Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Donkere wolken pakken zich samen boven bitcoin

Donkere wolken pakken zich samen boven bitcoin

De verkoopdruk bij bitcoin is de afgelopen dagen weer toegenomen. Vooral het nieuws dat China strenger gaat optreden tegen bitcoin-miners zorgde voor een negatieve impuls bij de koers van de grootste cryptomunt. Het technisch plaatje komt hierdoor verder onder druk te staan.

China

Bitcoin is opgezet om decentraal en buiten overheidsinvloeden te kunnen opereren. Dit staat volledig haaks op het principe van de Chinese overheid, die graag de touwtjes centraal in handen hebben. Daarnaast is China sterk aan het verduurzamen. Energieslurpende mining-organisaties gaan volledig tegen dit proces in.

Aangezien een groot deel van de bitcoin in China wordt gemined, zal een verbod hierop flinke invloed kunnen hebben op het koersverloop van de munt.  Vooralsnog gaat het om een verbod op het delven van bitcoin in één Chinese provincie, maar het valt niet uit te sluiten dat het verbod op korte termijn voor het hele land zal gelden.

Topformatie

De koers van bitcoin staat al sinds medio april onder druk. Na de eerste verkoopgolf leek de koers de afgelopen weken echter wat te kunnen herstellen. Deze opleving was helaas van korte duur en de koers is inmiddels weer neerwaarts gedraaid.

Een belangrijk punt is nu bereikt. Rond $30.000 liggen de oude bodems van januari en mei, die nu samen de steunlijn vormen van een grote topformatie. Bitcoin vormt door de recente daling namelijk een kop-schouderpatroon, dat zal worden afgerond wanneer de steunlijn wordt gebroken. 

Het kop-schouderpatroon is een bekend fenomeen in de technische analyse, dat met redelijk grote betrouwbaarheid een top of bodem kan signaleren.

In dit geval zal een doorbraak van de zogenoemde 'neklijn' de weg vrijmaken voor een daling richting fors lagere koersniveaus. Er kan op basis van dit patroon een neerwaarts koersdoel worden berekend op $15.000.

Oude top

Op de weekgrafiek hieronder is goed te zien dat de correctie steeds verder vorm krijgt. Ook valt op dat echte steun lijkt te ontbreken, totdat de oude top van eind 2017 wordt bereikt rond $20.000. Echter, gezien het hierboven berekende koersdoel van de grote topformatie, is het dus nog maar de vraag of dit niveau voldoende steun kan bieden.

Marktkapitalisatie slinkt

De marktkapitalisatie van de totale cryptomarkt, inclusief bitcoin, loopt de laatste weken in rap tempo terug. De dalende koersen zorgen ervoor dat de waarde van alle crypto's samen flink is gekelderd. Het dalende koersverloop van de Crypto Total Market Cap index signaleert stevige uitstroom van kapitaal uit de cryptomarkt.

De eerste steun voor deze index ligt nu rond de oude top uit begin 2018 op 750 miljard dollar. Als de koers naar dit niveau teruzakt, zal de gehele cryptomarkt ongeveer 70% (1.750 miljard dollar) aan waarde zijn kwijtgeraakt sinds de top van medio mei. 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Krentenmenten 22 juni 2021 15:16
    Bitcoin is opgezet om decentraal en buiten overheidsinvloeden te kunnen opereren. Dit staat volledig haaks op het principe van de Chinese overheid, die graag de touwtjes centraal in handen hebben. Daarnaast is China sterk aan het verduurzamen. Energieslurpende mining-organisaties gaan volledig tegen dit proces in. Dit geldt niet alleen voor de Chinese overheid, maar voor elke overheid. De markt wordt bedankt voor het ontwikkelen van de techniek, nu worden de touwtjes strak aangetrokken, en geven overheden hun eigen "Shitcoins" uit.

    Doorgehaald: het excuus om iets in positieve zin om zeep te hebben.

    Disclaimer: Geen enkele keer Bitcoin gehad.
  2. hovenier 22 juni 2021 17:00
    Op dit forum werd men zeer recent nog door de bitcont-sekte onheus bejegend met termen als “dorpsgek” en andere onwelgevallige termen, als men probeerde te waarschuwen voor dit piramidespel. Nu lijkt de harde kern van de sekte het toch wat benauwd te krijgen nu de echte crash naar nul is ingezet. Zeker bezig met te redden, wat er nog te redden valt.
  3. [verwijderd] 22 juni 2021 19:39
    quote:

    hovenier schreef op 22 juni 2021 17:00:

    Op dit forum werd men zeer recent nog door de bitcont-sekte onheus bejegend met termen als “dorpsgek” en andere onwelgevallige termen, als men probeerde te waarschuwen voor dit piramidespel. Nu lijkt de harde kern van de sekte het toch wat benauwd te krijgen nu de echte crash naar nul is ingezet. Zeker bezig met te redden, wat er nog te redden valt.
  4. [verwijderd] 22 juni 2021 19:42
    1: het is geen peramidespel
    2: de harde kern heeft als het goed is hier zich tegen bewapend, het zijn de snelle jongens die met geleend geld nat gaan
    3: als zou Bitcoin naar $15k zakken, dan is dit nog steeds een rendement van 350%
    4: dank voor je advies. Als ik nog tuintips nodig heb zal ik je wel om echt advies vragen.
  5. forum rang 7 Dividend Collector 22 juni 2021 20:33
    quote:

    Superteam schreef op 22 juni 2021 20:08:

    Jaaaaaa daar zijn de roeptoetertjes weer die bij de zoveelste correctie van bitcoin, ongefundeerd roepen dat het een piramidespel is en dat het geheel binnenkort naar nul gaat. Vanaf 2009 is het tegenovergestelde een feit.
    Ja, lekker makkelijk. Hoeveel mensen zitten er ook echt vanaf 2009 in? Een groot deel is pas ingestapt in de euforische fase na de verhalen op feestjes, social media en reclames op tv en radio. Dat zijn toch echt de verliezers van dit piramidespel.
  6. forum rang 4 efreddy 22 juni 2021 22:09
    quote:

    Dividend Collector schreef op 22 juni 2021 20:33:

    [...]

    Ja, lekker makkelijk. Hoeveel mensen zitten er ook echt vanaf 2009 in? Een groot deel is pas ingestapt in de euforische fase na de verhalen op feestjes, social media en reclames op tv en radio. Dat zijn toch echt de verliezers van dit piramidespel.
    Je moet er niet vanaf 2009 inzitten om op winst te staan,iedereen die er al langer dan 6 maand inzit staat op winst.

    Men moet om er geld mee te verliezen zijn momenten wel heel goed uitkiezen of het gaat mis en men staat op winst.
  7. Appy Heaven 22 juni 2021 22:45

    Je hebt gelijk, 23 december stond Bitcoin 19K dus nu heb je inderdaad nog een winst van 40%. Maar toch vergeet je twee dingen ;
    1. in april was je winst nog +175%, dus toch weer 135% `winst` verdampt, niet bepaald iets om te doen of het niks is
    2. hoe vaak je zogenaamd in de tussentijd bijgekocht? Buy the dip is een vaak gehoorde term de afgelopen maanden ... ja, snijd je maar lekker aan die vallende messen

    Heel eerlijk, ik heb aan crypto begin dit jaar leuk verdiend, maar technische signqlen in de markt deden mij besluiten om eind maart een stapje terug te doen. Geloven in iets is leuk, maar uiteindelijk gaat het om het hele plaatje. Succes de komende maanden, beurs en crypto gaan het komende kwartaal nog door een flinke correctie heen.
  8. forum rang 6 ttroo 23 juni 2021 08:31
    Was het toch een bubbel, die bitcoins? Van $60K naar $15K. Amerika gaat door en door met groene futures. Opvallend dat de Europese futures gisteren niet meegingen met de steeds groener wordende Amerikaanse futures. Ze komen wat meer los nu, de Europese futures, maar het gaat niet van harte. Opvallend dat een aantal fondsen duidelijk heen dalende trend hebben en opvallend dat financials zo slecht liggen. Deutsche Bank, maar ook een Santander. Gaan ze rebounden? Of komt er paniek in deze fondsen? Het verloop van de kleur van de Europese futures gaan het bepalen. Nasdaq doet de naam eer aan en gaan door het dak. De zwaarwegende fonsen hebben de yields mee. Alphabet kon de ena laatste weerstand alsnog veroveren. Tesla ligt op uitbreek moment, uit de dalende downtrend, maar de $630 lijkt meteen de top te worden. Het is wachten op een reversal in de Nasdaq future. Ze staan nu op een nieuwe miijlpaal 14.300 punten. Het helpt Europese futures lichtjes verder vooruit. Interessante beursdag en vooral voor de financials, kunnen zij eindelijk met de rebound beginnen of gaan ze voor grotere drama's de komende beursdagen?
  9. forum rang 6 ttroo 23 juni 2021 10:12
    Het lijkt op een replay van vorige week. Het lastig is dat de ene fonds hoog tot zeer hoog ligt op de grafiek. En het andere fonds ligt laag tot zeer laag op de grafiek. Kortom tegenstrijdige signalen. VIXie gaat lager en lager. Ook hier wat tegenstrijdigheden. De handels parameter gaat uit van nog steeds hogere VIX koersen, maar de andere parameter zegt, het lijkt er op dat de VIX zich verder gaat terug trekken. Maar met een midden 16 zijn we al aardig gezakt. Hier bodemen kan prima. Yields precies hetzelfde. De handels parameter zegt hogere yields liggen in het verschiet, maar de andere parameter zegt, mogelijk nog eerst een soft rondje hoger dan weer lager en dan gaan kunnen we los. De middel lange termijn handels parameter is keurig gezakt. Kortom hogere yields liggen in het verschiet, alleen wanneer. DSM maakte gisteren een mooie sprong hoger. Dat was nodig en ze doen het. Akzo kan die mooie sprong tot nu toe niet maken en heeft dus last van de fragiele uptrend. Adyen kan de belangrijke weerstanden maar niet vasthouden. Topvorming loert. Unilever kan net als Akzo niet de mooie sprong hoger maken en ook bij Unilever staat de fragiele uptrend als een shaky line. ASML tja die staat in de middle of nowhere nu. Boven steun en Onder weerstand. Waar gaan ze heen. Beide kanten hebben afstand te overbruggen. Op weg naar steun betekent zo 25 euro van de huidige koers er af. Rodamco, Ze staan de laatste dagen als een DAM, maar het lijkt er op dat ze euro's kwijkt willen van hun koers. Heineken. Gaan die toppen? Al met al houdt de AEX zich goed, terwijl Europa langzaam steeds verder weg zakt in het Europese moeras. Hoe lang kan de AEX dat volhouden?
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links