Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

nine_inch_nerd
1
Franse senaat blokkeert referendum over klimaatverandering
22:39
De Franse senaat heeft tegen een referendum gestemd over de vraag of de strijd tegen klimaatverandering moet worden opgenomen in de Franse grondwet. President Emmanuel Macron had beloofd dat er een volksraadpleging over dit onderwerp zou komen. Die belofte was een antwoord op kritiek dat hij niet genoeg heeft gedaan voor het klimaat.

Om een referendum te kunnen organiseren, moeten zowel het Franse hogerhuis als het lagerhuis akkoord gaan. In het lagerhuis, dat dit voorjaar akkoord ging met de grondwetswijziging om milieubescherming en biologische diversiteit te garanderen en klimaatverandering tegen te gaan, heeft La République en Marche, de partij van Macron, het voor het zeggen. De senaat, het hogerhuis, wordt echter gedomineerd door zijn conservatieve tegenstanders.

Minder urgent

Zij hadden eerder gesleuteld aan de tekst van het wetsvoorstel waardoor deze minder urgent werd. In plaats van dat in de grondwet zou staan dat de strijd tegen klimaatverandering 'gegarandeerd' moet worden, gaven de senatoren de voorkeur aan minder bindende bewoordingen. Dit omdat zij bang zijn dat een dwingend klimaatbeleid innovatie en Franse bedrijven te veel zal dwarsbomen.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel kwam uit de koker van een panel van 150 burgers dat door Macron is opgericht om beleidsvoorstellen op te stellen voor de bestrijding van klimaatverandering.

Definitief van de baan

Een aantal senatoren uit de partij van Macron zei maandag in een verklaring dat met de tegenstem van de senaat het referendum definitief van de baan is. 'De conservatieven in de senaat begrijpen het belang van milieukwesties niet', aldus de groep.

Het laatste referendum in Frankrijk werd gehouden in 2005. Toen stemde de bevolking tegen een Europese grondwet.
nine_inch_nerd
0
Quest for ‘green’ cement draws big name investors to $300bn industry
Start-ups and venture capitalists are joining concrete makers in trying to solve the hardest problem of carbon emissions


www.ft.com/content/24d610a0-fb65-45bb...
!@#$!@!
2
quote:

nine_inch_nerd schreef op 5 juli 2021 22:40:

Franse senaat blokkeert referendum over klimaatverandering
. Dit omdat zij bang zijn dat een dwingend klimaatbeleid innovatie en Franse bedrijven te veel zal dwarsbomen.

Politici. Machtswellustigen die denken beter te weten wat goed is voor het volk dan het volk zelf. Maar ondertussen net zo dom zijn als de Henk en Ingrids in de samenleving.

We zouden deze management laag zoveel mogelijk hun macht moeten ontnemen.
Net als in bedrijven houden ze vooral zichzelf bezig ten koste van het bedrijf en de man op de werkvloer.
voda
1
En wij maar op CO2 "besparen"!!

Coal Producers Planning 2.2 Billion Tonnes of New Mine Capacity

Coal producers are actively pursuing 2.2 billion tonnes per annum of new mine projects around the world, a growth of 30% from current production levels, according to a new report from Global Energy Monitor. The first-of-its-kind analysis surveyed 432 proposed coal projects globally and found a handful of provinces and states in China, Russia, India, and Australia are responsible for 77% (1.7 billion tonnes per annum) of new mine activity. If developed, these proposed projects boost supply to over four times the 1.5°C-compliant pathway necessary to meet the goal of the Paris climate agreement.

According to the report, coal producers’ expansion plans are at odds with the IEA’s net-zero roadmap, which requires no new coal mines or coal mine extensions, as well as the UN and leading research organizations, which have found coal production needs to decline 11% each year through 2030 to limit global warming to 1.5°C. While three-fourths (1.6 billion tonnes per annum) of proposed coal mine capacity is in the early stages of planning and thus vulnerable to cancellation, the report finds one quarter (0.6 billion tonnes per annum) of proposed mine capacity is already under construction. The prospect of a low-carbon transition and tighter emission policies put these projects at risk of becoming up to US$91 billion in stranded assets.

The countries with the largest numbers of mine proposals are China, which has 452 million tonnes per annum (mtpa) of coal mine capacity under construction and another 157 mtpa in planning; Australia, which has 31 mtpa under construction and 435 mtpa in planning; India, which has 13 mtpa under construction and 363 mtpa in planning; and Russia has 59 mtpa under construction and 240 mtpa in planning.

Data for the report comes from the Global Coal Mine Tracker, which was launched in January 2021. This tracker currently provides information on the world’s major coal mines: every operating mine producing 5 million tonnes per annum (mtpa) or greater, and every proposed mine with a capacity of 1 mtpa or greater.

Source - Strategic Research Institute
Bijlage:
nine_inch_nerd
0
Politiek laat duizenden boerenbedrijven vastlopen
08:30
Rapport na rapport verscheen afgelopen maanden over de stikstofcrisis. Gemene deler: de huidige aanpak van het kabinet lost de stikstofcrisis niet op. Krimp van de veestapel is onvermijdelijk. Onder boeren groeit de onrust. Farmers Defence Force en Agractie starten woensdag opnieuw hun tractoren.

Lees het volledige artikel: fd.nl/achtergrond/1390529/politiek-la...
voda
1
Nog kleine meerderheid wereldbevolking gelooft in kans om opwarming aarde te vertragen
Marc Horckmans 13 uur geleden

© Aangeboden door Business AM

Een kleine meerderheid van de wereldbevolking gelooft dat er nog tijd is om de opwarming van de aarde te vertragen. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Mintel bij een groep respondenten in Brazilië, India, China, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Italië, Spanje, Zuid-Korea, Australië, Thailand, Canada, Ierland, Frankrijk, Polen en Duitsland.

Vijfenvijftigplussers bleken het meest overtuigd dat hun eigen gedrag voor het leefmilieu een positief verschil zou kunnen maken. Individuen in Brazilië, Spanje, Canada, Italië, China en Thailand toonden het sterkste geloof dat onmiddellijk handelen alsnog de mogelijkheid zou bieden om de planeet te redden.

Japan
Gemiddeld was 54 procent van de ondervraagden het erover eens dat er nog tijd rest om de planeet te redden. De onderzoekers stelden tevens vast dat 51 procent van de respondenten geloofde dat hun gedrag voor het leefmilieu een positief verschil zou kunnen maken.

In Japan blijkt het grootste pessimisme te heersen. Daar geloofde slechts 15 procent van de ondervraagden dat zijn gedrag alsnog een verschil zou kunnen maken, terwijl amper 35 procent van mening was dat er nog tijd rest om de planeet te redden.

Tegelijkertijd werd vastgesteld dat de consumenten van de bedrijven duidelijkheid verlangen over de ecologische impact van hun producten, zodat ze geïnformeerde aankoopbeslissingen kunnen maken. Onder meer bleek dat 47 procent van de respondenten aanstuurt op een verplichting van etiketten waar de ecologische impact van het product wordt vermeld.

Tegelijkertijd zegt 42 procent te wensen dat de betrokken informatie in begrijpelijke termen wordt vertaald. Daarnaast vroeg 41 percent een herkenbare certificering die de duurzame inspanningen van de ondernemingen zou moeten getuigen.

Slachtoffers
Het onderzoek bracht echter ook verschillende opvattingen over de verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde aan het licht. “Consumenten vinden in het algemeen dat hun land vooral een slachtoffer van de klimaatverandering is”, stippen de onderzoekers aan. “Gemiddeld zegt 44 procent dat zijn land onder de klimaatverandering had te lijden. Daarentegen was slechts 33 procent de mening toegedaan dat zijn land tot de klimaatverandering bijdroeg.”

“Die overtuiging leeft het sterkst in Italië, waar slechts 20 procent van een bijdrage tot de klimaatverandering overtuigd is. Lage scores worden verder ook nog gehaald in Brazilië (21 procent), Zuid-Korea (24 procent) en Spanje (29 procent). Aan de andere zijde van het spectrum bevinden zich het Verenigd Koninkrijk (44 procent), Duitsland (45 procent), de Verenigde Staten (46 procent) en Canada (51 procent).”

“Het goede nieuws is dat in de meeste landen een kleine meerderheid nog steeds gelooft dat de mensheid nog een kans heeft om de planeet te redden”, voert Richard Cope, analist bij Mintel, aan. “Dat hangt nauw samen met het gevoel dat het gedrag van de consumenten mee kan helpen het verschil te maken.”

“Tegelijkertijd moet echter worden vastgesteld dat veel consumenten oplossingen zoeken die hun leven gemakkelijker kunnen maken, ook al zouden die activiteiten de planeet meer in gevaar zouden kunnen brengen.”

“Naarmate de wereldwijde temperaturen stijgen, koesteren onder meer steeds meer mensen plannen om airconditioning te installeren”, verduidelijkt Cope. “Die technologie leidt echter tot een verhoging van de uitstoot van koolstofdioxide. Hieruit blijkt dat de opwarming van de aarde een vicieuze cirkel creëert en activiteiten stimuleert die het probleem nog versterken.” (lb)

www.msn.com/nl-nl/weer/nieuws/nog-kle...
rationeel
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 5 juli 2021 22:40:

Franse senaat blokkeert referendum over klimaatverandering
22:39
De Franse senaat heeft tegen een referendum gestemd over de vraag of de strijd tegen klimaatverandering moet worden opgenomen in de Franse grondwet. President Emmanuel Macron had beloofd dat er een volksraadpleging over dit onderwerp zou komen. Die belofte was een antwoord op kritiek dat hij niet genoeg heeft gedaan voor het klimaat.

Om een referendum te kunnen organiseren, moeten zowel het Franse hogerhuis als het lagerhuis akkoord gaan. In het lagerhuis, dat dit voorjaar akkoord ging met de grondwetswijziging om milieubescherming en biologische diversiteit te garanderen en klimaatverandering tegen te gaan, heeft La République en Marche, de partij van Macron, het voor het zeggen. De senaat, het hogerhuis, wordt echter gedomineerd door zijn conservatieve tegenstanders.

Minder urgent

Zij hadden eerder gesleuteld aan de tekst van het wetsvoorstel waardoor deze minder urgent werd. In plaats van dat in de grondwet zou staan dat de strijd tegen klimaatverandering 'gegarandeerd' moet worden, gaven de senatoren de voorkeur aan minder bindende bewoordingen. Dit omdat zij bang zijn dat een dwingend klimaatbeleid innovatie en Franse bedrijven te veel zal dwarsbomen.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel kwam uit de koker van een panel van 150 burgers dat door Macron is opgericht om beleidsvoorstellen op te stellen voor de bestrijding van klimaatverandering.

Definitief van de baan

Een aantal senatoren uit de partij van Macron zei maandag in een verklaring dat met de tegenstem van de senaat het referendum definitief van de baan is. 'De conservatieven in de senaat begrijpen het belang van milieukwesties niet', aldus de groep.

Het laatste referendum in Frankrijk werd gehouden in 2005. Toen stemde de bevolking tegen een Europese grondwet.
Duidelijk toch dat de bevolking de mond gesnoerd moet worden omdat de bevolking deze hele gang van zaken NIET wil.

Geen referendum, wel censuur.

De democratische rechtsbeginselen worden de nek omgedraaid, en dan ???

rationeel
1

Vrees voor strop kolencentrales

De Onyx-centrale op de Maasvlakte.

FOTO ANP/HH

VVD en CDA getergd na links sluitingsplan

Alexander Bakker

digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci...

DEN HAAG: Urgenda zorgt voor een splijtzwam in de coalitie en aan de formatietafel. D66 en CU vinden dat er dit jaar nog twee kolencentrales moeten sluiten. VVD en CDA vrezen voor een gepeperde rekening én meer CO2-uitstoot over de grens.
rationeel
0
Na het dreigement vorige week van Urgenda-directeur Minnesma om weer naar de rechter te stappen zijn de riemen los. Hoewel het kabinet demissionair is vinden D66, PvdA, GL en CU dat de huidige ministersploeg nog de portemonnee moet trekken om een extra kolencentrale te sluiten.
rationeel
0
Voor het stoppen van kolenstook in de Onyx-centrale op de Maasvlakte in Rotterdam (gebouwd in 2015) heeft het kabinet al maximaal 240 miljoen euro op de plank liggen. De onderhandelingen zijn nog gaande. De drie overige centrales moeten door een nieuwe kolenwet uiterlijk in 2030 stoppen.
rationeel
0
D66, PvdA, GL en CU klapwieken en willen niet wachten op deze afspraak. De sluiting van een extra kolencentrale dit jaar is volgens hen bittere noodzaak om het door Urgenda via de rechter afgedwongen klimaatdoel alsnog te halen. De vier partijen hebben voor hun oproep geen financiële dekking én geen politieke steun van formatiehoofdrolspeler VVD.
rationeel
1
„Dit is symboolpolitiek”, sneert VVD-Kamerlid... Silvio Erkens... over „het sluiten van een moderne kolencentrale zonder duurzaam alternatief.” Hij ziet dat de vier partijen zich net als de rechter in de Urgenda-zaak alleen richten op de nationale CO2-boekhouding. „Als we dit doen importeren we vieze Duitse bruinkoolstroom. Het klimaat schiet daar niks mee op.”
rationeel
1
Energiedeskundige en CDA-Kamerlid Henri Bontenbal verwacht dat vervroegde sluiting van kolencentrales een paar honderd miljoen euro kan gaan kosten. „Het is een schot voor de boeg zonder dat er goed over is nagedacht”, zegt hij. „We hebben een paar weken geleden afgesproken om de productie in de overige kolencentrales te beperken. Daar is voor gekozen om te zorgen dat er genoeg stroom kan worden geleverd op momenten dat het nodig is. Het is raar om dan nu alweer met een nieuw voorstel te komen.”
rationeel
0
De plotselinge klimaatpaniek in Den Haag is ontstaan door een aankondiging van Urgenda om naar de rechter de stappen om een dwangsom op te laten leggen aan de Nederlandse Staat. Volgens Urgenda-directeur Minnesma hebben deskundigen uitgerekend dat haar club een bedrag tussen de 100 miljoen en twee miljard euro kan vangen. Ze wil dat geld gebruiken om groene subsidies uit te delen.
rationeel
0
Demissionair minister Stef Blok (Klimaat) stelt dat dit soort ’complexe zaken’ op de formatietafel hoort.
rationeel
1
Een staat in de staat, die de bevolking kan dwingen om voor de door deze ... ongekozen... partij bedachte plannetjes te betalen?

rationeel
0
Puppets on a string?

Wie zijn er de laatste dagen gepasseerd?

Van bankiers tot rechters.

Het lijkt erop of ze met een mond spreken, alleen de stem van de bevolking ontbreekt.

Wanneer is genoeg nu eindelijk genoeg?
Rowi62
1
Beste oplossing is uit het klimaatakkoord te stappen. Dan opnieuw kijken wat er kan en niet kan. Onze kinderen willen wonen dat is zeker.
rationeel
0

Hollands glorie in het heelal

Reusachtige ’passer’ gaat deze zomer fungeren als manusje-van-alles voor Space Station

Roy Klopper

digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci...

NOORDWIJK: Vanuit Kazachstan wordt deze maand een goeddeels in ons land ontwikkelde ’space-robot’ gelanceerd om het internationale ruimtestation ISS te ondersteunen. Hollands glorie in het heelal: „Onze technologie krijgt hiermee een belangrijke en zichtbare rol in de bemande ruimtevaart.”
38.977 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1488 1489 1490 1491 1492 1493 1494 1495 1496 1497 1498 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,07  0,00  0,00%  15 apr
 Germany40^ 17.893,90 -0,74%
 BEL 20 3.853,74 0,00%
 Europe50^ 4.942,69 -0,84%
 US30^ 37.698,66 0,00%
 Nasd100^ 17.693,66 0,00%
 US500^ 5.060,86 0,00%
 Japan225^ 38.697,76 0,00%
 Gold spot 2.386,23 +0,13%
 EUR/USD 1,0619 -0,06%
 WTI 85,06 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront