Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Na Griekenland, dadelijk de Spaanse bom?

1.933 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 » | Laatste
voda
0
Spaanse industrie krimpt weer

(ABM FN-Dow Jones) De activiteit in de Spaanse industrie is in januari weer gekrompen, na groei in december. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 51,0 in december naar 49,3 in januari.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Spaanse bank Santander sluit 2020 af met miljardenverlies

Gepubliceerd op 3 februari 2021 08:05 | Views: 75

SANTANDER (ANP/BLOOMBERG) - De Spaanse bank Santander heeft vorig jaar afgesloten met een miljardenverlies. Door de economische verslechtering als gevolg van de coronapandemie moest het financiële concern meer geld opzij zetten om mogelijke verliezen op leningen op te vangen.

Santander reserveerde in 2020 een bedrag van bijna 12,2 miljard euro voor krediet dat klanten mogelijk nooit terugbetalen. Dat is bijna een derde meer dan in 2019. Daar kwamen afschrijvingen op de waarde van bepaalde afdelingen en bezittingen bovenop van 12,6 miljard euro. In december sloot Santander met vakbonden bovendien een akkoord over het schrappen van 3600 banen en het sluiten van duizend vestigingen in Spanje, met extra reorganisatiekosten tot gevolg.

Het nettoverlies van Santander kwam uit op 8,7 miljard euro. Toch bleven klanten veel geld lenen, meldt de bank in zijn jaarbericht. Als wisselkoersen niet worden meegerekend, verdiende Santander zelfs iets meer aan kredietverstrekking dan een jaar eerder, waarbij vooral de activiteiten in Zuid-Amerika groeiden.

Europese banken die vooral geld verdienen met kredietverstrekking kampen ook op een andere manier met de coronacrisis. Stimuleringsmaatregelen van centrale banken zijn bedoeld om de rentes laag te houden, waardoor het steeds lastiger wordt de winst op peil te houden met het verstrekken van leningen.
voda
0
Santander positiever gestemd

(ABM FN) Banco Santander verwacht dit jaar een hogere winstgevendheid, nadat de winstdoelstelling voor 2020 werd behaald en de kapitaalratio hoger uitviel dan gedacht. Dit maakte de Spaanse bank woensdagochtend bekend.

Santander mikt voor dit jaar op een onderliggend rendement op het eigen vermogen (RoTE) van 9 tot 10 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 7,44 procent afgelopen jaar.

De bank boekte in het vierde kwartaal minder winst dan waar analisten op hadden gerekend, mede vanwege de nodige provisies.

De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 277 miljoen euro, hetgeen 90 procent minder was dan de winst een jaar eerder. Analisten mikten op 505 miljoen euro. In het vierde kwartaal nam de bank een provisie van 1,15 miljard euro om de kosten van een reorganisatie in Europa op te vangen.

In dezelfde periode een jaar eerder profiteerde de bank bovendien van enkele eenmalige posten, waaronder een boekwinst op een overeenkomst met Credit Agricole om enkele activiteiten samen te voegen.

De inkomsten bedroegen afgelopen kwartaal 10,9 miljard euro.

In heel 2020 boekte de bank een verlies van 8,8 miljard euro, vanwege grote afschrijvingen. Op een onderliggende basis, kwam de winst uit op 5,08 miljard euro, hetgeen een daling op jaarbasis betekende van 38 procent. Santander mikte zelf op een onderliggende winst van 5 miljard euro.

De Tier 1 kernratio steeg van 11,98 procent eind september tot 12,34 procent ultimo december. De bank mikte zelf op 11 tot 12 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Scherpe daling activiteit in Spaanse dienstensector

(ABM FN-Dow Jones) De krimp in de Spaanse dienstensector is in januari flink opgelopen. Dit bleek woensdagochtend vroeg uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 48,0 in december naar 41,7 in januari. Er is nu zes maanden op rij sprake van krimp.

Maandag bleek al dat de inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 51,0 in december naar 49,3 in januari.

Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
hirshi
0
De Russische discounter MERE gaat 100 supermarkten openen in Spanje en wil daarmee de strijd aangaan tegen LIDL en ALDI.

Ze beloven prijzen te bieden die tussen de 10 en 20% lager liggen dan die van hun concurrenten, terwijl ze de kosten minimaliseren.

www.eleconomista.es/empresas-finanzas...
voda
0
Consumentenprijzen Spanje gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De Spaanse consumentenprijzen zijn in februari gedaald. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek INE.

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,6 procent.

De inflatie kwam op jaarbasis uit op 0,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Spaanse industrie groeit weer

(ABM FN-Dow Jones) De activiteit in de Spaanse industrie is in februari weer gestegen. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 49,3 in januari naar 52,9 in februari.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
jowi
0
Beste VODA

En Spanje is al zo goedkoop om te verblijven. Negatieve inflatie of een inflatie van 0,00 % terwijl
in NL iedereen voor de gek wordt gehouden om vooral niet te laten merken dat alles in NL
"peperduur" is.
voda
0
Krimp Spaanse dienstensector neemt af

(ABM FN-Dow Jones) De activiteit in de Spaanse industrie is in februari minder sterk gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit.

De index die de activiteit van de dienstensector van het land meet, kwam in februari uit op 43,1 tegen 41,7 in januari.

Maandag kwam het bericht uit dat de inkoopmanagersindex voor de Spaanse industrie steeg van 49,3 in januari naar 52,9 in februari.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Minder omzet en resultaat Inditex

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Inditex SA
28,60 -0,46 -1,58 % Bolsa de Madrid

(ABM FN-Dow Jones) Inditex heeft over het boekjaar 2020, dat liep tot en met 31 januari van dit jaar, de omzet en het resultaat flink zien afnemen, maar onder de streep bleven de cijfers zwart. Dit bleek woensdag uit de resultaten van het Spaanse modeconcern.

Inditex, eigenaar van onder meer Zara, zag de omzet dalen van 28,3 miljard naar 20,4 miljard euro. De brutowinst kalfde af van 15,8 naar 11,4 miljard euro. De bijbehorende marge kwam uit op 55,8 tegen 55,9 procent. Operationeel draaide het bedrijf een winst van 1,5 miljard euro. Dat was ruim minder dan de 4,8 miljard euro in 2019.

Op nettoniveau was er nog altijd sprake van een winst van iets meer dan 1,1 miljard euro tegen 3,6 miljard euro een jaar eerder.

Per 31 januari van dit jaar was 30 procent van de winkels van het bedrijf in verband met de pandemie gesloten tegen 8 procent op 31 oktober vorig jaar, en kende 52 procent beperkingen.

De kaspositie van Inditex lag op de laatste dag van het boekjaar op 7,6 miljard euro tegen iets meer dan 8 miljard euro een jaar eerder.

Het bedrijf wil over 2020 een dividend uitkeren van 0,70 euro per aandeel Inditex, bestaande uit 0,22 euro aan gewoon dividend en 0,48 euro aan bonus.

Outlook

In februari was gemiddeld 21 procent van de winkels dicht, op 8 maart was dit 15 procent. Inditex verwacht dat vanaf 12 april bijna alle winkels weer open zijn.

De groei bij online wordt verwacht gelijke tred te houden. Afgelopen jaar steeg de online omzet van Inditex met 77 procent tot 6,6 miljard euro.

Tussen 2020 en 2022 wil het bedrijf jaarlijks 900 miljoen euro voor investeringen vrij maken. In deze periode van 3 jaar gaat 1 miljard euro naar digitaal.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Links boegbeeld verlaat Spaanse regering
Han Dirk Hekking Jasper Houtman 13:43

Vicepremier Pablo Iglesias, boegbeeld van de links-populistische partij Podemos, treedt terug uit de Spaanse regering. Hij gaat meedoen aan de verkiezingen in de regio Madrid.

Dat heeft Iglesia in een videoboodschap bekendgemaakt. Het vertrek van een van de oprichters van Podemos volgt op een periode van frictie binnen de linkse minderheidsregering, waarin ook de sociaaldemocratische PSOE zit. Premier Pedro Sánchez is voor een meerderheid in het parlement afhankelijk van de steun van regionale partijen.

Volgens media zou Iglesias' besluit zowel premier Sánchez als Podemos overvallen hebben. Het vertrek van de linkse leider volgt op een periode van regionale politieke turbulentie, niet alleen in Madrid, maar ook in de regio Murcia.

In de hoofdstad zijn verkiezingen nodig omdat regiovoorzitter Isabel Diaz Ayuso (Partido Popular) recent haar ontslag heeft ingediend. Dit omdat de coalitie tussen de conservatieve Partido Popular en de liberale Ciuadadanos uit elkaar viel. Ook in de regio Murcia kwam de samenwerking op rechts onder zware druk te staan. Dat leidde tot een scheuring binnen Ciuadadanos.

De conservatieve politica Diaz Ayuso botste regelmatig met de centrale regering in Madrid. Podemos-leider Iglesias vindt dat de hoofdstad 'een linkse regering nodig heeft'. Hij wil proberen om de handen ineen te slaan met de linkse partij Más Madrid van Iñigo Errejon, een andere oprichter van Podemos die later in conflict raakte met Iglesias.

Iglesias was in de regering-Sánchez vicepremier en minister van sociale zaken. Dat departement komt nu in handen van Ione Belarra, terwijl minister van arbeid Yolanda Díaz vicepremier wordt.

De regio Madrid gaat op 4 mei naar de stembus. 'Het zal een eer zijn om een positie te bekleden waarin ik op dit moment nuttiger kan zijn, als Madrileen en antifascist', zei Iglesias maandag. De demissionaire regioleider Ayuso reageerde via Twitter met: 'Communisme of vrijheid. 4 mei.'

Originele link van het artikel: fd.nl/economie-politiek/1377162/links...
voda
0
Griekenland leent met speels gemak miljarden die pas over 30 jaar worden terugbetaald
14:43

Obligatiehandelaren die al wat langer meelopen moesten woensdag waarschijnlijk toch even in de ogen wrijven: Griekenland geeft obligaties uit met een looptijd van 30 jaar. En met speels gemak ook nog. Voor handelaren die de eurocrisis hebben meegemaakt is dat toch een opmerkelijk gegeven.

Destijds wilde bijna geen belegger het land nog een euro toevertrouwen en schoten de rentes op Griekse staatsobligaties door het dak. Griekenland uiteindelijk werd gered door de overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar het Griekse debacle betekende bijna het einde van de euro. Beleggers moesten ondertussen afschrijven op de obligaties die al eerder waren uitgegeven.

Eurocrisis
Nu ligt de eurocrisis al een tijdje achter ons en het is niet de eerste keer dat de Griekse overheid weer naar de markt komt om geld op te halen. Maar de uitgifte van woensdag is desondanks opmerkelijk. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de Griekse overheid obligaties uitgeeft met een dergelijke lange looptijd. Over het algemeen worden obligaties met een langere looptijd als meer risicovol gezien door beleggers, die langer op de terugbetaling van hun geld moeten wachten.

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg is er al voor meer dan €26 mrd aan orders ingelegd voor de obligaties, terwijl het land maar €2,5 mrd zou willen lenen. De grote belangstelling drukt ook de rente, wat weer prettig is voor de Griekse schatkist. Eerder werd gemikt op een rendement van iets boven de 2%, maar omdat de grote belangstelling de prijs van de obligatie drukt, is de Griekse staat waarschijnlijk goedkoper uit. Bij obligaties bewegen koers en effectief rendement tegengesteld.

Rente
De rente ligt nog steeds wel hoger dan bij eurolanden zoals Nederland en Duitsland. Daar is de rente voor kortere looptijden negatief en voor obligaties met een looptijd van 30 jaar bedraagt die slechts enkele tienden van een procent. De Griekse overheid profiteert net als de overige eurolanden van het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), die obligaties opkoopt om de rentelasten laag te houden.

'Overheden profiteren van de lage rentes om voor langere tijd geld op te halen,' zegt Jolien van den Ende, obligatiestrateeg bij ABN Amro. 'Tegelijkertijd staan beleggers in de rij omdat ze op zoek zijn naar een hoger rendement'. Het hogere risico wordt daarbij voor lief genomen, waarbij wel moet worden opgemerkt dat de Griekse overheid er op dit moment veel beter voor staat dan voorheen.

'De rente is extreem laag en wij verwachten dat nog wel even zo zal blijven. Tegelijkertijd zal de Griekse economie aantrekken wat meer belastinginkomsten oplevert, waardoor de Griekse overheid haar rentebetalingen gemakkelijk kan blijven voldoen', aldus Van den Ende.

Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1377479/griekenland-leent...
voda
0
Spaanse industrie groeit stevig door

(ABM FN-Dow Jones) De industriële activiteit in Spanje is in maart gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van Markit Economics.

De index voor de industrie steeg van 52,9 in februari naar 56,9 in maart, het hoogste punt sinds eind 2006.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Krimp Spaanse dienstensector neemt flink af

(ABM FN-Dow Jones) De krimp in de Spaanse dienstensector is in maart beduidend afgenomen. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit.

De index die de activiteit van de dienstensector van het land meet, kwam in maart uit op 48,1 tegen 43,1 in februari.

Vorige week kwam het bericht uit dat de inkoopmanagersindex voor de Spaanse industrie steeg van 52,9 in februari naar 56,9 in maart.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Allfunds komt naar Amsterdamse beurs
Lennart Zandbergen 09:42

De Amsterdamse beurs telt steeds meer techbedrijven. Foto: Ramon van Flymen voor het FD
Het Spaanse Allfunds komt naar het Damrak. Daarmee is de Amsterdamse beurs binnenkort weer een fintech rijker. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Allfunds koppelt investeringsfondsen aan financiële instellingen en is daarmee actief in een sector die het zelf 'wealth tech' noemt. Het twintig jaar oude bedrijf baat een soort marktplaats uit voor vermogensbeheerders.

Onbekend is nog tegen welke waardering Allfunds naar Amsterdam komt. In januari schatte de Spaanse zakenkrant Expansión de waarde van Allfunds op zo'n €6 mrd à €7 mrd. De beursgang moet ergens in de komende weken plaatsvinden.

Het bedrijf gaat alleen bestaande aandelen verkopen. De oprichters houden daarbij hun aandelen, terwijl enkele investeerders, waaronder Hellman & Friedman en Credit Suisse, uitstappen of hun belang verkleinen. In totaal gaat zeker een kwart van de aandelen in de verkoop.

Wat Allfunds doet is dat het partijen zoals vermogensbeheerders koppelt aan financiële instellingen die fondsen, op het gebied van bijvoorbeeld aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen of etf's, aanbieden. Zo had het platform van Allfunds eind 2020 zo'n 100.000 verschillende fondsen, van bijna 2000 verschillende fondsenhuizen beschikbaar. Klanten aan de andere kant zijn onder meer private banken, levensverzekeraars, pensioenfondsen en brokers.

Op die manier is er €1000 mrd aan vermogen belegd via Allfunds.

Ondertussen zijn er dit jaar al vier beursgangen geweest in Amsterdam. Het Poolse pakketjesbedrijf InPost maakte in januari zijn debuut, gevolgd door de spacs ESG Core en EFIC1 en distributiehallenbouwer CTP.

Dan staan er nog een aantal beursgangen op de rol. Zo komt naar alle waarschijnlijkheid ook nog Universal Media Group, dat wordt afgesplitst van het Franse Vivendi, naar het Damrak. Ook de Nederlandse webwinkel Coolblue kondigde aan naar de beurs te gaan, iets wat in de komende paar weken al kan gebeuren. Van WeTransfer, de dienst waarmee gebruikers makkelijk grote bestanden via internet kunnen sturen, wordt ook al lang gezegd dat een beursgang eraan komt.

Datzelfde geldt voor de spacs Pegasos van LVMH-miljardair Bernard Arnault en Crystal Peak van de Britse datacentrummiljonair Michael Tobin. Die eerste is al in februari aangekondigd, en moet ook in de komende weken komen, zegt een bron rond de deal.

Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1379534/allfunds-komt-naa...
voda
0
Spaanse bank BBVA wil in navolging van concurrent Caixabank banen schrappen
Van onze redacteur 15:31

De Spaanse bank BBVA is van plan om zo'n 3800 banen schrappen, wat een krimp van 16% van het personeelsbestand zou inhouden. Ook wil de bank circa 530 vestigingen sluiten. Op het hoofdkantoor verdwijnen naar verluidt 800 banen. Dat meldt de Spaanse krant Expansión donderdag.

De directie van de bank had eerder die dag een ontmoeting met vakbonden om te onderhandelen. Vakbond CCOO heeft inmiddels acties aangekondigd. Eerder deze week zei de voorzitter van de BBVA, Carlos Torres, al dat er reducties nodig zijn om de levensvatbaarheid van de BBVA te kunnen garanderen.

Overigens kan het aantal geschrapte banen en gesloten filialen nog verminderen; de gesprekken met de vakbonden lopen nog. Een schrapping van 530 filialen zou een inkrimping van 21% van het huidige aantal betekenen. Doordat steeds meer Spanjaarden online bankieren worden filialen in toenemende mate gesloten.

Zo maakte concurrent Caixabank eerder deze week bekend dat het van plan is om 8291 banen te schrappen en 1534 vestigingen te sluiten als onderdeel van een kostenbesparingsplan. Dat volgt op de fusie met de voormalige staatsbank Bankia. Ook die bank is nog in onderhandeling met de vakbonden.

Qua balanstotaal is de BBVA, goed voor €775 mrd in 2020, samen met Santander de grootste speler van Spanje. De bank heeft dat vooral te danken aan zijn omvangrijke buitenlandse activiteiten.

Originele link van het artikel: fd.nl/economie-politiek/1381244/spaan...
voda
0
Lagere voorzieningen Santander zorgen voor beter dan voorziene winstcijfers

Door ABM Financial News op 28 april 2021 08:45
Views: 1.646

(ABM FN-Dow Jones) Banco Santander heeft in het eerste kwartaal van dit jaar flink minder voorzieningen hoeven te treffen, waardoor de nettowinst meer dan verwacht steeg, ondanks een herstructureringslast van meer dan een half miljard euro. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Spaanse bank.

In het afgelopen kwartaal stond er onder de streep een nettowinst van 1,61 miljard euro tegen 331 miljoen euro een jaar eerder, toen Santander nog veel voorzieningen nam om de mogelijke klap van de coronacrisis mee op te vangen.

Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met een winst van 1,17 miljard euro.

De voorzieningen liepen met 49 procent terug tot 1,99 miljard euro. Wel was er een herstructureringslast van 530 miljoen euro voor kosten die Santander dit jaar verwacht te maken.

Onderliggend verdiende Santander 2,1 miljard euro, tegenover slechts 377 miljoen euro een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2020 lag deze winst op 1,4 miljard euro.

De inkomsten van de bank liepen terug van 11,8 miljard naar 11,4 miljard euro.

"We zagen sterke prestaties in al onze regio's, maar vooral in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en bij de bedrijfs- en investeringsbank", aldus bestuursvoorzitter Ana Botin. "We zijn ervan overtuigd dat we onze doelen voor 2021 zullen halen.” Santander wil de efficiëntieratio verbeteren, de kredietkosten terugbrengen en de winstgevendheid opvoeren.
voda
0
Spaanse industrie groeit stevig door
Index stijgt naar 57,7.

(ABM FN-Dow Jones) De industriële activiteit in Spanje is in april verder gestegen. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit Economics.

De index voor de industrie steeg van 56,9 in maart naar 57,7 in april, het hoogste punt sinds december 1999.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
hirshi
0
De regionale parlementsverkiezingen in Madrid zijn overtuigend gewonnen door zittend regiopresident Isabel Díaz Ayuso van de rechts-conservatieve Partido Popular. Met 99 procent van de stemmen geteld heeft Ayuso 44 procent van de kiezers achter zich. Drie rivaliserende linkse partijen behaalden samen 41 procent.

De verkiezingen in Madrid worden als belangrijke graadmeter gezien voor de landelijke politiek. Ayuso staat bekend als fel tegenstander van het coronabeleid van de sociaaldemocratische regering van premier Sánchez. Ze voerde campagne met de slogan Libertad (vrijheid), waarmee ze veel mensen achter zich kreeg. Bij de vorige verkiezingen, twee jaar geleden, behaalde ze nog 22 procent.

Voor Pablo Iglesias, de leider en mede-oprichter van het socialistische Podemos, betekent de uitslag het voorlopige einde van zijn politieke carrière. Om zijn partij over de kiesdrempel van 5 procent te helpen, trad Iglesias terug als vicepresident in de landelijke Spaanse regering. Met Iglesias bovenaan de Madrileense kieslijst bleef Podemos behouden voor de hoofdstad, maar wel als kleinste partij.
voda
0
Madrid in geweer tegen ontslagen bij Spaanse banken
Van onze redacteur 14:39

De ontslagrondes bij de Spaanse banken BBVA en Caixabank zijn Madrid te gortig geworden. Het Spaanse ministerie van arbeid heeft de instellingen een brief gestuurd waarin het de banken waarschuwt dat het hun plicht is personeelsreducties zo veel mogelijk te voorkomen, zo meldt zakenkrant Cinco Días vrijdag op zijn website.

Volgens de krant zint het de regering niet dat er rigoureus wordt gesneden, terwijl de banken mooie winsten maken en de beloningen van het management omhoog gaan. Afgelopen maandag gingen in Madrid, Barcelona en andere Spaanse steden enkele duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de ontslagen in de sector. Sinds december 2019 is het aantal bankemployees in Spanje al met bijna 35% afgenomen.

BBVA kondigde vorige maand aan 3800 arbeidsplaatsen te schrappen, 16% van het personeelsbestand. Ook gaat er een streep door bijna een kwart van de filialen. Caixabank, dat recent Bankia heeft overgenomen, wil ruim 8000 ontslaan en 1500 vestigingen sluiten. Eerder deze maand meldde BBVA nog een winst van €1,2 mrd over het eerste kwartaal van het jaar; Caixabank hield ruim een half miljard euro over, zes keer zo veel als in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Premier Pedro Sánchez, zei onlangs op een sociale top van de Europese Unie in Porto dat er sectoren zijn waar ontslagen vallen, 'terwijl hun leidinggevenden een salaris van zes cijfers hebben', wat een duidelijke verwijzing was naar de banken. 'Ik denk niet dat het acceptabel is en we moeten een krachtig antwoord geven', sprak hij.

Minister Yolanda Díaz van arbeid, besloot daarop brieven te sturen naar de banken om hen aan hun wettelijke verplichting te herinneren dat ze moeten proberen ontslagen te vermijden of te verminderen en sowieso zorg moeten dragen voor 'begeleidende sociale maatregelen' zoals hulp op weg naar een andere baan. Om de druk op te voeren is er ook een brief naar de arbeidsinspectie gestuurd om toe te zien op dit laatste.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1383900/madrid-in-ge...
1.933 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
880,41  +5,62  +0,64%  11:14
 Germany40^ 18.178,10 +0,22%
 BEL 20 3.905,34 +0,38%
 Europe50^ 5.021,96 +0,28%
 US30^ 38.517,77 +0,03%
 Nasd100^ 17.554,25 +0,42%
 US500^ 5.076,63 +0,14%
 Japan225^ 38.268,76 +0,87%
 Gold spot 2.317,84 -0,18%
 EUR/USD 1,0688 -0,13%
 WTI 83,00 -0,36%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +16,67%
ASMI +10,12%
NX FILTRATION +3,69%
RANDSTAD NV +3,62%
BESI +3,48%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -10,85%
ING -4,63%
AZERION -2,35%
Flow Traders -2,34%
Avantium -1,78%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront