Avantium « Terug naar discussie overzicht

Avantium 2021

1.216 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 57 58 59 60 61 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
quote:

voda schreef op 27 mei 2021 07:50:

Avantium krijgt subsidie voor broeikasverminderende technologie
Ontwikkelaar zet koolstofdioxide om in zuren en brandstof.

(ABM FN-Dow Jones) Avantium ontvangt 1,78 miljoen euro subsidie voor technologieën waardoor de industrie minder broeikasgassen uitstoot, onder meer voor zijn Volta-technologie om koolstofdioxide om te zetten in bruikbare stoffen. Dat maakte de ontwikkelaar donderdag bekend.

Het bedrag wordt uitbetaald in vier tranches over een periode van vier jaar, voor deelname aan diverse programma's voor elektrochemische processen die de broeikasuitstoot verminderen.

"De drie subsidieprogramma's vormen een belangrijk stap op weg naar de commercialisering van CO2-negatieve ingrediënten en materialen", zei teamleider Erica Ording van Avantiums Volta-team.

De Volta-technologie is een elektrokatalytisch platform dat CO2 omzet in bruikbare producten zoals mierenzuur, glyoxylzuur, glycolzuur en brandstoffen. De zuren zijn bruikbaar in de cosmetica-industrie. De gebruikte CO2 zou anders in de atmosfeer vrijkomen.
Ook werkt Avantium aan de ontwikkeling van polymeren, een grondstof voor plastic, uit CO2, in nauwe samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Avantium barst van de vele verschillende projecten, maar helaas hebben ze nergens genoeg geld voor.
nine_inch_nerd
1
Extra info via hun site. Bedankt voda.

Avantium ontvangt in totaal €1,78 miljoen aan EU-subsidies voor de ontwikkeling van elektrochemische processen en polymeren op basis van CO2

AMSTERDAM, 27 mei 2021, 07:00 CET – Avantium N.V., een toonaangevend technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, maakt bekend dat het in totaal €1,78 miljoen heeft ontvangen van het EU Horizon 2020 programma voor haar deelname aan de CATCO2NVERS1, CO2SMOS2 en VIVALDI3 consortia, dat wordt uitbetaald door de EU in vier tranches over een periode van vier jaar. De drie consortiumprogramma's hebben tot doel de uitstoot van broeikasgassen door de industrie te verminderen door innovatieve en geïntegreerde technologieën te ontwikkelen op basis van elektrochemische, enzymatische en thermochemische processen. Avantium's Volta Technologie, een technologie voor het afvangen en benutten van koolstofdioxide (CO2), past goed in deze ambitie.
Avantium's Volta Technologie is een geavanceerd elektrokatalytisch platform dat CO2 omzet in chemische bouwstenen en hoogwaardige producten. Hieronder vallen (cosmetische) ingrediënten, zoals mierenzuur, glyoxylzuur en glycolzuur, en brandstoffen. In nauwe samenwerking met het onderzoeksteam Industrial Sustainable Chemistry van de Universiteit van Amsterdam werkt Avantium ook aan de ontwikkeling van op CO2 gebaseerde polymeren, een materiaal dat meestal uit fossiele grondstoffen wordt gemaakt. Met haar Volta Technologie ontsluit Avantium niet alleen CO2 als een nieuwe koolstofbron voor de chemische industrie, maar gebruikt het ook CO2 die anders in de atmosfeer zou vrijkomen, waardoor de industrie de CO2-uitstoot kan verminderen. Avantium werkt momenteel aan het opschalen van de Volta Technologie in pre-pilot units die in 2021 op industriële locaties gedemonstreerd zullen worden.
De deelname aan de drie onderzoeksconsortia CATCO2NVERS, CO2SMOS en VIVALDI stelt Avantium in staat de algehele efficiëntie van haar elektrochemische processen verder te verbeteren en versterkt de leidende positie van Volta Technologie op het gebied van elektrochemische CO2 conversie. Naast Avantium bestaan de CATCO2NVERS, CO2SMOS en VIVALDI consortia uit vooraanstaande academische en industriële organisaties in heel Europa. Binnen deze drie programma's zal Avantium werken aan de verbetering van de downstream-processtappen voor de productie van mierenzuur uit CO2, de omzetting van mierenzuur en oxaalzuur in hoogwaardige producten, zoals glyoxylzuur en op CO2 gebaseerde monomeren, en de ontwikkeling van elektrode- materialen.
Erica Ording, teamleider van het Volta-team van Avantium, licht toe: "We zijn blij met de EU-steun voor de ontwikkeling van elektrochemische processen en op CO2 gebaseerde polymeren. De drie
1 Het CATCO2NVERS consortium bestaat uit Funditec, Stichting Wageningen Research, CARTIF Technology Center, CSIC, Universiteit Twente, Perseo Biotechnology, Hysytech, Nova-Institute, Artificial Nature, Sustainable Innovations Europe, Alchemia-Nova, Ava Biochem, Evyap, Johnson Matthey en Avantium.
2 De leden van het CO2SMOS consortium zijn CARTIF Technology Center, Bio Base Europe Pilot Plant, CSIC, Novamont, Funditec, CERTH, Sintef, Rina Consulting, RWTH Aachen University, Universiteit Twente, CO2 Value Europe, Hera Holding, Universiteit van Amsterdam, Nadir en Avantium.
3 Het VIVALDI consortium bestaat uit Universitat Autònoma de Barcelona, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Luleå University of Technology, VITO, Helmholtz Centre for Environmental Research, LEITAT, Processium, University of Vic, CO2 Value Europe, ISLE Utilities, Nutrition Sciences, SunPine, Sociedad Anónima Damm, Bioagra, Novamont en Avantium.

Press release
Subsidieprogramma's vormen een belangrijke stap op weg naar de commercialisering van CO2 negatieve ingrediënten en materialen. Dit sluit nauw aan bij Avantium’s missie om alledaagse chemicaliën en materialen op de markt te brengen zonder gebruik te maken van fossiele grondstoffen en om de overgang te maken naar een volledig circulaire economie".
Deze projecten zijn gefinancierd in het kader van Horizon 2020 Europa onder het programma Food and Natural Resources (FNR) onder subsidieovereenkomst nr. 101000580 (CATCO2NVERS), nr. 101000790 (CO2SMOS) en nr. 101000441 (VIVALDI).
Gesina49
0
Behaleve de 1.78 miljoen / 4 tranches / 4 jaar (veel?) levert dit waarschijnlijk ook veel naamsbekendheid op.
DeZwarteRidder
0
quote:

Gesina49 schreef op 27 mei 2021 09:12:

Behaleve de 1.78 miljoen / 4 tranches / 4 jaar (veel?) levert dit waarschijnlijk ook veel naamsbekendheid op.
En ze hebben nu geld genoeg voor een paar mooie Ster-spotjes........!!!

Altijd handig voor de komende emissies.
Tilburg013
0
quote:

Gesina49 schreef op 27 mei 2021 09:12:

Behaleve de 1.78 miljoen / 4 tranches / 4 jaar (veel?) levert dit waarschijnlijk ook veel naamsbekendheid op.

Ik schat dat de kosten voor de Volta unit rond de 2 mio per jaar bedragen, grotendeels opex (klein beetje capex) en dat de, grofweg, 450k per jaar dus +/- 22,5% van de jaarlijkse kosten dekt. Tel je de andere EU subsidies voor Volta erbij dan heb je jaarlijks waarschijnlijk >50% van je kosten gedekt (voor de komende jaren) en dat vind ik een knappe prestatie. Maar het blijft een grove schatting :)
Nuchtere Kijk Op
0
quote:

niels74 schreef op 27 mei 2021 13:51:

Ben heel benieuwd of de stijging komende dagen doorzet.
Op wat doorstijgen? Op dat beetje subsidie? Ik had tijdje terug wat gekocht op 5,23 en 5,19 en vandaag me verlies maar genomen pfff
ff dus geen vertrouwen erin dat de cashburn stopt. Ook dat gedoe waar ik eerder over schreef (bv. 19-5) wat voor de directie zo belangrijk is enz. Salaris en bonusregelingen.

Nee voordat ze hier geld gaan verdienen is er al heel wat water door de maas/rijn richting zee verdwenen. Ik zie bij dit fonds zo de cash wegstromen voorlopig. 4,97 gelukkig nog terug gekregen ;-)

Maar Niels, ik gun je van alles, dus ik hoop voor je, dat er meer goed nieuws komt voor je ;-)
hhhhh
0
quote:

Nuchtere Kijk Op schreef op 27 mei 2021 14:25:

[...]

Op wat doorstijgen? Op dat beetje subsidie? Ik had tijdje terug wat gekocht op 5,23 en 5,19 en vandaag me verlies maar genomen pfff
ff dus geen vertrouwen erin dat de cashburn stopt. Ook dat gedoe waar ik eerder over schreef (bv. 19-5) wat voor de directie zo belangrijk is enz. Salaris en bonusregelingen.

Nee voordat ze hier geld gaan verdienen is er al heel wat water door de maas/rijn richting zee verdwenen. Ik zie bij dit fonds zo de cash wegstromen voorlopig. 4,97 gelukkig nog terug gekregen ;-)

Maar Niels, ik gun je van alles, dus ik hoop voor je, dat er meer goed nieuws komt voor je ;-)
Soms moet je een risico nemen met post nl en cm.com goed uitgevallen bij mij dus wie weet hier ook wel en zit er maar klein in dus het risico is aanvaardbaar.
Erg chebbi
0
Gesina49
0
Al die chemische potjes op het vuur bij A doen me soms denken aan Toledo bij Galapagos.
Het zou toch zo maar eens kunnen dat uit een van die potjes een mooi fabriekje komt. Voorlopig blijf ik nieuwsgierig aan boord van de Avantium
nine_inch_nerd
2
Twitterbericht

Avantium CEO @tomvanaken is blij met @abppensioen als aandeelhouder. ‘Niet alleen omdat ze een deel van het kapitaal hebben geleverd dat we zo hard nodig hebben om te kunnen groeien, maar ook om wie ze zijn: een investeerder die naar de lange termijn kijkt.’

www.abp.nl/over-abp/actueel/nieuws/va...

Groen afval als bouwsteen voor plastic van uw geld

Om de pensioenen te laten groeien belegt ABP uw geld zo duurzaam en verantwoord mogelijk. En als het even kan in Nederland. In de serie Van uw geld laten we zien wat we in Nederland met uw geld mogelijk maakt. Deze aflevering: groene plastics uit de polder.

Je moet maar durven: de strijd aangaan met een bijna 50 jaar oud beproefd en getest proces dat wereldwijd wordt toegepast. Toch is dat precies wat Avantium wil doen: de manier waarop we plastic maken, compleet veranderen. Of beter gezegd: vergroenen. Om plastic voor flessen of verpakkingen (PET) te maken is aardolie nu nog onmisbaar. Maar Avantium wil die grondstof vervangen door plantaardige suikers als glucose en fructose.
Onderzoekslab van de chemiereuzen

Avantium, vroeger een onderdeel van Shell, is van huis uit een onderzoekslaboratorium voor de chemiereuzen. Dankzij een jarenlange ervaring, uitgebreide faciliteiten en de inzet van robots, kan het bedrijf honderden experimenten tegelijkertijd doen, waardoor onderzoek veel sneller verloopt en klanten nieuwe chemische producten eerder op de markt kunnen brengen.
Eigen experimenten doen

Zo’n 15 jaar geleden besloot het chemiebedrijf ook zijn eigen experimenten te doen. Tom van Aken, de CEO van Avantium, was destijds net aangetreden. ‘Voor ons was altijd de volgende stap: eigen producten ontwikkelen, in plaats van dat alleen voor anderen te doen. Maar wel producten die niet concurreerden met die van onze klanten. Zo kwamen we al snel uit op bioplastics. De grote chemiebedrijven waren daar toen niet zo in geïnteresseerd.’
Aardolie vervangen door suikers

Inmiddels heeft Avantium onder de naam PEF een plastic ontwikkeld dat volledig groen is en de aardolie vervangt door suikers. Van Aken: ‘PEF heeft zelfs superieure eigenschappen en breekt ook veel sneller af dan conventionele plastics. Waar bijvoorbeeld een gewone PET-fles er 500 jaar over doet om te vergaan, is een PEF-fles al na 1 jaar onder composteerbare omstandigheden verdwenen.’

Niet alleen interessant voor koplopers

Toch staan de supermarktschappen nog niet vol met PEF-flessen. Dat is volgens Van Aken ook niet vreemd: ‘Vergeet niet dat het gewone plastic een voorsprong van ruim 50 jaar op ons heeft. Dit vraagt volledig nieuwe productieketens; distributie, fabrikanten en toeleveranciers. Al die schakels moeten ingericht zijn en op elkaar aansluiten. Ze moeten klaar zijn om het plastic efficiënt en in grote aantallen te leveren. Kunnen we het eenmaal op grote schaal produceren, dan daalt de prijs en wordt het niet alleen interessant voor de koplopers die PEF voor hoogwaardige producten gebruiken, maar ook de grote groep daarachter.’
In 2023 in het schap

Met de geplande opstart van een eerste commerciële fabriek in 2023 denkt Avantium weer een volgende stap te zetten. De doorbraak voor het grote publiek laat dus nog even op zich wachten. Van Aken: ‘We verwachten dat je vanaf 2023 de eerste flesjes van groen plastic in de supermarkt kunt vinden.’
Nederland, groenplasticland?

Van Aken is ervan overtuigd dat Avantium als Nederlands bedrijf wereldwijd een grote rol kan spelen bij de ontwikkeling van groene plastics. ‘Dat komt niet alleen omdat er in Nederland van huis uit veel chemiekennis is, maar ook omdat de Europese Unie al jaren geleden heeft ingezet op een verduurzaming van de chemiesector en het aanpakken van de ‘plastic soep’. Daardoor hebben we nu een voorsprong.’
Plastic volledig herbruikbaar maken

Op dit moment komen de groene grondstoffen voor PEF uit plantaardig materiaal uit de voedingssector, zoals maïssiroop. Hoewel het maar om een klein percentage gaat van de wereldwijde voedselproductie, wil Avantium het liefst met plantenresten werken die anders in de verbrandingsoven belanden. ‘We kunnen nu bijvoorbeeld al PEF maken uit houtsnippers. Maar het ultieme doel is het plastic geheel uit landbouw- of bosbouwafval, en volledig herbruikbaar, te maken.’
Vertrouwen van een langetermijnbelegger

Voordat het zover is, is er nog een lange weg te gaan. Al het onderzoek en het aan elkaar smeden van de keten van grondstoffen, productie en logistiek kosten veel tijd en geld. De bouw van een nieuwe fabriek voor het groene plastic is een volgende stap. Een deel van de financiering hiervoor is al bij elkaar gebracht. Verschillende bedrijven hebben al toegezegd 50 procent van de productie van de fabriek af te nemen. Van Aken vertrouwt erop dat de rest van het benodigde geld snel volgt. Hij is blij met ABP als aandeelhouder. ‘Niet alleen omdat ze een deel van het kapitaal hebben geleverd dat we zo hard nodig hebben om te kunnen groeien, maar ook om wie ze zijn: een investeerder die naar de lange termijn kijkt.’
26-05-2021

aextracker
0
quote:

Gesina49 schreef op 27 mei 2021 09:12:

Behaleve de 1.78 miljoen / 4 tranches / 4 jaar (veel?) levert dit waarschijnlijk ook veel naamsbekendheid op.

Het levert ze bovenal een brede toegang tot een hoogwaardig kennis netwerk, waar ze tegen relatief lage kosten mee kunnen door ontwikkelen. Zoveel "gebundelde brains van EU universiteiten gaat meehelpen door deze lastige fase te komen en tot schaalbare business modellen te komen.

Daarbij; je kan het geld beter via subsidie krijgen, dan het a een rente bij de bank moeten (be)lenen.

Prima ontwikkelingen in deze fase. Moet ook, want in 2023 moet er besloten worden over JV's en start produktie faciliteit in 2025.
Dat is nog maar 3,5 - 4 jaar verwijderd van het "uur - U".

Ontwerp, design & engineering van dergelijke fabrieken kost zomaar 2-3 jaar. Ergo < 12 maanden gaan we meer horen van Avantium en het uitdijende partner netwerk en de projekten waar emissies of funding \ founding partners voor nodig zijn om tot schaalbare produkties en betaalde circulaire oplossingen en output te komen.

Mooie projekten om te tracken , nog leuken vanuit een bescheiden positie.
leek2018
0
quote:

aextracker schreef op 29 mei 2021 14:19:

[...]

Mooie projekten om te tracken , nog leuken vanuit een bescheiden positie.
Maar wat is een bescheiden positie?
Tilburg013
2
quote:

aextracker schreef op 29 mei 2021 14:19:

[...]

Het levert ze bovenal een brede toegang tot een hoogwaardig kennis netwerk, waar ze tegen relatief lage kosten mee kunnen door ontwikkelen. Zoveel "gebundelde brains van EU universiteiten gaat meehelpen door deze lastige fase te komen en tot schaalbare business modellen te komen.

Daarbij; je kan het geld beter via subsidie krijgen, dan het a een rente bij de bank moeten (be)lenen.

Prima ontwikkelingen in deze fase. Moet ook, want in 2023 moet er besloten worden over JV's en start produktie faciliteit in 2025.
Dat is nog maar 3,5 - 4 jaar verwijderd van het "uur - U".

Ontwerp, design & engineering van dergelijke fabrieken kost zomaar 2-3 jaar. Ergo < 12 maanden gaan we meer horen van Avantium en het uitdijende partner netwerk en de projekten waar emissies of funding \ founding partners voor nodig zijn om tot schaalbare produkties en betaalde circulaire oplossingen en output te komen.

Mooie projekten om te tracken , nog leuken vanuit een bescheiden positie.
Je haalt een aantal technologieën en de tijdspaden van opschalen door elkaar.

In 2023 neemt Avantium een FID over het opschalen van haar Ray technologie middels de JV met Cosun Beet company, dat heeft betrekking op PlantMEG en PlantMPG.

Bij de Volta unit zijn ze nu bezig met het testen van mini plants die in de loop van dit jaar geplaatst gaan worden bij een energie centrale en cement fabriek. Na de data analyse zal besloten worden hoe dit verder op te schalen naar een pilotplant. Voor een commercial plant die draait op de Volta technologie moet je denken in de richting van 2028-2030.
[verwijderd]
2
1 juni komt er nieuws over de nieuwe fabriek in Delfzijl, aldus een medewerker in reactie op mijn opmerking op een Facebookbericht. Ben benieuwd of dit klopt…….
nine_inch_nerd
1
quote:

Rotterdamse Parel schreef op 30 mei 2021 12:48:

1 juni komt er nieuws over de nieuwe fabriek in Delfzijl, aldus een medewerker in reactie op mijn opmerking op een Facebookbericht. Ben benieuwd of dit klopt…….
Voorzicht met inside information, voorkennis e.m...vanuit interne bron.
Dit lijkt onschuldig, maar waar is de grens?
Blub
0
Goedemorgen,

Mooie uptrend. Wachten is idd op nieuws. Gelukkig lijkt de 5 weer stabiel
Armando
0
Ik ben langzaam plukjes aan t bijkopen, sinds de afname contracten aangekondigd zijn. Omdat dat in corona tijd gelukt is (wat best een prestatie is zonder te reizen). Zie ik het positief tegemoet nu landen langzaam van het slot afgaan.
1.216 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 57 58 59 60 61 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:04
Koers 2,430
Verschil +0,005 (+0,21%)
Hoog 2,445
Laag 2,380
Volume 403.870
Volume gemiddeld 633.822
Volume gisteren 578.072

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront