijf het maar fijn op je buik, Oceanen Niveaus gaan volgens mijn inschatting de komende 200 jaar dalen met 24 à 27 cm, door afkoeling, door thermische krimp oppervlakte wateren oceanen, dus geen acties nodig van Deltares en ophogen dijken Nederland met 2 à 4 meter langs de Nederlandse Kust!

Onmogelijk om meer en duidelijker uitleg te geven over ons klimaat,, echter belangrijk om onze dwaze Nederlandse/EU energie transitie, van het Gas Af, enzv. en Windmolenparken bouw, te stoppen.

Meer CO2 is goed en nodig voor Planeet Aarde, is inert, kleur en reukloos en 53 % zwaarder als lucht en ~2.4X zwaarder als waterdamp en methaan en natuurlijk en menselijk geproduceerd CO2 is geen vervuiling van onze Planeet Aarde!

Zeker is dat CO2 Global Warming wetenschappelijke Onzin is en dat de toekomst zal uitwijzen, dat onze Almachtige Zon en Galactic Cosmic Rays Cloud Seeding en de Milankovitch Cycles Planeet Aarde op korte termijn van 35 jaar, op langere termijn van 200 jaar en op zeer lange termijn de komende 90.000 jaar, Planeet Aarde sterk zullen afkoelen, uiteindelijk terug naar glaciale tijden zoals 18.000 à 15.000 jaar geleden!

Ons Klimaat is een continue variatie cyclus over korte of langere periodes, het warmt op en het koelt af onder invloed van onze Almachtige Zon en de nu marginaal aanwezig CO2 moleculen, nu 420 ppmv. in 2021 in onze atmosfeer hebben bij deze nu marginale CO2 concentraties geen enkele invloed op ons klimaat.

Voor 18.000-15.000 jaar was Planeet Aarde glaciaal koud “ruwweg -12 à -13 graden celcius kouder als nu in 2021” met oceanen niveaus ruwweg -120 à -140 meter lager als nu vandaag en met toen slechts starvation/uitsterving van alle leven, CO2 concentraties van slechts 175 à 220 ppmv. in de toenmalige atmosfeer Planeet Aarde.

M.v.g.
!@#$!@!
3
quote:

Ronald Engels schreef op 19 juli 2021 00:09:

Beste Klimaatvrienden,

Bereid je voor op één komende koudere winter 2021/2022, zoals de reeds koude 2020/2021 winter, dus Elfstedentocht?

Zucht.......................................

De feiten:
www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie...

Met een gemiddelde temperatuur van 4,4 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zachter dan normaal.

Leugens vertellen valt niet onder de vrijheid van meningsuiting. Het is immers geen mening, maar een leugen. Wat mij betreft mag je weer verwijderd worden.
Ronald Engels
5
quote:

!@#$!@! schreef op 19 juli 2021 00:37:

[...]

Zucht.......................................

De feiten:
www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie...

Met een gemiddelde temperatuur van 4,4 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zachter dan normaal.

Leugens vertellen valt niet onder de vrijheid van meningsuiting. Het is immers geen mening, maar een leugen. Wat mij betreft mag je weer verwijderd worden.
===================================

Je gelooft maar wat je wilt, wat ik schrijf is zeer correct en wat je er mee doet is echt jouw probleem, mocht je nog 30 jaar of langer leven, dan ga je met zekerheid zuchten van de vele kou, die komt en koude is vele malen één groter probleem als wat warmer, ook in Nederland!

S.v.p. Stop met het geloven van die CO2 Klimaat Opwarming, dat is zeker weten slechts politieke eigenbelang manipulatie en niet te bewijzen en zeer onwaar, heb je b.v. bovenaan deze bladzijde naar Hirshi zijn 1930-1940 hitte trends gekeken, dit zijn echt waar gebeurde trends met extreme hiite periodes in periode 1930-1940.

Het is nu aanzienlijk kouder als toen 1930-1940, wereldwijd, heel Planeet Aarde en niet alleen op jouw postzegel Nederland met geregistreerde Urban Hot Spots en aangepaste Data zoals ook het foute KNMI, standaard doet.

Wordt wakker, je wordt zwaar belazerd, ook door ons foute KNMI!

M.v.g., Ronald
38.980 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1505 1506 1507 1508 1509 1510 1511 1512 1513 1514 1515 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,13%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront